Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za mě Laura. Zakladatelko, s tou četností jmen je to těžké, Sofií i Laurinek je dost, ale stejně tak Emiček, Elišek, Aniček nebo Viktorií. Pokud se vám jméno líbí, dejte jej. Jen musíte počítat s tím, že ve třídě pak budou třeba dvě nebo tři. Zase ale lepší než být za každou cenu originální viz. ta Doubravka
.
My mame dceru Sofii a nemenila bych. Rikame ji Sofinko, Sofulko, Sofco, Soptik, Sofí a vsechny zdrobneliny se nam libi…
![]()
Dala bych Zoe. Sofii a Laur je jak much, petileta dcera měla vloni ve třídě tri Laury, museli jim vymýšlet prezdivky. Sofie dve. Na hristi je to taky samá Sofinka a Laurinka.Ale ja nejsem zastancem modernich davovek, volila bych jméno z jineho soudku.
Ekvivalent jmena Zoe je Zoja, driv byla i v kalendáři. Elišky jsou uz na ústupu, Emy taky a Eleny taky. Aspon u nás. Porad frčí Natalie a Julie.
Me se zase líbí, kdyz je dítě originalni a skoro vsude jediné. Ono to nemusi byt jen ultra nedavane jmeno, ale taky jmeno, ktere vyrostlo se starší generací.
Jana206 - souhlasím, je fajn být jediná svého jména široko daleko. Kupříkladu já jsem typický příklad moderního jména v mé generaci a vždy jsme byly v různých skupinách aspoň dvě. I proto jsem pro dceru vybírala jméno, které je méně časté. Jako alternativu k zakladatelčině Sofii bych dala českou podobu, Žofie.
@Jana206 Přesně - dala bych jméno Zoja - má v ČR větší tradici, rodí se jich jen pár, píše se tak, jak se čte, a v domácké podobě se jí dá říkat „Zouí“ stejně jako někdy Michaelám říkají rodiče „Mišel“ apod.
@Jana206 píše:
Ekvivalent jmena Zoe je Zoja, driv byla i v kalendáři. Elišky jsou uz na ústupu, Emy taky a Eleny taky. Aspon u nás. Porad frčí Natalie a Julie.
Me se zase líbí, kdyz je dítě originalni a skoro vsude jediné. Ono to nemusi byt jen ultra nedavane jmeno, ale taky jmeno, ktere vyrostlo se starší generací.
Ekvivalent bych klidně dala, Zoja zní moc hezky ![]()
Nedala bych jmeno, ktere maji v kazde skupine 2-3 holcicky. Proc, kdyz jsou stovky jmen? Radeji Zoe nebo Zoja.
A co treba Zola, nebo Mia? Jsou podobneho razeni a nejsou tak casta jako zminovana jmena ![]()
Mě by třeba nenapadlo, že je Laura tak četné jméno, já neznám jedinou a dokonce ani nikoho, kdo by o tom jménu uvažoval. Asi i záleží, kde člověk bydlí.
My zrovna Lauru máme. Bydlime na vesnici a není tady žádná jiná Laura než ta naše. To samé u naší doktorky, má jen jedinou Lauru v kartotéce. Takže za mě Laura, je to krásný jméno
![]()
Ahoj holky,
Prosím o pomoc. Čekáme holčičku a do dneška jsem si myslela, že to bude Sofinka, ale dneska jsem přišla na jméno Valinka (Valerie) a teď vůbec nevím
. Manželovi se líbí obě. Vzhledem k tomu, že už máme Vojtiska, tak Valinka se mi líbí více. Jaké se vám líbí víc?! Moc děkuji za odpověď ![]()