Jídla vašeho dětství

4749
29.9.21 10:08

jídla vašeho dětství

Ahoj,

co vařily vaše maminky, když jste byly male? Ja už delšé dobu přemýšlim, že začnu vařit zase česká jídla, minule se mě dcera ptla, co se vaří v česku. Já už 15 let žiju mimo česko, evropa, dlouho v USA, ted Rakousko, takže za humny a říkám si, proč vlastně nevařim česká jídla..v USA nějaké veci nešly vařit, ale ted se nedá vymlouvat :D jenže ja už ani nevim jaka, moje mamka už neni a možná i proto se myšlenkami vracím do dětství, ale vzpomenu si na pár jídel, jako svíčkoví, vepřo knedlo, ptáčky, rajska, sekana, určitě toho bylo vic, neco jsme našla na netu..

tak mě napadlo, pro inspiraci, co vařily vaše maminky, tatkove, co vařite vy? dík!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
lucenka
29.9.21 10:13

Ovocné knedlíky, kuře na paprice, řízky, smažený sýr, okurková omáčka, koprovka, žemlovka, buchtičky s pudinkem, kachna se zelím a knedlíkem, knedlíky plněný uzeným

• Citovat
  • Upravit
35432
29.9.21 10:15

Vepřoknedlozelo, řízky, karbanátky, kuře na paprice. Bramborový placky, lívance, čočka na kyselo, šišky z bramborového těsta s opečenou strouhankou.
Občas dělám, pro nás jsou to prasárničky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37295
29.9.21 10:18

Kuře na paprice, guláš ( ať už klasicky nebo bramborový), čočku na kyselo, kuřecí rizoto, ovocné knedlíky, řízky a salát, Znojemska omáčka, francouzské brambory, pak klasicky pečené kuře, kachna se zelím, špenát s vypecky a bramborový knedlík, uzené maso s kaší. Taky už si nevzpomenu na vše :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31332
29.9.21 10:21

Já z těch klasik vařívám knedlo zelo, případně se špenátem, znojemskou omáčku, svíčkovou, kuře na paprice, ptáčky, roštěnou, ledvinky, kachnu s červeným zelím. Mám ráda i koprovku, čočku, hrachovou kaši, bramborový knedlíky s uzeným plněný, nebo samotný s pečenou cibulkou.
No a českej bramborovej salát s řízkem! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
29.9.21 10:23

Nebylo moc peněz, takže se vařilo jednoduše, ale se základních surovin.

Ovesná polévka (na másle opražit do zlata vločky, přidat kořenovou zeleninu, zalít vodou a uvařit do měkka, přidat mražený hrášek a lahůdkové droždí)

selská omeleta - opéct brambory od oběda, zalít vajčkem.

omeleta s brambory a hráškem

špenát v bešamelu s těstovinami a volským okem

těstoviny s vajíčkem a sýrem - uvařeno těstoviny hodit na máslo na pánev, zalít vajíčkem a míchat, posypat sýrem a sekanou petrželkou

mámino zamilované lečo s chlebem

milovala jsem smažené vemínko, což teda má fakt divnou chuť, ale mě to chutnalo. Teď se mi ho vůbec nedaří sehnat.

pekla se nutrie - tou dobou bylo levné maso nutrií, prarodiče byli taky pražáci, takže králíky od prarodičů jsme neměli.

vařený jazyk s mrkví a bramborem. (ha, pro jazyky musím do řeznictví zajít)

dušené hovězí s mrkví

guláš - spíš vepřový a jíme k němu těstoviny

tvarožník jako koláč

těstoviny s houbami, smaženice, bramboračka, kulajda, pokud byly houby.

knedlíky s ovocem co zrovna bylo

lívance s ovocem co zrovna bylo

palačinky - nejčastěji buď se sladkým tvarohem a nebo s citronovou polevou (citronová šťáva + moučkový cukr)

bublanina s třešněmi či višněmi

tvarohové knedlíčky polité máslem a se žahourem

plněné brambroové knedlíky párkem a k tomu zelí.

bramboráky

babička šlehávala sníh z bílků s cukrem a lesními jahodami, ale to mi nechutnalo.

pečené kuře s nádivkou a bramborem

kachna se zelím a knedlíkem

rajská s těstovinama a hovězím

koprovka s bramborem s hovězí, (kyselená citronem, ne octem)

dušené hovězí v kedlubnách s bramborem

dušené hovězí v mrkvi s bramborem

nové brambory s tvarohem

vařený hrách se spoustou smažené cibulky, případně vyškvařenou slaninou

zadělávaná čočka s vajíčkem

zadělávané drůbky s rýží

zapečený chleba se sýrem

topinky ve vajíčku.

šunkofleky (případnbě houbofleky)

francouzské brambory

vývar s krupicovými nočky.

vařím z toho věci co nejsou potřeba smažit, zapékat a nebo dělat knedlíky. Zapékané věci jen když na to je vyloženě chuť - třeba francouzské brambory miluju, ale té práce s tím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5146
29.9.21 10:32

Co jsem v dětství nejvíc milovala - kuře na paprice s kolínkama, ovocné tvarohové knedlíky - pěkně polít máslem a posypat strouhaným tvarohem :srdce:, roštěnky s rýží od babičky, plněné bramborové knedlíky posypané takovou tou zkaramelizovanou cibulkou, šišky (nudle) s mákem, žemlovku, výpečky + brknedlik + špenát, holandský řízek s br. kaší a trubelkovou polévku (klasika vývar a v ní takové trubičky z nudlového těsta, co babička ručně vyráběla)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
29.9.21 10:51
@Fiducia píše:
Vepřoknedlozelo, řízky, karbanátky, kuře na paprice. Bramborový placky, lívance, čočka na kyselo, šišky z bramborového těsta s opečenou strouhankou.
Občas dělám, pro nás jsou to prasárničky :lol:
:palec: šišky z bramborového těsta! to jsem mela v hlavě a nevedela, jak to pojmenovat, ale vim, že to bylo bramborové těsto.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1615
29.9.21 10:58

Já milovala od babičky jablka v županu :jazyk: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2531
29.9.21 11:04

Tak u nas krom te klasiky, svičkova, gulaš, knedlo zelo, vypečky se dělavalo: šunkafleky, francouzske brambory, takové to česke rizoto, vepřove na mrkvi, kuře na paprice, rozlítané ptáčky, španělaské ptáčky, čočka na kyselo s okurkou, cikanska pečeně, houbová omáčka, knedlíky sladke, vdolky, škubanky, nidle s makem, zemlbaba, buchtišky se šodo, roštaná s rýží, holandsky řízek, sekana, karboše, segedin, hodně omáčky (koprovka s vejcem či masem, rajska, křenová, bramboračka), pak ruzne polevky kulajda, hrachová, fazolová, vyvary, knedlíčková, gulašová, pak mě napadají další jídla, fazolky na smetaně nakyselo, hrachová kaše a uzene maso, bramoboraky, chleba ve vajíčku (chudí rytiři), čevabčiči, rybí prsty, lančmit, nevim jaks e to píše, fuj, nesnašela sjme to, ale občas, když nebyl čas či mamka nevyšla, se to dělalo jo a ještě mě napadlo, když zbyl knedlik, dělala mamka vždy knedlik s vajíčkem a s okurkou

Příspěvek upraven 29.09.21 v 11:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
29.9.21 11:15

Bramboračka, bramborový guláš, kapustové karbanátky, králík na česneku, plněné knedlíky, lečo, lívance, žemlovka, dušené hovězí s kořenovou zeleninou, opečený točeňák a smaženka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2988
29.9.21 11:27

Klasický drůbeží nebo hovězí vývar s nudličkami či kapáním.
Kuře na paprice.
Svíčková.
Roštěná.
Rajská omáčka.
Pečená kachna / husa s knedlíkem a se zelím.
Krupicová kaše se skořicí. Škubánky s perníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
29.9.21 11:28

Segedínský guláš, šunkofleky, chilli con carne, rajská

ale já mám od mámy nejradši polévky : zelňačka, kulajda, hovězí vývar, česnečka, cibulačka, bramboračka, savojská bramboračka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30197
29.9.21 11:32

Zeleninová polévka, mléčná polévka, bramborové knedlíky se švestkami, rajská, koprovka, svíčková, řízky, UHO, různé variace omáček s masem, halušky se zelím, vepřo knedlo zelo, vdolky atd.

Já vařím ze základních surovin, bez mléka, lehká jídla, takže úplně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
264
29.9.21 11:53

Já si pamatuji hlavně kuře s rýži, veškeré omáčky, X druhů polévek, bábovku, štrudl, špagety aglio olio, taštičky s tvarohem, kachnu se zelím, zemlovku, krupici..
A vařím stejně jako mamka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport