Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tatranka1 : no já jsem si našla přímo kalkulačku,kde zadáš hrubou mzdu a vypočítá ti to PPM…A teď jsem mu volala že jsem zadala těch 12000,– a on na mě že no,ale to byl plat ve zkušební době,teď už to budu mít vyší,cca 14.000,– hrubého/měsíc…
Takže já budu mít PPM asi 4× - 5× vyšší jako kdybych si to napsala na sebe
A pak že je OSVČ výhodné…A nevíc mě dožere jak na mě :nazdar PANÍ PODNIKATELKO,co nám koupíte,vy musíte mít peněz ![]()
No a ve volbě rodičáku výše platu už teď nebude hrát žádnout roli (kromě 2-leté varianty),protože je už jednotný strop 220 tisíc…
tatranka1 :
http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4
Mě tohle dost pomohlo…
A můžu se zeptat,to hle je tvé první těhu?V kolikátem jsi měsíci?A kolik ti je let?
JO jasně, že to je pro otce dítěte, nemusíte být manžele ![]()
Tak jak to tedy bude v r.2012 s tím převodem na otce?
Ty budeš na PN do porodu a pak nastoupí na PPM rovnou otec? Vždyť ty musíš na PPM nastoupit několik týdnů před porodem ne? A až bude otec na PPM tak ty co? ty budeš znovu OSVČ?
VeKo píše:
JO jasně, že to je pro otce dítěte, nemusíte být manžele![]()
Tak jak to tedy bude v r.2012 s tím převodem na otce?
Ty budeš na PN do porodu a pak nastoupí na PPM rovnou otec? Vždyť ty musíš na PPM nastoupit několik týdnů před porodem ne? A až bude otec na PPM tak ty co? ty budeš znovu OSVČ?
Nene…
Já půjdu třebas v dubnu na nemocenskou…
Na PPM musím nastoupit 8.-6.týdnů před porodem,takže u mě ro bude cca v červnu-červenci…
Já vyplním papíry,donesu přítelův přehled o příijmu a další dokumenty které budou potřeba,ale na PPM půjdu já,chlap bude pracovat normálně…
Už nemusí chodit na PPM a pak to zas zpět přepisovat na mě,teď už je to oficiální postup povolený ministerstvem,že můžeš zažádat o PPM,pokud doložíš,že JEDEN Z VÁS má splněných těch 270 dní.
Čerpání rodičovského příspěvku od 1. 1. 2012
Pokud vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství:
Od ledna 2012 můžou rodiče pružně volit délku pobírání rodičovského příspěvku a jeho výši podle aktuální sociální situace rodiny. Celkem mohou vyčerpat až 220 000 Kč, nejdéle však do 4 let věku dítěte.
Výši příspěvku je možné měnit jednou za 3 měsíce. Výše příspěvku je limitována výší peněžité pomoci v mateřství (PPM) – tedy 70 procenty 30násobku denního vyměřovacího základu, nejvýše však činí 11 500 Kč za měsíc.
Pokud nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství:
Výši měsíční částky rodičovského příspěvku si může nově zvolit i rodič, jenž si neplatil nemocenské pojištění, které se u zaměstnanců povinně odvádí z příjmu (nebyl účasten nemocenského pojištění), ale jen v případě, že druhý z rodičů splnil podmínku nároku na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské v souvislosti s porodem či převzetím dítěte.
Pokud ani jeden z rodičů neplatil pojistné na sociální zabezpečení, a tedy nesplnil podmínky pro volbu výše a délky pobírání rodičovského příspěvku, výše příspěvku zůstává v pevných částkách – 7 600 Kč do 9. měsíce věku dítěte a poté 3 800 Kč do 4 let věku dítěte podle právní úpravy od 1. ledna 2011.
TOHLE JE Z TOHO WEBU CO JSEM TU POSLALA…
Příspěvek upraven 30.12.11 v 10:22
Takže ty budeš na PPM normálně už před porodem a počítat se bude z příjmu partnera???
VeKo píše:
Takže ty budeš na PPM normálně už před porodem a počítat se bude z příjmu partnera???
Aha takže radost se nekoná...... ![]()
Já jsem celou dobu žila v otm že to co jsem vám poslala,se týká i PPM,a NETÝKÁ… ![]()
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství od 1. 1. 2012
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má za stanovených podmínek pojištěnka (pojištěnec), pokud v den, od něhož je tato dávka přiznávána, trvá nemocensky pojištěné zaměstnání (popř. účast na nemocenském pojištění osoby samostatně výdělečně činné) nebo ochranná lhůta a jestliže v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství trvala jejich účast na nemocenském pojištění alespoň kalendářních 270 dnů.
Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává dnem, který nemocensky pojištěná žena určí v období od počátku 8. do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Podpůrčí doba činí 28 týdnů (pokud porodila zároveň dvě nebo více dětí, činí podpůrčí doba 37 týdnů).
Od 1. ledna 2012 se zjednodušuje zápočet doby studia pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství:
do doby účasti na nemocenském pojištění (min. 270 kalendářních dnů) pro získání nároku na peněžitou pomoc v mateřství se od 1. 1. 2012 započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole či na konzervatoři, která je považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, pokud toto studium bylo úspěšně ukončeno
Pro zápočet doby studia tedy již není podmínkou, aby počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu připadal do 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia a ani to, aby k převzetí dítěte do péče došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia.
**Od 1. ledna 2012 se zavádí podmínka nároku na výplatu peněžité pomoci v mateřství alespoň 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů pro pojištěnce, který přebírá péči o dítě na základě dohody s matkou dítěte.
mění se podmínka nároku na výplatu peněžité pomoci v mateřství v případě písemné dohody mezi pojištěncem (otcem, manželem) a matkou dítěte o převzetí péče o dítě, kdy nově bude nutné dohodu uzavřít na nejméně 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů
dávka se tak nevyplácí, pokud doba, po kterou jsou jinak splněny podmínky nároku na výplatu, nečiní alespoň 7 kalendářních po sobě jdoucích dnů
Cílem úpravy je zabránit účelovému přebírání péče o dítě otcem či manželem ženy, která dítě porodila, jen na dny pracovního klidu, kdy tak dříve otec dítěte (manžel) kromě mzdy pobíral také peněžitou pomoc v mateřství**
No já jsem vám tu okopírovala něco co se týká volby rodičáku,ne PPM…
PPm se upravilo tak,že je ta doba přepsání na otce a pak zpět na matku prodloužená na 7 dní,takže s tím už nejde nijak vy**** …
to je z toho webu :
** Od 1. ledna 2012 se zavádí podmínka nároku na výplatu peněžité pomoci v mateřství alespoň 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů pro pojištěnce, který přebírá péči o dítě na základě dohody s matkou dítěte.
mění se podmínka nároku na výplatu peněžité pomoci v mateřství v případě písemné dohody mezi pojištěncem (otcem, manželem) a matkou dítěte o převzetí péče o dítě, kdy nově bude nutné dohodu uzavřít na nejméně 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů dávka se tak nevyplácí, pokud doba, po kterou jsou jinak splněny podmínky nároku na výplatu, nečiní alespoň 7 kalendářních po sobě jdoucích dnů
Cílem úpravy je zabránit účelovému přebírání péče o dítě otcem či manželem ženy, která dítě porodila, jen na dny pracovního klidu, kdy tak dříve otec dítěte (manžel) kromě mzdy pobíral také peněžitou pomoc v mateřství **
tatranka1
Takže se dostávám do stejné situace jako ty…Budu muset jít na nemocenskou až do porodu a po porodu si zažádám přes přítele o rodičák (tohle se může oficiálně,normálně si zažádáš s jeho papírama o volbu rodičáku)…
Ale PPM se to netýká,tak je to dané že musíš mít 270dní splněných a pokud to chceš udělat přes otce dítěte,musí otec s tebou písemně sepsat 7-mi denní smlouvu,že půjde na min. 7 dnů na PPM,což by znamenalo že by musel dát výpověď na 7 dní…
Ale přece kvůli PPM nemusí dávat výpověď…normálně to nahlásí u zaměstnavatele, bude 7 dní doma a pak se vrátí do zaměstnání…
tatranka1 píše:miselka666 píše:výpověď by dávat nemusel.ale to se mi tedy navyplatí,ne?PPM je nižžší než mzda.tak to radši budu na tý nemocenský+přítelovo plat.no nic,mám z toho guláš.v PO budeme chytřejší.
tatranka1Takže se dostávám do stejné situace jako ty…Budu muset jít na nemocenskou až do porodu a po porodu si zažádám přes přítele o rodičák (tohle se může oficiálně,normálně si zažádáš s jeho papírama o volbu rodičáku)…
Ale PPM se to netýká,tak je to dané že musíš mít 270dní splněných a pokud to chceš udělat přes otce dítěte,musí otec s tebou písemně sepsat 7-mi denní smlouvu,že půjde na min. 7 dnů na PPM,což by znamenalo že by musel dát výpověď na 7 dní…
Proč se to nevyplatí?U nás by se to vyplatila,když budu mít měsíčně 2.500,– nemocenskou…Tak já sem myslela že by musel dát výpověď…
tatranka1 píše:miselka666 píše:já nevím,tak když budu brát nemocenskou 3000,– a přítel nastoupí na mateřskou,ta je nižší než mzda a tu pobírat tedy nebude,ne?bude pobírat tu mateřskou.říkam to dobřetatranka1 píše:Proč se to nevyplatí?U nás by se to vyplatila,když budu mít měsíčně 2.500,– nemocenskou…Tak já sem myslela že by musel dát výpověď…miselka666 píše:výpověď by dávat nemusel.ale to se mi tedy navyplatí,ne?PPM je nižžší než mzda.tak to radši budu na tý nemocenský+přítelovo plat.no nic,mám z toho guláš.v PO budeme chytřejší.
tatranka1Takže se dostávám do stejné situace jako ty…Budu muset jít na nemocenskou až do porodu a po porodu si zažádám přes přítele o rodičák (tohle se může oficiálně,normálně si zažádáš s jeho papírama o volbu rodičáku)…
Ale PPM se to netýká,tak je to dané že musíš mít 270dní splněných a pokud to chceš udělat přes otce dítěte,musí otec s tebou písemně sepsat 7-mi denní smlouvu,že půjde na min. 7 dnů na PPM,což by znamenalo že by musel dát výpověď na 7 dní…tak to bude lepší,když budu marodit a přítel normálně chodit do práce.já nevím,už jsem z toho jelen
No on ale po 7-mi dnech půjde zpět od práce a PPM přepíše na tebe takže budeš brát ty PPm (nevím kolik tvůj vydělává,ale kdyby vydělával třeba 12tisíc hrubého tak budeš mít 8-9tisíc) a on bude mít akorát o 7 dní zkrácenou výplatu…A PPM se bere 28 týdnů…
Teď jsme počítala PPm přes přítele a když má nějakých cca 12000,– hrubého/měsíc , je možné že PPM bude okolo 8-9tisíc???Dyť to je pomalu 3× víc jak moje nemocenská nebo i jako moje PPM jako OSVČ