Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Marie mi k přímení nesedí, „Marije Jahodová“ je dost ujíkaný, „Julije Jahodová“ ještě víc
Mě se teda Marie nelíbí ani tak, Maruška jde, ale Maruna, Mařka, Máňa je hrozný. K příjmení mi sedí Ester, Klára.
@Jančakecalka ono je to také o rodičích dětí, pokud je vychovávají, tak že se pak smějí ostatním, tak je to chyba ve výchově. kdyby to byla holčička se jménem netradičním, tak neřeknu, ale Marie?
Je jedno zda je to ve školce, či škole, je to o dětech a výchově rodičů ![]()
Navíc to vždy začne nějaký „vůdce“ ve třídě a ostatní se jen přidají.
@Anonymní píše:
@kaja00Moc děkujeme. Jsme nadšení - samozřejmě rádi bychom byli i za kluka, ale holčička je splněný sen
Ivan, Karel a Marie se mi právě líbí. Ale ještě nejsme rozhodnutí - zvažujeme i jiné možnosti. Také se mi líbí méně tradiční jména, ale k našemu příjmení hold moc experimentovat nejde. Tak jsem chtěla u kluků něco, co není až tak moc oposlouchané - což mi u Ivana i Karla přijde. Ale ta Maruška je velmi populární jméno. A také vím, že spolužačce občas říkali Mařko, což mi to jméno tak trochu kazí (ale pravda je, že se dá každé nějak zkomolit). No uvidíme, ještě pořád hledáme a zvažujeme. Je to jediná holčička (a na 99,9% poslední dítko), tak si chci i ten výběr úžít a zvážit vše pečlivě =)![]()
A co treba Marianka Jahodova? ![]()
@kaja00 píše:
@Jančakecalka ono je to také o rodičích dětí, pokud je vychovávají, tak že se pak smějí ostatním, tak je to chyba ve výchově. kdyby to byla holčička se jménem netradičním, tak neřeknu, ale Marie?
Je jedno zda je to ve školce, či škole, je to o dětech a výchově rodičů
Navíc to vždy začne nějaký „vůdce“ ve třídě a ostatní se jen přidají.
Jo, o rodičích to je, ale oni s dětma nejsou pořád a těžko uhlídaj jak komu říkaj
Někdy ani vysvětlení nepomáhá, u nás byli ve střídě takový…,že si z nějakého vysvětlení a napomínání dělali jenom prdeeeel.
Až budeš máma, tak vysvětluj ![]()
@Jančakecalka pochopila si mě špatně, je to o tom, jak dítě vychovávají, jak ho vedou k úctě k ostatních a toleranci odlišnosti
Nemoralizuj laskavě, ano? Nejsem sice máma ale zažila jsem šikanu, tak o tom něco vím ![]()
Já tedy nevím. Přijde mi, že se tady ke všem jménům píše, že se budou děti smát. Někomu kvuli netradičnímu, někomu zase kvuli tradičnímu (protože právě na tradiční jména znají nejvíc tvarů). Děkuji samozřejmě i za takový názor. Ale rozhodně by mi nevadilo jmenovat se Marie. Jinak @BonaDea - to je také dobrý nápad. Mariana Jahodová. Jen je to moc dlouhé. 1-3 slabiky mi přijdou takové adekvátní k příjmení. ![]()
@kaja00 píše:
@Jančakecalka pochopila si mě špatně, je to o tom, jak dítě vychovávají, jak ho vedou k úctě k ostatních a toleranci odlišnostiNemoralizuj laskavě, ano? Nejsem sice máma ale zažila jsem šikanu, tak o tom něco vím
Vždyt výchova je o vysvětlování
A o odlišnosti od ostatních vím hodně díky své dceři. Vedu jí k tomu, aby brala lidi kolem sebe takové, jací jsou.
Mužeš se snažit sebevíc, ale nevíš, jak se tvé dítě bude chovat ve škole.
Jen pro tvůj klid jsem zašila šikanu taky, takže o tom vím dost, aniž bych o to stála.
Nemoralizuju, jen jsem napsala, že až budeš mít děti, tak si je vychovávej jak chceš, ale nikdy nemáš jistotu, že budou takový jaký jhe chceš mít ty.
Gratuluji k budoucí holčičce ![]()
Dala bych něco tradičního a s R. Tradičního proto, že Jahoda je prostě echt české příjmení, takže Samantha Jahodová - nic moc. A s R, protože příjmení zní spíš měkce. Takž - Kristýna, Veronika, Gabriela, Viktorie, Tereza, Mariana (líbí se mi víc než Marie, navíc i líp zní s příjmením, není tam to je - ja).
Díky. Nechci však už 4 slabiky - Kristýnka by šla. Zauvažujeme nad ní. Jméno Tereza na mě nezapůsobilo. Ostatní jsou přáliš dlouhá. Ale jinak podobně vybíráme - spíše tradiční a R je výhoda. Ale třeba ta Julie Jahodová se mi pořád líbí a nepůsobí to na mě nějak špatně, i když je to ve výslovnosti samé j
Další požadavek ještě mám, že nechci zdrobnělé jméno v základním tvaru. Uvažovala jsem i nad Adélkou, ale to spíš ta Anetka. ![]()
Já nevím, to je takové zvláštní tady s těmi jmény. Myslím na emiminu. Je tady hodně zastánkyní tradičních českých jmen. Nejednou jsem se tady setkala s tím, že neobvyklá jména dávají romové a nebo čím neobvyklejší jméno tím větší blbci. Takže Marii, Ivana nebo Karla tady budou všichni kvitovat. Ale běda kdybyste chtěla něco extra. ![]()
I když já myslím, až bude Ivan chodit do školy, bude s takovým jménem jediný ve třídě. Možná i ten Karel a Marie. Takže vlastně zase tohle budou jména neobvyklá.
Marie je hezké jméno. Marie Jahodová zní jako z pohádky. Jako když šla Maruška pro jahody k dvanácti měsíčkům. ![]()
@nanoBETA Zapomněla jsem napsat jakékoliv česky znějící jméno. Už z podstaty příjmení bych v cizích vodách nepátrala.
Taky bych volila něco klasického, ale současného, ne příliš zastaralého. Například Zuzana, Kateřina, Marie, i když jsou v základním tvaru trochu tvrdé.
A co jména, co končí na -ína/ýna? Jasmína, Karolína, Kristýna. Jasmína je hodně jemné.
Další mě napadají: Barbora, Amálie, Ela/Eliška, Dora/Doris/Dorota/Dorothea…
Marie se mi taky nelíbí… Lepší je Mariana Jahodová nebo Marika Jahodová… Pak taky třeba Marta Jahodová, Barbora Jahodová, Monika Jahodová, Martina Jahodová, Sandra Jahodová, Štěpánka Jahodová, Nikola Jahodová, Miriam Jahodová…
Moje řeč