Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zvedava1 píše: Více
nemyslím jen tu konkrétní diskusi, ale každou, kde někdo napíše, že nemá řidičák. Že se bojí řídit, necítí se na to. A vždycky se strhne lavina, že řídit se naučí každý, v podstatě každá cvičená opice.
@Anonymní píše: Více
Vykašli se na jízdy, jen tě to stojí peníze a teda upřímně? Potkat bych tě nechtěla. Žr tě to omezuje v hledání práce chápu, ale jestli jsi tak strašně nesoustředěná, tak bude brzy malér.
@vokishka píše: Více
No pokud k tomu dodá informaci, že nemá problém přehlédnout cyklistu, tak to by byl dost varovný signál pro každého, aby si myslel, že řidičák musí všichni povinně mít.
Osobně si myslím, že jsi v dnešní době téměř neuplatnitelná. Zm mého poheldu by ti nepomohlo ani vlastní podnikání, protože bys toho musela moc hlídat a nevím, zda máš nějaké znalosti, které lze prodat v podnikání.
@vokishka Ano, to mohu potvrdit. Tady jsem se taky dříve radila o práci a zmiňovala jsem své špatné řidičské schopnosti. A tak 95% diskutujících trvalo na tom, že je to jen o výjezdní a ty rýpavější ještě podotkla, že hledám jen výmluvy ![]()
Teď žádnou práci nemám, jsem na pracáku. Stěhování plánuji za pár let. Nyní bydlím u své rodiny za méně peněz a s občasnou výpomocí v nutných případech. Tohle je pro mě moc důležité. V celém tomto regionu je vyšší nezaměstnanost a poptávka je spíše po technických profesích.
Teď jsem třeba měla malou brigádu úklid sportovního klubu a samozřejmě se zas projevil ten můj problém s pomalostí. Počítalo se, že budu pracovat 2 hod, jenže mně to trvalo skoro 3 a to už jsem na sebe spěchala a občas to nebylo dokonalé, za což mě moc nepochválili.
Co se týče mých rekvalifikační, mám kurz asistent pedagoga a taky pedagogické vzdělání pro 2. stupeň a SŠ a chůvu. Ale ta nabídka míst je tady strašně malá.
Myslím, že na psychiatrii by mi asi nějaké ADD přiřadili. Od psycholožky mám už dávno stanovenou dyspraxii a zkříženou lateralitu. Stejně mi ty informace moc k ničemu nejsou. Vím, v čem jsem slabá a s tím prostě žiju.
To je divné, že v té pedagogické sféře nic nikde nenabízí. Máš nějakou praxi?
Poslala bych motivační dopisy do škol i školek, dětských skupinek ( jestli máš chůvu).
I když s tou pomalostí nevím..ve školství je dost honička, spíš ta SŠ kde už nemusíš hlídat zlobení.
Jako ten vědec je mnohem klidnější práce. Ale zas není možnost všude jako pedagogika. Proč to nevyšlo?
Řizenim bych se vůbec nezatěžovala, jestli je to nebezpečné a do nějaké doby se to fakt nenaučíš ( ono to taky trvá, mě pomohlo jezdit automatem- soustředění jen na provoz).
Načti si něco o ADD, možná je to tvůj případ. Určitě, když ti to takto hodně zasahuje do běžného fungování, tak je potřeba to nejdřív diagnostikovat a pak to řešit ![]()
Mám v okolí dva dospěláky, jeden má diagnostikované ADD, žije takovým svým pomalým způsobem života, žije skromně, bez nějakých velkých aktivit, velmi stereotypně. Všechno si musí načasovat, rozplánovat. Celkem funguje, ale nedokáže se absolutně přizpůsobit flexibilní domluvě a dost takhle okolí prudí, aby si plánovali věci s ním dost dopředu, na přesné časy atd.
Druhý dospělák to diagnostikované nemá, ale myslím si, že je jasný. Bohužel to moc neřeší, mám pocit, že to ani nevidí. Má sice vysokou školu, ale v podstatě je nezaměstnatelný. Hlavně nějak vůbec nevnímá, jak jsou lidi okolo něj z toho ve stresu. Má plný diář povinností, které koulí před sebou, protože si neumí zorganizovat čas. Vždycky, naprosto vždycky, chodí pozdě. A většinou kvůli nějakým blbostem typu, že zapomněl domů koupit mléko, tak ho po cestě za mnou koupil a ještě odnesl domů a pak vyrazil zase za mnou. Jednou jsem s ním jela autem a i naposled, protože jako stát v křižovatce x minut a zhodnocovat situaci na mě nepůsobilo dvakrát důvěryhodně ![]()
Třetí je spolužačka mého dítěte. Ta má i asistenta ve škole. Já už před lety říkala její mamce, že mám na to podezření (sama mám dítě s ADHD a dalšími potížemi, takže si o těchto věcech hodně čtu). Holka žije jak ve snách. Nejdivnější je, když s tebou konverzuje na nějaké téma a za 10 minut si vůbec nepamatuje, o čem jsme se spolu bavili. Vesměs působí ale normálně, taková roztomilá princezna. Akorát v praktickém životě je prostě mimoň.
Přijde mi to teda víc omezující než ADHD. Každopádně jsou na to různé terapie a dá se s tím pracovat i v dospělém věku.
Taky jsem mimonka bez ridicaku. Presne, strasne tezko se soustredim na teren, na jizdu..nebavi me to.. Nepotrebuju to nastesti, prace 10 min, lekar 500m, mhd a Oc 200m. U me je to jakesi, mam v hlave dulezitejsi veci nez se soustredit na pruhy, orientaci v prosoru. a ostatni
..ale zase pomala nejsem, dokazi si veci dopredu naplanovat takze z 35m se pripravim do prace, udelam svacu, snidani, pripravim babi leky, papouskovi stravu..a letim..ale zase, mam problem chapat instrukce nejakeho deleneho, delsiho procesu ustne, po telefonu. Musim mit procesni scenar ak cajk ![]()
Ústní předání instrukcí je pro mě naprosto zbytečné, po pár vteřinách už nevnímám.
Mě by zajímalo, co tu hodinu před odchodem děláš. Vyčůrat 2 minuty. Zuby 3 minuty, obléknutí 2 minuty (připravené věci), vyndáni svačiny z lednice, příprava zeleniny nebo co já vím, krájení chleba 10 minut. Obutí minuta. Za 20 minut je to hotovo.
@Klávesa289 asi zapomene co dělala, nebo neví co má postupně dělat? Taky by mě to zajímalo. Nebo rozdělá jednu věc a jde dělat druhou a pak něco co už rozdělala?
Já se obvykle zpozdim, že něco hledám co jsem si myslela, že je na jasném místě, protože jsem líná si to připravit předem.
Jestli je to opravdu takhle, tak nemáte za volantem co dělat. Přestože je to běžná činnost, tak není pro každého. Já jsem kvůli zkřížené lateralitě taky mizerná řidička. Mám život zařízený tak, abych řídit nemusela. Nevezmu si někoho na svědomí jenom proto, že nejsem schopná uznat svoje slabé stránky a nutně musím zvládat všechno to, co ostatní. Nemusím. A vy taky ne… Čím to je, že jste tak pomalá? Asi PAS? Vím, že některým lidem s PAS prostě mozek ty informace překládá jinak a tím vzniká to zpoždění oproti běžné lidské rychlosti… Pokud to tak opravdu je, tak se řídit nenaučíte. Budete pořád nebezpečná, protože v tomhle mozek prostě nepřecvičíte, aby začal včas registrovat, když tu možnost nemá. Je lepší se smířit s tím, že tohle omezení máte.
Řešila bych to u psychiatra, tohle opravdu vypadá na nějaký typ poruchy pozornosti. Možná by pomohla medikace.
A jakou to má souvislost se zakladatelkou? Je rozdíl neridit, protože na to nemám vlohy, a mám soudnost. Pokud je neřízení překážkou v nalezení práce, a s mhd je to špatné, pak nezbývá nez se prestehovat.