Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Potřebuju poradit. Začátkem února my končí mateřské dovolená ..jsem vedená stále jako zaměstnanec nevím zda do praáce nastoupím nebo seženu něco jiného. stávající práce je dost časově náročná..Poud bych chtěla dát výpověd s jakým časový odstupem? Budu mít narok na podporu? Stávající práci beru jako poslední možné východisko, stejne jako pracovní úřad raději bych si našla něco méňě časově náročného. Děkuji za radu
No, výpovědní lhůta je 2 celé kalendářní měsíce, takže pokud ti RD končí někdy v únoru a už nechceš vůbec nastoupit, tak bys musela končit PP k 31.1., tudíž výpověď podat nejpozději 30.11. Druhou možností je domluvit se s nimi a ukončit to dohodou k nějakému datu.
Nárok na podporu bys měla, ale pokud skončíš tak, že už nenastoupíš do práce, tak budeš mít jen tu malou, počítanou z průměrné mzdy, cca 3000,–. Výhodnější je ještě do práce nastoupit a ukončit to dohodou třeba po týdnu, nebo dát výpověď až v prosinci a odpracovat ten zbytek února. Pak se ti podpora bude počítat z platu.
Dobrý den, mám dotaz,5.9 2013 byly malému 2 roky a skončil mi RP, protože jsem si vybrala tu nejkratší variantu, abych se mohla vrátit co nejdříve do zaměstnání, ale od 6.9 2013 jsem na ÚP, neboť pracovní poměr zaměstnavatel ukončil z organizačních důvodů. Chtěla jsem se zeptat jak se vypočítává podpora a z čeho. ze mzdy nebo z RP, který jsem měsíčně pobírala? Děkuji za pomoc.