Jízda na koni a strach

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.12.15 18:21

Jizda na koni a strach

Ahoj holky, omlouvam se za anonym, ale dost se za to stydim :oops:
Asi po deseti letech jsem se vratila k jizde na koni, prvni jizda dobry, druhou jizdu zacal kun pode mnou delat psi kusy, dvakrat jsem to jakz takz ustala, ale po treti me sundal. Pad nebyl nijak katastrofalni, ale byla jsem z toho uplne vyrizena. Neslo o to, ze by se neceho lekl. Pry ma obcas takovou naladu a dela blbosti. Treti jizda uz byla jina, mela jsem docela strach, ale kun byl hodny. U ctvrte jizdy mel zase tu svou naladu a po chvilce jsem se zase valela na zemi. Sla mi ho zklidnit pani co me cvici, ale ja uz jsem si na nej ani nechtela sednout, mela jsem silenej strach a jak maly decko jsem si domluvila ze uz pujdeme jen krokem. :oops: Abych to zkratila, celou dobu jsem byla vyklepana a prala jsem si, abych to uz mela za sebou a mohla jit dolu. Kazdy zastrihani usima, nebo jen kdyz kun trochu zrychlil jsem byla vyklepana o to vic.
Ani nevim co chci slyset, vim ze jsem hysterka, ale mam uz sileny strach na kone jeste nekdy sednout, ale nechci prestat jezdit. Vim ze az se naucim tyhle situace zvladnout, bude to dobry, ale ted zrovna se mi honi hlavou jestli na to vubec mam, jestli to nekdy zvladnu. Priste mam domluveneho jineho kone, ale kdyz si vybavim ten pocit jak mate pod sebou (pro me) neovladatelne zvire, je mi nejak uzko.
Asi doufam ze mi nekdo napise, ze na tom byl podobne, ale prekonal se a ted uz kone zvlada levou zadni, ale hlavne jsem to ze sebe potrebovala dostat, protoze me to dost zere a jsem nastvana sama na sebe, jaky jsem srab srabacka :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
3.12.15 18:26

Aaale prd srab. Kun je velky a nebezpecny zvire a je potreba na to nezapominat jinak je to o uraz z blbosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
3.12.15 18:31

Urcite nejsi hysterka;)

Doporucila bych najit vhodnou staj, jezdeckou skolu, kde budou mit prijezdene hodne kone pro zacatecniky. Na takovych konik si najdes ztracene „sebevedomi“, rozpomenes si na vsechny pomucky, pobidky, najdes v sobe klid a rozvahu.

Pak teprve presedlavej na slozitejsi kone, ve vetsine pripadu, kdy jsi sama klidna, tak kone nekravi (neni-li to nejaka vzacna udalost z leknuti, nejsou to stroje;)).

A pud sebezachovy je urcite na miste, sedat na kone s respektem, ale urcite ne se strachem, ktery ti zatuhne svaly;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
3.12.15 18:33

Kdyz si jakejkoliv kun postavi hlavu tak sunda jezdce raz dva. Na Tvem miste bych vydrzela,, to prekonas neboj :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1512
3.12.15 18:54

Ahoj, rozhodně bych si ze začátku našla jiného klidného koníka, jak psala @Rajani klid a jistotu nezískáš, už nebudeš mít k tomuhle zvířeti důvěru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
3.12.15 18:58

Ahoj,

stalo se mi to same, jezdila jsem na koni od mala, pak mela delsi pauzu a pri jedne vyjizdce me kun shodil, nic hrozneho, spadla uz jsem xkrat ale tentokrat to bylo jiny a cely zbytek vyjizdky jsem se modlila at uz muzu slezt. Od te doby jsem na koni nesedela, netusim proc to tak mam, celkove jsem po porodu takova vic ustrasena. :roll: Zjistila jsem ale, ze mi to hrozne chybi a tak to ted chci zkusit znovu, pekne vsechno od zacatku a snad to prekonam. Drzim palce at je to brzy lepsi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
3.12.15 19:03

Po deseti letech neježdění to chce začít na klidném koni. Musíš se do toho znovu dostat. Navíc s věkem přichází strach. Když jsem byla puberťačka, nijak zvlášť jsem se nebála. Pak přišla 15-ti letá pauza a najednou jsem byla zase začátečník a mnohem víc jsem se bála. Vůbec bych se nestyděla vrátit se k lonži. Chce to zdokonalit sed a najít ztracenou jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3662
3.12.15 19:05
@Anonymní píše:
Ahoj holky, omlouvam se za anonym, ale dost se za to stydim :oops:
Asi po deseti letech jsem se vratila k jizde na koni, prvni jizda dobry, druhou jizdu zacal kun pode mnou delat psi kusy, dvakrat jsem to jakz takz ustala, ale po treti me sundal. Pad nebyl nijak katastrofalni, ale byla jsem z toho uplne vyrizena. Neslo o to, ze by se neceho lekl. Pry ma obcas takovou naladu a dela blbosti. Treti jizda uz byla jina, mela jsem docela strach, ale kun byl hodny. U ctvrte jizdy mel zase tu svou naladu a po chvilce jsem se zase valela na zemi. Sla mi ho zklidnit pani co me cvici, ale ja uz jsem si na nej ani nechtela sednout, mela jsem silenej strach a jak maly decko jsem si domluvila ze uz pujdeme jen krokem. :oops: Abych to zkratila, celou dobu jsem byla vyklepana a prala jsem si, abych to uz mela za sebou a mohla jit dolu. Kazdy zastrihani usima, nebo jen kdyz kun trochu zrychlil jsem byla vyklepana o to vic.
Ani nevim co chci slyset, vim ze jsem hysterka, ale mam uz sileny strach na kone jeste nekdy sednout, ale nechci prestat jezdit. Vim ze az se naucim tyhle situace zvladnout, bude to dobry, ale ted zrovna se mi honi hlavou jestli na to vubec mam, jestli to nekdy zvladnu. Priste mam domluveneho jineho kone, ale kdyz si vybavim ten pocit jak mate pod sebou (pro me) neovladatelne zvire, je mi nejak uzko.
Asi doufam ze mi nekdo napise, ze na tom byl podobne, ale prekonal se a ted uz kone zvlada levou zadni, ale hlavne jsem to ze sebe potrebovala dostat, protoze me to dost zere a jsem nastvana sama na sebe, jaky jsem srab srabacka :zed:

Taky sem jezdila a pady k tomu proste patri :dance: i ten nejhodnejsi kun ma v sobe obcas draka :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.15 19:14

Holky moc dekuju za podporu, zkusim ted jineho kone a snad se brzo prestanu bat, posledne jsem byla jak paralyzovana, fakt si prijdu jak nejvetsi srab pod sluncem :zed:
Jak pises, @Lanna taky jsem od porodu takova ustrasenejsi a kdyz jsem poprve spadla a videla u hlavy ty obrovsky kopyta, prolitlo mi hlavou co by bylo s detma, kdyby mi ted dupnul na hlavu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3662
3.12.15 19:18
@Anonymní píše:
Holky moc dekuju za podporu, zkusim ted jineho kone a snad se brzo prestanu bat, posledne jsem byla jak paralyzovana, fakt si prijdu jak nejvetsi srab pod sluncem :zed:
Jak pises, @Lanna taky jsem od porodu takova ustrasenejsi a kdyz jsem poprve spadla a videla u hlavy ty obrovsky kopyta, prolitlo mi hlavou co by bylo s detma, kdyby mi ted dupnul na hlavu. :nevim:

Rikam, muze ten kun byt sebevic nejhodnejsi a muze mu rupnout v hlave a radit. To si nevyberes :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jajvy
3.12.15 19:18

Ja jezdila kdysi na koni, ac jsem to moc neumela. Jednou se se mnou rozbehl, ale pekne rychle a ja jsem spadla. Dodnes dekui bohu, ze to nemelo nasledky.Kdyz si uvedomim, ze jsem mohla treba ochrnout…No, uz radsi nejezdim.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.15 19:21

A co se tyka kone, ja si ho nevybirala, tak nejak jsem si myslela, ze mi daji klidase. A berou me tam jako zacatecnika, i ja se tak beru. Je to dlouha doba co jsem jezdila a jediny co jsem si pamatovala bylo jak se drzi oteze. Az ted jsme se domluvily na jinem koni, pry je klidnejsi. Vim ze k tomu pady patri, proto me tak stve ze jsem z toho tak vyklepana. Az si budu jistejsi, urcite to bude lepsi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.15 19:47

@Dojcanis V tom mas naprostou pravdu, ale budu doufat ze to „obcas“ nebude kazdou druhou jizdu :) Navic jde taky o to, ze jsem tam jen sedela jak pytel brambor a vubec jsem nevedela, co mam delat. Jen jsem se snazila zuby nehty drzet. Asi je nejhorsi ta bezmoc, kdyz vubec netusis co mas delat. Ted mi to pani podrobne vysvetlila, ale je tezky se prekonat a nevykaslat se na to uplne. Nechci za rok sedet doma na zadku a rikat si, ze uz jsem to ted mohla umet a vesele si jezdit. Kdyz zjistim ze na to fakt nemam, skoncim. Ale vzdat to po ctyrech jizdach nechci :)

• Citovat
  • Upravit
3662
3.12.15 20:39
@Anonymní píše:
@Dojcanis V tom mas naprostou pravdu, ale budu doufat ze to „obcas“ nebude kazdou druhou jizdu :) Navic jde taky o to, ze jsem tam jen sedela jak pytel brambor a vubec jsem nevedela, co mam delat. Jen jsem se snazila zuby nehty drzet. Asi je nejhorsi ta bezmoc, kdyz vubec netusis co mas delat. Ted mi to pani podrobne vysvetlila, ale je tezky se prekonat a nevykaslat se na to uplne. Nechci za rok sedet doma na zadku a rikat si, ze uz jsem to ted mohla umet a vesele si jezdit. Kdyz zjistim ze na to fakt nemam, skoncim. Ale vzdat to po ctyrech jizdach nechci :)

Ja jezdila 7 let :mrgreen:..nevzdavej to. Porid poradny bice a kdyztak je zpacifikuj :D :D..i kdyz vlastne, to se rozdovadi jeste vic. Hlavne ten kun nesmi z tebe cejtit, ze se bojis.To si pak bude delat co chce. My meli v jizdarne strasne hodnyho kone.Fakt se na nem ucili male deticky. Anglicky plnokrevik-vranik. Jmenoval se Vitek. A kdyz si na nej sedlo decko, nebo clovek co sedi poprve na koni, nebo amater, tak ten kun mu jakoby pomahal. Cejtil, ze clovek to NEUMI.Ale jakmile si na nej sedl clovek co jezdi a umi to, tak delal psi kusy :D proste chtel toho cloveka ozkouset. Takze nikdy nevis :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
4.12.15 01:38
@Anonymní píše:
A co se tyka kone, ja si ho nevybirala, tak nejak jsem si myslela, ze mi daji klidase. A berou me tam jako zacatecnika, i ja se tak beru. Je to dlouha doba co jsem jezdila a jediny co jsem si pamatovala bylo jak se drzi oteze. Az ted jsme se domluvily na jinem koni, pry je klidnejsi. Vim ze k tomu pady patri, proto me tak stve ze jsem z toho tak vyklepana. Az si budu jistejsi, urcite to bude lepsi.

Pokud pouze vis jak se drzi oteze, patris na lonz, kde veskere vedeni kone a jeho pripadne umravneni je pouze v rukou trenerky. Az nabydes jistoty vsech pomucek (hlavne sed, nohy a na hubu minimalne, nejlepe nepusobit), jistotu ve vedeni a zvladani klusu (abys v nem umela vest), tak nejdriv opoustet lonz. Tohle ma vedet trener; prizpusobit se tobe, mit prijezdeneho kone a kome -salamistu. Pokud to trener takhle nema, neni to seriozni trenee a sa bych jinde a na tyhle informace se poptala predem.

@Dojcanis Respekt se urcite nesjednava bitim bice. Bic ma v jezdectvi jinou funkci, nikdy jeho pouziti neboli. Opacne je to spatne. Ve vetsine pouziti se to mine ucinkem. Respekt k jezdci ziska kun spravnym jezdenim a to skrz trenerku.

strachem se pokud mozno nepohlcovat, pak tuhnes - to ti moc ve vyuce nepomaha;) cilem jezdeni je byt uvolnena a jen prenasenim vahy ovladat kone (ani ty nohy nepozivat, ty jsou az v druhe rade, je-li kun neprijezden pak mozma i otezemi (= ale to bych uz z takove staje utikala, toto je spatne). A jsou pomucky, ktere te chrani (ja si na vsechny kone beru bezpecnostni vestu a samo prilbu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová