Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Mám skoro 4,5letého syna a dceru o dva roky mladší. Syn mě naprosto ignoruje, cokoliv řeknu, většinou neposlechne. Poslední dobou na něj křičím už bezradností. To někdy poslechne, protože si trvám na svém. Když nekřičím, úspěch se nedostavuje. Poslechne většinou jen když něco potřebuje- sladkosti, pohádka.. To se i omluví.(ale jen kvůli tomu sladkému,filmu)
Trápí mě to, proč to nejde bez křiku a zároveň on na mě pak křičí, že mě nenávidí, což mě hodně bolí, že ho tohle vůbec napadá. nevím, zda ví, co říká. Ale bolí to tak jako tak. Taky mě bouchá, když si trvám třeba i po dobrém na svém, když neposlechne, vezmu mu třeba to, co má v ruce s tím, že když neposlouchá, tak si nemůže teď hrát. Tak to mě většinou kopne nebo bouchne že jsem zlá a nemá mě rád. ![]()
Jsem z toho špatná. Poslední dobou tedy máme těžkou životní situaci v rodině.. Tak jestli to s tím souvisí?
taky když já něco zakážu, sestřička se tomu směje, tak dá přednost jí a samozřejmě v činnosti pokračuje, protože oni dva se výborně baví..
Zajímá mě váš názor nebo rada, cokoliv vás k tomu napadne. Beru i to, že mě odsoudíte, že na něj pořád řvu.. Sama to vím, ale nevím co s tím.
Ahoj
hned na začátek je lepší, když zařveš než když ho zbiješ což já za sebe schvaluji. Jinak neboj je to naprosto normální chování prostě zkouší co si může dovolit a co ty vydržíš, hledá si svoje hranice. Je jasný, že se sestřičkou jsou největší kámoši, nezapomeň, že ty jsi pro něj ten velitel, kterého musí poslouchat, ale jemu se nechce, když se dají dělat takové hlouposti. A to že říká, že tě nenávidí, on neví co to slovo vůbec znamená prostě ho někde slyšel a líbí se mu.
Já jsem zatím teoretik, ale co mu zahrát na city? Když ti řekne, že tě nenávidí a podobně, tak mu říct, jak tě to mrzí, že ty ho máš moc ráda a on se občas k tobě chová tak nehezky. Ale jak říkám, jsem teoretik a nevím, jestli mě jednou syn s tímhle nepošle do pr…
Jinak ti asi neporadím a určitě tě neodsoudím, drž se ![]()
Já bych to řešila asi dětským psychologem, když říkáš, že máš nelehkou rodinnou situaci, tak by to mohlo souviset. Držím ti pěsti. Dovedu si představit jak smutná z toho musíš být. ![]()
Myslím,že je to jen odraz toho co viděl a slyšel u vás v rodině.Jestli se nepletu tak rozchod s tvým mužem neproběhl zrovna v pohodě.Zkusila ybch dětského psycholga ![]()
Mám stejně staré dítě a tohle neznám.Určitě tě to hodně mrzí ![]()
Lakynko já nevím 4.5 let už je dost aby věděl co smí nebo nesmí.Jo děti zlobí, neposlechnou na poprvé to je normální, ale aby po tobě vyřvával takový sprosťárny, to už je síla.
Já bych na něj neřvala, řveš ty řve on, a je to k ničemu.Ale kdyby na mě spustil tak mu řeknu, tohle mi říkat nebudeš!!! pokud by pokračoval, pleskla bych ho po zadku, a když by ani tohle nepomohlo, dostal by přes pusu.Nebo bych mu vypláchla pusu něčím hnusným.
A hlavně nepolevit, protože tohle ti okoukává i malá.
Hodaka píše:Čím bys mu tu pusu vypláchla?
Lakynko já nevím 4.5 let už je dost aby věděl co smí nebo nesmí.Jo děti zlobí, neposlechnou na poprvé to je normální, ale aby po tobě vyřvával takový sprosťárny, to už je síla.
Já bych na něj neřvala, řveš ty řve on, a je to k ničemu.Ale kdyby na mě spustil tak mu řeknu, tohle mi říkat nebudeš!!! pokud by pokračoval, pleskla bych ho po zadku, a když by ani tohle nepomohlo, dostal by přes pusu.Nebo bych mu vypláchla pusu něčím hnusným.
A hlavně nepolevit, protože tohle ti okoukává i malá.
Tak já si pamatuju ( z nějakého důvodu si pamatuju hodně věcí z raného dětství
), že jsem jako malá taky říkala mámě, že ji nemám ráda, když se mi něco nelíbilo a bylo to z jakési chvilkové bezradnosti, že zrovna musím udělat co nechci, myslela jsem, že ji to zamrzí a rozmyslí si, že něco nesmím nebo musim, jenže ona mi na to bezstarostně řekla, že ona mě taky ne a zfoukla mi vítr z plachet ![]()
Jinak samozřejme mámu mám ráda a i ona mě, děti jsou vychytralejší než si myslíme.
Tohle jsme si s manželem nikdy doma neříkali, takže od nás to nemá. Ale moc dobře ví, že mě to zraňuje. Na city hrát nepomáhá.. kolikrát jsem i bouchla a prostě plakala.. On pak sice řekl, jak ho to mrzí, ale do 5-ti minut je to opět tazmánský čert.
Dělá to jen mě, jen se mnou se takhle chová. Asi je chyba spíš ve mě… Ale nějak nevím, jak nebýt nepříjemná a bez energie. A s postupem času ubývají dny, kdy se probudím a mám opravdu sílu snažit se, aby den nebyl jen plný řevu a zákazů…
Hodaka: nic z toho nepomohlo… tedy vypláchnout pusu jsem nezkoušela, to už by se mě tuplem malý bál…
k dětské psycholožce jsme docházeli chvilku, taky kvůli manželovi. Ale ona mi řekla, že řeším situace v pořádku a že jsem na něj moc hodná, až mírná. Ale to asi bude spíš tím, že v klidu a takhle mimo přesně vím, co bych měla udělat a jak bych situace řešila, i se najdou ty dny, kdy vím. A kdy také on spolupracuje. Ale jinak ne…
katyca píše:Čím bys mu tu pusu vypláchla?
katyca píše:Já nevím, určitě je něco co nemá rád, teď v rychlosti mě napadl naředěný hylak
ten je hnusnej a rozhodně neublíží
Nevím jestli jsem to dobře pochopila ty před prckama brečíš?
Hodaka píše:katyca píše:Čím bys mu tu pusu vypláchla?
katyca píše:Já nevím, určitě je něco co nemá rád, teď v rychlosti mě napadl naředěný hylakten je hnusnej a rozhodně neublíží
No ještě, že nejsem tvoje dítě.
![]()
Lakynka píše:
Tohle jsme si s manželem nikdy doma neříkali, takže od nás to nemá. Ale moc dobře ví, že mě to zraňuje. Na city hrát nepomáhá.. kolikrát jsem i bouchla a prostě plakala.. On pak sice řekl, jak ho to mrzí, ale do 5-ti minut je to opět tazmánský čert.Dělá to jen mě, jen se mnou se takhle chová. Asi je chyba spíš ve mě… Ale nějak nevím, jak nebýt nepříjemná a bez energie. A s postupem času ubývají dny, kdy se probudím a mám opravdu sílu snažit se, aby den nebyl jen plný řevu a zákazů…
Hodaka: nic z toho nepomohlo… tedy vypláchnout pusu jsem nezkoušela, to už by se mě tuplem malý bál…
k dětské psycholožce jsme docházeli chvilku, taky kvůli manželovi. Ale ona mi řekla, že řeším situace v pořádku a že jsem na něj moc hodná, až mírná. Ale to asi bude spíš tím, že v klidu a takhle mimo přesně vím, co bych měla udělat a jak bych situace řešila, i se najdou ty dny, kdy vím. A kdy také on spolupracuje. Ale jinak ne…
Já si nemyslím že by se tě bál, pokud jsi jinak normální mamina, hraješ si s ním, chodíte na prochajdu, dáváš mu sladkosti, prostě se o něj hezky staráš, tak se tě bát nebude, možná bude hrát že se tě bojí, ale opravdu už je velkej, tohle bych byla ochotná tolerovat u dítěte tak dvouletého, protože vím že to někde zaslechlo a ani neví co to znamená, ale i tak bych zasáhla.
katyca píše:Hodaka píše:katyca píše:Čím bys mu tu pusu vypláchla?katyca píše:Já nevím, určitě je něco co nemá rád, teď v rychlosti mě napadl naředěný hylakNo ještě, že nejsem tvoje dítě.ten je hnusnej a rozhodně neublíží
![]()
![]()
já to nikdy nepotřebovala, za tím hylakem byl smějící se smajlík.