Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
může mi někdo poradit jak je to teď s nemocenskou a mateřskou po posledních změnách?
Jsem osvč 10 let, zálohy si platím pravidelně a nemocenské připojištění mám 180 kč
Mám možnost si ještě něco doplatit, abych měla možnost čerpat aspoň nějakou slušnou nemocenskou?
Mám jako osvč možnost vybrat si délku mateřské??
Děkuji ![]()
Doplatit si nemůžeš, můžeš zvednout zálohy na nemocenskou, ale k tomu adekvátně i zálohy na pojistné, jsou to takové pálky, že se to neoplatí. Nárk na PPM budeš mít i nárok na volbu, peněz ale dostaneš minimum.
Pokud máš nárok na nemocenské dávky - máš hrazeno nemocenské pojištění, tak máš nárok i na PPM.
koukni zde, je to docela přehledné:
Ahoj,chtěla bych oživit diskuzi-potřebuju pomoc někoho vzdělanějšího…
Jsem na počátku těhotenství,ještě jsem nebyla na kontrole ale na testu vyšly //… Můj problém je v tom, že jsem OSVČ a mám malou hospůdku, kde všechno zařizuji a pracuji já…
Abych dostala PPM a posléze rodičák,musím mít odpracováno 270 dní za poslední 2 roky a být účastna na nemocenském pojištění.
Já mám hospodu 3 měsíce (od 1.10.2011) a předtím jsem pracovala jeden měsíc jako zaměstanec-servírka… (žádná jiná práce nebyla,jen brigády bez papírů)
Vypočítala jsem si, že abych měla PPM,můsím odvádět nemocenské do června 2012 (to bude těch 270 dní) a to je zároveň měsíc,kdy bych asi pravděpodobně šla i ma mateřskou (myslím si,že TP by byl okolo konce sprna-začátek září…).
Myslela jsem si,že v tom nebude žádný problém a vše budu mít v pořádku,že budu dělat do toho cca 7.měsíce a pak půjdu na mateřskou, ale již po tak krátké době sleduji, že to asi nezvládnu…Jsem rychle unavená a začínají se mi dostavovat ranní nevolnosti atd.
V souvislosti s tím se chci zeptat : kdybych šla na nemocenskou např. v březnu,
Další můj problém je, že hospodu budu muset zavřít (dělám tam sama a neutáhla bych nikoho dalšího,ani za almužnu a tzv.načerno…).Hospůdku mám v pronájmu,tudíž musím majitelce co nejdřív oznámit, že jsem těhu a jak to vidím do budoucna.
A z toho je můj třetí dotaz : když bych hospodu zavřela,tak si musím zrušit živnost?Nebo ji stačí pozastavit? Pokud ji pozastavím,budu platit zálohy?
Je to celé zamotané,ale snad jsem to aspoň trochu vysvětlila… ![]()
Děkuju mockrát za rady ![]()
Ahoj, ještě mám dotaz: teď si platíš nemocenské pojištění? abys mohla jít na PN?
VeKo píše:
Ahoj, ještě mám dotaz: teď si platíš nemocenské pojištění? abys mohla jít na PN?
Jo platím si nemocenské ve výší 92,–/měsíc (ještě před nástupem jako OSVČ jsem si zjistila,ýže bez toho nebudu mít nárok na PPM-ovšem nepočítali jsem s tím že se nám zadaří na poprvé…)
tatranka1 píše:
misel,nevím jestli ti poradím.ale abys měla slušnou mateřskou ,musela bys platit větší nemocenské pojištění ,ale tím pádem i sociální(důchodové) a to třeba kolem 5tisíc,takže se to vůbec nevyplatí.POkud si budeš platit to minimální nemocenské ,myslím 92-140,–,to sociální se ti nezvedne,ale v případě,že bys měla nárok na PPM,bude to dělat kolem 3000tisíc.Tak já jsem to udělalala tak,mně tedy i o pár dnů utekl nárok na PPM,že jsem si platila dobrovolné nemocenské 140,–,to stačí 3 měsíce platit a vznikne ti nárok alespoň na tu nemocenskou,což dělá taky kolem těch 3000,–(.ta nemocenská i PPM se právě počítá z výše záloh nemoc.pojištění)tuhle částku budu pobírat do porodu a od porodu mi bude doplácena do výše mateřské.
snad jsem to napsala nějak srozumitelně.takhle to mám já,tak nevím
jinak když budeš na neschopence,zdravotko a sociálku neplatíš
Jo jo chápu to.
O těch 3.měsících jsem se také dočetla(abych měla nárok na nemocenskou).
Takže první důležitá věc-v nemocenské neplatím zálohy.
Vypočítala jsem si i kolik by mi dělala PPM a kolik ta nemocenský a je to teda ubohé,vím že je to okolo tech 3tisíc,ale co už-chtěla sem s tím vy***** a nasadit si velké zálohy na nemocenské,ale už to ucvalki,páč toho OSVČ asi dost zneužívali (upřímně-nedivím se…)
No tohle mě nenapadlo,ten tvůj způsob vyřešení..
No a taky vyvstává ta otázka : V případě,že bych se vzdala PPM (která je skoro stejná jako nemocenská) tak jako ty, měla bych já nárok na volbu rodičáku??? Protože to musíš mít těch 270 dní nemocenské zaplaceno,a pokud budu od např.3-4měsíce na nemocenské,nebudu si platit zuálohy a tudíž se mi nebude započítávat placení nemocenské do systému ne???A tím ádem bych neměla nárok na volbu rodičáku…
Našla jsem toto na www.mpsv.cz
Základní podmínky nároku na tuto dávku jsou: V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů. U OSVČ je další podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství účast na nemocenském pojištění jako OSVČ po dobu aspoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.
Ale asi nejjednodušší budeš mít zavolat si na správu sociálního zabezpečení ve svém okrese. Tam ti poradí jak to bude.
Já myslím, že budeš mít nemocenskou vypočítanou ze svého odvodu 92,– / měsíc, ale na PPM asi nárok mít nebudeš. ![]()
VeKo píše:
Našla jsem toto na www.mpsv.czZákladní podmínky nároku na tuto dávku jsou: V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů. U OSVČ je další podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství účast na nemocenském pojištění jako OSVČ po dobu aspoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.
Ale asi nejjednodušší budeš mít zavolat si na správu sociálního zabezpečení ve svém okrese. Tam ti poradí jak to bude.
Já myslím, že budeš mít nemocenskou vypočítanou ze svého odvodu 92,– / měsíc, ale na PPM asi nárok mít nebudeš.
Jo tohle jsem taky četla,ale já tomu nerozumím ![]()
Holky já nevím,ale mě se zdá čím dál jednodušší si zažádat o PPM a následně rodičák přes mojeho chlapa (od r.2012 je už totiž povoleno takhle zažádat)…
nemusela platit zálohy (nebo pozastavím) 5)po porodu si zažádám o rodičák (zase přes chlapa)
Akorát mě ještě napadlo-kdybych brala tu nemocenskou až do porodu a po porodu si chtěla zažádat o volbu rodičáku přes chlapa, šlo by to?Jako že bych si nevyčerpala PPM (nevím kolik bych dostala,je zaměstnanec a nevím jestli bych neskončila hůř jak s moji směšnou nemcenskou), ale po porodu si normálně zvolila rodičák?
Ahoj, já myslím, že by pomohlo, kdybys podala vyšší daňové přiznání, tím by ti zpětně vznikla povinnost doplatit sociální i zdravotní a stoupl by ti i vyměřovací základ - jak ti to vychází?
Na neschopence platit ZP ani SP nemusíš a živnost bych jen pozastavila.
Případně se nechej zaměstnat.
No asi bude hlavní počkat jak to bude v příštím roce s tím přestupem manžela na PPM..... ![]()
tatranka1 píše:
já jsem se PPM nevzdala,mně nevznikl nárok.jinak nevím jak to je,když by ti na ni vznikl nárok a ty nenastoupíš,což v tvém případě je asi kravina,když jsi sama na hospodě..jedině kdybys měla náro na ppm,tak bys na ni plynule z té neschopenky přešla.ale to ti nejlíp asi poradí-pokud budou vědet…na sociálce
No takhle jsem to myslela…
On totiž nárok na PPM bude mít (má už jako zaměstnanec odpracované). Tak to teda asi uděláme tak,že já půjdu na nemocenskou,na kterou už nárok mám (3měsíce si nemoc. platím) a poté přejdu na PPM (která bude vypočítaná z platu přítele) a po porodu si zase před něho zažádám o volbu rodičáku…
Akorát by mě zajímalo,jak mu to vypočítají,když má už odpracované,ale až teď se usadil a dělá 4 měsíce v nové práci (předtím dělal-ale na smlouvu- tak nějak různě,třeba někde měsíc,někde 3 měsíce atd.) ![]()
VeKo píše:
No asi bude hlavní počkat jak to bude v příštím roce s tím přestupem manžela na PPM.....
POčkej,musí to být na manžela???
Já myslela že na otce dítěte,který je zapsaný v RL…
My manželé nejsme..