Nemocenská a mateřská - jsem OSVČ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
miselka666
30.12.11 12:34

Ty vogo,já už to zas vůbec nechápu :? :,( :,(

A to jsem byla ráda,uplne mi spadl kamen ze srdce že vím jak to bude a že všechno chápu…

Jediné,co chápu je, že už můžu jít na nemocenskou a budu pobirat nejakých 2.500,– páč dávám 92,–/měsíc …

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 12:39

Mě by strašně pomohlo, kdybych se někde dozvěděla, zda se započítává nemocenská do účasti na nemocenském pojištění…

• Citovat
  • Upravit
miselka666
30.12.11 12:42
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
tatranka1 píše:
miselka666 píše:
tatranka1

Takže se dostávám do stejné situace jako ty…Budu muset jít na nemocenskou až do porodu a po porodu si zažádám přes přítele o rodičák (tohle se může oficiálně,normálně si zažádáš s jeho papírama o volbu rodičáku)…

Ale PPM se to netýká,tak je to dané že musíš mít 270dní splněných a pokud to chceš udělat přes otce dítěte,musí otec s tebou písemně sepsat 7-mi denní smlouvu,že půjde na min. 7 dnů na PPM,což by znamenalo že by musel dát výpověď na 7 dní…
výpověď by dávat nemusel.ale to se mi tedy navyplatí,ne?PPM je nižžší než mzda.tak to radši budu na tý nemocenský+přítelovo plat.no nic,mám z toho guláš.v PO budeme chytřejší.
Proč se to nevyplatí?U nás by se to vyplatila,když budu mít měsíčně 2.500,– nemocenskou…Tak já sem myslela že by musel dát výpověď…
já nevím,tak když budu brát nemocenskou 3000,– a přítel nastoupí na mateřskou,ta je nižší než mzda a tu pobírat tedy nebude,ne?bude pobírat tu mateřskou.říkam to dobře :think: tak to bude lepší,když budu marodit a přítel normálně chodit do práce.já nevím,už jsem z toho jelen
No on ale po 7-mi dnech půjde zpět od práce a PPM přepíše na tebe takže budeš brát ty PPm (nevím kolik tvůj vydělává,ale kdyby vydělával třeba 12tisíc hrubého tak budeš mít 8-9tisíc) a on bude mít akorát o 7 dní zkrácenou výplatu…A PPM se bere 28 týdnů…
aha,takže tu ppm bych ppak normálně brala do těch 6-8 týdnů po porodu nebo by se to každý měsíc muselo přepisovat? 8o

PPM se bere 8.-6. týdnu před porodem a trvá 28 týdnů…Takže když nastoupíš 8-mý týden před porodem ma MD,tak ji budeš pobírat těch 8.týdnů + 20 týdnů po narození miminka.Když nastoupíš na MD 6.týdnů před poroden,budeš MD pobírat po narození miminka ještě 22.týdnů.

Přepíše se to jen jednou,ale musí to být na partnera napsané 7 dní.A volno si myslím fakt vzít nemůže,on musí prokázat že nemá pracovní poměr (i kdybys šla ty na MD,tak bys u toho nemohla být zaměstnaná) tzn. že asi musí ukázat smlouvu o rozvázání pracovního vztahu…

Proto jsem psala,že by musel dát na 7 dní výpověď…

• Citovat
  • Upravit
21353
30.12.11 12:56

Myslí, že by nemusel dávat výpověď, přece žena když jde na PPM tak taky nedává výpověď. Pouze by na dobu PPM nebyl v práci a pak by se zase po PPM vrátil, podle mě to bude úplně stejně jako když na PPM odejde žena. :think:

Jesti se doba na PN započítává jako doba účasti na nemocenské…ty jo to fakt nevím… :nevim: . Typla bych si že ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8644
30.12.11 13:21

miselko nečetla jsem úplně celou diskuzi, ale pokud půjdešna neschopenku v těhotenství, nemocenské pojištění ti normálně běží dál, i když neplatíš zálohy, takže bys těch 270 dní teoreticky mohla stihnout. Od termínu porodu odečti 6 týdnů a pak zpětně spočítej dny,kdy jsi přihlášená k nemocenskému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8644
30.12.11 16:48

neplatí, ale nemocenské pojištění běží dál, mám to teď taky tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselka666
31.12.11 10:21
marti81 píše:
miselko nečetla jsem úplně celou diskuzi, ale pokud půjdešna neschopenku v těhotenství, nemocenské pojištění ti normálně běží dál, i když neplatíš zálohy, takže bys těch 270 dní teoreticky mohla stihnout. Od termínu porodu odečti 6 týdnů a pak zpětně spočítej dny,kdy jsi přihlášená k nemocenskému.

:potlesk: :potlesk: DĚKUJU :palec:

No tak to je paráda,včera mi to říkal i kamarád co je OSVČ,že ikdyž neplatím zálohy,furt se to počítá takže to normálně stihnu :dance: :dance: :dance:

Já jsem OSVČ od 1.10.2011 a taky si platím od té doby nemocenskou…Teď v lednu to bude 4.měsíc co si to platím a otěhotněla jsem v prosinci…Myslím že TP bude někdy konec srpna-začátek září takže půjdu na mateřakou cca na začátku července…

A abych měla spln ěných 270 dní (počítala jsem si to přesně na rok 2011 a 2012-myslím dny-že je přestupný apod.) tak když si to ještě v červnu zaplatím,budu mít 274 dní :dance:

• Citovat
  • Upravit
miselka666
31.12.11 10:23

No a teď mi vyvstává další otázka :mrgreen:

Když teda d týdnů ty osáhnu jak na mateřskou tak na volbu rodičáku sama tak ta mateřská budě těch tisíce???To mi totiž vyšlo protože si platím nejnižší nemocenské…A až potom rodičák po 28 tydnech bude vyšší????

• Citovat
  • Upravit
8644
31.12.11 11:05

myslím, že to bude velmi těsné, datum porodu si spočítej tak, že k datu poslední menstruace připočti 9 měsíců a pak ještě 6 dní (bude přestupný rok, jinak se připočítává 7), tohle datum ti zatím spočítají i u Dr. a podle toho ti na sociálce budou počítat ty dny. Pokud budeš dál pracovat, budeš dostávat 28 týdnů tu malou částku, pokud půjdeš na neschopenku taky, ale pokud půjdeš na neschopenku, řekněme od 1.2.2012 a za prosinec by sis zaplatila těch 142 (1807 sociální) a za leden by sis zaplatila třeba 1000 na nemocenské a 12696 na sociální, tak nemocenskou bys měla asi 7780 a mateřskou asi 10100. Chce to spočítat i podle příjmů, jestli se ti to vyplatí, ale stát se může cokoliv a kdybys skončila na té neschopence, tak určitě. Ale dopředu nikdo nevidí, jak to bude, tak je to těžké rozhodování, těch 12696 je dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselka666
31.12.11 11:18
marti81 píše:
myslím, že to bude velmi těsné, datum porodu si spočítej tak, že k datu poslední menstruace připočti 9 měsíců a pak ještě 6 dní (bude přestupný rok, jinak se připočítává 7), tohle datum ti zatím spočítají i u Dr. a podle toho ti na sociálce budou počítat ty dny. Pokud budeš dál pracovat, budeš dostávat 28 týdnů tu malou částku, pokud půjdeš na neschopenku taky, ale pokud půjdeš na neschopenku, řekněme od 1.2.2012 a za prosinec by sis zaplatila těch 142 (1807 sociální) a za leden by sis zaplatila třeba 1000 na nemocenské a 12696 na sociální, tak nemocenskou bys měla asi 7780 a mateřskou asi 10100. Chce to spočítat i podle příjmů, jestli se ti to vyplatí, ale stát se může cokoliv a kdybys skončila na té neschopence, tak určitě. Ale dopředu nikdo nevidí, jak to bude, tak je to těžké rozhodování, těch 12696 je dost.

Já jsme myslela,že jak budu na nemcenské (kdybych šla třebas v dubnu),že budu mít kolem 2.500,– (platím si nemocenské 92,–/měsíc…A pak jak bych nastoupila na mateřakou tech 8-6 týdnů před porodem,dostávala bych nějaké 3.000,– (to je výpočet z toho co odvádím na nemocenské) a zbytek do já nevím kolika by mě doplatil stát…Tak jsem to i někde četla…

To jako budu pobírat po dobu nemocenské 2.500,– (což chápu,když si platím nejmenší zálohu) a pak 28 týdnu mateřské nějaké tři tisíce???A až po 28-mi týdnech si zvolím rtodičák a budu dostávat 7 tisíc (na tříletté variantě) ????

• Citovat
  • Upravit
8644
31.12.11 11:40

nevím jak podle té novely teď, ale doteď se po porodu dorovnávala částka nízké mateřské do výše rodičáku, teď už bude blbé to, že to dorovnání už ti bude čerpat těch 220000kč rodičovského příspěvku, takže pokud bys chtěla rodičák na tři roky, tak bys po ty tři roky dostávala od porodu cca 6500.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
miselka666
1.1.12 23:44

Jo taky už jsem o tom něco málo našla…

Takže pokud se ta nemocenská počítá jakože to latím ikdyž v reýálu ne,tak to udělám asi následovně…

1)nastoupím na nemocenskou cca duben/květen a budu dostávat nějak 2.500,–/měsíc

2)v červenci nastoupím na mateřskou a budu pobírat cca 3000,–/měsíc

3)po porodu si zažádám o doplacení PPM do výše rodičáku (ten si taky zvolím)

Tak nakonec mi to vyjde všechno tak akorát o fous :-)
Akorát mě teda štve,jak malé peníze budu dostávat do toho porodu .....

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex