Jméno Mathias?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6942
1.7.16 14:41

@Rakosnicek1983 Z toho bych měla strach. Chtěla bych případnému třetímu dítku dát jméno Vendelín, ale dost mě odrazuje, že by mu nejspíš říkali Vendo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
1.7.16 14:45

Ja chapu, ze nechces Matyase, nam ze Slovenska to zavani madarstinou :jazyk: Resila jsem podobne, chtela jsem mezinarodni jmeno, pac zijeme v zahranici, ale mne se nelibil Mathias…tak je maly Matej, rikam mu Maty nebo Mates, anglicky mluvicimu okoli jsem to bud vysvetlila (kamaradum) a rikaji mu Maty/Mattie, nahodnym lidem rikam, ze je Matthew (takovym tem na ulici "Jee to je ale hezky chlapecek, jakpak se jmenuje)…Takze si dejte, co se libi vam, a okoli at se stavi na hlavu. Mathias Hejral mozna neni uplne tip top, ale videla jsem horsi kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
1.7.16 21:06
@fenny píše:
@Rakosnicek1983 Z toho bych měla strach. Chtěla bych případnému třetímu dítku dát jméno Vendelín, ale dost mě odrazuje, že by mu nejspíš říkali Vendo. :nevim:

Já chtěla Bartoloměje. Jsem si na 100% jistá, že by mu říkali Barte, Bárte, Bárto. Jen přes mou mrtvolu.
Tak vyhrálo jiné jméno, u kterého mi nevadí žádná varianta a je mi jedno, jak ho kdo bude oslovovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
1.7.16 21:26

@Rakosnicek1983 Presne, máme dceru Katrin a taky každý při výběru jména říkal, že ji budou vsichni ve škole stejne říkat Kačko, Kačí. Je ji 10 let a když ji tak náhodou někdo řekne, tak sama se ozve, že je Katrin. My ji tak říkáme od malinka a okolí většinou používá stejnou variantu jako my. Takže je to Katrin, Katrinka, Katrí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
1.7.16 22:34

Hezké to je, ale k příjmení mi zrovna přijde lepší Matyáš… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1324
1.7.16 23:02

Ahoj, vmíchám se do diskuze… máme totiž doma Matthiase (manžel cizinec plus bydlíme v cizině, takže nějaké typické české jméno by se u nás komolilo na stoprocent)… ale ráda bych zakladatelku ujistila, že ve většině případů tak jak bude oslovovat své dítě ona, bude toto oslovení používat převaha lidí v blízkém okolí. My ho doma taky neoslovojume „Mathiasi“ (snad jen když opravdu moc zlobí :-),ale Matty a i ve školce a všichni kamarádi mu tak říkají taky. A když pobýváme u rodiny v Čechách, tak mu nikdo neřekne Matýsku nebo Matyáši… pmám pocit, že na to snad ani nezareaguje, takže ho tak nikdo nevolá :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
1.7.16 23:11

Tak mne se Mathias nelibi, ale mne se nelibi ani Matyáš, ten snad jeste vic. Ale vam kdyz se libi, tak dejte. A kdyz jsi ty slovenka, dala bych asi tu slovenskou podobu bez h.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
2.7.16 00:13

Taky mame Matthiase - zijeme ale v De + otec cizinec. Rikame mu Mattyi coz prevzali i ve skolce… Jak uz psaly holky vys, okoli obvykle prevezme tu verzi, kterou je oslovovan v rodine a jak se predstavi… I kdyz je fakt, ze on sam se predstavuje jako Matthias :-) Pro ceskou rodinu je Mates, coz nam ovsem nikomu nevadi… Mela jsem v De byvalou kolegyni, taky slovenu, ktera dala synkovi taky jmeno Matthias ( cimz mne jen tak mimochodem dost namichla) a na vsech spolecnych akcich pak vyzadovala aby tak byl taky oslovovan - Matthias ci Matthiasik - coz bylo teda dost trapny. Vyber radsi jmeno, ktere nema varianty, ktere se ti vylozene nelibi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
2.7.16 02:31
@petushqa27 píše:
Ahoj holky, co rikate na jmeno Mathias? Moc se mi libi ale nechci aby se mu pak rikalo „matyáš“.. Ja jsem Slovenka, pritel cech ale myslim ze k prijmeni Hejral se celkem hodi..nechci nic „obycejne“ a myslim ze Mathias sa moc nevyskytuje..můžete mi napsat vas nazor popripade poradit neco jine? DekujiPříspěvek upraven 01.07.16 v 12:38

je to pěkné jméno, i když k přijmení by sedě spíš Matyáš, nebo Matěj… poradit ti můžu jen to, ať se nestěhujete nikdy do Německa, byla by škoda, aby tak pečlivě vybrané jméno nevyčnívalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
2.7.16 11:11

@Gosi Asi by te prekvapilo, ze i v Nemecku by vycnival :-) V generaci malych kluku se skoro nedava :-) Nas Matthias chodil uz do 3 ruznych skolek - caato se stehujeme - a pokazde byl jediny ve skolce :-) Vychovatelky ze jmena nadsene ( hlavne ty starsi), ze uz dlouho zadneho Matthiase nemely :-) Nemci taky dost blbnou a davaj „neobvykla“ jmena :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.16 19:05
@Anonymní píše:
My mame jinou cizi verzi tohohle jmena - Mateo (zijem v zahranici, manzel cizinec) a rikame mu a vsichni kolem uplne jednoduse „Mati“. My ho tak predstavujem a vsichni se toho drzi. Ale jednak je to k cizimu prijmeni a pak i ta oficialni verze jmena je jednoduse k vysloveni i napsani tady i v CR. Zamerne jsme nechteli nic, co by musel cely zivot hlaskovat nebo by to v CR neumela pulka lidi precist.

Stejně bude hláskovat, až pojede do nějakého jiného státu, než kde bydlí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.7.16 19:21
@Fima píše:
Ty si trochu odporuješ. V úvodu píšeš, že nechceš, aby mu říkali všichni Matyáši a teď zase pro změnu ti to je naprosto jasné. Ovšem pokud dítě pojmenuješ Mathias (řečeno Mathyjas, Matyas), tak to pro všechny prostě bude automaticky Matyáš a ty budeš pokaždé vysvětlovat, že to není Matyáš, ale M-A-T-H-I-A-S. No a když už to dovedu do detailu, tak to vlastně nebude Matýsek, ani Maty, ale bude to Mathísek a Mathi (Mati). Je s tím prostě třeba počítat. Jinak to samozřejmě bude tvoje dítě a pojmenovat si ho můžeš jak chceš. Ovšem založila jsi diskuzi, chtěla jsi názor, tak jsi je dostala. Nic víc.

Mathias Hejral je nic moc kombinace… Dala byc hnějaké slovanské jméno.

Pěkný článek, dobré si přečíst: http://www.ved.sk/…ske.mena.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
2.7.16 19:56

Když Mathias, tak si změnte příjmení na Heyralovi, s timhle jmenem bude beztak hlaskovat i to prijmeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
2.7.16 19:57
@fenny píše:
Jméno jako takové se mi líbí, ale cizí bych nedávala a k vašem příjmení se podle mě nehodí. Ale dejte si co chcete a co se líbí vám. My máme Vavřince a Vincenta a taky nám do výběru nikdo nekecal.

Vavřinec? 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
2.7.16 20:47

@Knedlice Nelíbí? Ročně se jich u nás narodí cca 10, žádná rarita :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...