Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
obracím se na vás s dotazem, jestli víte, které pokojové, případně i zahradní rostliny mohou způsobovat otravu, vyrážky a pod. Náš procek se už docela rozpohybovatl, tak mám strach, aby v nestřeženém okamžiku něco neochutnal. Ráda bych všechny „nebezpečné kytky“ dala pryč, jenže nevím, které to jsou. Co třeba fikus???Pár jsem si jich vyhledala v literatuře, ovšem s upozorněním, že " výčet zdaleka není úplný". Tady je nabízím, a pokud víte ještě o nějakých, prosím napište. Díky moc
Luzilka a Kubajda
Jedovaté pokojové květiny (způsobují otravu, nevolnost, křeče, šťáva z některých poleptání, vyrážky a pod.)
Ahojky,
další nebezpečné jsou:
Toulitka- anturie, paprika roční, barvínky, listopadky, citroníky-to je alergen, klívie,brambořík, amarylis, pokojové azalky,lopatkovec, kornoutovka,alokázie,asparágusy,kroton,potos, fikus,břečťan, monstera,myrta, tchýnin jazyk,juka.
Takže skoro všechny
.
R.
Tohle mne zrovna moc zajímá, moje 7 m rampepurda, práve zaujatě žužlala listu ficusu benjamina a tka jsem z toho celá nesvá a hledám všemožné informace.
ahoj,toto téma už tu bylo,zaujalo mě, tak jsem si to hodila do oblíbených
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahojky,
díky moc za seznamy, ale která rostlina je tedy bezpečná
?
Aby jich nebylo málo,tak ještě jednu přidám, je to tedy strom - tis, běžně roste v parcích a zahradách.
Včera mě totiž doslava vyděsil článek ve 100+1 o jedech, kde o něm psali. Je jedovatý úplně celý, jehličí, bobule… Dokonce se podle lidové moudrosti pod ním nemá spát, že i výpary mohou člověka otrávit
. No to je snad přehnané. Máme ho na zahradě a zrovna pod něj i dost často stavím kočárek se spícím chlapečkem, tak to už nebudu.
Tak ať se naše dětičky nebezpečným rostlinám obloukem vyhnou a neochutnávají je ![]()
Hana a Pavlík (2r)
Ahojky,
nekde jsem cetla, ze i listy fialek mohou zpusobit silnou alergickou reakci. A k tomu tisu, my jsme ty cervene kulicky jako deti jedly, pouze cerne jadyrko jsme vyplivovaly.
Klara
Dobrý den, ráda bych se přidala k příspěvku a prosím vás o informaci, zda je některá z těchto kytek jedovatá. Názvy bohužel neznám, kromě Kally. Jsem takový kozel zahradníkem
Děkuji moc
Dobrý den, ráda bych se přidala k příspěvku a prosím vás o informaci, zda je některá z těchto kytek jedovatá pro děti. Názvy bohužel neznám, kromě Kally. Jsem takový kozel zahradníkem
Děkuji moc
Dobrý den, ono bohužel téměř všechny pokojové rostliny jsou jedovaté, ať už brambořík, vánoční hvězda, narcisky, ale i kroton dračinec. Prostě skoro vše. Tady na obrázcích - myslím, že první je difenbachie - jedovatá. Druhou a třetí nepoznám. Poslední je dračinec - taky jedovatý. Hodně jedovatých rostlin jsem našla tady https://abecedazahrady.dama.cz/…-i-pro-kocky
@R.Hanik píše:
Dobrý den, ráda bych se přidala k příspěvku a prosím vás o informaci, zda je některá z těchto kytek jedovatá. Názvy bohužel neznám, kromě Kally. Jsem takový kozel zahradníkemDěkuji moc
Na druhe a treti fotografii je seflera, mam ji take a bohuzel je jedovata.
Dobrý den. Máme doma anturii. Dnes jsem si všimla, že z listů občas ukápne kapka. List je vlhký. Mám doma malé dítě. Co když se o to omylem otře ručičkou a já si toho nevšimnu nebo ponožkou otře o tu kapku. Vím, že kytka je toxická. Může se mu něco takhle stát?
Děvčata, uvědomte si, že skoro všechny pokojovky jsou toxické, zariďte si to doma tak, aby vaše dítě na žádnou nedosáhlo. Já jsem před 2 lety řešila připravené štěně, nebyla to sranda( asi oleandr na zahradě). Prostě vsechny kytky mimo dosah dítěte, eventuálně štěněte. A přeji vám vsem, aby vás nic podobného nepotkalo ![]()