Jedy v kosmetice vs. plodnost

Anonymní
25.2.22 17:22

Jedy v kosmetice vs. plodnost

Ahoj,
prosím anonym, nechci, aby si toto téma někdo spojil s mým nickem.
V poslední době mě dost zaráží informace o nebezpečných látkách v kosmetice a výrobcích pro děti a tak jsem se rozhodla sem napsat a zeptat se na názor.
Po hliníku v antiperspirantech, karcinogenních látkách v opalovacích krémech a dětském bambusovém nádobí je tu látka lilial v toaletních vodách a jiné kosmetice, která údajně způsobuje neplodnost a poškození plodu v těle matky, viz.
https://www.denik.cz/…0220221.html?…. sznhp. box&dop_req_id=2wq5k4fHvmg-202202232008&dop_id=15546753
Od 1. 3. bude tato látka v kosmetice v EU zakázaná, nikdo ale neřeší, co to způsobilo do té doby a kolik žen kvůli tomu nemá vytouženého potomka. Vím, že žijeme v moderní době a jedy jsou všude okolo, ale tohle mě fakt štve. Je možné, že by chemie v obyčejné toaletní vodě opravdu způsobila neplodnost nebo poškodila plod v těle matky?
Poprosím rejpalky, které si jistě odplivnou, ať kosmetiku nepoužívám, aby si své komentáře nechaly, žijeme ve společnosti jiných lidí a na přírodní pach těl druhých není nikdo zvědav.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
25.2.22 17:25

Nejde zkopírovat celý odkaz, takže koho by článek zajímal, stačí na webu denik.cz zadat do vyhledávače větu „drogerie stahují nebezpečnou vůni“ a článek se vyhledá

• Citovat
  • Upravit
20867
25.2.22 17:36

Tohle je všeobecný problém vědy. Pořád se přichází na něco nový. Ten seznam zakázaných látek pořád roste. A je jedno jestli jsou rakovinotvorné, teratogenní atd. Nemá smysl se tím trápit, to by se člověk zbláznil. S tehdejším stupněm poznání byly ty látky vždy bezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
25.2.22 17:38

V čem populárním tenhle alergen byl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2329
25.2.22 17:43

Já jsem myslela, že dezinformační weby už mají útrum. :roll: Když se ti to nelíbí, tak to holt nepoužívej, co chceš slyšet. :mrgreen: Ne, jako, co je toaletní voda - voňavka? A kolikpak jí spotřebuješ, 40 ml za rok? Samozřejmě, že jsou látky neutrální a látky dráždivé, případně i škodlivé. Tělu to přirozené není. Ty přípravky procházejí tolika atesty, že si nikdo nedovolí vypustit na trh něco, co by vyloženě způsobovalo rakovinu nebo neplodnost po třech použitích. Ale je jasné, že máš plný svět chemie a nějak to na tělo působí, možná se to střádá, možná to něco ovlivňuje. Od barviva v potravinách, přes konzervanty, částice ve vzduchu až po látky v kosmetice a lécích. Těch látek bys musela denně přijímat enormní množství, aby ti to něco způsobilo, ale není vyloučeno, že nezpůsobí. Osobně si myslím, že neplodnost u tolika lidí způsobuje hlavně hormonální antikoncepce a způsob života - vedlejší účinky mnohaletého užívání hormonů, nadváhy, stresu a špatného životního stylu, ne voňavka, ale ať si každý věří, čemu chce. Jestli ti udělá líp ji nepoužívat, tak ji nepoužívej no. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.22 17:57

@prejeta_zaba
denik.cz je dezinformační web? Ptám se, nikde jsem o tom nenašla zmínku.
Bože tyhle odpovědi fakt miluju „tak to nepoužívej, když ti to vadí“, copak člověk sežral moudrost světa, aby x let dopředu věděl, co která věc obsahuje a jestli je zdravotně nezávadná?

• Citovat
  • Upravit
20867
25.2.22 18:03
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba
Bože tyhle odpovědi fakt miluju „tak to nepoužívej, když ti to vadí“, copak člověk sežral moudrost světa, aby x let dopředu věděl, co která věc obsahuje a jestli je zdravotně nezávadná?

Přečti si co jsem ti psal já a máš to vyřešený. Jeden příklad za všechny je DDT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2329
25.2.22 18:07
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba

Přečti si moji odpověď celou, není jenom o „bože, tak to nepoužívej“. :P Tak je přece jasné, že čím víc umělotiny, tím víc to může s tělem něco dělat. Že když na každý prd použiješ deset mastiček, léků, přípravků a kosmetiky, tím víc to může něco obsahovat. Že když koupíš dítěti barvený, voňavý jogurt, že bude rizikovější než bílý s ovocem ze zahrady. Ale stresovat se dopředu, že možná něco z toho, co používám obsahuje stopové množství něčeho potenciálně nebezpečného - to moc smysl nedává, že. :nevim: Přece i ta kosmetika se dá volit přírodně, nebo omezit. Než se stresovat, kdoví co za 30 let kdo objeví. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.22 18:14

@Cenarius
Ano já vím a děkuji za odpověď. Byl to spíš takový povzdech, neb jsem se s tím setkala za poslední měsíce vícekrát a vždycky mě to naštve, když jde o děti nebo věci s nimi spojené. Ale asi s tím nic nenadělám, tak to bylo, je a bude.

• Citovat
  • Upravit
101562
25.2.22 18:24
@Anonymní píše:
@Cenarius
Ano já vím a děkuji za odpověď. Byl to spíš takový povzdech, neb jsem se s tím setkala za poslední měsíce vícekrát a vždycky mě to naštve, když jde o děti nebo věci s nimi spojené. Ale asi s tím nic nenadělám, tak to bylo, je a bude.

Tak si prostě hlidej složení, no, u všech latek, u kterých sr to za tveho zivots potvrdí, uz je minimálně podezření, takže to pouzivat nemusíš. Jo jen tak mimochodem, na to abys nesmrdela se staci umejt, neni potreba se necim jrste patlat. A na mele deti tuplem neni treba nic patlat, pripadne vybrat neco bez podezřelých latek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20867
25.2.22 18:41
@j.a.n.i1 píše:
Tak si prostě hlidej složení, no, u všech latek, u kterých sr to za tveho zivots potvrdí, uz je minimálně podezření, takže to pouzivat nemusíš. Jo jen tak mimochodem, na to abys nesmrdela se staci umejt, neni potreba se necim jrste patlat. A na mele deti tuplem neni treba nic patlat, pripadne vybrat neco bez podezřelých latek.

To není vůbec pravda. Třeba to zmiňované DDT, v té době se absolutně netušilo, že se za desítky let přijde na to, že ty jeho metabolity jsou endokrinní disruptory. Chtělo to přes 100 let od jeho objevení a 50 let od jeho masového používání. Další taková látka je Bisfenol A a spousty dalších. Mraky látek se desítky let používají jako úplně bezpečné, než se věda posune natolik, aby o nich našla něco v čem jsou škodlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3909
25.2.22 18:58

Většina chemicky vyrobených věcí má nějaký problém. Některé škodí málo, že je to zanedbatelné, některé škodí hodně. Proto se tolik doporučuje, držet se co nejpřírodnějších produktů.
Já už to neřeším. Nepoužívám kosmetiky tolik, aby to na mě mělo nějaký extra efekt.
Možná, že na nějakou modelku, nebo ženy, které se líčí neustále a velmi silně (v tomto případě žijí v oblaku voňavky) to už může být jiné. Nebo v případě, když třeba používají vícero druhů kosmetiky se stejnou „špatnou“ látkou, může se to nakumulovat.
Neřekla bych, že když si žena jednou za den stříkne trochu toaletní vody, tak to poškodí plod a nebo ji to učiní neplodnou. Sice to zrovna asi dvakrát nepomůže, ale až tak závratně to neuškodí.
Kontroly ale musí počítat s tou horší variantou a proto je fajn, že to stahují z oběhu. Dneska je špatné kde co. V EU už je hodně látek zakázáno, zatímco v Americe se pořád prodávají a nikdo to neřeší.
Neplodnost je podle mě dlouhodobý problém vyvolaný souběhem mnoha vlivů a okolností, než jen kvůli špatné kosmetice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9693
25.2.22 19:02

Protože lidi chtějí kupovat voňavé, pěnivé, barevné, trvanlivé…atd. výrobky. Velká část z nich, pokud možno, za levno. Při výrobě kosmetiky (ale i jiných věcí) musíš hledat kompromis mezi super uživatelskými vlastnostmi, minimem chemie a cenou. Mít něco netoxického, skvělého a levného je utopie.
Holt, když si chci utírat zadek měkkoučkým, běloučkým hajzpapírem, který voní po „heřmánku“ za 10kačku, tak se musím smířit s tím, že bez chemie to nepůjde :nevim:

Jinak jednotlivé chemické látky se samozřejmě testují, zda nejsou nebezpečné. Ale samostatně a většinou jen z hlediska akutní toxicity. Na ty chronické účinky se často přichází později, to samé koktejly chemických látek. Ty nejtoxičtější se zakazují, ale až se zpožděním.
Uživatel má možnost číst složení a vybírat produkty, které ho mají co nejkratší. Nic víc s tím nenaděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
25.2.22 19:34
@Anonymní píše:
Ahoj,
prosím anonym, nechci, aby si toto téma někdo spojil s mým nickem.
V poslední době mě dost zaráží informace o nebezpečných látkách v kosmetice a výrobcích pro děti a tak jsem se rozhodla sem napsat a zeptat se na názor.
Po hliníku v antiperspirantech, karcinogenních látkách v opalovacích krémech a dětském bambusovém nádobí je tu látka lilial v toaletních vodách a jiné kosmetice, která údajně způsobuje neplodnost a poškození plodu v těle matky, viz.
https://www.denik.cz/…0220221.html?…. sznhp. box&dop_req_id=2wq5k4fHvmg-202202232008&dop_id=15546753
Od 1. 3. bude tato látka v kosmetice v EU zakázaná, nikdo ale neřeší, co to způsobilo do té doby a kolik žen kvůli tomu nemá vytouženého potomka. Vím, že žijeme v moderní době a jedy jsou všude okolo, ale tohle mě fakt štve. Je možné, že by chemie v obyčejné toaletní vodě opravdu způsobila neplodnost nebo poškodila plod v těle matky?
Poprosím rejpalky, které si jistě odplivnou, ať kosmetiku nepoužívám, aby si své komentáře nechaly, žijeme ve společnosti jiných lidí a na přírodní pach těl druhých není nikdo zvědav.

Trochu ti z té chémie hrabe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
25.2.22 19:41
@Cenarius píše:
To není vůbec pravda. Třeba to zmiňované DDT, v té době se absolutně netušilo, že se za desítky let přijde na to, že ty jeho metabolity jsou endokrinní disruptory. Chtělo to přes 100 let od jeho objevení a 50 let od jeho masového používání. Další taková látka je Bisfenol A a spousty dalších. Mraky látek se desítky let používají jako úplně bezpečné, než se věda posune natolik, aby o nich našla něco v čem jsou škodlivé.

No, vzdyt to pisu, trvalo to 50 let, takze az se na to prijde u aktuálně pouzivanych, u kterych neni zadne podezření, tak ji bude pres 80…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí