Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o radu zkušené maminky. Mám téměř 9 měsíční holčičku a poslední dobou si nejsem jistá s jejím jídelníček
. O jídlo se od malička nehlásí, minulý týden byla jen kojená a byla taky spokojená. Náš režim vypadá takto:
4.00-5.00 kojení
8.00 -kojení, ale nepřihlásila by se
10.00 -ovoce s jogurtem, sní max.50g a bojujem
12.00 - masozeleninový příkrm, který jí moc chutná, sní 80-100g
13.00 - kojení
16.30 - kojení
18.00 - kaše, poloviční dávka
19.30 - kojení
Myslíte, že mám kojení v 16.30 nahradit jogurtem nebo ovocem? Dopoledne to ale moc nechce, maximálně banán a taky to jí strašně dlouho, takže bychom možná dojedly svačinku a mohly začít s kaší.:-)Taky nevím, jestli to jídlo nemá časově moc nahuštěné. To odpolední kojení je pro mě nejpohodlnější, protože se vracíme z procházky, tak je to nejrychlejší. Není toho kojení moc?
Přibírá,je spokojená a doktorka to se mnou moc neřeší. Doporučuje vynechat kojení a nahradit jogurtem nebo ovocem. To množství asi taky není nic moc:(, ne?
Moc děkuju za rady, tipy a zkušenosti.
ahoj, nějak moc bych nenutila, tak od pohledu mi přijde že má ty porce dost brzo za sebou, že nestačí mít hlad (co to třeba nějak zkusit posunout?) jogurt je prý lepší odpoledne, dopoledne, když jí jogurt nejede bych jí ho nedávala a dala třeba ovocnou (přesnídávka, nebo mixované ovoce a tak), to ovoce se i rychleji stráví tak bude mít víc chuti k obědu. No já jsem třeba moc ten jogurt nedávala, vždyť mléka má dost… u nás spíš vedlo ovoce a obědy, navečer kaše (někdy chtěla někdy ne), pak nakojit a spát. Máš super, že se ti nebudí v noci.
Ahoj, malá má teď 10měsíců a stále plně kojím, cca 8-10× denně, tedy i po příkrmech. Malá prospívá krásně.
režim:
snídaně - MM
sváča - ovoce + MM
oběd - zelenina + MM
po spinkání - MM
odpo svačina - ovoce + bílý jogurt + MM
večer - MM
noc - 2-3× MM.
Kaši nedávám, jsou to zbytečné prázdné kalorie, malá prospívá krásně. Příkrmu (dělám vše domácí) mi teď už sní max 3/4 skleničky, spíš tak 1/4 - 1/2 skleničky a asi 2měs snědla jen pár lžiček a dost. Neřeším to, dětská taky ne, malá prospívá a je spokojená. Navíc je to k ní šetrnější, trávení se teprve vyvíjí. Neboj, děláš to nejlíp, jak můžeš. Možná bych dopoledne dala jen ovoce - malá mi nejvíc baští 1/3 banán a 2/3podušené jablíčko a odpoledne jí dám zbytek do jogurtu. Bílkovin má dost z tvého MM, takže mléčný příkrm je vlastně jen navíc, zvykačka.
KLuk byl vždy jedlík, porce snědl větší. Časové rozložení jsme měli podobně - taky nahuštěnější, počet kojení a příkrmů stejný. Pokud bych intervaly natáhla, tak by zas to neklapalo se spaním. Jestli to tobě a dítěti vyhovuje, nic neřeš. Žádná extra chyba tam určitě není.
Já po tom 9. měsic začala dávat dopo jogurt, odpoledne ovoce.
Holky, moc děkuju. Trošku jste mě uklidnily. A v kolik byste teda zařadily tu odpolední svačinku? Taky mě napadlo zkusit nahradit to ranní kojení v 8.00 ovocem a pak to posunout až na 9.00, i když se mně to kojení moc nechce vynechávat, ale asi už bude na čase, aby pak nebyly problémy s odstavem. Ach jo, asi to moc řeším… ![]()
To je na tobě a na vašem denním uspořádání. Mě se šikuje po poledním spánku dát MM a jogurt s ovocem + MM pak než jdem ven, taky je to pro malou lepší ohledně trávení, že nemá 3 jídla za sebou s příkrmem. Jinak raního a večerního kojení bych se zbavovala úplně naposled. I mi to tak doporučila dětská. Do roka chci kojit plně, když to malá chce, pak pomalinku začnu odstavovat při denních příkrmech, a večerní a ranní kojení půjde nakonec, jako úplně poslední to ranní. Lepší, než dávat UM (nemám nic proti UM, ale když je MM, je to zbytečné). Chtěla bych pak kolem 2.roku přejít rovnou na klasické mléko. No uvidíme, jak se rozhodne princezna
Kamarádky malý se odstavil sám téměř ze dne na den a tvářil se, že vůbevc nechápe, k čemu prso je
Byla z toho pěkně v šoku, ale prostě co dítě to unikát.
AdélaF. píše:
Holky, moc děkuju. Trošku jste mě uklidnily. A v kolik byste teda zařadily tu odpolední svačinku? Taky mě napadlo zkusit nahradit to ranní kojení v 8.00 ovocem a pak to posunout až na 9.00, i když se mně to kojení moc nechce vynechávat, ale asi už bude na čase, aby pak nebyly problémy s odstavem. Ach jo, asi to moc řeším…
8.30 skoro celá sklenička ovocné přesnídávky - nechce UM a ještě musím trochu nutit, nemá hlad
11.00 250 ml UM … někdy 100g jogurtu a pod dvě deci UM
14.00 celá sklenička masozeleniny
17.00 250 ml UM
20.00 kaše ze 150 ml vody a 50g prášku
v noci nic
Takhle už to má asi dva měsíce a pořád přibírá cca půl kila měsíčně.
Taky mi přijde, že tvoje jí docela často. A jesli se v 8 nehlásí, tak bych ji asi nechala a třeba by ti potom snědla víc ovoce s jogurtem.
Háta_x píše:
To je na tobě a na vašem denním uspořádání. Mě se šikuje po poledním spánku dát MM a jogurt s ovocem + MM pak než jdem ven, taky je to pro malou lepší ohledně trávení, že nemá 3 jídla za sebou s příkrmem. Jinak raního a večerního kojení bych se zbavovala úplně naposled. I mi to tak doporučila dětská. Do roka chci kojit plně, když to malá chce, pak pomalinku začnu odstavovat při denních příkrmech, a večerní a ranní kojení půjde nakonec, jako úplně poslední to ranní. Lepší, než dávat UM (nemám nic proti UM, ale když je MM, je to zbytečné). Chtěla bych pak kolem 2.roku přejít rovnou na klasické mléko. No uvidíme, jak se rozhodne princeznaKamarádky malý se odstavil sám téměř ze dne na den a tvářil se, že vůbevc nechápe, k čemu prso je
Byla z toho pěkně v šoku, ale prostě co dítě to unikát.
AdélaF. píše:
Holky, moc děkuju. Trošku jste mě uklidnily. A v kolik byste teda zařadily tu odpolední svačinku? Taky mě napadlo zkusit nahradit to ranní kojení v 8.00 ovocem a pak to posunout až na 9.00, i když se mně to kojení moc nechce vynechávat, ale asi už bude na čase, aby pak nebyly problémy s odstavem. Ach jo, asi to moc řeším…
H8to, ale plné kojení znamená, že dítě nedostává vůbec žádné příkrmy. takže plně nekojíš už teď, pokud má jogurt a ovoce. ![]()
Alpaka: No vidíš, naše dětská zas rozlišuje kojení na plně kojen, plně kojen s příkrmem (není vynecháno žádné kojení), kojen s příkrmem (je vynecháno některé z kojení díky příkrmu)…
Háta_x píše:
Alpaka: No vidíš, naše dětská zas rozlišuje kojení na plně kojen, plně kojen s příkrmem (není vynecháno žádné kojení), kojen s příkrmem (je vynecháno některé z kojení díky příkrmu)…
aha. tak to jsem neslyšela.
Taky mi přijde, že tvoje jí docela často. A jesli se v 8 nehlásí, tak bych ji asi nechala a třeba by ti potom snědla víc ovoce s jogurtem.
Petro,myslíš, že jí často. Kdyby bylo na ní, tak jí stačí kojení po 4 hodinách. Já vím, že neexistují žádné přesné návody, ale všude čtu a říkala to i dětská, že už by měly v tomoto věku mít i tu dopo sváču. uklidňuju se tím, že až začne běhat a bude léto, nějak se pro to, co bude potřebovat dopraví.
![]()
AdélaF. píše:Taky mi přijde, že tvoje jí docela často. A jesli se v 8 nehlásí, tak bych ji asi nechala a třeba by ti potom snědla víc ovoce s jogurtem.Petro,myslíš, že jí často. Kdyby bylo na ní, tak jí stačí kojení po 4 hodinách. Já vím, že neexistují žádné přesné návody, ale všude čtu a říkala to i dětská, že už by měly v tomoto věku mít i tu dopo sváču. uklidňuju se tím, že až začne běhat a bude léto, nějak se pro to, co bude potřebovat dopraví.![]()
Jak říkáš, každý dítě je jiný. Naše malá se taky ne vždy hlásí, ale ustálilo se nám to po třech hodinách. Nám teda v porodnici říkali, že mezi kojením by měl být interval alespoň 3 hodiny, kvůli trávení. Ale když ji nebolí bříško a vyhovuje jí to, jak to máte, tak proč ne. Navíc kojení je jiný než UM. Jenom možná, kdybys jí nekojila v 8, tak byste potom tolik nebojovali, jak píšeš, v deset. Ono je to strašně těžký, taky se nám to párkrát změnilo, než se ná to takhle hezky ustálilo. A za týden může být zase všechno jinak. Chce to vyzkoušet.
Tak my jsme zacali s prikrmama az 1, Dubna letosniho roku v 9 a neco mesicich. Nas rezim vypada takhle
4.00–5.00 kojení
7.00 -kojení
8 nebo 9 vstavame a Nicolas snida
a zkouseli jsme kasicku ale to sni jen par lzicek a nechce jist tak davam ovocnou presnidavku od hippu to sni tak 50g max
11 kojeni
12 spi
obed zleninovy prikrm to mu de ale sni jenom tak 50-70g maso nedavam to je doporucene davat az v od roku.
16 hodin – kojení
spi
18 hodin – kaše, poloviční dávka
20 – kojení
v noci kojim asi tak jeste 4×
Nase Vaha byla 10 Brzna 9.48 potom 29 Brezna jsme klesli na 9.40 o tyden pozdeji vaha byla 9.62 dnesni vaha pred kojenim 9.85 a po kojeni 9.95 hodinu po kojeni kojil opet a tedkom spinka. Dostali jsme zelezo na anemii a pouceni o jidelnicku o kterem jsem uz vedela z vasi diskuze. Vim, ze je to individualni ale muj chlapecek o proti vasem detem spise ma nechut k jidlu no nevim ale vic uz ho jist nenanutime protoste si vezme kolik potrebuje? Jak to dopadlo s tvou holcickou rozpapala se?
Maso od roku? A z čeho má chudák železo a živočišnou bílkovinu? Kdo ti to poradil?
patriama píše:
Tak my jsme zacali s prikrmama az 1, Dubna letosniho roku v 9 a neco mesicich. Nas rezim vypada takhle
4.00–5.00 kojení
7.00 -kojení
8 nebo 9 vstavame a Nicolas snida
a zkouseli jsme kasicku ale to sni jen par lzicek a nechce jist tak davam ovocnou presnidavku od hippu to sni tak 50g max
11 kojeni
12 spi
obed zleninovy prikrm to mu de ale sni jenom tak 50-70g maso nedavam to je doporucene davat az v od roku.
16 hodin – kojení
spi
18 hodin – kaše, poloviční dávka
20 – kojení
v noci kojim asi tak jeste 4×
Nase Vaha byla 10 Brzna 9.48 potom 29 Brezna jsme klesli na 9.40 o tyden pozdeji vaha byla 9.62 dnesni vaha pred kojenim 9.85 a po kojeni 9.95 hodinu po kojeni kojil opet a tedkom spinka. Dostali jsme zelezo na anemii a pouceni o jidelnicku o kterem jsem uz vedela z vasi diskuze. Vim, ze je to individualni ale muj chlapecek o proti vasem detem spise ma nechut k jidlu no nevim ale vic uz ho jist nenanutime protoste si vezme kolik potrebuje? Jak to dopadlo s tvou holcickou rozpapala se?
Viz konverzace https://www.emimino.cz/…tnalo-23660/
Jinak ty by si dala miminku jatra JA teda ne!
„Nejlepším zdrojem železa jsou játra, ta však podávejte kojencům pouze v malém množství, protože mají zároveň vysoký obsah vitamínu A (více viz článek o játrech jako příkrmu na blogu Maminkám.cz),“