Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak tohle opravdu nechápu.vubec nevim jak bych zareagovala ale taky by mě to určitě rozhodilo.Nikdy jsem nic podobného nezažila a ani já bych takle nareagovala.
Nemám ráda když někdo chce pít z Matýskovo pití(nejsem lakomá ale sama se po nikom nenapiju
) a také bych nedovolila aby bral cizím dětem pití a cizí matky nepoučuju a ani poučovat nechci ![]()
Tu maminku evidentně urazilo, že ses odmítla podělit o lahev tvého dítěte s někým jiným, tak holt útočila jak lítá saň
Taky mi to přijde jako neadekvátní reakce. Kdyby můj syn sebral cizí věc (už šlohnul dudlík, přestože svůj nechce
) tak se omluvím, resp. nebudu pindat, když tomu druhá mamka zabrání, no ne?
Flašku si cucat nenechte a štávu no když čistou vodu nepije tak o žízni nebude.
Na tu paní kašli to tak někdo má potřebu a nebo to tak ani nemyslela a jen to blbě vyznělo. (Och já tak často plácnu blbinu a pak bych si liskla.
) Mám kamarádky co dávají dětem horší věci a taky jim do toho nekecám.
Noooo snažím se.
![]()
Btw. moje první dítko taky pilo čistou vodu, bylo jí jedno co pije pila hezky, no a druhá slečna když jí bylo třeba dopovat železem tak se naučila na sladkou šťávu (jen v ní jsem propašovala kapky) a teď raději bude o žízni než vypít vodu.
Řekla bych že to přežije. ![]()
PS: Jen já mám pocit, že se v rodinných centrech tak nějak supermatky vyskytují častěji???
Ahoj,
taky mě tyhle rady svého času vždycky rozhodily. Navíc mám kamarádku, které jsme říkaly biomatka - patřila mezi tyhle supermatky radilky. Teď má 2. dítě, do toho stavěj barák a na rady nemá čas ![]()
Buď v pohodě. Myslím, že správné matky jsou ty, které o své výchově pochybují, protože to znamená, že se jí zabývají. A jestli tvoje malá pije čaj se šťávou, tak prostě pije čaj se šťávou. Buď ráda, náš mladej nepije čaj VŮBEC a to odjakživa. Taky dostává čokoládu, sjíždí pohádky na DVD, občas s náma spí v posteli a neumí po sobě uklízet. Často si říkám, že nejsem dobrá máma, přesto mě má rád a vidím na něm, že si to dětství docela užívá ![]()
Takže to neřeš, ty víš intuitivně nejlíp, co je pro tvoje dítě nejlepší.
Tereza
PS: v pubertě nás stejně všechny děti budou nenávidět, ať v dětství dostávaly vodu nebo čaj
![]()
IvaV píše🇵🇸 Jen já mám pocit, že se v rodinných centrech tak nějak supermatky vyskytují častěji???
V našem ne
. Naštěstí
. Ono to tak asi vypadá, protože jinde než tam a na písku se člověk s „neznámými“ matkami moc nesetkává.
Holky-napíšu to asi takto.Dětem je nyní 16 a 18 let.V té době byly hadrový plíny,polívky jsme vařili doma,většina z nás nekojila,rohlíky děti směly již mnohem dříve,lepek se neřešil…Kamarádka si pořidila ještě jednu holčinu a nestačila se divit,co se za tu dobu změnilo.Když přišla z poradny,tak seděla a přemýšlela-proč ne tvaroh,proč ryby,pečivo,pudink…???Vždyť u starších holek to přeci bylo normální?Prostě dnes jsou trndy úplně jiné-neodsuzuji je,ale myslím,že občas postrádají trošku zdravého rozumu.Na čajíčcích jsme vyrostli všichni-a dnes dávat jen čistou vodu?To mě už přijde jako extrem.I když pokud to někomu přijde OK a vyhovuje to dítěti,tak to neodsuzuji,to ne.
ivco-koniku -
ta matka si prostě potřebovala něco dokázat, a dostala ses jí do cesty napotvoru Ty
![]()
Ve svém okolí znám pouze jednu holku, jejíž dcera pije pouze vodu. a jelikož je pořád a neustále nemocná tak si říkám, že v tom zakopanej pes fakt není…
Naše malá si občas vody cucne, ale fakticky cucne - a to zcela vyjímečně. Jinak pije normální sladkej ovocnej čaj. Je to pro mě pořád lepší, než kdyby nepila nic za tu dobu, než bych ji vpodstatě znouze donutila, aby vypila jen vodu (a mezitim by se desetkrát dehydrovala… a stejně bych nakonec asi povolila já
)
PeZa píše:
ITřeba k nám na hřiště chodí maminka, co je těhulka, ale kouří a pije silný turecký kafe a i když mě osobně se to moc nelíbí, beru to tak, že jestli jí to nevadí a nevidí v tom problém, nemám právo jí něco říkat či odsuzovat.
Tak to asi myslíš tu samou, když jsem jí viděla poprvé, tak mně málem omejvali, jenže u mně je to dáno bohužel i jinýma důvodama, proč mi to vadí
Bohužel i já jsem se setkala s několik maminkami, které prostě stůj co stůj prosazovali svůj názor a náležitě mi to dali najevo (třeba když jsme první dceru nekojila dlouho, tak jedna „kojící“ prostě nemohla „pochopit“, že jsem to nevydržela a nerozkojila se) a já z toho měla docela trauma, že jsem máma nahouby..Proto ráda chodím někam, kde se na něco zeptám, holky napíšou svoje rady, zkušenosti, ale nevnucují a já sama si se svým selským rozumem vezmu tu část, která mě bude nejvíc vyhovovat..
MMch, jestli ti malej vypije čas pouze se šťávou, tak proč ne, protože je lepší aby vypil něco, než nic
S tím kojením jsem na tom byla podobně, ale brzo jsem to hodila za hlavu, hlavně že Lucka byla spokojený, hodný a spící miminko ![]()
Markéta
Hm, mně by to taky rozhodilo ![]()
Už jsem se naučila odpálkovat lidi, co se neustále ptali: „A kdy budeš ty mít miminko?“ , „Už máš nejvyšší čas“ atp.
Tak teď zas musím vymyslet něco proti supermatkám
![]()
ASi tak, maldsi dcera kojena nebyla a do prace jsem sla brzo. Abych se nezblaznila z reci okolo, tak jsem je musela ignorovat. Jinak to proste neslo. Do MC jsem radeji ani nechodila. Krome toho ,ze nebyl na takove veci cas, tak tech reci okolo me...... Chodily jsme na plavani, maminky v nasi skupince jsem nemusela, prisla jsem si mezi nimi jak z jineho sveta. Nejak jsem nemela cas ani naladu resit, jestli jogurt od sesteho ci osmeho mesice a jaky.
inge Tak to gratuluji k RC či MC. Já vždycky jak na potvoru kam vlezu.
Ale tak je fakt že zas tak moc se tam nezdržuju jsem spíš samorost. A moje děti asi taky. ![]()
Angua píše:
Jo, asi by mě taky vytočila, ale nejlepší je to neřešit. Koneckonců to je vidět, jak to ten její malý nepije, když se po tom tak sápalOn by si možná šťávičku i dal, ale má šáhlou matku, tak má smůlu
přesně. A ta věta od nepřihlášené Petry je úplně skvělá ![]()
Zatím jsem se s žádnou supermatkou tohohle typu nesetkala, ale musím říct, že mám manžela-superotce a ten taky umí zaválet. Manžel je jinak zlatej a platinovej, pomáhá kde může, ale poslední dobou z něj fakt rostu. Sama se považuju za poměrně úzkostlivou matku, ale ve srovnání s mužem jsem prostě odvárek, u něj je to už spíš na diagnózu. Vyskytuje se tak u jednoho dvou krmení denně, ale asi mi to bude stačit na brzkou hospitalizaci na uzavřeným oddělení - například krmení s ním trvá cca 3× déle, protože kontroluje čistotu lahve (2×), řádnou těsnost savičky (3×) a teplotu mlíka (min. 6×). O přebalování nemluvím, to je záležitost na půl hodiny, kdy je třeba několikrát upravit plínku, aby nedřela, a nejlépe dvakrát zrevidovat množství rybilky…´A nejhorší je, že pokud to dělám sama, kouká mi přes rameno a komentuje - Drž jí tu hlavičku pořádně. Tady má mezi prstíčkama nějakej pucek z oblečení, to jí snad vyndáš, ne? To mlíko mi připadá studený/teplý/je ho dost/není ho moc? Prostě teror… Navíc to umí podat tak, že si připadám za á jako naprostý tele a za bé jako přímá hrozba pro zdraví, neřkuli život svýho dítěte. Občas po takovým výstupu nechápu, že mu svědomí dovolí nechat mě s malou doma samotnou…
Asi trošku OT, omlouvám se, ale muselo to ven…
![]()
Hlavne mit svou hlavu a nechat si zdravy rozum!!!
Kdyz bylo malemu par mesicu,tak jsem si vyslechla ruzne nazory ohledne vody ci neslazeneho caje.byly desna vedra,maly mel porad zizen,od jedne rodiny jsem poslouchala - Davej jen vodu.od me matky jsem poslouchala - davej jen caj!! byla jsem takova co se vzdy nechala od kazdeho oblbnout kecama,vsechno jsem si brala k srdci…dnes bych je vsechny poslala do zadnice a rekla,ze me do toho nikdo nebude kecat.
Tak si nelam hlavu ze supermatek,osobne na tyhle debaty u kamosek se moc nezapojuju,tvrdim ze kazdy ma svuj zivot a svou zivotospravu,at si ji oni pohanku kdyz jim chutna atd. (a ze tech atd je hodne).
A kdyz ta zenska to takhle rekla,tak je to velka hlupacka se takhle verejne nahlas vyjadrovat.v sirokem kolektivu neznamych lidi si davam pozor co rikam,aby to nebylo nevhodne vuci nekomu.
Já byla s malou v MC zatím jen 2×, ale hned první den stál za to. Jedna „značková“ mamina řvala na jinou, že si její holčička (cca 15měsíců) dovolila jí šahat na kabelku (Nike), že to teda je fakt věc kterou nesnáší. Napadená mamina brečela a hodinu v MC i přes é domluvy opustila. Já se raději přehodila do jiného termínu, protože tohle udělat mě (naše malá kabelky zbožňuje a rabování v nich ještě víc) tak jí asi jednu natáhnu. Pokud nechce aby jí tam nějaký děcko rachalo, má si ji dát nahoru kam nedošáhne a je to. Asi má holt supermatka doma taky děsně hodné, vychované superdítě.