Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Rakosnicek1983 To sice nema, to je pravda, ale i tak mi to zni hrozne cesky. Nicmene kazdej to asi vnima jinak no ![]()
No tak mě se to líbí moc, nám se narodí v srpnu chlapeček a bude to Matias a je nám jedno jak to zní nebo jestli se to někomu líbí nebo ne. Před 15lety jsme daly Sáru a taky se jich našlo hodně co se jim to nelíbilo a teď už to nikdo neřeší. Je to vaše věc.
@Talitha píše:
Za druhé - já si vždycky řeknu, když vidím podivnou kombinaci či jméno samotné, že rodiče museli hulit slušný matroš.
A co když to dotyčná vyvdala? Nebo chlap vyženil (znám i takové případy)
Není nad přízemní předsudky… ![]()
@Taciras píše:
Ano, chudák. Rodiče se zblázní, chtějí atypické jméno, ideálně nějaké zahraniční, k českému příjmení a dítko si s tím bude celý život užívat. Nevím, co ti přijde špatného na Matyášovi, je to krásné české jméno a k tomu příjmení by se hodilo mnohem víc. Upřímně, až se bude malý Mathias Hejral někde představovat, v duchu ho polituji a pomyslím si něco o mamince. Vím, že jsi to jméno ještě nedala, snažím se ti to rozmluvit, protože on s ním opravdu chudák bude, pokud nebudeš mít hrozné štěstí, že by byl velmi silná osobnost a takové věci neřešil. Pokud bude ale průměrný, děcka slabost vycítí a budou se mu posmívat. Dospělý si jen pomyslí a nekomentuje, dítě ale všechno řekne na plná ústa. Kdyby bylo zahraniční příjmení, tak neřeknu nic, ale takto? Pro holku máš jaké jméno? Esmeralda?
Ale prdlajs, dítě nic neřekne a bude mu to připadat naprosto normální, dokud mu někdo „chytrý“ jako ty nevysvětlí, že je to na výsměch.
@Aries6 píše:
Nelíbí, já nemám ráda tyto „spešl“ varianty obyčejných jmen, jen abych vypadala nějak líp, vyjíčmě či co. Ale to je můj problém. Slovenská varianta není?
Navíc se tím podle zbytečně přidělává problémů ve školce, škole, na úřadech - to je Matyáš, Matyas, Mathyas, Mathias… jak to tady bude za chvilku vypadat. Vždyť kalendáš nabízí tolik krásných jmen
Upřímně, tento argument opravdu nechápu.
Co krajiny, kde žádný kalendář ani regule nemají, to mají bych všichni „hejtytam“?
@Rakosnicek1983 píše:
No promiň, běžný je Tobiáš, Kryštof nebo Tomas. Vincent a Vavřinec fakt ne. Nemluvila jsem o původu, ale o tom, ze každému připadá jako neco extra jine jmeno. Nekomu mezinárodní forma, jinému zas mala četnost. Kryšpín neni mezinárodní a jak ho Hanychová oznámila, tak to bylo všude článku a diskuzi, ze musi mit neco extra atd. O tomhle mluvím.
Co na tom nechápeš?
Já nepsala něco o tom, že je to něco,,extra". Zakladatelka chtěla něco extra, tak ať si dá právě třeba Kryšpína, Slavimíra, Vincenta, Šulislava (fakt je to české jméno, žádný fór
), cokoliv. Nejde o to, že bych kritizovala to, že se chce lišit, ale to, že se mi prostě kombinace českých příjmění s ryze cizíma tvarama jmen nelíbí a připadají mi podivná. Když by chtěla Konyáše Hejrala, neřeknu ani popel, protože mě nejde o to jméno samotné, jako o tvar, jestli už si rozumíme. Mathias je krásný jméno, ale prostě mi to k sobě neladí. Něco jako Felicity Nováková nebo Joshua Suchánek.
@J_Doe píše:
A co když to dotyčná vyvdala? Nebo chlap vyženil (znám i takové případy)Není nad přízemní předsudky…
Tak tak, já jsem (ku velikému podivu okolí) NIKDY neřešila, zda dětem bude ladit jméno s příjmením ![]()
@Taciras píše:
Ano, chudák. Rodiče se zblázní, chtějí atypické jméno, ideálně nějaké zahraniční, k českému příjmení a dítko si s tím bude celý život užívat. Nevím, co ti přijde špatného na Matyášovi, je to krásné české jméno a k tomu příjmení by se hodilo mnohem víc. Upřímně, až se bude malý Mathias Hejral někde představovat, v duchu ho polituji a pomyslím si něco o mamince. Vím, že jsi to jméno ještě nedala, snažím se ti to rozmluvit, protože on s ním opravdu chudák bude, pokud nebudeš mít hrozné štěstí, že by byl velmi silná osobnost a takové věci neřešil. Pokud bude ale průměrný, děcka slabost vycítí a budou se mu posmívat. Dospělý si jen pomyslí a nekomentuje, dítě ale všechno řekne na plná ústa. Kdyby bylo zahraniční příjmení, tak neřeknu nic, ale takto? Pro holku máš jaké jméno? Esmeralda?
Taky souhlasím. A úsměvné je, že i když si tím jménem nejsou jisti natolik, aby se na názor nezeptali cizích lidí, tak se zlobí, když jim takovou příšernou volbu někdo zkritizuje.
Příspěvek upraven 01.07.16 v 14:19
@J_Doe píše:
Upřímně, tento argument opravdu nechápu.
Co krajiny, kde žádný kalendář ani regule nemají, to mají bych všichni „hejtytam“?
Ale tady je krajina, kde ta možnost je. Já napsala jen svůj názor, na ten se zakladatelka ptala.
@hanka.br. píše:
Taky souhlasím. A úsměvné je, že i když si tím jménem nejsou jisti natolik aby se na názor nezeptali cizích lidí, tak se zlobí, když jim takovou příšernou volbu někdo zkritizuje.
Jo jo, to mě zaráží u každé diskuze o jménu (jménech)… ![]()
@Aries6 píše:
Ale tady je krajina, kde ta možnost je. Já napsala jen svůj názor, na ten se zakladatelka ptala.
Možnost, ne nutnost. A když to jméno zavedou do kalendáře (a že se to může stát), tak pak už bude mít „krásné jméno z českého kalendáře“, a najednou bude všechno v pořádku. ![]()
Vždyť je to k smíchu.
Já bych klidně kalendář i se svátkama zrušila… ![]()
@J_Doe píše:
Možnost, ne nutnost. A když to jméno zavedou do kalendáře (a že se to může stát), tak pak už bude mít „krásné jméno z českého kalendáře“, a najednou bude všechno v pořádku.
Vždyť je to k smíchu.Já bych klidně kalendář i se svátkama zrušila…
Tak to je tvůj úhlel pohledu. Mě se právě dávání dnešních moderních jmen do kalendáře moc nelíbí. Ale chápu, že to trendy moderní doby vyžadují
Pro mě to ukazatel je a jméno jsem si tam vybrala naprosto v pohodě a rozhodně děti nebudou stádové. Ale každýho věc, to je jasný ![]()
@Taciras píše:
Ja bych politovala tebe, za tvého chudého ducha.Deti se smát nebudou, těm neprijde divné nic a uz vubec ne anglická varianta. U nas v soukromé škodě ma polovina deti jména ze kterých bys omdlela, jsou to z většiny deti cizinců, takze kdyz by mi nekdo rekl, ze se jmenuje Mathias, tak si leda pomyslím, ze ma možná rodiče cizince. A upřímně, v dnesni kosmopolitní dobe, kdy uz na střední se jezdi studovat na rok do ciziny, bude muset byt silna osobnost nekdo se jménem typu Miluše.
@petushqa27 píše:
Ahoj holky, co rikate na jmeno Mathias? Moc se mi libi ale nechci aby se mu pak rikalo „matyáš“.. Ja jsem Slovenka, pritel cech ale myslim ze k prijmeni Hejral se celkem hodi..nechci nic „obycejne“ a myslim ze Mathias sa moc nevyskytuje..můžete mi napsat vas nazor popripade poradit neco jine? DekujiPříspěvek upraven 01.07.16 v 12:38
k příjmení se mi líbí Matyáš..a ano, budou mu stejně tak všichni říkat, to neovlivníš ![]()
@reinkarnace píše:
k příjmení se mi líbí Matyáš..a ano, budou mu stejně tak všichni říkat, to neovlivníš
To pochybuju, sestřenice ma Tobiase a nikdo mu Tobiáš neříká. Stejne tak, jak si nekdo dokáže „ohlídat“ varianty u běžného jména (napr Kateřina nechce byt oslovována Kači),tak to vsichni respektuji.Max nekdo nový, ktery neví…