Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nám se narodí kluk teď v létě a já moc chtěla, aby se jmenoval Mathias. Ale bydlíme v Německu, kde je to běžné jméno a líbilo se mi i proto, že v cechach by byl prostě Matyáš. Bohužel manžel nechtěl, tak máme jiné mezinárodní ☺
A přiznám se, že se mi ani moc nehodí k vašemu prijmeni. Ale ve finále… pojmenujte ho podle sebe! Je to přeci Vaše dite.
K příjmení Hejral se opravdu Mathias nehodí. Kdežto Matyáš Hejral vypadá moc dobře.
Hlavně mi nejde na rozum ta logika - nechceš matyáše, ale vždyť stejně mu tak všichni budou říkat, i kdyby měl v RL Mathias.
@Nikollett93 píše:
U cizích to asi neovlivníš jak mu budou říkat, ale myslím že časem by se začal ozývat sám kdyby mu někdo místo Mathiasi řekl Matyáši.pokud se ti to líbí vůbec bych to neřešila, a vůbec ne shodu s příjmením, že začátku to zní divne když si to třeba představis ale když už to pak tak je, tak už to nikomu ani nepřijde. A říct někomu že je Mathias s h a i si myslím že taky není problém. Ach jo, teď mě mrzí že nemám toho Thobiaska.
Moc dekuji za tvůj nazor, taky si myslim ze s tim hlaskovanim to neni takovy problem
Mathias Hejral zní hrozně a vypadá hrozně. Když nechceš Matyáše, zvol nějaké jiné jméno. Přimlouvám se za chlapečka, aby sis to rozmyslela.
Mně se jméno Mathias líbí.
K příjmení se asi moc nehodí, ale jak tady zaznělo, je to vaše dítě, pojmenujte jej, jak chcete.
A za druhé - řekněte, jak vás v životě u seznámení ovlivňuje to, že dotyčnému „neladí“ jméno s příjmením?
@petushqa27 píše:
Chudak? Prosim?! Velmi by mne zajimali vase jmena jestli to nejsou chudaci.!! Je mi jasne ze by byl Matysek, Maty, Mates..jde mi jen o to ze nechci Matyáš
Ty si trochu odporuješ. V úvodu píšeš, že nechceš, aby mu říkali všichni Matyáši a teď zase pro změnu ti to je naprosto jasné. Ovšem pokud dítě pojmenuješ Mathias (řečeno Mathyjas, Matyas), tak to pro všechny prostě bude automaticky Matyáš a ty budeš pokaždé vysvětlovat, že to není Matyáš, ale M-A-T-H-I-A-S. No a když už to dovedu do detailu, tak to vlastně nebude Matýsek, ani Maty, ale bude to Mathísek a Mathi (Mati). Je s tím prostě třeba počítat. Jinak to samozřejmě bude tvoje dítě a pojmenovat si ho můžeš jak chceš. Ovšem založila jsi diskuzi, chtěla jsi názor, tak jsi je dostala. Nic víc.
Ja moc nechapu v uvodnim prispevku…nechci nic obycejne…Mathias je proste z tohohle pohledu celkem obycejne, to, ze je napsane v cizim tvaru z nej neobycejne jmeno nevytvori, protoze stale to bude Maty, Matysek nikdo mu nebude rikat Mathiasi…Ve vysledku Mathias vyzni uplne stejne jako Matyas.
Jméno jako takové se mi líbí, ale cizí bych nedávala a k vašem příjmení se podle mě nehodí. Ale dejte si co chcete a co se líbí vám. My máme Vavřince a Vincenta a taky nám do výběru nikdo nekecal.
Tak je to vaše dítě, dejte mu jméno, jaké chcete, ale podle nějakých nepsaných pravidel při výběru jména se moc nedoporučuje dávat ke klasicky českým příjmením cizí jména. Vypadá to potom často hloupě, jako pokus o světáctví.
Je i spousta jmen v ČR kalendáři, která nejsou moc používaná, možná bych to ještě prošla a zkusila se podívat podle četnosti v ČR, pokud teda nechceš, aby se tak jmenovala 10 dětí ve třídě a chceš si zachovat nějakou,,jakš takš originalitu" ![]()
Me to prijde hezky. Jmeno je to pekne-mam kamaráda, je to teda Němec a taky se jmenuje Mathias, k příjmení mi to taky nezní zle, naopak se mi libi k vašemu příjmení bezháčkové varianty. Navic, pokud si Slovenka, tak mi to prijde v pohode, prijde mi, ze u vás jsou jména modernější nebo jak to rict. Kamosce Slovence se asi před 15 lety narodil Fabian a na Slovensku je to docela normalni jmeno, tady se vsichni krizovali, ze chudák kluk.Pak holka, Timea. v CR opět to same-ze chudák holka. Pritom obě jména jsou myslim ve slovenském kalendáři. Navic slovenština je měkka a prijde mi hezky kontrast mit Mathiase misto Matyáše.
Jinak je to celkem sranda co jsou lidi schopni dat jen proto aby to znelo dost hogo fogo. Anglicky neumi poradne kvaknout, ale jmeno musi byt svetove
Mne to prijde fajn, pokud cloveku se to jmeno vazne libi, ale vytvaret patvary jen z tak malicherneho duvodu jako uvadi zakladatelka mi prijde na hlavu…Kez by lide meli stejny pristup i k jazykum od malicka, kdyz uz tak prejimaji cizi jmena. Kez by na ne uz od narozeni mluvili anglicky, kdyz jim davaji svetova jmena ![]()
@xSnow píše:
Tak je to vaše dítě, dejte mu jméno, jaké chcete, ale podle nějakých nepsaných pravidel při výběru jména se moc nedoporučuje dávat ke klasicky českým příjmením cizí jména. Vypadá to potom často hloupě, jako pokus o světáctví.
Je i spousta jmen v ČR kalendáři, která nejsou moc používaná, možná bych to ještě prošla a zkusila se podívat podle četnosti v ČR, pokud teda nechceš, aby se tak jmenovala 10 dětí ve třídě a chceš si zachovat nějakou,,jakš takš originalitu"
Stejnou optikou muze vypadat hloupé Vavřinec a Vincent.Ted vynechám to, ze jsou to ceske tvary, ale to, ze jsou malo používané, beztak na spoustu lidi muze pusobit, ze rodice chtěli neco EXTRA. Pritom jsou to jména hezká, každy nemusi byt Honza, Tobík, Lukáš nebo Tonda.
@lauraka píše:
Jinak je to celkem sranda co jsou lidi schopni dat jen proto aby to znelo dost hogo fogo. Anglicky neumi poradne kvaknout, ale jmeno musi byt svetoveMne to prijde fajn, pokud cloveku se to jmeno vazne libi, ale vytvaret patvary jen z tak malicherneho duvodu jako uvadi zakladatelka mi prijde na hlavu…Kez by lide meli stejny pristup i k jazykum od malicka, kdyz uz tak prejimaji cizi jmena. Kez by na ne uz od narozeni mluvili anglicky, kdyz jim davaji svetova jmena
Každému prijde hogo fogo neco jineho. Matias je v teto formě ve slovenském kalendáři, v únoru, takze kdyz je matka Slovenka, tak co? Kazdy se nejak jmenuje. Lepsi Mathias nez Adolf, Hildegarda, Perla nebo Esmeralda.
@Rakosnicek1983 A jak jsi na to přišla? Vincent i Vavřinec jsou jména u nás běžně používaná, není to žádný cizí tvar. Tak v čem je to stejné? Mluvila jsem o tom, že cizí tvary jmen se k českým příjmením prostě nehodí. Už zdomácnělé,,české" jméno se s českým příjmením nijak nebije.
Hned se mi vybaví jeden učitel z německa, který měl toto jméno. Já bych asi toto jméno nedala, ale e to vaše volba ![]()