Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ilja Prachař, Ilja Hurník - vůbec bych to neřešila.
Mně pořád připadá toto jméno příjemnější než zástupy Oliverů, Theů, Jamesů a dalších jmen dětí, které musí po zbytek svého života jméno minimálně hláskovat.
Naopak smekám před rodiči, kteří mají třeba syny Přemysla a Bořivoje
.
Dej si dítěti jméno, které se líbí tobě a je v souladu s Vašimi kořeny
. Neřeš okolí, a zdrobněliny vyplynou samy od sebe, není třeba je vymýšlet předem, většinou je pak skutečnost úplně někde jinde
.
Kamarádka mé tety se jmenovala Ilja, tak že existuje tohle jméno i pro holku. Říkali ji Iljo, žádné zdrobněliny. ![]()
@kissi píše:
Nevím..Nesedí mi to, ale je to na každém, jak si dítě pojmenuje, spíš, aby to dítě pak netrpělo ve školce, škole… Strýc chtěl zase pojmenovat dceru Serafína - jako anděl - pak ho to přešlo..
Serafínka je nádherný jméno náhodou!!Určitě hezčí než Vanessa nebo Jessica třeba.
Když srovnám Ilja Mareš a James Mareš (někdo tu to jméno zmínil), tak to je vlastně docela dobrý (ve prospěch Ilji). Ač bych sama Ilju nedala, tak jestli se vám líbí, proč by ne ![]()
Ilju mám známého, krásný chlap, a všichni mu tak i říkají, žádné zkomoleniny. Myslím, že ptát se tady na fóru co si kdo myslí o tom či onom jménu je blbost, protože sto lidí, sto názorů. Jmen je velká spousta, protože se každému líbí něco jiného, má spojení jména i s člověkem, kterého ho zná, což taky zásadně ovlivňuje. Dej si co chceš a neptej se ostatních, stejně se nic nedozvíš. Jen chci říct, že názor, dala bych toto jméno, nebo nedala beru, ale vadí mi, když některé píší, že je hrozné, hnusné, či chudák dítě apod. Je to každého věc a není potřeba se vyjadřovat k jménům takto trapně.
Třeba jméno Sera zní moc hezky v cizině. Ale u nás si pod tímto jménem každý představí hovno. Tak doufám, že u nás trvale žijící češky nejsou poznamenány.. ![]()
@Jannnča kdyż jsem před téměř 13 lety byla v porodnici se synem, ležela vedle mě paní a ta porodila synka Oldřicha. Zdravotní personál z toho byl celej pryč. Že takový krásný český jméno už tam dlouho nezažili. V té zàplavě Nikolasů a Matyasů prej konečně pořádný jméno říkali sestry. ![]()
@chipsa píše:
Třeba jméno Sera zní moc hezky v cizině. Ale u nás si pod tímto jménem každý představí hovno. Tak doufám, že u nás trvale žijící češky nejsou poznamenány..
Já tedy ne ![]()
@chipsa píše:
Třeba jméno Sera zní moc hezky v cizině. Ale u nás si pod tímto jménem každý představí hovno. Tak doufám, že u nás trvale žijící češky nejsou poznamenány..
A tohle je přesně ono.
Kvůli takovým osobám, jak si ty stále ještě i v tomhle století můžou přijít děcka, které se budou smát a budou hnusné a bude to právě kvůli takovým omezeným, které posilují předsudky. Mám v okolí spoustu dětí, které nemají třeba jméno s kalendáře, v ČR netradiční, no a? A představ si nikdo se jim nesměje, nikdo se nedívá přes prsty.
Naštěstí moc takových jak ty už není, ale když ty si taková tvé děcka budou to samé a tak se to dál šíří
.
Denisa taky byla kdysi hodně neobvyklá a jak se zažila.
@Kelsey Copak Deniska…ale třeba chlapecké jméno Denis - a jak se dává a nikdo si pod ním nic nepředstavuje. ![]()
@Kelsey tak Denisa je v kalendáři a docela dlouho. Můj syn se jmenuje druhým jménem Attila a nám připadalo, že je to běžné madarské jméno a lidé budou vědět jak se píše. Nedávno mne na očním vyvedli z omylu, když napsali ATYLA
Tak jsem zvědavá, jestli se mu kvůli němu i bude někdo smát ![]()