Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nelibi se mi jmena co jsou zdrobela uz v zakladnim tvaru. Anezka, Frantiska, Eliska… takovy jmeno bych nedala.
Manžel chtěl pro kluka jméno František. Mně se to jméno nejdříve nelíbilo a byla jsem proti. Ale kdyby s tím přišel teď, tak hlavně v tom základním tvaru je to krásné jméno, tak bych ho i dala. Pro holku Františka to nevím, tam bych asi hodně váhala. To je něco podobného jako Václav a kamarádka se jmenovala Václava. Byla z toho nešťastná, nechávala si říkat Vendula. Teď mně připomnělo, že tady znám rodinu mají kluka Františka a dceru Antonii, té říkají Toničko.
Máme v okolí a nikdo jí neřekne jinak než Fančo…ona, teď už dospělá, s tím jménem nikdy problém neměla. Okolí to řešilo často.
@Vemas píše:
Nelibi se mi jmena co jsou zdrobela uz v zakladnim tvaru. Anezka, Frantiska, Eliska… takovy jmeno bych nedala.
Co je zdrobnělého na Anežce a Františce? Snad jen to, že ty jména obsahují měkké souhlásky ž, š. ![]()
@marin píše:
Co je zdrobnělého na Anežce a Františce? Snad jen to, že ty jména obsahují měkké souhlásky ž, š.
Ta koncovka “ka “ evicka, emicka, janicka
…a ještě chybí Cyrila a Metodějka (k poznámce o jménech jeptišek). Já bych Františku brala. Z těch „starších“ jmen se mi také líbí Anastázie. A v mém okolí už znám dvě malé Apolenky.
Tak ať dobře zvolíte!
kvetanak Jméno na A ne - už máme 3 dcery na A, ale tam by se mi líbila Antonie.
Anežku máme a přijde mi naše nejlepší jméno - nikdo jí neřekne jinak a já jí v soukromí můžu občas říkat Nanynko, Nany - takové to naše. ![]()
@harim znám rodinu, mají čtyři dcery začínající na A, z toho poslední jsou dvojčata.
Ségra má dcery Anežku a Annu.
Mně se líbí.
Taky si myslím, že nejčastější zkrácenina je Fany.
A ještě nebude to potom holce vadit, že také není na A, když všechny dcery jsou?
My začínáme všichni také na jedno písmeno, jen nejstarší dcera na jiné. Neplánovali jsme, že mladší bude začínat stejně jako my s manželem. A řekla bych, že jí to trochu vadí, i když jméno se jí líbí.
@Tichošlápek píše:
Nelíbí vůbec. Nemám rada jména, která jsou uz v základu zdrobnela a tohle konkrétně mi prijde jak pro jeptišku. Zkráceně bych ji rikala Fany, Fanynko možná Tiško
Františka přece není zdrobnělina, ne? Mám dědu Františka a nenapadlo mě, že je to zdrobnělé jméno
Tak se mi ani ženský tvar nezdá zdrobnělý. Jo třeba taková Štěpánka, to se mi taky z toho důvodu nelíbí.
@Čičorečka není, špatně jsem to napsala. Jde spíše o jména, která působí zdrobnele uz v základním tvaru