Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nedávno jsme na oslavě probírali jména a můj otec si vzpomněl na spolužáky. Jeden byl Tomáš Fuk a druhý Prokop Buben. Toto se rodičům povedlo.
Mathias je pěkné jméno. To, že bude muset diktovat th a i, no a co?
Takových jmen je fůra. Já musím vyhláskovat začátek příjmení. Nijak mě to neobtěžuje. Navykne si.
@Rakosnicek1983 Mathias a Matias je celkem rozdil, to jedno pismenko dela hodne
Kazdopadne rikam, na jmenu tolik nezalezi, za mnohem dulezitejsi povazuji, aby dite umelo od malicka anglicky, kdyz uz ma mit to zahranicni jmeno
Mne to prijde vzdycky desne legracni ta snaha byt svetovej ve jmenu, ale zaostalej v cizi reci.
@xSnow píše:
@Rakosnicek1983 A jak jsi na to přišla? Vincent i Vavřinec jsou jména u nás běžně používaná, není to žádný cizí tvar. Tak v čem je to stejné? Mluvila jsem o tom, že cizí tvary jmen se k českým příjmením prostě nehodí. Už zdomácnělé,,české" jméno se s českým příjmením nijak nebije.
No promiň, běžný je Tobiáš, Kryštof nebo Tomas. Vincent a Vavřinec fakt ne. Nemluvila jsem o původu, ale o tom, ze každému připadá jako neco extra jine jmeno. Nekomu mezinárodní forma, jinému zas mala četnost. Kryšpín neni mezinárodní a jak ho Hanychová oznámila, tak to bylo všude článku a diskuzi, ze musi mit neco extra atd. O tomhle mluvím.
@lauraka píše:
@Rakosnicek1983 Mathias a Matias je celkem rozdil, to jedno pismenko dela hodneKazdopadne rikam, na jmenu tolik nezalezi, za mnohem dulezitejsi povazuji, aby dite umelo od malicka anglicky, kdyz uz ma mit to zahranicni jmeno
Mne to prijde vzdycky desne legracni ta snaha byt svetovej ve jmenu, ale zaostalej v cizi reci.
Tak to je ujety, proc by melo umet odmalička anglicky? Kdyz bude nekdo Eva, tak ma umet hebrejsky a Ema zas německy nebo co?
@Rakosnicek1983 píše:
Stejnou optikou muze vypadat hloupé Vavřinec a Vincent.Ted vynechám to, ze jsou to ceske tvary, ale to, ze jsou malo používané, beztak na spoustu lidi muze pusobit, ze rodice chtěli neco EXTRA. Pritom jsou to jména hezká, každy nemusi byt Honza, Tobík, Lukáš nebo Tonda.
Tohle jsem vubec nepochopila. Vincent a Vavrinec jsou originalni jmena, ale jsou to ceska jmena k ceskemu prijmeni. Zakladatelka vymysli zahranicni jmeno k ceskemu prijmeni.
@Rakosnicek1983 píše:
Me to prijde hezky. Jmeno je to pekne-mam kamaráda, je to teda Němec a taky se jmenuje Mathias, k příjmení mi to taky nezní zle, naopak se mi libi k vašemu příjmení bezháčkové varianty. Navic, pokud si Slovenka, tak mi to prijde v pohode, prijde mi, ze u vás jsou jména modernější nebo jak to rict. Kamosce Slovence se asi před 15 lety narodil Fabian a na Slovensku je to docela normalni jmeno, tady se vsichni krizovali, ze chudák kluk.Pak holka, Timea. v CR opět to same-ze chudák holka. Pritom obě jména jsou myslim ve slovenském kalendáři. Navic slovenština je měkka a prijde mi hezky kontrast mit Mathiase misto Matyáše.
Dekuji..praveze to, ja jako Slovenka se na to divam z pohledu ze u nas v Sr jmeno Matyáš neni vubec ani se nepouziva proto si to lidi nemaj cim plést..u nas je jenom Matej nebo Matuš
@Rakosnicek1983 píše:
@lauraka to neva, ze to nechápeš
no nejsem sama
je to uplne mimo, ale to neva ![]()
@lauraka
vázne? ona je zakázané dat k českému příjmení mezinárodní formu jména? Kamaradka si vzala cizince, žije v Anglii, dite ma příjmení anglické a jmeno ceske, jako památku na to, ze polovina rodu je z CR.To je taky šokující, jak kdyz se to udela tady. A na vysvětlení-slo o vnímáni jmen, nekomu prijde jako hogo fogo, kdyz rodice najdou mezinarodni (neceskou) variantu jména, jinému zas prijde hogo fogo, kdyz vyhrabou neco starého, malo pouzivaneho atd. - např Lech/Vesna, uz chápeš?
@J_Doe píše:
Mně se jméno Mathias líbí.K příjmení se asi moc nehodí, ale jak tady zaznělo, je to vaše dítě, pojmenujte jej, jak chcete.
A za druhé - řekněte, jak vás v životě u seznámení ovlivňuje to, že dotyčnému „neladí“ jméno s příjmením?
Za druhé - já si vždycky řeknu, když vidím podivnou kombinaci či jméno samotné, že rodiče museli hulit slušný matroš. ![]()
@Rakosnicek1983 Neni na tom nic zvlastniho dat mezinarodni jmeno k ceskemu prijmeni, pokud to spolu nejak zni a neni to do oci bijici jako v pripade zakladatelky.
Nelíbí, já nemám ráda tyto „spešl“ varianty obyčejných jmen, jen abych vypadala nějak líp, vyjíčmě či co. Ale to je můj problém. Slovenská varianta není?
Navíc se tím podle zbytečně přidělává problémů ve školce, škole, na úřadech - to je Matyáš, Matyas, Mathyas, Mathias… jak to tady bude za chvilku vypadat. Vždyť kalendáš nabízí tolik krásných jmen ![]()
@Taciras píše:
Ano, chudák. Rodiče se zblázní, chtějí atypické jméno, ideálně nějaké zahraniční, k českému příjmení a dítko si s tím bude celý život užívat. Nevím, co ti přijde špatného na Matyášovi, je to krásné české jméno a k tomu příjmení by se hodilo mnohem víc. Upřímně, až se bude malý Mathias Hejral někde představovat, v duchu ho polituji a pomyslím si něco o mamince. Vím, že jsi to jméno ještě nedala, snažím se ti to rozmluvit, protože on s ním opravdu chudák bude, pokud nebudeš mít hrozné štěstí, že by byl velmi silná osobnost a takové věci neřešil. Pokud bude ale průměrný, děcka slabost vycítí a budou se mu posmívat. Dospělý si jen pomyslí a nekomentuje, dítě ale všechno řekne na plná ústa. Kdyby bylo zahraniční příjmení, tak neřeknu nic, ale takto? Pro holku máš jaké jméno? Esmeralda?
Já souhlasím.
@Taciras píše:
Ano, chudák. Rodiče se zblázní, chtějí atypické jméno, ideálně nějaké zahraniční, k českému příjmení a dítko si s tím bude celý život užívat. Nevím, co ti přijde špatného na Matyášovi, je to krásné české jméno a k tomu příjmení by se hodilo mnohem víc. Upřímně, až se bude malý Mathias Hejral někde představovat, v duchu ho polituji a pomyslím si něco o mamince. Vím, že jsi to jméno ještě nedala, snažím se ti to rozmluvit, protože on s ním opravdu chudák bude, pokud nebudeš mít hrozné štěstí, že by byl velmi silná osobnost a takové věci neřešil. Pokud bude ale průměrný, děcka slabost vycítí a budou se mu posmívat. Dospělý si jen pomyslí a nekomentuje, dítě ale všechno řekne na plná ústa. Kdyby bylo zahraniční příjmení, tak neřeknu nic, ale takto? Pro holku máš jaké jméno? Esmeralda?
Holku jsem chtela bud Nelu nebo Victorii ale to je jedno jelikoz se mi za 2 mesice narodi chlapecek..
@lauraka píše:
@Rakosnicek1983 Neni na tom nic zvlastniho dat mezinarodni jmeno k ceskemu prijmeni, pokud to spolu nejak zni a neni to do oci bijici jako v pripade zakladatelky.
Promiň, ale Hejral neni zadny Pšenička apod, nema to háčky, čárky, pasová forma je uplne stejna jak psaná nebo výslovnost.