Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
v sousedství bydlí čupr 70letá paní Fanyna - chudák hrozné jméno - Božena, Mařena, Fanyna, Lida a Anča
tetičky nad 70 a více
Heleď, já mám pocit, že hlavně u těchto vzácnějších jmen je to jejich vnímání hrozně ovlivněné nějakou osobní zkušeností. Znám jednu Sabinu, takže jsou pro mě všechny Sabiny namyšlené Barbíny. Znám jednu Martu, takže Marty jsou pro mě starostlivé tetičky s trvalou na hlavě. Znám jednoho Libora, takže všichni Liborové jsou pro mě jsem-boss-všude-jsem-byl-od-všeho-mám-klíče, znám jednoho Partika, takže všichni Patrikové jsou pro mě malí, obtloustlí, ne moc chytří chlapečci…
Takže když tu někdo zná Františku jako někoho, koho zrovna nemusí, tak i jeho pohled na to jméno nebude zrovna pozitivní. Alespoň z těchto diskusí mám vždycky takový pocit. ![]()
@smurfka píše:
@Čičorečka ale působí zdrobněle..
základ by asi byl Franta - a zdrobnělina Františka..prostě je to možná je sluchově zdrobnělé..
to je jak kdyby si fakt 150kilové matroně říkala Františko, to se prostě nehodí..
No to si nevybereš. Moje první láska má dceru, už tak třináctiletou, dali jí jméno Jasmína. A taky je to od narození tlustá Jasmína. Chudák.
Nelíbí se mi ,,zastaralé" jména typu František/ška, Karel, Václav..atd.. Nedala bych jej, ale každého věc.
Mam sedmiměsíční dceru Frantisku,rikame ji Fany a jsem moc rada, že přítel to jmeno vybral. A všichni v okoli vyber jmena chvali,ale mozna kecaj
![]()
Anonymní nebude- máme dcer 5 - Anežku, Alžbětu, Rozálii, Amálii, Ludmilu, takže ne všechny jsou od A.
Fanyna je fakt strašný.
@stinga To znám, ale někdy i obráceně - Aničko, Miluško, … ale taky Maruš, Libuš…
klamonožka Na tom něco je.
AAAjirina Mě se právě stará jména líbí, ale taková ta „zapomenutá“.
@harim Tak do této skladby jmen se Františka rozhodně hodí. ![]()
Ahoj, je to krásné jméno. Mi se moc líbí jména s historií, ale někdy mi vadí popularita. Moje babička, která se narodila v roce 1922 se jmenovala Valérie. Nikoho jiného toho jména jsem dlouho neznala no a pak přišlo Beverly Hills a najednou je toho jména všude plno. Už bych ho nedala. Líbí se mi Marie i Anna, je jich ale strašně moc teď. Máme Josefínku a taky to dlouho okolí nemohlo probrat i rodiče. My jsme s výběrem jména moc spokojeni má spoustu podob stejně jako Františka. Dej Františku, jestli se Vám líbí. A taky v různých jazycích se nějaká podoba toho jména vyskytuje Francis, Francois…
@Billie874 píše:
Mam sedmiměsíční dceru Frantisku,rikame ji Fany a jsem moc rada, že přítel to jmeno vybral. A všichni v okoli vyber jmena chvali,ale mozna kecaj![]()
hele..já at se mi třeba nějaké jméno dítěte od známé či kámošky nelíbí, tak bych jí to do očí nikdy neřekla.. a mohla by to být nej kámoška.. ![]()
ale třeba jo, třeba si narazila na fajn okolí..
a to jedna má teda dost výstřední jméno..
aknadar - Josefína se mi strašně líbilo - chtěla jsem ho u posledních dvou, ale manžel byl proti - ne, že by se mu nelíbilo, ale jeho příbuzní nám dělají naschvály - naší Alžbětě říkají schválně Bětko
(moje maminka je Alžběta a sestra taky a oběma se vždy říkalo Alžběto…). A hádat se s nimi že to není Pepka… to mi za to nestojí. Proto se ptám na ty zkráceniny, aby mi zase něco neuteklo.
smurfka - já bych si to taky nedovolila zkritizovat, ale na druhou stranu bych ani nechválila.
@smurfka píše:
hele..já at se mi třeba nějaké jméno dítěte od známé či kámošky nelíbí, tak bych jí to do očí nikdy neřekla.. a mohla by to být nej kámoška..
ale třeba jo, třeba si narazila na fajn okolí..
Heleď, tak ale zas kdyby se ti to jméno nelíbilo, tak neříkáš nic, ne? Leda kdyby se tě na to výslovně zeptala, jestli se ti to jméno líbí.
Alespoň já, kdyby se mi jméno nelíbilo, tak prostě mlčím či pochválím, že má pěkný kukuč/nos/čepici/kočárek… a o jménu neříkám nic. ![]()
Kdybych čekala dcerku, tatínek by moc chtěl Františku. Docela by se hodila k příjmení, i když by to obojí bylo už moc dlouhé. Líbí se mi jen tvar Františka, což je pro mě málo. Fany ani Fanda se mi nelíbí vůbec, a nic hezkého se mi nelíbí, takže Františka nemá šanci. Ale jinak jo, základní tvar je pěkný. Stejný problém mám se jménem Marie. Základní tvar krásný, ale ty další tvary patvary.
@harim píše:
Anonymní nebude- máme dcer 5 - Anežku, Alžbětu, Rozálii, Amálii, Ludmilu, takže ne všechny jsou od A.
Fanyna je fakt strašný.
@stinga To znám, ale někdy i obráceně - Aničko, Miluško, … ale taky Maruš, Libuš…
klamonožka Na tom něco je.
AAAjirina Mě se právě stará jména líbí, ale taková ta „zapomenutá“.
Tak k tomu se Františka hodí.Anebo mě by k nim sedla Karolínka.
@Čičorečka ale působí zdrobněle..
základ by asi byl Franta - a zdrobnělina Františka..prostě je to možná je sluchově zdrobnělé..
to je jak kdyby si fakt 150kilové matroně říkala Františko, to se prostě nehodí..