Jogurt bez tuku?

65
13.8.20 22:24

Jogurt bez tuku?

Ahoj. Nemůžu se dopátrat, do jakého věku není vhodné dávat jogurty s 0% tuku, jako např. Skyr nebo ty řecké, nevíte někdo prosím?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12505
13.8.20 22:26

2 roky. Osobne bych rekla nikdy, ale co jsem videla zdroje tak aspon prvni 2 roky.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
8860
13.8.20 22:32

Já bych ani neřekla, že jde o ten tuk, ale o to velké množství bílkovin, co obsahují. Maličkým dětem to přetěžuje ledviny. U nás je nejí ani skoro tříletý, ale spíš proto, že jsou dost kyselé.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
18195
13.8.20 22:43

Tak jogurt bez tuku je docela hnus, skyr ma spis velke množství bílkovin a neni vhodny pro male deti, stejne jako treba tvaroh.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50808
13.8.20 22:56

Skyr na tom bude s bílkovinama podobně jako tvaroh a tvaroh se nedoporučuje do roka. Jiné jogurty bez tuku se u nás nevyskytují, tak neporadím, moje 18m naopak výrazně preferuje hodně tučné, smetanové. Ale lžička od skyru byla tuhle taky párkrát olíznuta, nejspíš teda proto, že to byl můj skyr :-)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
31336
13.8.20 22:58

Celé dětství. Jogurty by měly obsahovat aspoň tři procenta tuku, jinak nejsou vhodné pro dítě. Jde o to, že se nerozpusti vitamín D a špatně se vstřebává vápník.
Zrovna Skyr považuji za moderní výkřik, bez kterého se děti zcela jistě obejdou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50808
13.8.20 23:06

@Jana206 což je docela zajímavá otázka, protože skyr je samozřejmě moderní výkřik v našich končinách, já ho poznala asi před patnácti lety na Islandu, kde je to naopak pro ně velmi tradiční výrobek a v obchodech toho bylo mnohem víc než našeho typu jogurtu… tak by mě zajímalo, jak jsou na tom se skyrem islandská batolata :lol:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
739
13.8.20 23:10
@Jana206 píše:
Celé dětství. Jogurty by měly obsahovat aspoň tři procenta tuku, jinak nejsou vhodné pro dítě. Jde o to, že se nerozpusti vitamín D a špatně se vstřebává vápník.
Zrovna Skyr považuji za moderní výkřik, bez kterého se děti zcela jistě obejdou.

Skyr neni úplně moderní výkřik, jen se u nás objevil až v posledních letech. Pamatuju, že ještě pred pár lety jsem si říkala, proč se nevyrábí i u nás. Naposledy, když jsem byla ve švédsku na služebce v roce 2014. Pak se začal objevovat i u nás. Jinak v severských zemích má tisíciletou historii. Dětem ho teda nedávám, ti jedou na choceňských jogurtech s 10 % tuku. :pankac:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
739
13.8.20 23:13

@ugluk ja byla na islandu před 10ti lety a tam to děti jedí normálně. Batolata úplně nevím, to bych kecala, ale věřím, že i ty…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
50808
13.8.20 23:28

@pomme já tam tehdy děti moc nepozorovala, ale věřím tomu, pro ně je to normální zcela tradiční potravina. A myslím, že ledviny islandských dětí budou anatomicky stejné jako ty českých.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
51726
13.8.20 23:29

Tak řecký jogurt má tuku dost ne?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
739
13.8.20 23:41
@Markéta80 píše:
Tak řecký jogurt má tuku dost ne?

To má, ale oni vyrábí i s 0 % tuku a s více bilkovin. Něco jako ten skyr, jen to nazývají řecký jogurt 0%. Teda aspoň ten od Milko.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
739
13.8.20 23:46

@ugluk já tam byla na 3 týdny jako dobrovolník a dostala jsem se i mezi místní. Ledviny mají určitě stejné, veřím ale že v naší stravě se zase najde něco co oni by svým dětem nedali.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
31336
14.8.20 06:16

@ugluk @pomme To, co jsem napsala, jsem četla jako názor opakovaně našich odborníků na výživu :mrgreen: Nejde o ty ledviny, ale o vstrebatelnost ostatních živin, hlavně vitamínu D a vápníku. Mně to dává smysl. Naše děti také jedou na plnotucnem mléce a chocenskych jogurtrech nebo Valaskach s 10 procenty tuku :lol: Mají rády i tvarohové vyrobky, koupené i domácí.

Nicméně si nemyslím, že ten Skyr je jed. Taky jsem to ze zvědavosti koupila, když bývá různě v akci. Syn je aktivní sportovec a potřebuje více bílkovin. Každopádně říkal, že je to takové prázdné, lehké, nezasycujici :lol: Ma raději tučný jogurt, ovocný tvaroh nebo mléčnou rýži.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4859
14.8.20 07:37
@Snajl píše:
Ahoj. Nemůžu se dopátrat, do jakého věku není vhodné dávat jogurty s 0% tuku, jako např. Skyr nebo ty řecké, nevíte někdo prosím?

Tyto „jogurty“ bych dětem vůbec nedával. To je pro dospělý, co šílí z jakéhokoliv tuku ve složení a potřebují bílkoviny při fyzických výkonech.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama