Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V hypermarketech se prodává syrový, prý se nesmí mrazit uvařený.
Ale klidně ho mražte, to jsem jen někde vyčetla. M.
Ja jsem se ridila radami na sklenickach, kdy se muze spotrebovat do 48 hodin a svoje varene jidlo jsem taky davala tak. Nikdy male nic nebylo.¨
Hanka
Dokud byla malá mimi dávala jsem kupované jídlo ve skleničkách a nejpozději do druhého dne spotřebovala.Od půl roku už jídlo vařím .I doma vařené spotřebujem do druhého dne.Třetí den bych to nejedla ani já,natož to dát malé,takže pokud mám velké zbytky mrazím a ty jí tatínek.Elince se snažím vařit vždy čerstvé papání, ona ani na to mražené moc není.Dělám většinou dušené masíčko s zeleninkou a to na sto způsobů.Trvá to tak půl hodku a to se dá vydržet.Zatím mám jen jedno dítko tak to zvládám. ![]()
Rady, prosím, neporadila bys mi, jak vaříš pro mimi? Nějak nejsem zdatná kuchařka nebo nemám fantazii…
Ahoj, někdy vařím každý den. Ale není vždy tolik času, takže si toho navařím víc. Jedna porce se sní hned a druhou dám ještě teplou do skleničky a dám do lednice. A je to jídlo na druhý den. Více dní bych to už ale neskladovala.
Ahoj,
tak doufam, ze spenat se teda mrazit uvareny muze. Pridavam ho temer do kazde polevky.
Ale uz varim pro Honzika ve velkem, vetsinou huste polevky, protoze brambory napr.s masem a presnidavkou, moc neji. Takze sni maso a brambory odmita. V polevce je sni.
Varim kureci maso se zeleninou v tlakovem hrnci.(asi 3/4-1hodinu)
A potom davam ruzne pri:,–(y do jedne davky(2sklenicky) davam spenat, potom dalsi treba s vlockami a vajicko,
nebo zahustene krupickou,
se syrem,
cervenou repu-predem uvarenou(vari se dele) jako spenat.
Nebo udelam jen ridkou polevku a uvarim brambor nebo testoviny.
Tak mam navareno tarka na cely tyden a mam to v mrazaku, rano vytahnu sklenicku a mam pro nej obed. (popr. naco dovarim jak jsem uz psala)
Doufam, ze jsem nekomu poskytla trochu napadu.
Kac+H
CAu holky,
v nojí knize o výživě se k uchovávání v lednici píe toliko, že uvařene potraviny, které obashují dusičnany se nemají nechávat, neb se potom dusičnany mění na zdraví velmi škodlivé dusitany. Takže se to týká převážne brambor a mrkve, pokud ji nemáte bio. Tím bych si i vysvetlila, že ty jídla ve skleničce mužou, páč by se to tam hemžit dusičnanama nemelo. Matejovi jsem mrazila, schovávala, ted jsem zešílela a každej den vařím jednak blaf Kubovi (8 mesiců) a poloblaf Matejovi )28 mesicu). Mrazim jen cervenou repu a mrkev, oboji kupuju Bio. Zkusím to v tý knize najít a poslat přesne, doufam, že to nejak nemotam.
martina
Ahoj,vždycky jsem to dělala tak,že jsem uvařila hromadu jídla-třeba 3 druhy -těstoviny,rýži,brambory,ke každému jinou zeleninu,případně maso. Nacpala jsem to do sklenic od přesnídávky,zamrazila a měla na 14 dní hotovo.
Vyhovovalo mi to u obou dětí,teď už to nejde,tak klohním každý den oběd-hrůza.
holky, kdyby se nemohl mrazit spenat, tak se ho snad neprodavaji takova kvanta v super a hypermarketech, ne?