Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
tak musím říct, že se u této diskuze dobře bavím…ala supermatky přidám trochu svůj problém…CO KDYŽ Z VÁS DĚLÁ SUPERMATKU MANŽEL?!?!
No můj muž je zlatý, ale vzhledem k tomu, že je technik, tak mu musím průběžně dávat seznamy, co s Vítkem může (co může a nemůže jíst a jak si s ním hrát - to si nedělám prdel…na ledničku si nechal udělat harmonogram Vítkova dne, kdy má jíst, spát, hrát si apod.) No já to udělala, protože to chtěl a jinak byl se staráním se o Vítka marný (o půl sedmé se začal balit, že s ním půjde ven…a vůbec mu nedošlo…že než půjde v osm spát, tak se musí okoupat a najíst…)
No jo, ale ono to vyústilo to, že teď dělá se mě generálku a expertku na to co Vítek smí a nesmí…např. tchýně dala líznout Vítkovy zmrzliny - no bože, nelíbí se mi to, ví, že to nemá dělat a bylo to opravdu jen líznout a jednou - no tak jak mi to řekla, tak já na to jen hm a nic, žádná trága…pak došel můj muž a tchýně mu to říkala taky a on: „To říkáš jen tak před Janičkou, to jsi odvážná, ona je na to pes co Vítek smí a nesmí…“ to samé prohlášení bylo, když nám zdělila, že Víťa v době kdy ho hlídala tak spadl (no stane se…kolikrát jsem ho neuhlídala já, že). No a takhle to podává na veřejnosti…takže hned je ze mě supermatka a nevinně (doufám).
Jinak co se týče supermatek a dobrých rad…směju se a jediné co si o tom myslím je, že o správné výživě/výchově/vývoji ví stejné kulové jak my a stejně jak my se snaží dělat podle nich to nejlepší…jen se jim to chování nějak vymklo z ruky.
Ad. když se Vítek začal stavět, tak jedna supermatka hned…no jakto že nemá pevné kožené botky, to bys je měla okamžitě koupit, ať má nohu v pevném…sice moc na rady supermatek nedbám, ale po zvážení a pročtení netu mi to přišlo jako rozumné a botky jsem koupila…no a vyjádření rehabky…v podstatě do té doby než bude chodit sám bez opory není potřeba dávat (ale sem tam můžu).
Jinak pití čaje a šťáv…no rozhodně si myslím že je lepší matka která dítěti dává čaj se šťávou a dítko pije než matka co dává vodu a dítko si max hltne…bohužel já mám extremistu a ten nepije ani slazený čaj…jen mlíko…a to pak buďte dobrou matkou a narvěte do něj tekutiny ![]()
Jo a jinak taky sem zaperlila, když jsem Vítkovi v 8 měsících dala 3× bílek - s tím, že jsem si pamatovala, že bílek může ale žloutek né…no hold, je to naopak…přežil to ve zdraví a opravdu si nemyslím, že jsem špatná matka…jen občas trochu blbá ![]()
Gino - to bych nebrala osobně; každý ať si cucá/necucá co chce
, pokud někdo nechce, aby jeho dítě hlodalo cizí věci, nějak mu to říct musí.
Ony si to stejně děti časem zařídí podle svého: u nás se pije (kromě manžela) čistá voda, Dalibor dodnes bez potíží, Hanka jen do chvíle, než zjistila, že se dá pít i něco jiného
, od té doby se buď nechala obsloužit bratrem, otcem nebo hulákala ťavu po mně… a vodu odmítala pít, z půllitru za dopoledne na 0. Rezignovala jsem ![]()
Len-til-kah píše:
Ivo - ty si tež ty děcka vůbec neumíš vychovat![]()
![]()
![]()
.
Do MC je nejbezpečnější vůbec nechodit, leda v doprovodu kamarádek, které a) mě nebudou sprdávat, b) je nebudu muset sprdávat já . Takže třeba s Ivou.
Jistě, ó nejchytřejší mezi všemi
![]()
maxik píše:
Jistě, ó nejchytřejší mezi všemi![]()
![]()
Když ti valí tvé mírumilovné dítě čímsi do hlavy a matka ani nebékne, neeeee
? (Jak kdybys mě neznala, že kecám
.)
Ale ze trest už s tebou nikam nejdu
. Nebo za odměnu
Potvrzuji, že Maxikovic Haňa pije vodu ze záchodu
.
jamap píše: …bohužel já mám extremistu a ten nepije ani slazený čaj…jen mlíko…a to pak buďte dobrou matkou a narvěte do něj tekutiny
Už měl mít zavedenou kanylu
- co jsi to prosím tě za mámu
![]()
Lentil
Jistě se mnou kamkoliv aj do pekla, doporučuju ti, pokud mé dítě bude valit to tvé po pale - mé dítě zprdnout klíďo píďo - mě to vadit nebude.
Jak jsem říkala Marušce a všem když se to týkalo Viki, jak ju uvidíš zlobit tož ju zdupej, nemám oči na prdeli ačkoliv by se mi tam hodily.
Já když vidím nepravost tak zakračuji také vím že všechno maminka neuhlídá, ale zas nenechám si děcko mlátit cizím tož lehce zdrbu aj cizí (dokonce aj na spoluobčánky a puberťáky (však Evča potvrdí) si troufnu jak jsem při ráně).
![]()
Gina108 píše: …tak si kladu otázku, jestli jsem sobec, když synovi dovolím, aby je tam ocucal.
Jo takto! To neřeš
Někteří lidi jsou na hygienu přehnaně úzkostliví…
Ale jak píše Maxik, když nechce, ať to cucá, tak ji nenechá a všichni budou happy - možná kromě té holčičky, co by si ráda žvýkla ![]()
Len-til-kah píše:maxik píše:
Jistě, ó nejchytřejší mezi všemi![]()
![]()
Když ti valí tvé mírumilovné dítě čímsi do hlavy a matka ani nebékne, neeeee
Potvrzuji, že Maxikovic Haňa pije vodu ze záchodu? (Jak kdybys mě neznala, že kecám
.)
Ale ze trest už s tebou nikam nejdu. Nebo za odměnu
.
Ze záchodu i čistou
.
Bojíš se, že zas budou moje děti otloukat tvoje děti, co
?
Pravda, dnes jsem též zdrbala úplně cizí dítě (valící klackem do hlavy mé dítě neozbrojené, což matinka komentovala ve smyslu, jaká je rázná, že ve školce všecky srovná).
maxik Jasan je rázná tož se nemusí učit omlouvat.
Slušnosti typu děkuji, prosím, pardón a promińte dnes už skoro nikdo nepoužívá. ![]()
Jéééé, to jste mě uklidnily, že teda nejsem úplně neschopná, docela jsem se tak cítila
a hlavně mě „těší“, že se s tímto setkávají i jiné maminky. Včera jsem ovšem byla na chvilku za supermatku já, páč jsem byla s kamarádkou venku a ta dávala devítiměsíčnímu dítku Pribiňáčka (fakt nic proti, myslím si, že už je to tak trošku jedno v tomhle věku) a nabídla, že by dala i Natce, že má jako ještě jeden a já jsem řekla, že ne, že pro Naty mám bílý jogurt a tvarohový věci jí tak nějak ještě dávat nechci (ale nebylo to myšleno zle, že bych jako kritizovala jí, jen to tak prostě nechci u mojí dcerky), no a ona co blbnu, že ho malý dává už od 4 měsíců a jak jí jede. Tak jsem byla za úzkostlivku. A pak si vyberte..... Ale vynahradila jsem si to po chvilce s další známou, když na mě koukala blbě, že v drogérii kupuju malé UM a zeptala se mě, „ty už nekojííííííííííš?“ (stylem „proč tu ubohou holčičku mučíš“). Odpověděla jsem „Ne“ a rychle vypadla z obchodu a zase jsem byla zpět v kůži vyvrhela ![]()
Ivča Víš já se naučila říkat NE naše dítě tohle nejí, NE naše dítě neposazujte, Ne nenoste naše dítě takhle, ale takhle - na to totiž není co říct JE to NAŠE dítě JE a je to jasný zákaz toho co si nepřeji JE.
Když někdo argumentoval tož jsem přidala svůj argument, jinak jsem to nerozváděla. Ano je možné že sousedovic Anička jí pribiňáka od půl roku, naše Sofie ho do teď v puse neměla a mít nebude.
Tchýně pak přiznala, že jí to lehce štvalo (docela chápu) ale zase jsme si vymezili hranice a ona ví, že prostě něco holky jí něco ne a u druhé se ani nesnažila jí posazovat, chodit za ručičky a tak.
Když jim chce koupit dobrotky zeptá se co už Sofie může. Případně počítá s tím že řeknu že to sní Viki protože Sofinka by to ještě neměla.
A svojí starší dceři to říkám obdobně do teď, ANO Markétka leze nahoru na stříšku nad houpačkou, ALE TY NE. Když to chce dovysvětlit přidám argument, který mě k tomu rozhodnutí vede. Ano ostatní děti utíkají, ale TY nikam sama nepůjdeš. Prostě TOHLE VIKTORKA nedělá. Kupodivu i když je hodně živá tak to na ní platí. ![]()
Tak k tomu ocucávání společných hraček,já teda davču nenechávám ocucávat a taky mu to klidně v přítomnosti ostatních maminek řeknu,ale nemyslím to taky,že bys e jako ostatní mamky měli dovtípit,že se to nedělá nebo že mi to vadí to nee,ale spíš tak,že za a)to mohlo ocucat třeba dítko s rýmou,aftíkama apod a Davča by potom popř. mohl se nakazit b)teď jsme byli u doktora nemocní a Davča tam začal ocucávat hračky,tak jsem ho napomenula a hračku otřela vlhčeným ubrouskem,taky bych mohla být za supermatku,ale udělala jsem to z důvodu,že je nemocný a pokud by to po něm ožužlalo jiné dítko mohlo by se nakazit,takže v tom jsou čistě dobré úmysly
![]()
Jo a ještě proti ocucávání mám účinnou zbraň dám mu do pusy dudlík,no a dokážete si představit ty poznámky a pohledy kdy jeden a čtvrt roční dítko,které vypadá na dva roky má v puse dudla
Neřeším ![]()
Paradise píše:moje dite (viz.metr) ma taky obcas v puse narvanej dudel, do 15ti mesicu o nej nezavadil, ale co jsme prestali kojit, muze se ududat. Taky posloucham kecy, jaka je to ostuda, branim se slovy, ze to vubec neni ostuda, ze mi to prijde desne roztomily
Jo a ještě proti ocucávání mám účinnou zbraň dám mu do pusy dudlík,no a dokážete si představit ty poznámky a pohledy kdy jeden a čtvrt roční dítko,které vypadá na dva roky má v puse dudla![]()
![]()
Neřeším
Dany já zas když nás někdo potká a říká co o má davča v puse,tak mu s milým úsměvem odpovím ostudu nebo hanbu a to bys koukala jak to zabírá,dotyčný sklapne a jedeme dál
![]()
Paradise píše:no, a to si vem, ze je Davca jeste mensi, nez muj Danda
Dany já zas když nás někdo potká a říká co o má davča v puse,tak mu s milým úsměvem odpovím ostudu nebo hanbu a to bys koukala jak to zabírá,dotyčný sklapne a jedeme dál![]()
![]()