Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím ! Dneska jsme byli na nějaké ukázkové hodině v mateřském centru. Malé jsem udělala čaj a kápla do něj trošku šťávičky (prostě mi samotný čaj nevypije, ale šťávičky v tom bylo jen asi 30 ml). No a chlapeček jedné maminky se sápal po té flaštičce a já jí dala pryč, aby jí neocucával. no a ta maminka mi říká takovým tím hlasem „jájsemnejlepšíatyjsiúplněblbá“ : „malej stejně tyhle slazený hnusy nepije on pije jenom ČISTOU VODU, tohle akorát ničí ledviny“ (přitom čaj byl neslazený). Připadala jsem si, jak kdybych chtěla malou minimálně zavraždit. Tak mám ze sebe pocit jako nejhorší matka na světě. Taky vás takové poznámky dokážou rozhodit?
Ivčo, dokázaly mě rozhodit - když jsem s malou chodila na cvičení, tak v šatně se řešily podobné kraviny, supermatky hoď za hlavu, šťastný život ani zdraví dítěte nestojí na tom, jestli má v čaji šťávu.
Za pár let to i ta „tvoje“ mamina pochopí, nebo třeba nepochopí a zůstane supermatkou… Když něčí dítě pije jen vodu, tak O.K. - je to správně, ale jsou prostě maminky, jejichž dítě pije sice vodu, ale ony to nepotřebují dávat na odiv. Tahle to na odiv dát potřebovala.
hoď to za hlavu.
Víš, co jsem se naučila na to říkat? „No vy jste ale úžasná rodina… to my můžem jen závidět“ - některý to pochopily a udělaly ksicht, některý to nepochopily a blbě čučely… a oboje jsou mi dneska už buřt.
Jsou matky, které nejen že nedávají dětem „čistou vodu“, ale nedají svým dětem vůbec napít a najíst, a to jsou pak blbé matky.
Ty jsi normální a dobrá matka, která ještě navíc šla do mateřského centra pro dobro dítěte.
tudíž: kašli na ni.
petra
Jo, asi by mě taky vytočila, ale nejlepší je to neřešit. Koneckonců to je vidět, jak to ten její malý nepije, když se po tom tak sápal
On by si možná šťávičku i dal, ale má šáhlou matku, tak má smůlu ![]()
Takové poznámky Ti nemá nikdo právo říkat, je to Tvoje dítě a děláš, co uznáš za vhodné. Kdybych viděla matku, jak dává několikaměsíčnímu miminu knedlo-vepřo-zelo, neřeknu ani popel. Normálně někomu takovému příště řekni, že do toho, jak si vychováváš a krmíš dítě, mu je houby a považuješ takové chování za hrubé, ne-li vysloveně sprosté. Žít a nechat žít. Proč to někteří stále nechápou
?
Klíííd, ono jí to její dokonalé dítko jednoho krásného dne vytmaví ![]()
L.
ivca.konik píše:
Taky vás takové poznámky dokážou rozhodit?
Mě teda ne. Některé věci dělám dobře, jiné trochu flákám (klidně třeba jen proto, abych si sama ulehčila život). Co si o tom myslí jiné matky, je mi v drtivé většině případů jedno.
Ivčo, já se po dvou dětech naučila dvě věci:za prvé dělat věci tak, jak to cítím já a čemu věřím já, protože nakonec stejně uděláš věci tak, aby to vyhovovalo hlavně Tobě a miminku a za druhé: když vidím, že některá maminka to dělá jinak, tak si svůj názor nechám pro sebe - protože já těch rádoby dobrých rad dostala při první dceři toliko, že ještě dneska se musím smát, jak moc jsme si z toho dělala hlavu.
Je to prostě o tom, že chceme pro ty drobečky jen to nejlepší a někdy prostě nemáme stejnou metráž a nebere stejné hodnoty, jako ostatní maminky..
Třeba k nám na hřiště chodí maminka, co je těhulka, ale kouří a pije silný turecký kafe a i když mě osobně se to moc nelíbí, beru to tak, že jestli jí to nevadí a nevidí v tom problém, nemám právo jí něco říkat či odsuzovat.
Bohužel i já jsem se setkala s několik maminkami, které prostě stůj co stůj prosazovali svůj názor a náležitě mi to dali najevo (třeba když jsme první dceru nekojila dlouho, tak jedna „kojící“ prostě nemohla „pochopit“, že jsem to nevydržela a nerozkojila se
) a já z toho měla docela trauma, že jsem máma nahouby..Proto ráda chodím někam, kde se na něco zeptám, holky napíšou svoje rady, zkušenosti, ale nevnucují a já sama si se svým selským rozumem vezmu tu část, která mě bude nejvíc vyhovovat..
MMch, jestli ti malej vypije čas pouze se šťávou, tak proč ne, protože je lepší aby vypil něco, než nic ![]()
Len-til-kah píše:Žít a nechat žít. Proč to někteří stále nechápou?
Protože přece vědí všecko léééépe
![]()
maxik píše:
Protože přece vědí všecko léééépe![]()
To není možné - EVIDENTNĚ jsem přece nejchytřejší JÁ
!
Blbá máma nejsi v žádném případě,po narození syna jsem měla ze strany své matky troufnu si napsat doslova teror,takhle to nedělej takhle to dělej,já si připadala tak hrozně,brečela jsem,že nedokážu být máma až jednoho dne se to zlomilo a já si uvědomila,že JÁ JSEM MÁMA a tudíž bude platit to co řeknu já,to co si budu já myslet a jak to budu chtít já a od té doby na takové poznámky reaguju úsměvem a myslím si o dost nelichotivé části těla,každá máma je dobrá pokud své dítě netzýrá,nemlátí,neterorizuje apod.Jen si to prostě každá děláme po svém ![]()
No tak to me je te pani lito
Pac rict tohle nekomu,tak bych se musela hodne stydet! A jeste to podat takovym zpusobem,ze jsou to hnusy,no te pic
Nic si s toho nedelej,lidi jsou ruzni.
Ja taky davam stavy,sirupy.Pac me jenom vodu vubec nepil.Za cely den nevypil nic,tak uz jsem se vztekla a dala mu poradny
piti,nerikam preslazeny a najednou pije jak vzteklej!At si kazdej dela jak uzna za vhodne,ale at se nedela nejlepsi!!! nepr.Petus
hmmm uprimne ti naprosto rozumim.......trosku se mi rozsypal podpis, ale mam 3 leta dvojcatka.......to bys mela teprve slyset ty rady!!!!
hod to za hlavu, nenech si zkazit krasny den…
ale vzpominam si, ze nektere me taky dokazali rozhodit!!!
Na to ja hodim dost nepristupny pohled, na ktery bych dle brachy pracujici u vojaku mela dostat zbrojni prukaz a dost nasrane reknu, ze jsem se ji na jeji nazor neptala. Koukaly byste kolik dokonalych matek vyvali oci, seberou se a mazaj pryc. Ja se docela bavim.¨
Jednou mne vytocila dokonala matka, ktera v kavarne kojila a videla, ze ja vytahuji flasku s mlekem. Podotykam, ze ve flasce bylo odstrikane MM a ona na celou kavarnu vy nekojite? Dost ostre jsem ji rekla, ze ji do toho nic neni, ale kdyz uz tak aktivne propaguje MM, tak ze ho ma moje dite v lahvi. Ona to evidentne vubec nepochopila a opet proc nekojite? Tak jsem ji zopakovala, ze ji do toho nic neni a me dite pije MM, pak ji to zrejme doslo a desne kroutila hlavou. Asi se chtela kamaradit ci co…
Ivčo,
řekla bych, že když má taková mamina potřebu ti dokazovat, jak je, na rozdíl od tebe, skvělá, snaží se to spíš dokázat sobě, to znamená, že o sobě dost pochybuje. Jo a ten čaj? Jsi fakt matka na houby, protože já osobně dávám malé na pití jen vodu.
![]()
Vůbec nic si z toho nedělej. Některé maminky si myslí, že nevyžádané názory jsou tu jen pro tvé dobro…
Něco jiného je, když si třeba tady založíš diskuzi, ale někdo cizí, koho ses neptala…
Po dnešku jsem též špatná matka, alespoň dle rehabky, kam chodíme. dovolila jsem si totiž synovi koupit ohrádku, abych mohla bez obav vařit a uklízet, aniž bych řešila, že strká hlavu do kočičího záchodku a rve kabel od tv ze zásuvky (v budoucnu, zatím je to moje placička líná). Do klece prý patří jen zvířata a vězni.
Připadala jsem si o to děsněji, že jsem ohrádku dlouho zvažovala, zda to stojí za to, když tam bude děnně jen hoďku-dvě… Ale máme psi, kteří se Matesovi klidně projdou po hlavě. (podotýkám, že ohrádku máme 120×130, přesto špatně).
A nejděsnější na tom je, že mi to řekne zdravotnická autorita, která to říká alespoň na základě své dobré víry a faktů. (to, že se vyjádřila, že Matesa musíme trochu popostrčit ve vývoji… Tak budu příště asi zase děsná matka, která odmítne dobrodiní cvičení a nechá Matýska, aby se otočil na bříško až on bude chtít).
Řiď se svým svědomým a pocitem. Dehydrované dítě mi přijde v porovnání s pár ml šťávy mnohem horší.