Jsem neschopná a líná?!

Anonymní
6.6.22 13:58

Jsem neschopná a líná?!

Ahoj holky,
trápí mě už velmi dlouho pocit, že jsem neschopná a neskutečně líná, pořád si to vyčítám, ale nedokážu s tím nic moc velkého udělat. Mám ročního syna, a od jeho narození se mu snažím opravdu 100% věnovat, vím, že to asi nebude úplně ideální, ale nemám srdce jej nechat samotného si hrát, pokud pláče, a vím, že chce být se mnou. Malý od narození není moc velký spáč, spí hlavně venku v kočárku, a doma v náručí, kde ho uspávám, ještě žádnou noc nespal vkuse, budí se několikrát za noc. Pořád mám, ale výčitky, že bych měla být lepší maminka, ale hlavně lepší žena v domácnosti. Mám doma pořád chaos, neustále plný koš prádla, nestíhám vařit, péct, a mít doma naklizeno, jak bych chtěla. Připadám si hrozně, když vidím kolem sebe matky, co mají dvě, tři děti a dokonalý, na sociálních sítí, prezentovaný život. Od porodu jsem sama nikde nebyla, žádné nehty, vlasy, pro sebe si nic nekupuji, tloustnu, ale nedokážu začít hubnout nebo cvičit, protože na to prostě nemám sílu.
Pět let beru antidepresiva, tak mám pocit, že jsem z nich stále unavená, připadám si líná a neschopná. Se synem chodím na procházky, děláme výlety, ale jsem s ním stále sama, přítel hodně pracuje, často i víkendy a já nemám žádnou kamarádku a rodina je daleko.

Jak to vše zvládat líp? Kde nabrat sílu? Jak plánujete úklid, vaření, atd. A jak to vše skloubit s malým dítětem, které nedokáže být samo?

Moc děkuji všem za jakýkoliv názor. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30966
6.6.22 14:01

A jaké elektronické pomocníky máš k dispozici? Sušičku, robotický vysavač, mycku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
6.6.22 14:06

Tak za 1. okamzite se prestat srovnavat s kymkoliv jinym!!!
Za druhe naucit se ocenovat a videt na sobe pozitiva a ne negativa( tam bude asi nejaky problem z minulosti, ze?, kor kdyz pises, ze jsi na antidepresivech)

Za dalsi prestat se snazit byt dokonala!!! Strasne si ublizujes a strasne se vysilujes a uplne zbytecne. Chce to se naucit pracovat se svyma myslenkama.

Pises, ze pritel hodne pracuje, co si tak treba aspon jednou tydne zaplatit nekoho treba na 2 hodky, kdo vezme maleho ven v kocarku a ty si treba pujdes za nejakou vlastni zabavou?
Urcite by ti to moc prospelo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
6.6.22 14:14

Nesrovnavej se, pokud jste spokojeni, tak je to v poradku. No zpětně musím říct, že ač se v tu dobu nezdálo, tak s jedním ročním dítětem to byl sakra veget :D to sme stíhala vše, teď se třemi dětmi je to horší, čím jsou větší, tím větší nadělají kolem sebe bordel, že bych nevarila nebo nepekla taky nemůžu říct, protože bych jim pak neměla co dát k jídlu. Ale plný koš prádla mám taky (spíš teda proto, že mladší syn je schopný se 10× denně komplet prevlict) i když peru denně a naklizeno podle svých představ sem měla naposled před dětmi :mrgreen: nicméně bych dítě učila k samostatnosti, timhle přístupem si na sebe sijes bič. Holt bude chvíli knourat nebo se nudit, ale to neustálé obskakovani je spíš ke škodě, pak to dítě není samostatné, neumí se samo zabavit, jak přijde do kolektivu, tak to bude úplný konec, až zjistí, že tam už není středobod světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
6.6.22 14:25

To je normální stav, nejseš žena v domácnosti, ale žena na mateřské. Není tvůj úkol mít perfektně uklizenou domácnost, ale starat se o dítě, což neznamená, že si nemůžeš někdy odpočinout, že nemůžeš svou pozornost občas nasměrovat i k ničemu jinému než k dítěti.
Vařit taky nemusíš, max. zajistit jídlo, péct už teprve ne. To že přítel hodně pracuje při malém dítěti, to se tu opakuje pořád dokola, ono se těm manželům a přítelům vždy po porodu hrozně navýší objem práce. Ne, je to i jeho dítě a musí si najít čas se mu taky věnovat. Zanech sebemrskačskej myšlenek, protože to ti taky ubírá energii. Dělej vše pro to (resp. dělej mimimum z toho, co si mylně představuješ, že bys měla dělat), aby ses cítila líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
6.6.22 14:33

To, co vidíš na sociálních sítích jiných, není jejich život, ale to, co chtějí, aby z jejich života vidět bylo :nevim: Realita je mnohdy úplně někde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
6.6.22 14:46

On dneska ještě někdo věří sociálním sítím? Vůbec se na to nedívej a takové lidi si klidně odeber. Mám dost známých, co mají skvělí sociální život a přitom v reálu chaos, nevěry, problémy, lži…

Uklidni se. Klidná máma, klidné dítě. Tak jednou nebude hotové nádobí, ale hlavně že vy s prckem jste spokojeni ne? Takže se hoď do pohody.

Přítel/manžel musí tak hodně pracovat? Zkuste si ty práce nějak rozdělit. Ty třeba nachystej odpadky, on už je může po cestě do práce vzít. Nebo po cestě může hodit prádlo do pračky. Určitě bych ho více zapojila. Uklízej s prckem, zapoj ho do toho. Kup mu dětskou sadu a dělejte vše spolu, od prádla, po vaření a podobně.

A co pomocníci? Myčka, sušiška? Robotický vysavač je k nezaplacení.

Takže se hoď do pohody, klidu a bude takové i dítko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
6.6.22 15:07

Kašli na životy jiných a bude ti líp :palec:
Ty si ty a tvůj život je tvůj. Snažíš se být dobrá máma a to je hlavní :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
6.6.22 15:11

Presne, v prvni rade kasli na nastajlovane fotky na socialnich sitich. I kdyby to byla realita, coz casto vubecneni, tak stejne nevis, kdo v jakych podminkach zije, kolik ma pomoci, at uz v rodine, nebo placene. Byt neustale sama s malym ditetem je na budku, to se ani nedivim, ze nejsi ok, ono ani tak nejde o mnozstvi prace, ale to je strasne neprirozeny a vysavajici zpusob existence (a to rikam i jako zatvrzely introvert). Na vycitky kasli, ale jak uz nekdo pise, odvykej si i od pocitu, ze diteti musis stat 100% casu za zadkem a delat jen to, co chce dite, ja se to vic naucila/pochopila take az s druhym ditetem, ale je to cesta do pekla a tomu diteti to ve finale take neprospiva. Zacni klido malymi krucky, i 10 minut na vypiti tepleho kafe je nekdy uleva. Potrebujes nejaky cas, kdy muzes delat neco pro sebe, jinak se zcvoknes uplne. Drzim palce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10982
6.6.22 15:12

Klid, nikdo není dokonalý. Nezdržuj se sociálními sítěmi.
Mně tedy co jediné přijde k údivu je to, že bereš antidepresiva a chceš jaksi i to dítě. No a pak už to má takový spád. Nevěříš si, porovnávas se, nezvládáš. To taky tedy není úplně ideální start.
Každopádně, pokud máš pocit, že jsi unavená i z nich, tak to řeš. Neprijde mi, že máš vhodně zvolenou meditaci.
Mám zkušenosti se známou, tak jak nahodila antidepresiva, tak se hodila do klidu v průběhu 14 dnů a vše lépe zvládala, ale u tebe to nemá žádný účinek.

A doporučím ještě jednu věc. Někdy nechej dítě svemu osudu, nic se nastane, když hned nebudeš chovat. Jsi štvanec a to pak ani dítě nebude klidné.
A ještě jednu radu, rodičovstvi není legrace, melo by se plánovat, nepořizujte druhé dítě do takové situace. Pokud jsi na většinu sama, tak nikdy nebudeš stíhat, to není reálné. Člověk si tyhle překážky staví sám, měl by zabrat i přítel a jinak další rada je zatnout zuby, když už to je jak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.22 15:24

@Trojlístek

Děkuji za názor, antidepresiva mě dostaly z nejhoršího, na problémy, které mám již nepomohou, to už je o pracování na sobě. Jen by mě zajímalo, proč vás udivuje spojení antidepresiv a rodičovství. Syn byl hodně chtěny, nemohla jsem otěhotnět přes tři roky, jedno těhotenství bylo mimoděložní, takže další miminko, už si plánovat ani raději netroufam.

• Citovat
  • Upravit
10982
6.6.22 15:55
@Anonymní píše:
@TrojlístekDěkuji za názor, antidepresiva mě dostaly z nejhoršího, na problémy, které mám již nepomohou, to už je o pracování na sobě. Jen by mě zajímalo, proč vás udivuje spojení antidepresiv a rodičovství. Syn byl hodně chtěny, nemohla jsem otěhotnět přes tři roky, jedno těhotenství bylo mimoděložní, takže další miminko, už si plánovat ani raději netroufam.

Protože sama vidíš, ze padáš do další deprese. Máš k tomu pravděpodobně sklony o to více by se v takových případech mělo rodičovství plánovat, co myslíš, že to s tebou bude dělat dál, pokud ti nebude někdo pomáhat? Nebudeš spokojená a dítě to z tebe bude cítit a naladí se na tvou notu.

Dítě není náplast na deprese, je spíš spouštěčem pro ty nové. A nic to nezmění ani fakt, že je chteny. Protože tím problém nezmizí.

Každopádně nemám úplně pocit, že je to o pracovani na sobě, spíš padáš do další deprese. A to by chtělo konzultaci s odborníkem a upravit medikaci. Nebran se tomu.

Co přítel na to vše?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
6.6.22 17:58

Nezvládám a je i to jedno… 8)

• Citovat
  • Upravit
7626
6.6.22 19:11
@Kriss Tina píše:
Nesrovnavej se, pokud jste spokojeni, tak je to v poradku. No zpětně musím říct, že ač se v tu dobu nezdálo, tak s jedním ročním dítětem to byl sakra veget :D to sme stíhala vše, teď se třemi dětmi je to horší, čím jsou větší, tím větší nadělají kolem sebe bordel, že bych nevarila nebo nepekla taky nemůžu říct, protože bych jim pak neměla co dát k jídlu. Ale plný koš prádla mám taky (spíš teda proto, že mladší syn je schopný se 10× denně komplet prevlict) i když peru denně a naklizeno podle svých představ sem měla naposled před dětmi :mrgreen: nicméně bych dítě učila k samostatnosti, timhle přístupem si na sebe sijes bič. Holt bude chvíli knourat nebo se nudit, ale to neustálé obskakovani je spíš ke škodě, pak to dítě není samostatné, neumí se samo zabavit, jak přijde do kolektivu, tak to bude úplný konec, až zjistí, že tam už není středobod světa.

To vytučněné je svatá pravda. Teda celé je to pravda.
A i když je tu asi většina odpůrců dětských ohrádek, mně se velmi osvědčila, děti v ní byly s hračkama, viděly na mě, při vaření nebo úklidu jsem na ně mluvila a pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
6.6.22 19:46
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
trápí mě už velmi dlouho pocit, že jsem neschopná a neskutečně líná, pořád si to vyčítám, ale nedokážu s tím nic moc velkého udělat. Mám ročního syna, a od jeho narození se mu snažím opravdu 100% věnovat, vím, že to asi nebude úplně ideální, ale nemám srdce jej nechat samotného si hrát, pokud pláče, a vím, že chce být se mnou. Malý od narození není moc velký spáč, spí hlavně venku v kočárku, a doma v náručí, kde ho uspávám, ještě žádnou noc nespal vkuse, budí se několikrát za noc. Pořád mám, ale výčitky, že bych měla být lepší maminka, ale hlavně lepší žena v domácnosti. Mám doma pořád chaos, neustále plný koš prádla, nestíhám vařit, péct, a mít doma naklizeno, jak bych chtěla. Připadám si hrozně, když vidím kolem sebe matky, co mají dvě, tři děti a dokonalý, na sociálních sítí, prezentovaný život. Od porodu jsem sama nikde nebyla, žádné nehty, vlasy, pro sebe si nic nekupuji, tloustnu, ale nedokážu začít hubnout nebo cvičit, protože na to prostě nemám sílu.
Pět let beru antidepresiva, tak mám pocit, že jsem z nich stále unavená, připadám si líná a neschopná. Se synem chodím na procházky, děláme výlety, ale jsem s ním stále sama, přítel hodně pracuje, často i víkendy a já nemám žádnou kamarádku a rodina je daleko.

Jak to vše zvládat líp? Kde nabrat sílu? Jak plánujete úklid, vaření, atd. A jak to vše skloubit s malým dítětem, které nedokáže být samo?

Moc děkuji všem za jakýkoliv názor. :srdce:

Já myslím, že jsi skvělá máma! Žádný výčitky mít fakt nemusíš. 99% žen, které mají doma děti nebo i jen jedno dítě, naplno se jim venuje má doma chaos. Ty, co mají doma naklizeno, nevěnuje dětem tolik času a radši uklízí… tvoje dítě může být šťastný ze má takovou maminku. Takže klid.vsak se to zlepší. Venuj se děťátku jako dosud. Ostatní se nezblazni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová