Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Petunye píše:
No, bydlime v byte.Ja si nemysli, ze jsem lina, ale ona to bere podle sebe, ze mela tri kluky a bydlely v baraku v silenych podminkach, musela nosit vodu ze studny a bla bla bla. Ptaly jste se, kdy uklizim? Tak prubezne. Dovolim si rict, ze mam porad uklizeno, prach nikde, vysavam denne, dite mam ciste, najedene, spokojene. Nevim, co by ta zenska chtela. Verte mi, ze ackoli teda podle nekterych tady nedelam skoro nic, tak vecer jsem unavena a lehnu a spim.
Tak až budeš mít tři děti jako měla tchýně, tak taky nebudeš mít takový veget a budeš lítat jako ona.
Jen teda nebudeš nosit vodu a prát plíny.
Máš se dobře a užívej si klidu s jedním dítětem.
To, že nemáš víc práce ale přece neznamená, že jsi líná:-)
Jak ta debata vznikla? Neřekla jsi jí, že se ti něco nechce nebo tak podobně? Přece by jen tak z ničeho nic neřekla, že jsi líná ![]()
Já ještě na MD pracuju, mám dvě malé děti, takže tvůj den mi připadá jako odpočinkový:-)
Tchýně ti prostě závidí pohodové mateřství. Jestli ona tahala vodu, určitě vyvařovala plinky, barák, zahrada…to je pěknej záhul. Holt v dnešní době a v bytě je to o něčem jiném.
Jak psaly holky, když máš doma uklizeno, dítě spokojené, může se jít vycpat!
@Petunye podobne vypada i muj den s pulrocnakem. nic vic nedelam, protože nemusim. také bydlime v malem byte. ale ja jsem přes den nerada doma, oba nas to takhle nudi
takze hodne courame venku, se psem, s kamoskama, na navstevy, navstevy k nam…prcka všechno zajima a hned je spokojenejsi ![]()
takze dle me lina nejsi, proste delas to, co je třeba. a na tchyni se vyprdni, nemá cenu se tim nervovat. za chvili uslysis, jak se nase generace ma skvele, my mame pracky, susicky, papirove pleny… si to musíme uzit, ne?!
![]()
Po tvem druhem prispevku to vidim jednoznacne na tchyninu zavist
A samozrejme, ze je rozdil mit jedno dite (a navic s takovym spankovym rezimem - zavidim
) anebo deti tri. To se prece srovnat neda, takze toto muze tchyne srovnavat az tehdy, kdy budes mit taky deti tri a pak treba neco nebudes zvladat tak dokonale jako ona.
Vidim to jako pohodovou rodicovskou, manzel nosi domu dost penez, tak proc by ses mela pachtit nekde po brigadach a dite odkladala do jesli nebo nekde jinam na hlidani. Misto toho se venujes sve dceri, coz je jedine spravne, takze bych si s tim vubec nedelala tezkou hlavu…
@Petunye píše:
No, bydlime v byte.Ja si nemysli, ze jsem lina, ale ona to bere podle sebe, ze mela tri kluky a bydlely v baraku v silenych podminkach, musela nosit vodu ze studny a bla bla bla. Ptaly jste se, kdy uklizim? Tak prubezne. Dovolim si rict, ze mam porad uklizeno, prach nikde, vysavam denne, dite mam ciste, najedene, spokojene. Nevim, co by ta zenska chtela. Verte mi, ze ackoli teda podle nekterych tady nedelam skoro nic, tak vecer jsem unavena a lehnu a spim.
Porad nechapu co resis? Ze jsi unavena i kdyz toho delas min nez tchyne? Nebo o co jde? Kazdeho unavi neco jineho, me treba nejvic unavi nic nedelani
. Stupen unavy nema s lenosti nic spolecneho. Stene jako nema s lenosti nic spolecneho, ze nemas co delat. Lenost je, kdyz mas neco udelat a nechce se ti. Ne kdyz nemas co udelat.
Máš pohodovu mateřskou, dítko hodně spavé a bu´d ráda a užívej si to.
Moje mamka mi taky pořád řkala, jaká ona byla chudnika, co všechno musela zastat…a jako co já s tím? žiju prostě v moderní době, kdy zmáčknu x tlačítek a spotřebiče makají za mě…to se mám jako jen kvůli tomu, že mamka to tak neměla, vracet do „doby kamenný“?
Raději jsem narvala myčku, pračku, pekárnu a šla si s dětma hrát, než abych šůrovala…no a že jsem si na rodičáku četla knížky a tak, to byl skoro hřích
Pravda, vařila jsem teda denně a i příkrmy, skleničky jsem nekupovala a ještě jsem si rodinku rozmazlila opravdu domácím stravováním a teď se mi to vymstilo, když chodím do práce
.
Teď chodím už do práce a jak ráda vzpomínám na ty pohodičku na rodičáku
Jako, všichni mě strašili, jak šílený to bude až nastoupím do práce, ale příjde mi, že je to sice zrychlenější ty dny, ale pořád mám i čas pro sebe…
Já taky nechápu, co řešíš. Máš jedno dítě, malinké, poměrně spavé a nenáročné. Malý byt, staráš se jen o dítě, takže pohoda, klídeček, správná rodičovská. Nechápu, co řešíš, co ti máme napsat? když napíšeme, že máš klídeček a pohodu anic celkem neděláš, čílíš se. Vodu ze studně tahat nemusíš. Jak se posuzuje lenost?
Popsala jsi svůj den, podle toho popisu pohoda jazz. Tak o co jde?
Ale jo, nase matky toho zvladaly vic - ostatne i dneska najdem takove matky, co u deti zvladnou hospodarstvci se zviraty a pole se zeleninou, do toho delaj domaci sunku a jogurty atd atd…
nase matky minimalne praly ctvercovky a jak jsem se doslechla, pripravit sunar bylo celkem casove narocny, mineralka se prevarovala hodne dlouho a pak chladila, aby to necuckovalo, pak se to zase ohrivalo ve vodni lazni…pakarna.
drive se teda na deti podstatne vice kaslalo, babicka zase vypravuje, jak se za jejich dob decko vzalo s sebou na pole, kde lezelo v zavince na vozejcku. kdyz uplynuly 3 hodiny, zenska prerusila kopani a sla nakojit.
taky jsem cetla o matce, co chodila do prace, dite v postylce - jen se vracela dom na krmeni.
a to nemluvim kdybychom nemely vsechny ty domaci spotrebice, predstavte si prat v ruce!
no ja jsem taky lina a jdu tou cestou, ze mam doma bordel, ale semtam udelam nejaky marmelady a podobne. A varim jako zavodni jidelna, mame furu koled.
O malou se staras, mas asi uklizeno, vyprano, nakoupeno… Co vic? A hlavne, JE TO TVOJE DOMACNOST!!! Nikdo, krome manzela, se ti do toho nemuze plest. Mam to podobne, ale vetsinou jsem s malou porad nekde venku. ![]()
Ja mam taky doma docela veget, rano vstanem, dojdem ven na hriste, prijdem pred obedem, ohreju jidlo, dam malyho spat, spi tri hodiny, ja chrupnu s chvilku s nim, vzbudi se, zas jdem ven a prichazime navecer, malej si hraje, manzel kolem ty pul sedmy prijizdi tak si hraje s nim, ja mezitim nahazu nadobi do mycky, vysaju, vytru, zacnu si varit jidlo na dva dni, pak je koupacka, pohadka spanek, ja dovaruju. Peru vetsinou nez jdem ven, aby se vypralo nez prijdem a ja ho rovnou povesila, zehlim vecer kdyz malej spi.. jelikoz je porad dost spavej tak pohodicka, v cervnu se narodi druhy a skonci to, pokud nebude spavec po brachovi ![]()
Moje mama take s oblibou vyklada, jak mela dum, dobytek, tri děti a zvladala vse.
Dle meho jsou dnesni zeny uplne jinde, jsme treba krehci, mame vice vymozenosti, nelze to srovnávat! Driv byly deti naucene v ohrafkach zatimco matky makaly na zahradce, dnes je trend byt co nejvice s ditetem a venovat se mu.
Dite mas obstarane, domacnost taky, co vic mas delat? Lina urcite nejsi. Zvladat se toho da vic, ale zalezi, kde zijes a co musis udelat, ze.
Z tchyne si nic nedelej a zij si podle sveho
Moje bude asi podobna te tve, ja mam tri deti a manzela tez cele dny v praci, o deti je postarano, doma uklizeno, navareno, ale vecer jsem unavena jak blazen. Tchyne mi neustale naznacuje, ze toho mam malo, co ona vsechno zvladala, a ze bych mela chodit po vecerech do prace, pry jak prijde manzel z prace, ja bych mela jit nekam pracovat. Deti maji 4, 3 a necely jeden rok (zadne neni ve skolce, skole). No podle tchyne nemam narok na spanek, kdyz cele dny jsem jen s detmi a nic nedelam
![]()
Tak jaký si to uděláš, takový to máš, ne?
Já mám děti dvě, s podstatě jsem na ně taky sama - tátá funguje bezvadně, ale má mraky svoje práce. Vařím, uklízím barák, ve volných chvílích záhrádka, šití… Od rána se skoro nezastavím. Vařím pro nás i pro miminko, když mám navařeno, tak druhý den je klidnější, to se občas stane, že si i natáhnu nohy a nedělám nic ![]()
Ale na tchýni kašli, není to o lenosti, ale o tom, jakou pohodu chceš mít doma. No tak toho zvládala víc… to je snad její věc - je ale pravda, že tenkrát byla jiná doba. Pokud ji svým chováním nějak neomezuješ, tak jí to může být jedno.
Myslím že jsi normální máma na mateřský, holt v dob skleniček a jednorázovek to máme lehčí. to že si nevaříš pro sebe, to je jen tvoje věc. taky se přiznám že se občas odbydu nčím z lednice, a klukům udělám ten nejjednoduší kuřecí vývar se zeleninou. akorát můj názor, já bych 16m dítě koupala asi denně. kojence který jen leží, tak klidně obden, i míň, ale takový batole už se asi trochu zpotí přes den ![]()
Tak přijde mi, že toho opravdu nic neděláš, ale i kdybys měla chůvu, uklízečku a ještě kuchařku, tchýni to může být jedno ![]()