Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bubla_Bučková píše:
@Pudloslava ještě jednou prosím přesně ty cipsy?to musím vyzkoušet…
budto se zalejou troskou horke vody a kratce povarej - velmi mastne strouchane brambory, ale kupodivu nepresolene. nebo se nasypou do hotove instatni polevky a rychle se to ji, dokud kroupou - deti to milujou, ale to uz je hodne slane, protoze ta polivka je slana taky obvykle dost.
@modravlocka píše:
@Pudloslava Madlicku jsem tu ještě nepotkala. Ale asi bychom si rozuměly.Kolik je dětem? Přemýšlím, kdy uzraje čas na to, abych vzala ty své s sebou. Ale je mi jasné, že toho člověk ponese najednou mnohem víc a bude každou věc 2× rozmýšlet. Viz třeba ten stan. Chodíme jen s celtou a spíme pod širákem, ale je mi jasné, že dětem člověk musí dopřát trochu větší komfort.
chodej od sesti let. nastudovala jsem, ze mohou unest 20% sve vahy, pokud maji dobry batoh s nastavitelnymi zady a bederakem. Jinak 10% sve vahy. I tech 20% jsme jiste prekrocili. my nosime stan, ale naopak myslim, ze rozmazleni jsme my - na skautu je berou pod celtu. Celta je taky tezka, ale asi to ve vysledku stan neudela, ikdyz je to jedna na osobu. My mame stan pro 5 osob, 4,5 kila - maximalni sunt, ale nejvyhodnejsi pomer vaha/velikost.
@Pudloslava Já mám s tím masem dobré zkušenosti, dělám ho v sušičce na ovoce, ale kamarádi ho dělají i v troubě a je to taky v pohodě. Koupíš kus masa, já kupuju hovězí, s co nejmenším množstvím šlach a takových těch bílých kousků, protože ty jsou po usušení tuhé a nejdou rozkousat. Maso strčím na chvíli do mrazáku, aby jen tak trochu omrzlo a pak krájím na tenké plátky (jde to i bez mražení, ale to mi to nejde krájet tak na tenko). Decentně osolím a opepřím, případně i trochu rozklepu, když je tlustší, a nastrkám do sušičky. Když chci, aby mi na těch horách fakt vydrželo týden ve vedrech, tak suším, dokud není lámavé - pak se vůbec nekazí. Na horách jen vyndám a sním, nijak ho už neupravuju.
@Pudloslava píše:
@modravlocka @klamonožka a mate zkusenosti s tim susenym masem?jeste v ramci sdileni zkusenosti - zkousela jsem instatni rizoto - doma se uvari normalne rizoto a pak se ususi v susicce, melo by pak byt instatni - jenze neni. Ale uvari se rychleji, nez ryze, treba za 5 minut (a pak dojit), ale je s tim takovy opruz, ze to uz nikdy delat nebudu.
Instantní rizoto jsem letos kupovala v Rakousku… A nadávala u toho, protože se to muselo vařit o dost dýl než jak bylo uvedeno v návodu
@Pudloslava píše:
a ji se to syrove?
No syrové…ono to vpodstatě už syrové není. Suším to celou noc (někdy i déle) na 70°. Když je čas a nálada, manžel to ještě trochu oudí, ale to už není nutné. Takže nějakou rádoby tepelnou úpravou to prošlo. Jí se to tak jak to je, nijak se to dál nevaří, nezalévá vodou. Respektive mne to ještě nenapadlo vyzkoušet.
@Pudloslava Ještě k té rýži. V rámci ušetření času bych ji také zkusila předem namočit do petky s vodou. Údajně je to dokonce správný způsob, jak se má rýže vařit. Nasušila bych pouze tu zeleninu a při přípravě smíchala.
@Pudloslava @modravlocka jojo, už jsem tu. ![]()
Z jídel už tu skoro všechno padlo. Express menu jsme brali jednou, když byli děti menší, teď už máme tři hladovce, tak prostě vařím.
Tři km od krámu zas není tak strašný, spíš ale nebudou nic moc mít.
Polívky z DM nejsou špatný, kaše ovesná z vloček (jemných) se dá dělat krásně i v mikrovlnce. (povařit než vzkypí, nechat stát a pak přimíchat sušený mlíko). Mimochodem to sušený mlíko je dost pomocník, dá se z něj stvořit bílá omáčka a mnohé další. Vzala bych si máslo a trochu mouky. Taky trochu dětské krupičky - máslo, jedno vejce a masox kostka (může být bez glutamátu), tu červenou čočku, žlutý hrách loupaný půlený když se namočí, tak je taky rychle. Kus uzeného špeku, kterým lze leccos ošulit že jakože maso. Sušená zelenina je taky dobrej nápad.
A v prvé řadě bych zkusila oslovit chataře, zda by vás za nějakou mírnou úplatu ten první den od busu nevyvezl. Něco naložíš na boby (lyže, přeskáče) pokud bude sníh, ale po suché silnici by to byl celkem masakr se všema věcma
@madlicka píše:
@Pudloslava @modravlocka jojo, už jsem tu.![]()
Z jídel už tu skoro všechno padlo. Express menu jsme brali jednou, když byli děti menší, teď už máme tři hladovce, tak prostě vařím.
Tři km od krámu zas není tak strašný, spíš ale nebudou nic moc mít.
Polívky z DM nejsou špatný, kaše ovesná z vloček (jemných) se dá dělat krásně i v mikrovlnce. (povařit než vzkypí, nechat stát a pak přimíchat sušený mlíko). Mimochodem to sušený mlíko je dost pomocník, dá se z něj stvořit bílá omáčka a mnohé další. Vzala bych si máslo a trochu mouky. Taky trochu dětské krupičky - máslo, jedno vejce a masox kostka (může být bez glutamátu), tu červenou čočku, žlutý hrách loupaný půlený když se namočí, tak je taky rychle. Kus uzeného špeku, kterým lze leccos ošulit že jakože maso. Sušená zelenina je taky dobrej nápad.
A v prvé řadě bych zkusila oslovit chataře, zda by vás za nějakou mírnou úplatu ten první den od busu nevyvezl. Něco naložíš na boby (lyže, přeskáče) pokud bude sníh, ale po suché silnici by to byl celkem masakr se všema věcma
a to psala, ze potahne? jako kdyz jedou na hory, tak mi to prijde logicky, ale neumim si to predstavit, jak to vsechno odnesou (lyze, lyzky, helmu, oblecni na lyze, ostatni obleceni, do toho to jidlo) podle me to nemuze dat… spis bych rekla, ze jedou bez lyzi…
@debra.morgan píše:
a to psala, ze potahne? jako kdyz jedou na hory, tak mi to prijde logicky, ale neumim si to predstavit, jak to vsechno odnesou (lyze, lyzky, helmu, oblecni na lyze, ostatni obleceni, do toho to jidlo) podle me to nemuze dat… spis bych rekla, ze jedou bez lyzi…
Tak autobus je asi vysadí někde poblíž. V dětství jsme jezdili na hory busem a zvládli jsme brát jídlo i lyže. Lyže se dají vzít přes rameno, na sebe oblečení na lyže. Taška přes rameno s lyžáky. Batoh ba záda s jídlem a oblečením. Dítě batoh s oblečením. Není zo pohodlný ale kousek se s tím na mhd apod dojít dá.
Jinak zakladatelko, do obchodu (normy) to máš 2.2 km, když nepůjdes po silnici ale lesem
a treba nějaká bouda v okolí bude mít maly obchůdek ráno s čerstvým pečivem, co není na mapách na netu.
@Pudloslava píše:
budto se zalejou troskou horke vody a kratce povarej - velmi mastne strouchane brambory, ale kupodivu nepresolene. nebo se nasypou do hotove instatni polevky a rychle se to ji, dokud kroupou - deti to milujou, ale to uz je hodne slane, protoze ta polivka je slana taky obvykle dost.
Tak do čínský Polívky jsem to myslím taky máčela,jako krutony
no tak to zkusím, až manžel nebude doma, by si klepal na čelo
to je jak ze stránky „svět neúspěšných“… Zalejeme česnekove chipsy a máme polévku a nebo paprikove chipsy a máme gulasovku, ha ha ![]()
@lucenka píše:
Tak autobus je asi vysadí někde poblíž. V dětství jsme jezdili na hory busem a zvládli jsme brát jídlo i lyže. Lyže se dají vzít přes rameno, na sebe oblečení na lyže. Taška přes rameno s lyžáky. Batoh ba záda s jídlem a oblečením. Dítě batoh s oblečením. Není zo pohodlný ale kousek se s tím na mhd apod dojít dá.Jinak zakladatelko, do obchodu (normy) to máš 2.2 km, když nepůjdes po silnici ale lesema treba nějaká bouda v okolí bude mít maly obchůdek ráno s čerstvým pečivem, co není na mapách na netu.
Na lyže asi nejedou, psala, že budou dělat vycházky a bobovat. S tím čerstvým pečivem bych teď zkraje přes ty svátky nepočítala. Pekárny péct nebudou. To až ke konci pobytu. Je to potřeba vzít v úvahu, přes vánoce to není jako třeba na jarní prázdniny. Určitě ať se zásobí před Štědrým dnem, jinak mohou mít problém.
K dalším tipům:
Zmíněné těstoviny a koupit omáčku na těstoviny (pro 2 osoby omáčka vyjde na 2×)
Kdysi jsem zkoušela špaldoto - také bylo relativně jedlé
Na polévku je dobrá polévková směs Country life (směs luštěnin), jsou i jiné značky
Jako pečivo nějaká knackebroty, racio chlebíčky…
Co se týká „zdravé“ stravy, na dovolené hřešíme a řešíme různými enzymy, to že jíme jednou za sto let instatní a nezdravé neřeším.
@-Evka- píše:
K dalším tipům:
Zmíněné těstoviny a koupit omáčku na těstoviny (pro 2 osoby omáčka vyjde na 2×)
Kdysi jsem zkoušela špaldoto - také bylo relativně jedlé
Na polévku je dobrá polévková směs Country life (směs luštěnin), jsou i jiné značky
Jako pečivo nějaká knackebroty, racio chlebíčky…Co se týká „zdravé“ stravy, na dovolené hřešíme a řešíme různými enzymy, to že jíme jednou za sto let instatní a nezdravé neřeším.
To je sice fakt, clovek si rekne pro jednou, jenza treba ja takhle proputuju velky kus leta a navic mi vetsina instatntnich veci uz po tech letech zdraveho stravovani dela zle (vetsinou dost neprijemne krece)…coz teda neni nic moc pro chozeni. ![]()
Ja taham usmazene placky z psyllia a mandlove mouky (jsou dobre nekolik dni), tvrde syry, zeleninu ktera dyl vydrzi, makadamie (hodne tuku, hodne zasyti), jerky, proteinove tycinky, susenky s vlakninou..obecne ty vlakninovy veci krasne zasyti, jen se musi hodne pit, varena vajicka. No a pak veci, ktere se daji upravit, ale to nechavam na „stanovisti“, vetsinou nejaka ta chatka, lean-to,…kde je lednic, beru vzdy smetanu a kavu. ![]()
@Lenka_Hal Bavíme se o jednom týdnu na horách, ne o několika týdnech v roce.