Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My třeba máme Eliáše a říkáme mu Lišón Plyšón nebo já mu říkám občas třeba ElPlyšón nebo Elducha
a fakt by mě to před porodem vůbec nenapadlo, takže podle mě klid, ono to nějak přijde ![]()
@Anonymní píše:
@tini na lidi pečte?
V dnešní době říct tohleměla jsem známého, kterému se kvůli jménu posmívali a hnusně ho šikanovali.
Zastřelil se. Asi nevíte jak zlý jsou děcka v dnešní době.
Taky jsem byla šikanovaná drastickým způsobem kvůli jménu.
v dnesni dobe? Deti byly vzdy zle, je to v lidske prirozenosti.
Mne decka sikanovali cele moje detstvi, kvuli jmenu to nebylo. Ono se vzdy neco najde.
@Anna766 píše:
Nebyl děda z Moravy? Na Moravě se Florián dával často a říkávalo se jim Florišu, Florišku…
Florián je mimochodem svatý a je to patron profesi, které souvisí s ohněm - hasičů, kominíků atd.
Ano jsme z Moravy. Bratranec má Florian podle našeho kostela, je tak i pokřtěný.
@Anonymní píše:
@tini na lidi pečte?
V dnešní době říct tohleměla jsem známého, kterému se kvůli jménu posmívali a hnusně ho šikanovali.
Děti byly zle vždy. Když si vzpomenu, co mi líčil děda, že dělali jako kluci, tak to byl masakr.
Ale řekla bych, že se jméno přeceňuje. Aktuálně se dává tolik rozličných jmen, že by musela být vždy šikanovaná půlka třídy. Ono to není ve jménu, ale v povaze dítěte. Pokud dítě dokáže šikanu odrazit, může se jmenovat třeba Hyacint a bude to v pohodě. Na šikanu stačí cokoliv, dítě to nebude umět ustát a ve špatném kolektivu je konec. Když se najde v kolektivu jedinec, co má k šikanování sklony, tak to zkusí na více dětí a jednou se chytí.
@Anonymní píše:
@tini na lidi pečte?
Tak to si spíše myslím, že byl nějak nemocný, nebo ho trápilo i něco jiného. Pokud už dokázal udržet v ruce zbran, tak už byl asi natolik starý, aby si mohl dojít na uřad a změnit si jméno
U sebevražd bývá více faktorů, které se nakupí.
Sama jsem třeba Denisa a fakt jsem si s tím jménem užila, na základce to bylo hrozný. Ale jak mi bylo kolem 14ti a začala jsem jevit zájem o kluky
tak reakce tech protějšků byla, že mám krásný jméno a jak mi to začalo říkat více lidí, tak jsem to jméno začala mít ráda a to tak, že jsem uvažovala, že ho dám i svému dítěti ![]()
Navíc na každé jméno se dá vymyslet hloupý rým - moje teta nenávidí své jméno, a přitom se jmenuje Lenka, ale říkávali ji „Lenka, hnusná jak poblitá plenka.“ nebo „Lenka, blbá jak plenta.“ nebo „Lenice, opice, blbá jak hadice.“
muj muž je Michal a taky si užil „Michal, Michal, kozy na statku píchal.“
kamarádka Eliška „Elišice opice, blbá jak hadice“
A vymyslím ti stovky dalších, lze to upravit na každé jméno.
Naopak si myslím, že v dnešním světě už se na jméno tolik nehedí. Dřív, když každý druhý byl Petr a Pavel a Anna a Jana, tak se neobvyklé jméno docela naskýtalo. Ale dnes? Vždyt v jedné třídě to už je Noemi, Klaudie, Julie, Jasmína, Rut, Judita,… a u kluků to je Kevin, Eliot, Mathew, Ervín, a já nevím co všechno uplně běžně. ![]()
Ted jsem byla v Praze (po delší době) a dali jsme si jídlo venku a to bylo samé: Juliáne, Nathanieli, Klaudie, Suzane, Amber apod
Trošku mě mrzí, že se krásná česká jména uplně vytrácí.
Třeba, když jsem byla s mladší dcerou na kyčlích, tak tam byla maminka s holčičkou a ta se jmenovala Jiřinka - poprvé v životě jsem viděla to jméno u někoho mladšího 70let
i když u nás na Moravě se obnovují stará jména a tak jsem ráda, že se sem tam objeví i stará dobrá Ludmila
I když třeba taková Josefina, Františka, Matylda to se začíná znovu dávat a koneckonců i takový Karel, Josef, František se dává ![]()
A myslím, že teď těch Kájů přibude ![]()
Našla jsem tady již založenou diskuzi, takže nebudu otevírat novou. Také nad tímto jménem neustále přemýšlím. Moc se mi líbí. Nějak se nemůžu přesvědčit, že by se mi pro dalšího chlapce líbilo jiné jméno a to mám náš kalendář prolistovaný tam a zpátky ![]()
V diskuzi se objevila velmi zajímavá jména jako Konrád a Florián. Já můžu říct, že jsem třeba slyšela, jak rodiče pojmenovali syna Medard, oslovovali ho pak Méďo. Spolužák mého staršího syna se jmenoval Kryštof a mamka na něj volala normálně Kikine. Taky mám známého, který pojmenoval syna po dědečkovi Jarmil!
Myslím si, že je každého osobní věc, jaké jméno zvolí. Hlavně by s tím měli být spokojení rodiče a v rámci možností zbytek rodiny. S tím jak se k dítěti bude chovat společnost už nic nenaděláme
Všichni víme, že ve školách je to těžké a spolužáci bývají hnusní, ale to je, bylo a bude… takové děti však mají zřejmě doma špatnou výchovu a jejich rodiče je nenaučili respektovat ostatní ![]()
@Anonymní píše: Více
Deti to maji vse z domu. Skolkove dite se nikomu smat kvuli jmena nebude, dokud neuslysi od rodicu, ze by ‚se melo‘ jmenu smat. Deti nemaji takove predsudky. Ale clovek to vidi i tady - takove jmeno nedavej, tomu se budou vsichni smat, sikanovat ho… Nebudou pokud takovy vzor neuvidi z domova.
Stará diskuze, zajímalo by mě, zda nakonec Kajetán je. Nepadlo Katy, to bych možná používala.
@dedrichov tak Katy mi přijde jako pro holku, říkat tak klukovi je divné… ![]()
@dedrichov Neni Kajetan skoro jasnej Kaja?
Mne se to jmeno moc libi.