Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nechápu, proč je vůbec tato diskuze založená. Jaké jméno dám svému dítěti, je snad jen čistě moje věc a nepotřebuji znát názory lidí, které ani neznám. Ale když už ta diskuze tady je, tak bych počítala i s určitou kritikou. My čekáme také kluka a bude to MATYÁŠEK. Nelíbí se mi cizí varianty. Já jsem Kateřina a nechtěla bych být třeba Catherine - k mému českému příjmení. ![]()
@petushqa27 Když paní volá na svého synka z okna „MATHIASI“… přijde mi to prostě, ne.. nelíbí se mi.
Ani nemám dojem, že se k příjmení hodí. Matouš je pro mě lepší volba.. ale když se vám líbí… ![]()
Můj syn se jmenuje Matthias Jan. Říkáme mu :Maty, Matysku, Matthiasku i Matthiasi. Takze nesouhlasim s ideou :,,stejne mu tak nebudeš rikat ". Co je ale problém je, ze opravdu 99% lidi mu to komoli, jak psanou formu-prestoze jim to speluji(ale tomu se tak nedivím ),tak i mluvenou. Ve školce ho i po třech letech na ukončení se skolkou vyhlašovali jako Matyáše (jeho ucitelka! ) a uz jsem nemela ani energii je opravovat, opravdu pak na me vsude koukají jak na hnidopicha ![]()
@Jitusee píše:
Můj syn se jmenuje Matthias Jan. Říkáme mu :Maty, Matysku, Matthiasku i Matthiasi. Takze nesouhlasim s ideou :,,stejne mu tak nebudeš rikat ". Co je ale problém je, ze opravdu 99% lidi mu to komoli, jak psanou formu-prestoze jim to speluji(ale tomu se tak nedivím ),tak i mluvenou. Ve školce ho i po třech letech na ukončení se skolkou vyhlašovali jako Matyáše (jeho ucitelka! ) a uz jsem nemela ani energii je opravovat, opravdu pak na me vsude koukají jak na hnidopicha
opravdu mu říkáte MatHiásku, i s tím H? To už by byl docela jazykolem
Nevysmívám se, taky mám kamarádku, co má MatyaSe, stejně se čte i píše. Říká mu Maťo, Matyasi, Matesi…
@pe-terka jo,říkáme
Ale teda většinou jen kdyz zlobí, jinak spis Maty-Matysku. Bylo mi 20cet, tak jsem nad tim zrovna dvakrát neuvazovala. Jmeno se mi libi, ale to vysvětlování je dost otravny pro nas oba. No druhy syn, o 7 let později uz je proste,,jen" Erik ![]()
Ja mam Mathiase a rikam mu Mathiasy nebo Matysku. Doktorka mu rika Máťo.
@Padme93 píše:
K příjmení Hejral se opravdu Mathias nehodí. Kdežto Matyáš Hejral vypadá moc dobře.Hlavně mi nejde na rozum ta logika - nechceš matyáše, ale vždyť stejně mu tak všichni budou říkat, i kdyby měl v RL Mathias.
Líbí se mi k tomu osobně Tomáš nebo David, nikoli Matyáš nebo Mathias-k příjmení Hejral se nehodí, pokud chceš zvláštní dej například Maxim.
![]()
@Svistice mám vnuka Mathiase a říkáme mu Maty. Nevím v tom žádný problém.
1. Jméno Mathias se mi samo o sobě líbí
2. Promiň, ale k příjmení Hejral se jméno Mathias vůbec nehodí, to mi přijde lepší ten Matyáš, nechápu proč cizí jméno k typicky česky znějícímu příjmení, ve kterém se ještě vyskytuje nářeční „ej“
3. Tím, že dáš dítěti cizí jméno, spíš napomáháš tomu, aby mu bylo jméno komoleno, zejména staršími generacemi. Že nechceš, aby mu říkali Matyáš - budou mu říkat většinou [Maty, Mate], což je stejné u Mathiase i Matyáše, když bude mladší, tak asi [Matyásku], takže oproti Matyášovi bude rozdíl jenom v tom s/š na konci
4. Mathias je ale i tak anglická varianta od Matyáše, takže je to de facto to samé jméno, jen v různých jazycích - takže i kdyby mu říkali Matyáši, bude to v podstatě správně
(když se dítě jmenuje Thomas a přistěhuje se do ČR, taky mu většinou začnou říkat [Tomášku], naopak kdyby se český Tomáš přistěhoval do Británie, bude z něho zřejmě brzy Thomas)
Proto už jen tak z principu nechápu, proč dítěti dávat cizí variantu jména, když je ta česká k dispozici
5. Myslím, že dnes už Mathias tak neobvyklý není, právě naopak s různými variantami jmen Matěj a Matyáš (Matěj, Matthew, Matyáš, Matyas, Mathias, Matthias) se setkávám docela často, nakonec ale všechny děti i dospělí oslovují stejně - Maty
Pravidlo č. 1, kterého jsem si za krátkou dobu působení zde ověřila: pokud nechcete něco zkritizovat, neptejte se tady… z logiky věci: tisíc lidí, tisíc názorů.
Čistě za mě: jméno velmi krásné, k příjmení bych ho já nedala… „ej“ ve slově je ryze česky česky echtčesky české (nejsem jazykovědec).
Dala bych tento konkrétní tvar třeba k příjmení Neumann… jinak bych volila českou variantu (stejně ho budou všichni počeštovat, pokud nemáte v plánu přesídlení do Skotska, na Island apod). Jinak já jsem sama po sebe takovej štoural, že bych si i sama pro sebe potřebovala zdůvodnit, proč nedávám český tvar: jsem cizinec/budeme žít v cizině/přesně takhle se jmenoval můj nejoblíbenější zahraniční strýček apod., nebo chci jen, aby to znělo působivě?
Takže při vybírání se dívám i na logiku věci, na původ jména apod. Také je pro mě důležité oslovení - tedy jak mu budu říkat, až se narodí, až mu bude 10, 40 let, jak se bude představovat a jak /jestli/ nebude mít se jménem víc práce než výhod. Ale to jsem já. Patlal.
Nicméně pokud bych byla o jméně přesvědčená a ve shodě s partnerem, nepsala bych ani sem, ani bych se neptala rodiny, jen bych to oznámila (pokud možno až po narození, až to bude definitivní a bude to mít přiklepnuto, aby mi to nikdo nezprotivil) ![]()
@J_Doe Moje řeč. Moje vnučka v českém kalendáři ani není. Stanovili jsme jí to jako v Koljovi narozeniny. ![]()