Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den maminky, jdu k Vam s dotazem. Chtela bych s detmi vycestovat na tyden do Chorvatska…Jsem po druhé vdaná. Z prvního manželství mam dve deti ( mají příjmení po otci) nyní tedy mam jiné příjmení než deti… je to problem při cestování?
Dekuji Vam za odpovědi
Neni. Ja jsem sice vdana, ale nechala jsem si sve prijmeni a dite se jmenuje jako muz. Zijeme v zahranici a cestuji letecky bezne, nikdo se nad tim nikdy nepozastavil.
Zalezi na koho natrefis, ja vim o par případech, kdy to problem byl. Jednou i pri blbem nákupu do Polska. Jmeno na to upozorní ale co ja vim, tak slo spise o to, ze vycestovavali bez svoleni otce…
Moji rodice cestuji obcas s vnoucetem (jine prijmeni), takze k nim nesedi ani vekove a nikdy problem nebyl.
@Capretta píše:
Neni. Ja jsem sice vdana, ale nechala jsem si sve prijmeni a dite se jmenuje jako muz. Zijeme v zahranici a cestuji letecky bezne, nikdo se nad tim nikdy nepozastavil.
Problém to není. Taky mám jiné příjmení než dítě a otec a nikdy se nikdo ani nedivil a nechtěl žádné zvláštní doklady, že je dítě moje.
Deti maji pasy a ty taky ne? Problem by to byt nemel. Ale kamaradky rodice chteli vzit vnoucata do Chorvatska a museli mit nejaky papir o souhlasu s vycestovanim, pac vnoucata od dcery mela jina prijmeni. Nakonec se na to vyprdli a leteli s cestovkou do Turecka, tudiz mimo Schengen a mimo EU vubec. Deti mely svoje pasy a zadny problem s tim nikde nebyl.
@Zzuzzi87 píše: … je to problem při cestování?
U různých států je to různé! Už jsem tady psal, že malého Novaka nechtěli pustit pustit přes hranice s paní Novakovou, dokud na dotaz kde má maminku, neukázal rukou na paní Novákovou, jelikož mluvit ještě neuměl. ![]()
Stalo se mi uz dvakrat na letisti, pri odletu z Nemecka, ze jsem musela prokazovat vztah k detem - jine prijmeni a cestovala jsem s nimi sama. Od te doby vozim kopie rodnych listu, normalne tech ceskych, bez prekladu. To pokazde stacilo. Taky se ptali, jestli o tom vi otec, ale nastesti nechteli videt jeho pisemny souhlas.
Pri cestach autem a v ubytovani jsem tohle nikdy nemusela resit, nikdo se neptal.