Zuřivé miminko

420
21.11.05 22:28

Zuřivé miminko

Ahoj,
Ráda bych se zeptala, co děláte s miminkem, které se zlobí? Já to nějak moc neřeším a vzteklé mimi přehlížím, respektive nechovám se jinak, než kdyby se nevztekalo (většinou se zlobí proto, že mu čistím nos, loudám se s oblékáním (mu) kalhot, nejdu ho dost rychle zvednout atd) tzn. že nakonec stejně dostane co chce, ale chvilku to trvá. Ale předevčírem byla vztekání přítomna moje maminka a děťátko mi okřikla, že prý se vztekat nesmí, že „to s ní potom nevydržíme“. Tak nevím, jak je to se vztekajícím se děťátkem, máte někdo zkušenost nebo chytrou knížku? Mně instinkt velí o zlost miminka se nestarat (ani negativně, ani pozitivně), ale maminka mne nahlodala… :oops: :( :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1272
21.11.05 22:54

ahoj,
já to teda dělám podobně jako ty.i když už mám batole.když dělám jí nepříjemné činnosti tak jí říkám proč to dělám,povídám si s ní,ale na urychlení a konec vzteku to vliv nemá.mě jedna kamarádka,která má 3 děti poradila ať se řídím svým zdravým selským rozumem (tedy jestli ho mám) a dávám jí za pravdu.myslím,že nechat řvát,když se dítěti něco děje je blbost,ale oblékání,hygiena…?a na babičky moc nedávám,mám zkrátka jiný náhled na věc,za mého dětství se radilo děti nechovat,nerozmazlovat…a moje máma sama říká,že to byla blbost.takže já ti radím,řiď se svým srdíčkem a rozumem.
luka a kačenka 17m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
22.11.05 06:23

Ad vztekání

Ahoj řekla bych, že mám ten stejný problém, tchýně i babi mi vždy říkají, že je to naší výchvou. Já ale nevím co dělám špatně, mám ještě 11 letou holčičku a ta je naprosto v poho. Nemyslím že by se mé výchovné postupy lišily. Mám pocit, že kdybych pokaždé na Míšu křikla, nedělala bych celý den nic jiného. Pořád se snažím dokola klidným hlasem vysvětlovat, proč to dělám a co teď dělám (jasně že je to malému fuk). Určitě mi taky někdy prasknou nervy a vyjedu na něj. Jenže na rozčilování mi přeci přijde ještě dost prťavoučký. tak zdar všem vzteklouškům :P věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
22.11.05 08:18

Malej je ještě prtě, ale naše typické situace, kdy mě nadává, jsou při oblékání, když mu nechci dovolit, aby byl na bříšku při přebalování, a teď taky když s čímkoli operuju v blízkosti jeho nosu… Dělám to jako vy, bez plíny být rpostě nemůže, tak má smůlu a musí to vydržet. Normálním hlasem vysvětluju, ale to spíš pro sebe, abych ten jeho řev a vzpínání vydržela v klidu. V 1 knížce jsem vyčetla, že je dobré dát mimču najevo že se mě to nelíbí, třeba přísnějším NE, NE takhle ne, ale v praxi to vypadalo tak, že malej sice zareagoval, na chvilku přestal ječet, aby zjistil co to na něj máma zkouší, a když jsem se projevila ve smyslu, že je hodnej kluk, když už teď nebrečí, tak zase pokračoval ve vztekání dál :lol:
Myslím, že naprostá volnost není dobrá, že to chce dát najevo, že si nemůžou dělat cokoli, ale všeho s mírou … (stejně nám to nadávání moc nepomůže)
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
22.11.05 10:13

Myslím si že to děláš dobře že ten záchvat nepoiluješ svojí reakcí. Mě osobně vztekající mimčo vadí, já se vždycky před nepříjemným snažím evě odvést pozornost, zaujmout ji hračkou. Takže většinou je to tak, že mi ted ukradne mastičku na prdelku místo hračky a já v klidu přebalím. Uvidím jak dlouho mi to ještě vydrží. Pokud je to nos a pod. tak opo záchvatu se zase snažím odvést pozornost třeba kuknutím do zrcadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
22.11.05 10:44

Já to dělám stejně jako Linka - dám miminu hračku, zazpívám mu nebo začnu ho lechtat, zkrátka cokoli, co odvede pozornost od toho, že chcí přebalovat, převlíkat atd. A taky mu vysvětluju, že je to potřeba a proč. Na druhou stranu, chápu, že ty činnosti asi mimi moc nebavěj nebo jsou mu nepříjemný, tak nevím, proč by se nemělo rozčilovat, když chce dělat něco jinýho. To by asi bylo divný, kdyby si nechalo všechno líbit a ještě se u toho usmívalo, ne? MMCH takový mimino teda fakt neznám :D

jo a navíc mám zkušenost, že když se naštvu a jsem vzteklá, tak dítě vyvádí ještě daleko víc. Takže hlavní je být v klidu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
22.11.05 19:43

Ahoj, mala se taky obcas vzteka, nijak to zatim neresim, a kdyz uz moc zlobi akorat trochu zvysim hlas-trochu to pomuze. No u starsi uz je to jiny. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
23.11.05 16:23

Ja by som na babo nemohla kricat a jedna vec je ista dieta odpozoruje nase spravanie a dvakrat nam ho vrati .Ked Ty budes kricat Tvoje dieta bude onedlho bude na Teba kricat tiez.Je potrebne odviest pozornost pokial sa da ak sa neda urobit to co je nutne a jednoducho vyhlasit nieco ako hotovo muselo to byt dieta sa to nauci akceptovat . Na nechcene spravanie je vhodne nereagovat pozitivna ,alebo negativna reakcia je pre dieta odmenou bude opakovat vsetko naco budete reagovat a o to vyraznejsie aka bola reakcia .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
23.11.05 19:54

Ariel: na malou nekricim, kdyz zvysim hlas neznamena to ze kricim ale dam tim najevo ze uz to sranda neni. Na starsi kdyz je treba tak zakricim, ono po dobrym taky vse nejde, to bych totiz skoncila tak ze bych ji i k zakladnim vecem musela prosit a dlouhodobe premlouvat, a to mi neprijde normalni. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
23.11.05 20:52

Ahoj, taky mám doma zuřivé miminko a to hlavně u oblékání a nyní novinkou když nedostane co chce, nejčastější reakce u oblékání je luk, jekot, drásot, řev, útěk apod., a u varianty že nedostane co chce pak výše uvedené prokládané lehem na podlaze s občasným boucháním hlavičky a ručičkama bušící do podlahy - prostě ukázkový příklad jak si představuje svět zuřící dítě. Kdyý nastává druhá varianta tak nereaguji, nechám ji se vyřvat, občas mě tak vytočí, že ji chňapnu a odnesu do jiného pokoje a řeknu jí - ať to chápe či ne - že až se vyzuří může přijít. toto měla odzkoušené moje kamoška a bylo to skvělé a hlavně účinné. při variantě první - přebalování, oblékání - tak nad věcí nějsem, neboť každá z nás jistě zná, zpocená, oblečená, navlečená na procházku, do toho zuřící dítě zvyšující svoji zuřivost se stoupající teplotou a vrstvami svého oblečení, takže to bojuju, a i tvrději, používám slova jako NE - úplně nanic, plácám přes zadek přes kvanta oblečení - taky nanic, řvu aby toho nechala - taky nanic. Prostě to musím vydržet, prý to někdy skončí :) Jo a samozřejmě že zkouším mávat a zabavovat čímkoliv, ale jak nastává pokročilá zuřivost tak cokoliv nabídnuto letí přímo proti mě ! Taky jsem zkoušela pozitivní přístup vysvětlování jako že musíme emičku obléci, přebalit apod. a teda moc to nepomáhá. Takže nejčastěji po totálně vystresujícím zážitku zařvu a malá řve taky a jsem si kvit - to k tomu řvaní na dítko.
Přeju nám všem nezuřivce.
Pá.
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.11.05 22:17

Ahoj mamky,

tak to si přečtěte diskusi - myslím, že se to jmenovalo - „vzteklounka, zuřivka“, ať víte, do čeho jdete.
Moje příspěvky najdete někde v druhé půli diskuse.
Jo jo, u nás to také začínalo vztekáním při oblékání, které jsme nonšalantně přehlíželi. Jenomže do teď si lámu hlavu, co jsme dělali špatně, že to mladýmu tak „nabobtnalo“ i do jiných životních situací. Za 14 dní se konečně (objednací doba 3 měsíce) dočkáme konzultace u psychologa, tak uvidíme. Podotýkám, že klukovi je 2,5 roku, vzteká se od cca 5 měsíců a je to stále „výživnější“ …

Hodně zábavy!

Evča

• Citovat
  • Upravit
6429
24.11.05 13:34

Evčo,

jen by mne zajímalo. Vymohl si malý někdy tím, že si vztekal, to, co chtěl?
Např. přerušení či změna činnosti, která vztek vyvolala?
Zakoupení toho, o co dyndal a posléze předvedl scénu?
Nebo vymohl si svým záchvatem vaši zvýšenou pozornost? Což by mohlo být důvodem, proč se víc vzteká?
Nechceš-li, nemusíš odpovídat.
 Díky,

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
24.11.05 13:51

Zdravím, chlapíček se taky vzteká, myslím, že je to normální projev jeho přání, říct si neumí, tak dělá co umí. Taky vysvětluju, snažím se převést pozornost, ale neustupuju, pokračuju v tom co je nutné udělat. Když mám pocit, že ví co dělá, tak ho „okřiknu“, tedy nezvíším hlas ale zesílím tlak (klidně nesmí mě dostat). No a myslím, že to funguje, tedy usuzuji tak, protože se důvody mění, oblékání mu vadí pořád, ale už to nejsou kalhoty, ale čepice … s oblíkáním mám zá:,–(u, že se raději budu potit já než on, aby neměl důvod být rozmrzelý.
Ale myslím, že naše maminky … žitá tradice už neexistuje, ony poslouchaly odborníky a ti mají pořád něco …
Takže doporučuji zá:,–(ovost, když má dítě jistotu, že to bude tak atak tak ho to přestane bavit, a nenechat se dostat, to ty potvůrky poznaj.
A ť jste sdpokojenější Mia a Max

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
24.11.05 14:21

Ahoj,

nejpodivnější na tom všem je, že náš kluk si opravdu nikdy nic nevymohl. Až mě ta jeho buldočí vytrvalost zaráží. Pokaždé to zkusí, pokaždé to nevyjde, a tak příště znova vystřihne hysterák, jak z čítanky.
Ono nejde o to, zda něco koupit či nekoupit, to není jeho parketa, ale o naprosté každodenní prkotiny, jako např. zda se svléknout či nesvléknout před koupáním apod.
Abych to shrnula, vždy pouze zkazí večer a zahustí domácí atmosféru. Nic víc z toho není, jen otrávená nálada.
Ale možná, že je zvrhlík razící teorii, že čím hůř - tím líp, a jen houšť a větší kapky, jen ať je pěkně dusno na domácí půdě.
Nu uvidíme, co na to hlavy moudré …

Evča

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
24.11.05 14:34

zuřivka

No to je přesně to o čem píši. Mám už druhé a nejsem si vědoma toho, že bych to první dítko vychovávala tolik jinak aby se tenhle prďolka takhle vztekloušil. Nepřihlásila jsem se věrka + skoro 7 měsíční Míša

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure