Nemocenská a mateřská - jsem OSVČ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
miselka666
30.12.11 09:04
tatranka1 píše:
misel,nevím jestli ti poradím.ale abys měla slušnou mateřskou ,musela bys platit větší nemocenské pojištění ,ale tím pádem i sociální(důchodové) a to třeba kolem 5tisíc,takže se to vůbec nevyplatí.POkud si budeš platit to minimální nemocenské ,myslím 92-140,–,to sociální se ti nezvedne,ale v případě,že bys měla nárok na PPM,bude to dělat kolem 3000tisíc.Tak já jsem to udělalala tak,mně tedy i o pár dnů utekl nárok na PPM,že jsem si platila dobrovolné nemocenské 140,–,to stačí 3 měsíce platit a vznikne ti nárok alespoň na tu nemocenskou,což dělá taky kolem těch 3000,–(.ta nemocenská i PPM se právě počítá z výše záloh nemoc.pojištění)tuhle částku budu pobírat do porodu a od porodu mi bude doplácena do výše mateřské.
snad jsem to napsala nějak srozumitelně.takhle to mám já,tak nevím
jinak když budeš na neschopence,zdravotko a sociálku neplatíš

Jo jo chápu to.

O těch 3.měsících jsem se také dočetla(abych měla nárok na nemocenskou).
Takže první důležitá věc-v nemocenské neplatím zálohy.

Vypočítala jsem si i kolik by mi dělala PPM a kolik ta nemocenský a je to teda ubohé,vím že je to okolo tech 3tisíc,ale co už-chtěla sem s tím vy***** a nasadit si velké zálohy na nemocenské,ale už to ucvalki,páč toho OSVČ asi dost zneužívali (upřímně-nedivím se…)

No tohle mě nenapadlo,ten tvůj způsob vyřešení..

No a taky vyvstává ta otázka : V případě,že bych se vzdala PPM (která je skoro stejná jako nemocenská) tak jako ty, měla bych já nárok na volbu rodičáku??? Protože to musíš mít těch 270 dní nemocenské zaplaceno,a pokud budu od např.3-4měsíce na nemocenské,nebudu si platit zuálohy a tudíž se mi nebude započítávat placení nemocenské do systému ne???A tím ádem bych neměla nárok na volbu rodičáku…

• Citovat
  • Upravit
21353
30.12.11 09:12

Našla jsem toto na www.mpsv.cz

Základní podmínky nároku na tuto dávku jsou: V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů. U OSVČ je další podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství účast na nemocenském pojištění jako OSVČ po dobu aspoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.

Ale asi nejjednodušší budeš mít zavolat si na správu sociálního zabezpečení ve svém okrese. Tam ti poradí jak to bude.
Já myslím, že budeš mít nemocenskou vypočítanou ze svého odvodu 92,– / měsíc, ale na PPM asi nárok mít nebudeš. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselka666
30.12.11 09:14
VeKo píše:
Našla jsem toto na www.mpsv.cz

Základní podmínky nároku na tuto dávku jsou: V den, od něhož je dávka přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů. U OSVČ je další podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství účast na nemocenském pojištění jako OSVČ po dobu aspoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.

Ale asi nejjednodušší budeš mít zavolat si na správu sociálního zabezpečení ve svém okrese. Tam ti poradí jak to bude.
Já myslím, že budeš mít nemocenskou vypočítanou ze svého odvodu 92,– / měsíc, ale na PPM asi nárok mít nebudeš. :think:

Jo tohle jsem taky četla,ale já tomu nerozumím :lol:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:19

Holky já nevím,ale mě se zdá čím dál jednodušší si zažádat o PPM a následně rodičák přes mojeho chlapa (od r.2012 je už totiž povoleno takhle zažádat)…

1. Půjdu na směšnou nemocenskou (cca 3 tisíce) např. v tom březnu
  2. hospodu zavřu od té mojí nemocenské
  3. po dobu nemocenské si vlastně zálohy platit nemusím…
  4. Až nastoupím na PPM (díky mojemu chlapovi) tak si zruším živnost abych

nemusela platit zálohy (nebo pozastavím) 5)po porodu si zažádám o rodičák (zase přes chlapa)

Akorát mě ještě napadlo-kdybych brala tu nemocenskou až do porodu a po porodu si chtěla zažádat o volbu rodičáku přes chlapa, šlo by to?Jako že bych si nevyčerpala PPM (nevím kolik bych dostala,je zaměstnanec a nevím jestli bych neskončila hůř jak s moji směšnou nemcenskou), ale po porodu si normálně zvolila rodičák?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.12.11 09:20

Ahoj, já myslím, že by pomohlo, kdybys podala vyšší daňové přiznání, tím by ti zpětně vznikla povinnost doplatit sociální i zdravotní a stoupl by ti i vyměřovací základ - jak ti to vychází?
Na neschopence platit ZP ani SP nemusíš a živnost bych jen pozastavila.
Případně se nechej zaměstnat.

• Citovat
  • Upravit
21353
30.12.11 09:25

No asi bude hlavní počkat jak to bude v příštím roce s tím přestupem manžela na PPM..... :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselka666
30.12.11 09:25
tatranka1 píše:
já jsem se PPM nevzdala,mně nevznikl nárok.jinak nevím jak to je,když by ti na ni vznikl nárok a ty nenastoupíš,což v tvém případě je asi kravina,když jsi sama na hospodě..jedině kdybys měla náro na ppm,tak bys na ni plynule z té neschopenky přešla.ale to ti nejlíp asi poradí-pokud budou vědet… ;) na sociálce

No takhle jsem to myslela…

On totiž nárok na PPM bude mít (má už jako zaměstnanec odpracované). Tak to teda asi uděláme tak,že já půjdu na nemocenskou,na kterou už nárok mám (3měsíce si nemoc. platím) a poté přejdu na PPM (která bude vypočítaná z platu přítele) a po porodu si zase před něho zažádám o volbu rodičáku…

Akorát by mě zajímalo,jak mu to vypočítají,když má už odpracované,ale až teď se usadil a dělá 4 měsíce v nové práci (předtím dělal-ale na smlouvu- tak nějak různě,třeba někde měsíc,někde 3 měsíce atd.) :think:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:26
VeKo píše:
No asi bude hlavní počkat jak to bude v příštím roce s tím přestupem manžela na PPM..... :nevim:

POčkej,musí to být na manžela???
Já myslela že na otce dítěte,který je zapsaný v RL…

My manželé nejsme..

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:29
miselka666 píše:
VeKo píše:
No asi bude hlavní počkat jak to bude v příštím roce s tím přestupem manžela na PPM..... :nevim:

My manželé nejsme..

Ale tohle mám zjištěné, už je to hotová věc-je to schválené a platí to od 1.1.2012.
Právě já jsem se dost zajímala o tu mateřskou a tohle ještě než jsme se rozhodli snažit se (nechtěla jsem dfotohgo spadnout afakt nevědět vůbec)…

M+ě by to všecko vyšlo,jak jsem plánovala…Ale nějak jsem nepočítala s tím stavem,že mi bude na :poblion: a prostě celkově únava atd… Já bych to nedala sama,a nikoho si tam dát nemůžu…

Neuživím tam nikoho,teď přes zimu mám obrat 30.000,–/měsíc, z toho 6.000,– nájem,odečti si zálohy a jen nákupy na hospodu dělají min. 13.000,–… :poblion: OSVČ za všechny prachy..

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:30
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
VeKo píše:

My manželé nejsme..
jasně,na otce dítěte

Uf 8)

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:32
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
tatranka1 píše:
já jsem se PPM nevzdala,mně nevznikl nárok.jinak nevím jak to je,když by ti na ni vznikl nárok a ty nenastoupíš,což v tvém případě je asi kravina,když jsi sama na hospodě..jedině kdybys měla náro na ppm,tak bys na ni plynule z té neschopenky přešla.ale to ti nejlíp asi poradí-pokud budou vědet… ;) na sociálce

No takhle jsem to myslela…

On totiž nárok na PPM bude mít (má už jako zaměstnanec odpracované). Tak to teda asi uděláme tak,že já půjdu na nemocenskou,na kterou už nárok mám (3měsíce si nemoc. platím) a poté přejdu na PPM (která bude vypočítaná z platu přítele) a po porodu si zase před něho zažádám o volbu rodičáku…

Akorát by mě zajímalo,jak mu to vypočítají,když má už odpracované,ale až teď se usadil a dělá 4 měsíce v nové práci (předtím dělal-ale na smlouvu- tak nějak různě,třeba někde měsíc,někde 3 měsíce atd.) :think:
no jestli splňuje těch 270 dnů tak ta PPM se počítá za poslední čtvrtletí,ne? :think:

Jo?Aháááá,tak už mi svítá :dance: :dance:

Díky :*

No tak to jo,já jsem se bála,že to budou všecko propočítávat a co z toho nakonec zbude…270dní má na 100%,akorát tady na Valachách je takový trend zaměstnat někoho na zkuš. dobu těch 3 měsíců a těsně před koncem ho vylít a vzít zase někoho takto…

A teď se mu konečně podařilo najít práci,kde je v teple a má jisté peníze (prodavač ve vodo topo-fa ELPOS)… :pankac:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:34
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
Holky já nevím,ale mě se zdá čím dál jednodušší si zažádat o PPM a následně rodičák přes mojeho chlapa (od r.2012 je už totiž povoleno takhle zažádat)…

nemusela platit zálohy (nebo pozastavím) 5)po porodu si zažádám o rodičák (zase přes chlapa)

Akorát mě ještě napadlo-kdybych brala tu nemocenskou až do porodu a po porodu si chtěla zažádat o volbu rodičáku přes chlapa, šlo by to?Jako že bych si nevyčerpala PPM (nevím kolik bych dostala,je zaměstnanec a nevím jestli bych neskončila hůř jak s moji směšnou nemcenskou), ale po porodu si normálně zvolila rodičák?
právě na to se jdu v po zeptat,jak je to s tou žádostí přes přítele

JO jako takto!! No tak to by zajímalo i mě,tak prosím potom sem hoď info :palec:

Jakože já spíš nevím kam s přítulou zajít,kde žádat,co všechno doložit atakto no…A hlavně nechci řešit všechno na poslendí chvíli,proto se ptám už teď…

Nenvidím,když se prostě něco nechá ladem a pak se to řeší za 5 dvanáct,málem by tě kleplo z těch stresů… :cert:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:35
tatranka1 píše:
Anonymní píše:
Ahoj, já myslím, že by pomohlo, kdybys podala vyšší daňové přiznání, tím by ti zpětně vznikla povinnost doplatit sociální i zdravotní a stoupl by ti i vyměřovací základ - jak ti to vychází?
Na neschopence platit ZP ani SP nemusíš a živnost bych jen pozastavila.
Případně se nechej zaměstnat.
ono už to prý zpětně doplatit nejde hjako to bylo dřív

NEne nejde..

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:37
tatranka1 píše:
dám ti vědět jak jsem já dopadla v PO,co mi řeknou.

Super,díky mockrát :palec:

A jinak děkuju vám celkově za rady,spadl mi kámen ze srdce,že to zas tak složité nebude…Už jsem si představovala jak budu dělat s břuchem a pak ještě létat po úřadech, to bych fakt nedala :-(

Akorát se budu muset smířit s tím,že ta nemocenská bude jako almužnička :nevim:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 09:48
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
tatranka1 píše:
miselka666 píše:

právě na to se jdu v po zeptat,jak je to s tou žádostí přes přítele

JO jako takto!! No tak to by zajímalo i mě,tak prosím potom sem hoď info :palec:

Jakože já spíš nevím kam s přítulou zajít,kde žádat,co všechno doložit atakto no…A hlavně nechci řešit všechno na poslendí chvíli,proto se ptám už teď…

Nenvidím,když se prostě něco nechá ladem a pak se to řeší za 5 dvanáct,málem by tě kleplo z těch stresů… :cert:
no,když se to bude řešit přes přítele,tak formulář vyplní jeho účetní a ten dostaneš na ÚP nevím název toho oddělení,ale to se zjistí tam a zase ho tam odevzdáš.pokud by to pak bylo normálně na tebe,tak ten formulář vyplní socilka a zase ho pak odevzdáš na ÚP.takhle to tedy chápu já

No tak to je dobré,páč pokud se to teda bere za čtvrtletí (myslím poslední čtvrtletí před porodem dítěte) tak to už bude mít tady tuhle práci takže to si můžu cca vypočítat PPM,páč vím kolik má penízků :pankac:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex