Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj
,
prosím, máte někdo zkušenost s odběrem vajíček v analgosedaci? Pokud ano, jak to probíhalo? Bolelo to hodně, nebo to bylo v pohodě? Čeká mě to a mám docela strach.
Předem moc děkuji za odpovědi ![]()
Mám za sebou odběr vajíček zaživa, takže počítám, že v analgosedaci to bude malina
Příjemné to nebylo, ale bolestí bych to nenazvala, jen to píchnutí, ale to byla opravdu vteřina, míň než třeba umrtvení zubu. Pak jsem se zvedla a odešla po svých a jeli jsme s manželem domů hned. Asi to bude individuální, ale já jsem zrovna z lidí, kteří bolest a celkově nepohodlí snáší dost špatně, měla jsem z toho strach, ale opravdu nebyl důvod.
Ja byla na odběru 2× i bez analgosedace. Jednou 1 vajíčko, jednou 3 vajíčka. Docela pohoda. Popravdě víc nežto píchnutí bolí, když doktork/ka tlačí hodně tou sondou, aby byla co nejblíž vaječníku. Je to rychlovka a už bych ani do anestezie nešla (to jsem taky byla). Ale už hlavně nebudu ani muset ![]()
@sólskin píše:
Ahoj,
prosím, máte někdo zkušenost s odběrem vajíček v analgosedaci? Pokud ano, jak to probíhalo? Bolelo to hodně, nebo to bylo v pohodě? Čeká mě to a mám docela strach.
Předem moc děkuji za odpovědi
Tak když je to v analgosedaci, tak spíš a nic necítíš přece. A jestli to bolí po probuzení, tak to individuální.
@veronelka20 a Anonymní, moc vám děkuji za reakci❤️️ Já jsem hrozný nervák a plašan, tak snad to taky zvládnu tak dobře jako vy ![]()
@Maminanamatersky Děkuji za odpověď. Při analgosedaci člověk úplně nespí (je jen “oblbnutý”), to je rozdíl oproti celkové anestezii (kdy dojde k uspání). Tedy alespoň takto jsem to pochopila. Proto se ptám na zkušenosti, nevím, co od toho čekat.
@sólskin píše:
@Maminanamatersky Děkuji za odpověď. Při analgosedaci člověk úplně nespí (je jen “oblbnutý”), to je rozdíl oproti celkové anestezii (kdy dojde k uspání). Tedy alespoň takto jsem to pochopila. Proto se ptám na zkušenosti, nevím, co od toho čekat.
Při analgosedaci se spí, pacient si nic nepamatuje a nic necítí. Rozdíl od anestezie je akorat tom, že se nedělá intubace a operovany dýchá sám.
@Maminanamatersky
To není pravda. Větší pravda byl ten příspěvek, na který jsi reagovala.
@Maminanamatersky Tak už to mám za sebou. A potvrzuji, že při analgosedaci člověk nespí.
@sólskin a jak to probíhá? jste naprosto při vědomí nebo oblbnutá? ![]()
@LULEPA píše:
@sólskin a jak to probíhá? jste naprosto při vědomí nebo oblbnutá?
Probíhalo to takto: Vlezla jsem si na to lůžko/křeslo, na kterém probíhá zákrok, napíchli mi kanylu, ještě se znova doptali na alergie na léky. Pak mi do kanyly dali něco proti bolesti a dali mi i dýchnout kyslíku (taková ta hadička, co se dává do nosních dírek
). Upozornili mě, že se mi po tom kyslíku může začít motat hlava (což se hned stalo
- ale nic hroznýho, spíš mě překvapilo a trochu pobavilo, že tohle dělá “obyč” kyslík
) a že se můžu i cítit ospale. No a pak popisovali, co budou dělat. Všechno jsem to slyšela a vnímala, ale byla jsem trochu oblbnutá. Co se bolesti týče, tak ta nebyla nijak hrozná. Cítila jsem spíš takové tlaky. A to “propíchnutí” jsem taky cítila, ale opravdu to nebylo nic strašného. Přišlo mi, že to šlo fakt rychle. No a pak přivezli postel a normálně mě vyzvali ať si přelezu. Tak jsem si sedla, oni mi pomáhali, dávali instrukce, že nejdřív nohama a pak se přehoupnout. Odvezli mě na dospávací pokoj, na kanylu mi připíchli infuzi a na prst nacvakli takový ten senzor, co hlídá tep a saturaci. A to různě pípalo, takže jsem jen ležela - usnout mi nešlo
. Sestřička seděla vedle v místnosti a chodila se často ptát, zda je vše ok a několikrát měřila tlak. A po cca třech hodinách jsem šla domů, v doprovodu muže, samozřejmě ![]()
Takže pro každého, kdo je nervák jako já: není to nic extra strašného, vše se dá v pohodě zvládnout ![]()