Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
potřebovala bych znát Váš názor. V úterý jsem koupila 4 litá kola s gumama na auto za 4000kč od jednoho kluka přes bazoš. Bohužel já blbec jsem se nepodívala, jestli ty gumy budou pasovat, ale domluvila jsem se s klukem, že jestli to nebude pasovat, tak mu to ještě ten den vrátím. Samozřejmě ty kola nepasovaly, tak jsem začala volat tomu prodejci na mobil. Telefon mi nebral, a tak jsem jela k němu domů. Nikdo mě dveře neotevřel. Stále mu volám na mobil a píšu emaily, ale kluk se mi neozývá. Poraďte mi prosím, dá se to nějak řešit jako podvod?
Děkuji Jana
DALŠÍ SKUTEČNOST:
a co když mi trvdil, že ta guma má jen defekt, který lze zalepit ( i v inzerátu to tak bylo) a teď jsem zjistila u mechanika, že ta pneumatika je proražená a je neopravitelná.
Příspěvek upraven 03.08.14 v 10:40
@bursjana Podvod to nebude
jen tvoje blbost. Nevím no o peníze te neokradl…
@bursjana v techničáku máš zapsaný jaký rozměr kol i disků můžeš mít na autě a podle toho je třeba se řídit…bohužel jednou si koupila nemáš nárok…to že se neozývá je už věc druhá, mohl by ze slušnosti ti napsat aspo%n co píšu já ![]()
@bursjana Ale napiš co je to za kola a třeba se najde zájemce, který tě jich za ty 4000,– zbaví
akorát to tedy patk patří do bazarku a ne sem do diskuze.
Jsem optimista, ještě bych to jako podvod neviděla - co když kluk prostě poslal balík a frrrr na dovolenou (přičemž tu případnou reklamaci teda odkejval jen jako součást společenského tlachání při sjednávání obchodu… )? To se v létě stává, ne? ![]()
Já vím, že jsem idiot a ještě k tomu naivní. Kola už mám vystavené různě na bazarech, snad je prodám.
@bursjana
Není to podvod. Podvod by to byl, kdyby kola neposlal či jinak nedodal.
Ty sis řekla, že když to nebude OK, tak to vrátíš, ale nikde nemáš na tohle právo ani druhá strana povinnost. Ty můžeš udělat to stejné - dát kola na bazar.
Podvod to není, tak či onak. Aby se dopustil podvodu, musel by způsobit škodu nikoliv nepatrnou, což je min. 5000,– Kč. Když pominu to, že tě v omyl neuvedl, ani nic nezamlčel…atd. Jediné co můžeš je handrkovat se v občansko právním řízení, kde ale musíš doložit důkazy.
§ 209
Podvod
(1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 větší škodu.
(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
(5) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán,
(6) Příprava je trestná.
PS: Je to prostě nic. Snad kola prodáš.
@zvidavajanca píše:
@bursjana
Není to podvod. Podvod by to byl, kdyby kola neposlal či jinak nedodal.
Ty sis řekla, že když to nebude OK, tak to vrátíš, ale nikde nemáš na tohle právo ani druhá strana povinnost. Ty můžeš udělat to stejné - dát kola na bazar.
ani tak by to podvod nebyl.
Jak píší holky, podvod to není.
@sad 1 ale podvod nemusí být jen trestný čin, může to být i přestupek (tam je to do těch 5000,– Kč).
Příspěvek upraven 31.07.14 v 13:21
@Paní Columbová samozřejmě, není to Podvod ale mohl by to být Přestupek proti majetku ( rozlišuji Podvod dle tr. zákoníku a Přestupek proti majetku dle zák. o přestupcích. Není to v tomto případě ale ani to, je to dle mého názoru občanskoprávní spor, respektive vlastní hloupost.
Dotaz zněl, zda se jedná o podvod - tvrdím, že ne.