Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ani nevím, co od téhle diskuze čekat…asi se je vykecat…jsme s manželem už dlouho…21 let spolu a 15 let manželé…prosli jsme různými krizemi…I. docela zásadními…a vše jsme vyřešili a myslím, že nás to. semklo…I když s takovými běžnými problémy se potkáme pořád…jako každý pár…máme dceru 14 a 3 letou benjaminku…ta starší byla hodne náročná co se povahy týče, do toho manželské a finanční problémy, bylo to hodne narocne ale to.jsme.vse překonali…teď je v pubertě a kupodivu zvladame dobře…Teda já s dcerou, mánzel v té holčičí pubertě trochu tape, ale dcera je bezvadná.. ve škole se snaží a problémy jsou je s xichtama a neuklizenim…jinak je hodně samostatná a zodpovědná, už od 3 třídy zvládá dojíždět na kroužky a malou zbožňuje, hodne s ní pomáhá…malička je zlata…hodná, empaticka, docela opak starší v tomto věku…ale i tak se cítím sama, nedotčená a ztracená…vše co se týká organizace…ať už kroužku, lekaru, samozřejmě i dárků Kr všemu…to je na mě a ani mi to nevadí…co mě hodne mrzí, že jsem tu za tu policajtku…vyžaduju slusne chování, uklid po sobě a tak…ale pak samozřejmě trestáni za nesplnění je na mě…manžel je schopněj100× prosit a vyzyvat ke splneni i jednoduchého úkolů…nakonec to samo skončí tim že se do toho vložím a často to skončí nějakým zákazem apod…přiznávám, že o placnuti na zadek…I když ne časté…a teď to začalo i u té mladší a mě je jasné že i u ní už žácinam být za tu zlou, dává to najevo, zatímco tatinek je zlaticko…dnes jsem poprvé slyšela od maličké že mě nemá ráda a dost mě to slozilo…jako vím., že to malé dítě z toho nema rozum a reaguje na aktuální situaci…ale mě je jasné, že dal to pojede v kolejích, které znám…Všechny dárky, pranI, tábory, vylet: apod zarizuji já, mánzela by to ani nenapadlo…stejně tak dělám té starší prostředníka s tatou když se hádají…ani si to asi neuvedomuji…je to ale strašně náročné vědět, že beze mě by to nebylo…teď jsem měla svátek a nikdo mi a i neporal…nečekám dárky…svátek je prostě jen svátek…ale já holky vždycky upozorním, že se něco takového blíží, aby mu poprali a tak…on se na to vyprdl…řekl, že o tom svátku ví, ale prostě mi nepopral nikdo…moc mě to.mrzi ještě měsíc po…pritom je mi jasné, že pokud bych se začala chovat stejne, tyhle věci u nás zaniknou a ta prostě nedopustim…takže tu dal budu za tu blbou, co vše zaridi a připraví, ale na oplátku nic nepřijde…pritom manze je úžasnej…nepije, děti zbožňuje a vím, že se o ně 200% procentní postará…akorát já tu jsem a i očividně budu za tu, která je na posledním miste…mám opravdu stavy, kdy si říkám, že se na vše vyprdnu, ale nakonec mi to nedá…teď tu sedím s vínem…Normalne sama vůbec nepíju. Mánžel usazenej, protože vždy když mám problém já, tak či to tím, že si to vztahovacne převede na sebe, že jsem na něj zla, i když to tak není, ale jemu to tak přijde a tim Pádem já jsem kráva, co je na nej neprijemn až zla a tím
To konci…nikdy se nezeptal s čím mám skutečně problém…jen mu přijde že to je narážka na něj a tim To konci…nedá se se mnou uvit takže bude pro jistotu zticha a je za chudinku…
Je mi jasné, že. muj Roman je tak nikdo nepřečetl a kdo jo, pro toho budu třeba precitlivela kráva…ale mě je to vše tak strašně líto a jsem z toho zraněná…do toho mě nikdo doma nepochopí.. ani nechce tKze tu píšu, mam víno, brecim a vím, že to vysumi a pojede se od začátku…jen já už na to nemám sílu…uvědomuji si, ze to jsou „problemy“ které jsou v kontextu toho, co se všude děje, malicherne…ale pořád všem. j3n pomáhám, starám se…I v práci…jsem zdravotník…a byla bych tak vděčná za vlidnej přístup doma, ale toho se v těchto situacím nedočkám, a to.me srazí snad ještě víc…
Teď jak tak koukám na ten příspěvek, tak je mi jasné že to.cele může precit jen masochista…omlouvám se za ten Roman…
@píďalka0484
přečetla jsem to. A uprime nevím co k tomu úplně říct nebo jak se vyjádřit. Ale myslím si že si skvělá máma protože se starás a jednou tvoje dcery až vyrostou ti poděkuji a omluví se ti až budou mít vlastní děti a stejně problémy.
už jsem tohle slyšela od spousty lidí. Já jsem s manželem 13 let a myslím si že jsme na tom podobně on si dá pivo jednou za uherak ale za to strašně dře nechce žádné Pujcky takže na vše vydělává sám jak na dům tak na vše okolo strašně si ho za to vážím a nic po něm ani nechci snažím se obstarat řezání dřeva celkové příprava dřeva na zimu sekání trávy nákupy uklízení vaření pečení učení kroužky péče o 6 měsícni o 2 letou a 13 letou. Je to náročné strašně. A představ si že vše tohle udělám domu přijde je naklizeno navareno má to i připravené aby si to nemusel ohřát ani sám a on mě řekne ahoj proč si neuklidnila v kotelne ty papíry 😭 🤣ty kraso to tě prostě sundá. Dělá si že mě srandu. Myslím že každá poradna máma jako ty asi bude vždy nespokojena neocenena ale věř že z jiný mami by se zbláznili 🤣jsou hrozný mami určitě ty se starás a to je dobře a s tím dávání na zadek máme to taky a malá chce jen tatínka tatínka my jedeme s manželem pryč a malá se ptá jen po tátovi a to sme spolu od rána do večera jako vážně?
Precetla jsem a rozhodne si nemyslim, ze ses precitlivela, nebo krava. To bude priklad ‚stokrat nic…‘
Tak to na tebe padlo, to je naprosto normální. ![]()
Nevim, co ti poradit, snad zkusit manzela přesvědčit na par sezeni manzelske terapie? Zvlast, kdyz je takovej trochu detinsky vztahovacnej, mohlo by vam to neutralni prostredi a treti pohled pomoci si více porozumět.
Jinak s tou malou te chapu, muj syn taky ted prochází ukazkovou detskou pubertou a samozřejmě, ze by bylo snazsi jim ustoupit, povolit a byt za milacka. Ale tohle si pamatovat nebudou, naopak jednou obe doceni, cos jim vse dala. Jen se to stava, az kdyz odejdou z domu a maji vlastni male poklady, ktere se jim podivaji primo do oci a s vaznou tvari udelaji to, co jim prave zakazaly ![]()
A souhlasim, ze zitra uz se nad tim nejspis zasmejes, večerní splin, vino, to udela sve. Ale o tom svatku bych to manzelovi rekla, ze te to mrzelo a rekla bych to i te starsi. Ne, jako vycitku, ale mela bys jim pripomenout, ze nejses robot, kterej se jim stara o veskere potreby, ale. stale jeste člověk s city, ono se na to u maminek často (a snadno) zapomíná
Posilam objeti, pochopeni. ![]()
Příspěvek upraven 12.07.22 v 21:36
Dělej méně… Trochu z toho cítím, že si připadas nedoceněná, tzn děláš to všechno, aby tě někdo docenil, ocenil, poděkoval za to že tě mají apod…znám to, mě občas přijde že kdyby se mi něco stalo, tak se dům zboří, všichni umřou hlady, syn půjde ven v pyžamu a přijde konec světa…ale, nic takového se dít nebude…
Zkus po malých krůčcích dělat méně a ten čas si ukrojit vždy pro sebe, klidně na to víno… Uvidíš, že na precizní domácnosti, kde je vše v harmonii a nikdo na nic nezapomene svět nestojí, když máš nervy v háji… Fakt…zkus být trochu sobec, lempl a dát sebe na první místo… Spory ať si zkusí vyřešit oni sami bez tebe interakce, když někdo zapomene na svátek někoho z rodiny, tak alespoň pozná že někoho ranil… A příště bude vědět… Proč by se ostatní měli snažit když vše uděláš, připomenes, vyřešís, zařídis? Ať si poradí, a věř že si fakt poradi… A ty budeš v klidu
Hele já jsem taky policajt… Táta je strašné benevolentní na druhou stranu dosáhne na strop ( ano mám taky tříleté brzy 4 leté dítě) malá může miluje a nemám s tím problém. Spíš mi přijde že máte nějak problém mezi sebou v komunikaci a přenáší se to na dítě.
Malá mi kolikrát už řekla že se mnou nebude kamarádit dokonce že mě nemá v srdíčku ale už to hned bere zpátky už si pomalinku dává pozor na to co říká… Tohle přeci nemůžeš brát vážně. Víš kolikrát jsem ji z řevem vlekla z hřiště. Musela na ni být fakt drsná aby pochopila že pod auta se neskáče cítí kytky se nesetkají do pusy ( můžou být jedovatý) nemůže pořád jíst jen sladký věci když jdeme na túru nemůže mít kostým Elsy..
Prihraj víno… Bude to dobrý ![]()
Jste opravdu s mužem v pohodě?
Kráva nejsi, ale přijdeš mi jako ten typ, co se musí do všeho montovat a pak čeká vděk. Spoustu věcí dělat nemusíš a svět se nezboří.
@píďalka0484 a manžel nepopřál proč? ta starší už by taky mohla vědět že máš svátek. od manžela by mne tohle mrzelo hodně a asi bych mu to i řekla. nebo takhle na tebe kašle celou dobu. jinak tu péči a starost to chce rozdělit. nevidím jediný důvod aby jeden dělal vše a ty si kup nějaký dárek, třeba se chytne za pusu. jeho svátek bych přešla a nikomu nic nepřipomínala. já mám svátek zítra a asi bych hodně koukala kdyby manžel nic neřekl a jen tak odešel do práce ![]()
achjo
jen ti chybí víc Lásky a Ocenění
po tolika letech manželství klasika
mám to všude kolem, každá druhá kámoška.. pro muže prostě servis a Automatika
O svátcích je tu téma, dala jsem první rok jasnou Stopku že snad aspoň za jednu růži stojím a jestli ví, co je za den a jestli nemáme na stole kalendář..
Měla ses ozvat hned ten den.. my si k svátku doma lehce přejem.. jako čokoška, malá kytka nebo tak něco, kino třeba ten den
žádné oslavy, ale prostě pozornost, pěkný den, malý dáreček.. U nás by to mrzelo každého.. ALE nastavila jsem to tak Já.. chlapi jsou v tomto často tupci
Nenech sebou orat
Děláš MOC, dostáváš Málo, napsalas to správně
Je čas dělat míň a čekat víc.. Začni tím, že manželovi hned zítra nedáš servis, na který je zvyklý (vaříš mu kafe? děláš svačinu? nebo něco obvyklého?) tak to prostě NEUDĚLEJ - na jeho udivený dotaz jestli jsi zapomněla řekni : AHA? A tys zas včera zapomněl, JAK SE JMENUJU, ŽE..
PROSTĚ SI NENECH NA SOBĚ ŠTÍPAT DŘÍVÍ ![]()
Promin, mne prijdes hrozne toxicka.
Ne, fakt nemusis byt policajt a peskovat celou rodinu a vynaset rozkazy a vyhrozovat. Je uplne jedno, ze ma nekdo bordel v pokoji nebo je jeste u obeda v pyzamu.
Tihle lidi, co chtej vsechno organizovat a jeste cekaji vdek, jsou strasne otravni.
@VitaminC píše:
Promin, mne prijdes hrozne toxicka.
Ne, fakt nemusis byt policajt a peskovat celou rodinu a vynaset rozkazy a vyhrozovat. Je uplne jedno, ze ma nekdo bordel v pokoji nebo je jeste u obeda v pyzamu.
Tihle lidi, co chtej vsechno organizovat a jeste cekaji vdek, jsou strasne otravni.
Taky bych takový protějšek nesnesla
Taky souhlasím s tím, že některé věci zbytečně hrotíš. U starší dcery i manžela to chce trošku samostatnosti, takže se vyprdni na nějaký „dnes má svátek…“. Jak už tu někdo psal, jak chceš aby si vzpomněli a popřáli tobě, když jim ani nedáš příležitost se o to vůbec zajímat. A to se týče o dalších věcí. Když se odprostíš od toho, aby všichni splňovali nějaká tvoje „měřítka“ bude se ti lépe dýchat. Chování nejmladší snad ani nebudu komentovat, vždyť je to malé dítě… No a tvůj manžel to je příběh sám o sobě, souhlasím, že by vám prospěla nějaká mediace. Očividně spolu neumíte vůbec mluvit a i když jste překonali překážky, díky kterým jste doposud spolu, tak to nejzásadnější jste prohlíželi. No a když to nezvládnete ukočírovat spolu, tak zajít za někým, kdo vám s tím pomůže.
Vyjadrim se jen k tomu, že to vadí být doma za policajtku.. Tak nebuď policajtkou kdyz ti to vadí, my manželem nejsme prisný ani jeden a i tak máme úplně normální dítě jako všichni ti přísní a důslední rodiče. Ušetřís si zbytečně nervy.
@píďalka0484 Na jednu stranu to chápu, že ti to leze na nervy, cítíš se nedoceněná a na vše sama. Na druhou stranu na mne působíš tak, že máš určité představy o tom, jak má doma co fungovat a s manželem to asi moc neprobíráš. A máš pocit, že ty jsi ta, která dělá věci správně a manžel ten, který vše fláká (a tudíž věci nedělá správně). Jenže lidi jsou různí a vnímají věci různě. Ty jsi se rozhodla, že chceš děti upozorňovat na svátky. Manžel tyhle věci nejspíš asi tak moc neřeší. A není to tak, že jedno je správně a druhé je špatně. Jen to má každý z vás jinak. Tak si sdělte své pohledy a svá očekávání a do budoucna se domluvte, zda slavit a jak slavit.
Další postřeh. Pokud je obvyklé, že manželovi do té výchovy nakonec skočíš, tak mu tím nedáváš šanci, aby si našel nějaký svůj způsob, jak řešit případné problémy. A je tu opět ten tvůj pohled, že ty to děláš správně a manžel to fláká. Znáš jeho názor? Chce, abys mu do výchovy takto zasahovala? Je on spokojený s tím, jak se chováš k dětem? Nebo by leckdy byl radši, abys situaci řešila jinak?
To samé konflikty mezi ním a starší dcerou. Nechala bych je, ať si to spolu vyřeší bez tebe. Ostatně dceři to dá do života nejspíš víc, než když jí budeš dělat věčně prostředníka.
@Alušáček pokud máte jen jedno dítě nemůžete soudit. Každé dítě je jiné já mám tři děti a na každé platí úplně něco jiného. Jsou samozrejme rodiny že se všechny děti povede vychovat stejnou metodou ale nesouhlasím že to vždy platí pro všechny… Jen můj názor. Měla jsem stejný jako vy pac první dítě bylo úžasný. Druhý mě vyvedl z omylu nejde se k nim stavit stejně.