Jsem blázen, když mi to vadí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
14.4.05 23:54

Ahoj,
taky se trochu přidám :lol: Patřím asi k těm maminkám co to přehánějí a odjakživa mám docela problém obhájit na našem maloměstě proč moje dítě nejí jako ostatní a teď ve dvou letech nedostává bombóny :twisted:

Díky svým názorům na stravu ale i jiné věci jsem se vlastně rozešla se svou kamarádkou z dětství. Taky mi bylo líto jejího kluka, který má po rodičích pravděpodobnost obezity a alergií a oni mu od 7 měsíců cpaly všechny jídla která by podle mě neměl. Občas jsem si k tomu něco řekla ale stejně to nemělo smysl a já byla ta špatná. Zrovna tak se sezením a chozením. Kluk se kymácel jak při vychřici ale tatínek byl pyšnej že už sedí a pak že už chodí. Nožky se mu klepali a táta zářil.
Já byla ten blázen co svýmu chudáčkovi nic nedopřeje a až to pak poprvé dostane bude alergik určitě.
Taky mi vadí když vidím takové věci kolem sebe ale je fakt že s tím nic nenadělám. Už si to jen myslím a nereaguji jako dřív. Nemyslím si ale že když dává mamina ani ne ročnímu prckovi hranolky, že to s ním vlastně myslí dobře. To ví snad i osel, že hranolky nejsou to pravé ořechové ve stravě dítěte. Je to její lenost, pohodlnost a nedůslednost. Kamarádka synovi taky všechno povolí, než by poslouchala jak jí brečí a teď už řve. Co z něj ale vyroste? Teď říká že ho ještě přepere, ale co bude dělat v osmnácti?

Tak už končím se slohem a přeji všem šťastnou volbu při výchově těch našich lumpíků :lol:
 Betty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
15.4.05 00:08

Mňa k celej diskusii napadla len jedna veta, ktorú kedysi niekto použil na Rodine:

„DIEŤA NIE JE VEREJNÝ MAJETOK“

Toto je svätá pravda, kedysi ma tiež vytáčalo, čo kto robí s dieťaťom, no rovnako ma vytáčalo, keď niekto radil mne, bez toho, aby som o to prosila.

Keď ide o dieťa, okamžite aj cudzí ľudia pociťujú potrebu starať sa oň.
Napadlo by vás behať po obchode a ľuďom s cigaretami alebo alkoholom v košíku vykladať „no to by ste nemali, to vám uškodí“ ? Určite nie, ale ak ide o mimino, každý z nás je zrazu odborník..

Ja si dovolím tvrdiť, že mám naštudované o deťoch strašne veľa, prečítam všetko v časopisoch, knihách, na internete.. Ale len sa mi potvrdzuje, že čím viac zisťujem, tým je väčšia šanca, že nájdem aj protichodný názor.
Podľa mňa platí „ži a nechaj žiť“ - nech si každý robí, čo uzná za vhodné. Ak poprosí o radu, vtedy rada pomôžem.
Je len jedna situácia, kedy by mi to nebolo jedno, a to je zjavné fyzické alebo psychické násilie - a tým nemyslím naobliekané dieťa v kočíku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
15.4.05 00:08

Ahojky,
koukam dobrá diskuse na zajímavé téma.Můj názor je takový,že at si každý dělá se svým dítětem co sám uzná za vhodný.
Holky,vždyť každá co tu jsme děláme věci jinak a každá si myslíme že to děláme dobře.Ale kdyby jsme psali konkrétní příklady tak zjistíme,že jedna to dělá tak a druhá úplně jinak.Ale zajímavé je,že všechny to děláme ku prospěchu dítěte.
S tim jídlem si myslim,že se teď až moc hlídá co děti jí.Neřikam že hranolka s majolkou je pro dítě nejlepší věc na světě,ale je to jen matky věc čím ho krmí.Já jsem nebyla vůbec kojená,od 4měsíců jsem jedla knedlíky a žádnou újmu to na mě nezanechalo.Teda-mylsim že ne :lol:
Dneska jsme my maminky až moc sečtělí,taky jsem byla,dělala vše podle knížek,ale od doby kdy měl malej 1rok,jsem obrátila a dala mu občas něco,co by neměl.A jak mu to chutnalo!I kydž je fakt,že čokoládu se snažim dávat co nejmíň a naštěstí jí malej ani moc nechce.

Kelinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
15.4.05 03:05

Asisnilek - samozrejme, ze na dite pusobi i okoli. Ve skole, skolce, na hristi… Ale co chces delat? Kdyz uvidis, ze sousedovo dite pije colu, pujdes a zahodis mu ji? Nebo pujdes poucovat rodice, ze to, co delaji, je spatne? Jestli jo, tak hodne zdaru! :lol:
VZDYCKY kolem nas budou lidi, kteri sve deti budou vychovavat ne zrovna nejlepe, podle sveho, vzdycky se najde nekdo, kdo se bude chovat tak jak se to tobe nelibi. Vzdycky budeme obklopeni nasilim, lzi, nenavisti… atd. Takovy je holt zivot a bohuzel vzdycky asi bude.
Netvrdim, ze se proti tomu neda bojovat a ze musis vsemu jen tise prihlizet. Vychovavej SVE VLASTNI dite tak, aby z nej nevyrost nejaky vylupek. Alespon tak bude svet lepsi o jednoho „slusne vychovaneho“.
Rozcilovat se muzes jak chces, ale poucovanim ostatnich a pleteni se jim do jejich zivotu rozhodne nic nedokazes. Maximalne tak dotycne nastves.
Chapu, ze vsechno, co pises, myslis dobre, ale bohuzel zijeme ve svete, ne v pohadce, ve ktere se dejou zazraky a ziji hrdinove, kteri otocenim kouzelneho prstenu promeni zlo v dobro… :wink:
 Jana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
15.4.05 05:51

Kacenko 001, vzala jsi mi slova z úst :)

A dodávám, jestli máte holky potřebu (a v mnoha případech oprávněnou) ostatním maminkám poradit něco, co by jim mohlo pomoci, nedělejte to formou kritiky. Je na to potřeba vysoká diplomacie :D
Já osobně pěním, když mi někdo začne v parku na lavičce dávat „dobře míněné rady“ co se mého dítěte týče. Neznají moje dítě, neznají mě…ale pokud jsou ony rady prezentovány s dostatečnou dávkou diplomacie a empatie, jsem ochotná naslouchat. Ale poznámky typu „měla byste…“ z principu odmítám.

Mému synovi jsou teď skoro dva roky a začal mít záchvaty vzteku. Je to velmi nepříjemné, hlavně na veřejných místech. V duchu se denodenně omlouvám všem maminkám, které jsem kdysi v duchu kritizovala když se jejich děti chovaly tak jak se dnes chová můj syn. Vždycky jsem si myslela, že moje sluníčko a nejlepší miminko na světě takové nikdy nebude a že ty ostatní děti jsou prostě „špatně vedené“ a že jejich chování je způsobeno něčím, co zanedbaly jejich matky. Ó jaký jsem byla blbý ignorant :? Po přečtení této diskuze ovšem začínám mít dojem, že všechny ostatní maminky, které jsou v parku svědkem našich „výstupů“ mě v duchu propírají a stěžují si někde na netu. Snad to tak není :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
15.4.05 07:34

Ahoj holčiny, přidám svoji trošku do mlýna.
Kromě toho, že jsem maminka roční holčičky, jsem taky učitelka. Učím hlavně děti z nejslabších sociálních skupin (mj. cikánské děti)
Věřte mi, že před narozením dcery jsem neřešila, jestli některé dítě už ve třech letech kouří a pije od rodičů alkohol, v jakém prostředí žije.
Teď, když jsem sama máma, si toho mnohem víc všímám … a mám z toho husí kůži.
Všichni, kdo tu říkáte, že dítě není veřejný majetek a že se o jeho blaho má starat výhradně jeho rodina …vy jste asi neviděly (nebo nechcete vidět) v jakém prostředí některé děti žijí!
Oni si nevybrali, jestli se narodí do paláce nebo do zakouřeného doupěte, kde už od miminka inhalují kouř a zadělávají si na rakovinu.
Dítě se prostě musí spolehnout na to, že jeho máma bude mít rozum!
A když ne? Když vezme novorozeně na náměstí a postaví ho v kočárku na slunci před řvoucí megareprák? Když se v jeho blízkosti bude neustále kouřit? Když mu budou ožralí příbuzní z legrace dávat ochutnávat kořalku a chcechtat se, co to s ním dělá?

Nevím, mě je z toho smutno a osobně mám potřebu a chuť takové děti před takovými rodiči bránit. Jen nevím jak.

Když chcete řídit auto, musíte složit zkoušku. Když se chcete něčím vyučit, musíte vystudovat školu.
Když chcete být rodiči, stačí udělat jen pár směšných pohybů …a pak děj se vůle boží!

Baghira a Eliška (1 rok)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.4.05 09:42

Anette -plenku jsem zkousela, ale mala to pojala jako vyzvu a i kdyz ji tam pripevnim vsim moznym, tak ji kazdou minutu strhava, takze to asi nema smysl…
 Terik

• Citovat
  • Upravit
210
15.4.05 09:45

Baghiro, ja ti rozumim…ale na druhou stranu si to trosku idealizujes :wink:
Ze ma nekdo ridicak, jeste z nej nedela dobryho ridice…nebo nevidis, co se deje na silnicich? A s tema zkouskama po vyuceni…to samy :! Lidi nezmeni to, ze na neco maji papir :?
Takze pokud mate nerv na to, nekomu radit, je fakt potreba hooodne diplomacie…ale myslim, ze k toleranci (ovsem pokud nejde o zivot…se zdravim je to uz hodne diskutabilni a na tom se neshodnem ani tady) muze pomoct i takovato diskuze. Ja jsem aspon uz podstatne vic obrousena, nez kdyz se Matysek narodil :lol:
Kacii&Maty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
15.4.05 09:54

Bahgiro a jeste me napadlo…presne to co pises, me obcas pekne vytaci. Ze na vsechno v tomhle state potrebujes papir…a ze ani tak nezalezi na tom, jestli neco opravdu umis, bez papiru si stejne neskrtnes :evil: Lejstro si vymyslela instituce, bez nej kupodivu clovek umi ridit i auto a delat hodne jinych veci…ovsem jaksi nezakonne 8) Ale o jeho kvalitach to prece nic nerika, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
15.4.05 10:04

Ahoj holky,
musim rict, ze s vetsinou z vas nemuzu souhlasit, ackoliv take se snazim dodrzovat vsechna ta nejmodernejsi doporuceni, vcetne te hypoalergenni stravy, presto nemam chut kamenovat matku na prochazce, co dava pit diteti sladkou stavu a piskoty, dokonce bych nic nenamitala ani te „hranolkove mamince“. Protoze jak tady psala Rozeta a podobne i Missorka „DITE OPRAVDU NENI VEREJNY MAJETEK“ a hlavne my co tak uzkostne dodrzujeme vsechny ty specialni stravy a neposazujeme a nenosime na stojaka vubec nemusime mit pravdu a za pet let by se klidne mohl divat spatne nekdo na nas, nenapadlo vas to?
Usmevne je jak se vsechny desite toho, jak ty matky, co tak „spatne“ vychovavaji sve deti, vas jeste poucuji a pritom vy jim delate to same…:)
Musim rict, ze s temi nazory, co je spravne, to je osemetne. Spravne je to, co zatim nebylo prokazano, ze je spatne. Vim o cem mluvim, protoze jsem lekar, navic se tak trochu zabyvam vedou. Takze vite napr. ze uz existuji studie ktere poukazuji na to, ze lepek by se nemel poprve podavat, co nejpozdeji, ale mel by se dat ve „spravny cas“ a ten spravny cas se zvazuje mezi 4. a 6. mesicem. Nebo si predstavte, ze kdyz jsem se sverila sve kolegyni Dr. alergolozce, ze svemu synovi davam preventivne hypoalergenni stravu, protoze ja i manzel mame alergii, tak mi rekla, ze je to uplna pitomost, ze je dulezite plne kojit do konce 6.mesice (taky rikala, ze kdyz se z nejakeho duvodu nekoji, tak to taky neni tragedie, ze se akorat ma pouzivat hypoalergenni mleko do konce 6. mesice), je mozne prodlouzit vylucne kojeni do 7 mesice, ale upozornila me, ze v dnesni dobe se uz i toto diskutuje jestli je ten odklad do konce 7.mesice tak dobry. A pak ze mam akorat minimalne do 1.roka vynechat citrusy, arasidy a vejce…takze kdyz jsem licila, jak davam merunky a nedavam broskve, apod. tak se na me divala jako ze to uz fakt prehanim.
Musim, rict, ze jsem se musela treba ale taky zamyslet nad zdravym rozumem jedne maminky tady z emimina, ktera se chlubila tim, jaka je hrdinka, ze sve dite vylucne koji do konce 8. mesice, ackoliv chudak dite uz 3 nedele trpelo zelenym prujmem z podvyzivy…nevim jestli si uvedomuje ze ty 3 tydny podvyzivy se urcite podepsaly na zdravi jejiho ditete vic nez ty prikrmy, a pritom to delala v dobre vire, ze dela pro sve dite to nejlepsi…
Nebo zminovane penove puzzle, nevim, co mate teda vy za typ puzzle, ale o tom nasem jsem si zjistovala, ze zrovna tak jako vodolepky, nejsou urcite toxicke!!! Do pusy se strcit muzou, samozrejme nejsou testovany na to byt v puse 10 hodin denne jako treba dudlik, ale rozhodne obcasnym olizovanim puzzle podlozky se nic stat nemuze.

Timto dlouhatanskym prispevkem jsem se jenom snazila rict, ze se pokousim byt tolerantni, protoze jsem si vedoma , ze i muj nazor, ktery je podlozeny spoustou literatury a odbornych rad, nemusi byt zrovna ten nejspravnejsi :)
Na druhou stranu ale existuji i situace, kdy je treba zasahnout, byly uz zminovany vyse, ale obavam se, ze vetsina takovych situaci zustava skryta za zdmi bytu :(

Hezky den preji Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
15.4.05 10:27

ahoj janat,
napsala jsi to moc hezky a nezbývá mi nic jiného než s tebou souhlasit.od včerejška přemýšlím jak nejlépe vyjádřit svůj názor a ty mi mluvíš z duše.i jiné z vás píší jak nemáte rády,když vás někdo poučuje jak vychovávat dítě.my to s manželem praktikujeme takhle.když chceme poradit,zeptáme se,já čtu co nejvíce dostupných informací.máme svůj názor na výchovu dítěte a o jiných se spolu bavíme doma,bereme si co potřebujeme,ale nikdy by mě nenapadlo někomu nutit svůj názor.z vlastní zkušenosti vím,že okolí často hodnotí aniž ví ,proč člověk jedná tak jak jedná.takže nějakou hranolku apod. rozhodně neřeším,své dceři to nedávám a snažím se jak nejlépe dovedu.takže všem nám přeju taky k tomu snažení o dobrou výchovu taky trošku tolerance a empatie.nemáte pocit,že i té je ve společnosti málo?
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
15.4.05 11:12

Ahoj, musím souhlasit s tím, co tady napsala Jana a Luka, nemám k tomu co víc dodat. Chtěla jsem reagovat už včera, ale mě to zkrátka „nepíše“ tak, jako tady holkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.4.05 11:32

Rozeta vždycky uhodí hřebík na hlavičku!
Mně se tato diskuze zrovna dvakrát nezamlouvala, ale dočetla jsem ji a jsem ráda, že tu začly převažovat jiné názory.
Já jsem hrozně nerada poslouchala nepříjemné rady z okolí. Někdy jsem měla dojem, že každá ženská, která má děti, si myslí, že by mohla založit poradnu. A tak sama nedělám to, co nemám ráda od druhých.
Samozřejmě, že hledím s otevřenou pusou na kojence s hranolkama a lineckýma tyčinkama, ale myslím, že to není moje věc.
Co se týče toho, co psala Baghira, zá:,–(ní je asi skutečnost, jestli s problémem můžu něco dělat. Učitelka jistou možnost má, je to přece jen autorita. Ale poučovat někoho cizího na ulici nemá efekt.
Jinak mě baví sledovat ten maminkovský zápal- myslím, že těhotenství a následná péče o dítě z nás občas dělá úplně jiné (šílené???) ženské :lol:
Ahoj
Anka a Jituška (9m)

• Citovat
  • Upravit
6545
15.4.05 11:49

Nemohu než jen souhlasit s posledními názory (Rozeta, Janat, Luka apod)…Ať se na mě nikdo nezlobí ,ale úplně slyšim tchýně, maminky a další osoby té „starší generace“, které nám nutí své názory a do všeho kecají…nedělejme to samé co samy rády nemáme. Každá máma je zodpovědná za své dítě. Řekněme maximálně svůj názor, nevnucujme se. Taky protáčím oči, když vidím některé věci, ale…hleďme si svého dítěte. Nesuďte ostatní podle sebe. Každý je jiný, každý má jiný náhled na věc. Občas nekroutím hlavou jen nad maminkami, které dítěti dají, co chce a udělají, co mu na očích vidí (např. to sezení apod), ale i nad tím, jak zapáleně některé naopak se snaží dodržet vše tak ,aby to bylo naprosto OK. Myslím, že pravda je někde uprostřed, ale hlavně, že každý máme svou vlastní pravdu a tou se řídíme. Jak můžeme chtít, aby někdo toleroval náš způsob výchovy našich dětí, když to sami nedokážeme?
Výchově zdar
Gabča a Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
15.4.05 12:12

Ahojky,

už od rána přemýšlím, jesli napsat, či nenapsat. Dokud se tady objevovaly pouze příspěvky, ve kterých každá supermatka přesně dodržuje nějaká pravidla, tak jsem si připadala jako špatná matka, protože to prostě dělám jinak.

Souhlasím s Gábinkou, že pravda je někde uprostřed. Je třeba si určit vlastní pravidla a hlavně zjistit jestli to vašemu dítěti vyhovuje.
Absolutně třeba nerozumím mamince, která má 17 měsíčního chlapečka a on chudák ještě ani neochutnal piškotek. Jsem snad špatná matka, když mojí skoro 7. měsíční Markétce rozmačkám do bílýho jogurtu piškot? A hlavně je třeba vést dlouhou diskuzi o tom jestli piškot ano a ne a od kdy? Každá maminka má vlastní hlavu a má jí k tomu, aby jí používala. Když si některá myslí, že může svému dítěti dát hranolek s tatrarkou, budiž. Když si některá myslí, že jenom kojení do roka je v pořádku, budiž.

Já osobně kojila do 5. měsíce, Markétka byla v pohodě, jen nepřibírala, takže jsem se zeleninkou, bílým jogurtem a kaší na noc a přesnídávkama začali o něco dřív. A myslíte snad, že jsem jí tím do budoucna nějak ublížila, jenom proto, že jsem se nedržela nějakých doporučení, které si stejně odporují?
Nemyslím. To že tu těď leží na pěnových puzzle a žužlá u toho patičku chleba a je maximálně spokojená, celou noc spící a téměř nikdy neplačící miminko mi to jenom potvrzuje.

Mám takový pocit, že některé z „nás“ to opravdu přehánějí a nás ostatní „nornální a úplně obyčejné“ matky - nevím jak to přesně nazvat - otravují? možná. Prostě stejně jak jsem začala: myslím že není nutné zbytečně zkoumat, jestli dám 1 piškotek dítěti v 6. 7. nebo 15 měsících.

Nikdy jsem do žádné diskuze nepřispívala, tahle mě ale donutila.
Doufám, že to má hlavu a patu.

Markéta a Markétka 29.týdnů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí