Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Upřímně, nelíbí se mi. Mně se teda nelíbí vlastně žádné ruské jméno (alespoň z těch, se kterýma jsem se již někde setkala) Ale to je prostě o vkusu, spoustě lidí se jméno líbit bude… ![]()
Proc ne? Jde jen o zvyk.
https://cs.wikipedia.org/…_Hurn%C3%ADk
Těžko říct, pojmenujte si dítě jak chcete. Myslím si že se sem do ČR jaksi ILJA moc nehodí. Zní to jako Oxana, nebo tak něco.. Já si pod tím jménem vybavím staré, ruské knížky a tanečníky v krojích. Potom Marfušu jak louská ty ořechy, Ivánka..
@chipsa píše:
Těžko říct, pojmenujte si dítě jak chcete. Myslím si že se sem do ČR jaksi ILJA moc nehodí. Zní to jako Oxana, nebo tak něco.. Já si pod tím jménem vybavím staré, ruské knížky a tanečníky v krojích. Potom Marfušu jak louská ty ořechy, Ivánka..
tu máme v rodině taky ![]()
Znám vzdáleně jednoho Ilju, jeho příjmení neznám, je to známý muže, nemůžu se ho teď zeptat:-) Jméno se mi líbí, k českému příjmení typu Mareš by mi nevadilo, rozhodně to považuju za míň do očí bijící než Nicolle Svobodová. Kažopádně nebude mít dalších 5 kamarádů téhož jméno, což je pozitivní.
Těžko radit, když neznáme poměry ve tvé rodině. Pokud jsi Češka, žijete trvale v Česku a dítě bude vyrůstat v Česku, na zbytek rodiny bych se „vykašlala“ a pojmenovala dítě podle svého (a manželova) vkusu. Je to vaše dítě a jeho budoucnost, myslete na dítko, jak se mu jméno asi bude zamlouvat.
Druhá otázka, kterou si musíš položit - jak bys ho oslovovala? Iljo, Iljáčku, Ilíšku, Ílo…? U svého syna si takové jméno představit nedokážu, mám ráda jména, se kterými jde „pracovat“. Ale tak je to hlavně na tobě, co uznáš za nejvhodnější pro své dítě
Zrovna dnes jsem nad tím jménem přemýšlela, že vůbec nevím, jak se lidem s takovým jménem říká. Nicméně proč ne, v našem kalendáři to je a zní to zajímavě i s českým příjmením.
@Icestar píše:
Těžko radit, když neznáme poměry ve tvé rodině. Pokud jsi Češka, žijete trvale v Česku a dítě bude vyrůstat v Česku, na zbytek rodiny bych se „vykašlala“ a pojmenovala dítě podle svého (a manželova) vkusu. Je to vaše dítě a jeho budoucnost, myslete na dítko, jak se mu jméno asi bude zamlouvat.
Druhá otázka, kterou si musíš položit - jak bys ho oslovovala? Iljo, Iljáčku, Ilíšku, Ílo…? U svého syna si takové jméno představit nedokážu, mám ráda jména, se kterými jde „pracovat“. Ale tak je to hlavně na tobě, co uznáš za nejvhodnější pro své dítě
já znám jen jednoho doktora v nemocnici..oslovujeme ho Ily
Nevím..
Nesedí mi to, ale je to na každém, jak si dítě pojmenuje, spíš, aby to dítě pak netrpělo ve školce, škole… Strýc chtěl zase pojmenovat dceru Serafína - jako anděl - pak ho to přešlo..
S tim oslovovanim- v tehotenstvi jsem si vzdycky vymyslela, jak detem budu rikat. Nakonec jim rikam uplne jinak, ono to proste casem vyplyne samo.
@asha píše:
S tim oslovovanim- v tehotenstvi jsem si vzdycky vymyslela, jak detem budu rikat. Nakonec jim rikam uplne jinak, ono to proste casem vyplyne samo.
já jsem měla taky v těhotenství trochu „problém“ se jménem prvního dítěte - vybíral manžel. Nakonec taky používáme jiné tvary, než jsem měla původně vymyšlené
Dnes má svátek, že
.
Ilja se mi líbí, ale jen pokud se vysloví v základním tvaru, jiné komolení nebo zdrobňování to se mi nelíbí.
Prosím o anonym, těhotenství ještě tajíme. Máme z části ruskou rodinu, první dítě má ruské jméno
(které je ale i v českém kalendáři, je nezvyklé, ale zní česky) Dnes má svátek Ilja a mě se to jméno docela líbí. Jenže máme české příjmení - jak jsem psala, první dítě má jméno znějící česky, ale Ilja moc česky nezní. Co si o tomto jménu myslíte? Hodilo by se třeba k příjmení typu Mareš? (tak se nejmenujeme ale je to podobně znějící) Případně znáte někoho v okolí, kdo by nesl toto jméno? Děkuji!