Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Čičorečka Omg neříkám že bych mu neřekla Kajetáne… Hledám nějakou krátkou verzi, ale nechci Káju.
@Kfětoslava píše:
Já mám známou a ta má sestru, která zná švagra od chlapa, kterému místo Václave říkají Vašku.
To je zajímavé.
@Billi Tak zrovna Linda a Denis mi přijdou jako normální jména
@Hawkeye19 píše:
@Čičorečka Omg neříkám že bych mu neřekla Kajetáne… Hledám nějakou krátkou verzi, ale nechci Káju.
Tak Týno. Tak bych ho klidně oslovovala. Jako fakt. Dokud by se nezačal vzpouzet ![]()
@Čičorečka Vidíš, a mně se jméno Václav začalo právě líbit, když jsem slyšela, jak na synova spolužáka Václava volá každý jinak a pokaždé to bylo hezké (Vašíku, Véno, Vendo, a jedna starší učitelka vždycky tak něžně Venoušku - to když jsem slyšela, tak jsem skoro litovala, že ho nemám doma). Mně se ten český model oslovování zdrobnělinami a různými tvary líbí mnohem víc, než ten světový nesklonný.
Zakladatelko Kajetán se mi nelíbí, ale třeba Jonatán jo (přijde mi to osvěžující varianta k Jonášovi).
@Simonkaa01 ale dají se lehce komolit. Petr je průměrně jméno a kluk trpěl celou základku.
Chci jméno po spisovateli nebo po vědci. Neřešte proč. Má to pro mě význam. Nejvíc se mi líbí Isaac, ale mme příjmení na K.
@Hawkeye19 píše:
Určitě nebudu říkat dítěti tka jak to je v kalendáři, taky mi nidko neříká Michaela, Vaclavovi bych říkala vašíku nebo prostě jinak, aby dítě vidělo rozdíl v oslovení rodiny a cizích lidí.
A proc mu nechces rikat tak jako je to v kalendari? Libi se ti jmeno Kajetan, ale rikat mu plnym jmenem nechces. Zdrobneliny jmena se ti nelibi/jine te nenapadaji. Tak holt vyber jine jmeno, u ktereho se ti zdrobneliny libi, ne?
@zrcadlo píše:
@Čičorečka Vidíš, a mně se jméno Václav začalo právě líbit, když jsem slyšela, jak na synova spolužáka Václava volá každý jinak a pokaždé to bylo hezké (Vašíku, Véno, Vendo, a jedna starší učitelka vždycky tak něžně Venoušku - to když jsem slyšela, tak jsem skoro litovala, že ho nemám doma). Mně se ten český model oslovování zdrobnělinami a různými tvary líbí mnohem víc, než ten světový nesklonný.Zakladatelko Kajetán se mi nelíbí, ale třeba Jonatán jo (přijde mi to osvěžující varianta k Jonášovi).
Však píšu, že ho oslovujeme spoustou tvarů. Právě že bych si nevybrala jméno, které by mi nesedělo, ať už v základním, nebo zdrobnělém stavu. Viz Kája u Kajetána. Podle mě ho tak bude oslovovat většina lidí, co s ním přijde do styku. A vzhledem k tomu, že to se zakladatelce nelíbí
tak aby pak nebyla nabroušená pokaždý, když to uslyší. A že to uslyší určitě.
@hani28 Neříkám že mu tak nikdy neřeknu, ale je to dost dlouhé na to, abych mu tak říkala pořád.
A mě se Kajetán líbí. Tvar Kája mi nevadí, ale asi bych mu říkala Tániku.
Mně se třeba líbí v základním tvaru, ale pochybuju, že by mu tak někdo říkal. Nedala bych ho, protože už vidím ty výrazy všech, jakože jestli se rodiče nezbláznili, proč jméno nezůstalo v národním obrození.
A u zdrobnělin bych se obávala, že mu to děcka zkomolí na nějakého Kajta, Kájouta, Jetána apod. Nic moc normálního mě nenapadá, škoda. ![]()
@Hawkeye19 píše:
Chci jméno po spisovateli nebo po vědci. Neřešte proč. Má to pro mě význam. Nejvíc se mi líbí Isaac, ale mme příjmení na K.
Tak mu dej jméno Josef Kajetán, říkej mu Pepíku a máš to.