Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takto nejak si predstavuji svoji materskou, jeste k tomu mame mycku, roboticky vysavac - nevyzivam se uklizenim, miluju poradek a cistotu, ale rozhodne pro to nebudu zit…
Jedine co, tak asi ta tchyne z neceho vychazela, neco se ji nelibilo? Nebo si neco neudelala? Jinak si neumim predstavit jak k takove vypovedi z jeji strany doslo…
Nedalas ji kolac, veceri? Atd? ![]()
S těma plínama v dnešní době: už se nevyvařují, takže za mě je jedno, zda někdo jde s plínama do koše/popelnice nebo do pračky
… musela jsem
A k zakladatelce: takové dovolenou ti upřímně závidím a tchýně asi taky
![]()
Tak nečetla jsem celou diskuzi, ale název mě pobavil. Já myslím, že zakladatelka má normální den na md mámy z bytu s jedním dítětem. Já bydlím teda ve 100m bytě, jsem na md, máme 2 děti a to 3 a 1,5 roku. Kluk teď začal chodit do školky 3 dny v týdnu a musím říci, že ty 3 dny se naplno věnuji holčině a doma nic nedělám, ty 3 dny má též k obědu skleničky a já si vezmu něco z ledničky. Jinak celé ty 3 dny trávíme v bazénu, na cvičení, venku, občas projdem město. Čtvrtek a pátek samo vařím a to jím s dětma. Jinak nakupuju 1× týdně na velkým týdením nákupu, to zabere i s cestou 1,5 hodinky, uklízím průběžně, nemyslím si, že by to zabralo nějak extra času a to musím říci, že mám fakt uklizeno a kdokoli k nám přijde, nevěří, že máme 2 děti, pere pračka, to snad ani není práce, žehlím tak hodinku týdně. A o víkendech mám práci asi jako každá žena ať na md nebo pracující. Stíhám naprosto vše, k tomu mám doma chlapa, kterej sice chodí do práce, ale starání o děti též bere jako práci a rozhodně nečeká, že dopoledne vypígluju celej byt, navařím, napeču a další věci. Takže u nás veškerá práce v domácnosti zůstala přesně tak rozvržená, jako když jsem chodila do práce. MD je od toho aby jsme vychovávali dítě, ne šůrovali. Tak nevím, jsem líná nebo ne? Za mě ne, stíhám vše, md si užívám i se dvěma dětma a jsme všichni naprosto v pohodě. Jednou na toto období budu hooodně ráda vzpomínat.
Já si myslím, že líná nejsi.. Pokud máš všechno tak jak má být + -, tak nevidím problém.. Myslím tím rozumně uklizeno, rozumně se věnovat dítěti…
Ono s jedním dítětem na bytě to tak většina má a myslím, že to neni, že je někdo líný.. Naopak bych řkela, že se lidi mají, proč by měla každá máma být uhnatá a mít udělané hromady práce?? Je rozdíl jak tu někdo psal, když někdo má nějaký rodinný dům a chová něco, tak to je jiná, stíhat nějak musí, nějak bych to nesrovnávala…
Já u prvního bydlela na bytě a měla jsem to podobně, dokonce jsem se někdy i nudila
Přestěhovaly jsme se na barák a prostě práce dvakrát tolik.. Sice máme druhé, ale spíš beru povinnosti co mám na baráku a co na bytě…
Takže podle mě, když máš poděláno, obstaránou domácnost, tak si prostě sedni u kávičky, PC, když dítě spí..
Nevím proc jsi se dostala na tuhle debatu s tchyni, ale ja bych se takhle nudou zbláznila a hlavně by mne to neuspokojovalo..ja se dvouma dětma odmaturovala, studovala VS a podnikala..a stejne jsem měla občas depky, že jsem vlastně k ničemu…proto chci už nastoupit do prace, i když ještě nemusim…
nechci se tě dotknout, ale ano, toto je podle mě nicnedělání. Ale přeju ti, že to máš tak krásné zorganizované a najdeš si i čas na sebe
![]()
Já mám děti dvě (27 měsíců a 8 měsíců), každý den (někde ob den) vařím - chlap nechodí na obědy, tak aby měl teplou večeři, dětem skleničky nedávám, vařím jim čerstvé. Do toho mám na starosti barák a kousek dvorku se zahrádkou.
Neříkám, že všechno stíhám tip ťop, ale vytížená jsem teda slušně. A abych ze sebe nedělala naprostou supermatku, protože to fakt nejsem, tak musím teda říct, že mi chlap hodně pomáhá jak s dětma, tak s domácností a občas 1 x měsíčně toho staršího šoupnu na víkend k mojí mamce.
Jinak ale na tchýni se vyprdni… ať si pindá. Každý to má tak, jak si to sám zařídí… ![]()
@Petunye Tchýně normálně závidí, bych jí trošku popíchla - třebas se jí zeptej, estli nechce chvilku hlídat, aby sis odpočala
. Si z toho nic nedělej, mě zase tchýně vykládala, že jí stačí spát 5 hodin denně, i míň
a copa že s tím nočním vstáváním k miminu nadělám. ![]()
@Petunye Nevim, jak jste se k tomu dostaly, ale tohle je podle mne normální den vetsiny matek. Přece nebudeš každy týden umyvat okna, aby jsi vykazovala cinnost. Ono kdyz se k tomu přidá návštěva doktora, cvičeni či co ja vím, tak to bohatě stačí.
Vcelku normální, poklidný režim matky s jedním dítkem v bytě ![]()
Já mám k tomu navíc dvě kočky, takže musím častěji uklízet, byt o pokoj větší. A teda vařím pro sebe i pro malou - pro ni každý den, pro sebe někdy na dva dny, někdy každý den. Jednou týdně chodíme plavat. Baví mě háčkování, to sežere času dost
Jsou dny, kdy večer padnu vyřízená do postele a pak dny, které jsou skoro „leháro“ ![]()
No je hezký, žes nám vypsala, co všechno děláš, ale my nevíme, jak to u tebe vypadá a jestli náhodou neděláš jen zlomek toho, co by bylo třeba, aby se udělalo ![]()
Ahojky!
Já má doma taky 16 měsíční a druhou dvouměsíční a tím že mám menší tak se starší prostě více osamostatnit musela! Ona si hraje sama akorát někdy příjde a chce mi ukázat co se právě s danou věcí apod naučila menší zatím skoro pořád spí doma uklidím, vyperu, vyžehlím, uvařím a protože máme rodinný domek je to vše co stíhám a manželovi to stačí on si zkusil celý den být takhle doma a nechápal jak to zvládám a to po celém dni s malejma holkama míváme sex skoro každý den (jsme pár který si v tom rozumí) takže nevím jak bych to posoudila ty máš sice jedno dítě ale takové mamátkové to moje stejně staré je samostatné ale já mám zase dvě =)
Myslím si že hodně záleží na tom jestli máte zvířata, kde bydlíte prostě co vyloženě dělat musíš a co ne =) nejsi na tom zase španě tchýně je ze staré školy kdy dělali i strašné hovadiny na které ty dnes máš elektroniku apod ![]()
Těžko posoudit, zda jsi líná ![]()
Jak už tu někdo psal, je rozdíl mít zvířata, dům nebo byt.
Kdysi dávno, když jsem měla jen dvě děti jsme bydleli v bytě - kuchyň + obyvák, ložnice, dětský pokoj, pracovna, koupelna a šatna. Velmi důkladné vysávání mi zabralo tak 10 minut, vytírání asi 15 s tím, že jsem měla hotový celý byt. Mytí nádobí byla chvíle, to samé, vyndat ho z myčky a uklidit, pračka prala sama, a žehlení mi zabíralo denně třeba půl hodiny - žehlila jsem po částech. Takový ten úklid, kdy jsem celodenně sbírala hračky a bordel po dětech byl vždy na dvě-tři minutky
Pointa - každodenní úklid jsem měla sfouklý třeba za půl hodiny, tak jsem třeba vysávala i denně ![]()
A teď - velký dům, několik domácích zvířat a několik dětí
. Starší děti hodně pomáhají, ale i přes to, vytírání celého domu mi zabere 30-40 minut, vysávání kolem 20-30, mytí koupelen cca 15, věčné mytí, uklízení, utírání nádobí to ani nepočítám, čistění zvířatům, chození s nimi na procházky… Když člověk stráví třeba 2 hodiny uklízením, ještě musí dojet nakoupit a pro děti do školky/školky, ještě k tomu psát úkoly s dětmi, vychovávat, vařit a tak dál, tak už se zdá, že toho času je MNOHEM, MNOHEM méně ![]()
Užívej si, dokud máš málo práce a nevypadá to u tebe jako, když vybuchne bomba
A na tchýni se vyprdni ![]()
Zažila jsem situaci zakladatelky, měli jsme původně s manželem byt 2+1 50m2 a jedno dítko andílka hodnýho, od miminka spal celou noc, já se kopala s prominutím do zadku. Takhle malý byt je uklizený cobydup, dodělávala jsem si přitom bakaláře. Pak jsme se přestěhovali do baráku, zrekonstruovali barák a momentálně ty dny, co jsem trávila s jedním dítětem v paneláku mi přijdou jako že to byla hotová dovolená. Teďka mám na starosti dvougenerační barák, zahradu, psa, dvě děti, chodím už 3 měsíce na poloviční úvazek do práce, manžel byl teď 6 týdnů v zahraničí na montáži a za měsíc odjíždí zase na delší čas. Jako dle mě nelze říci, že jsi líná, prostě to tak máš zařízené a vyhovuje Vám to. Mě ty 4 roky, co jsme bydleli s manželem v bytě, stačily, do bytu už nikdy. To se radši budu honit kolem baráku a děti rády pomáhají na zahradě.
Narovinu: Kdybych měla program jako ty, hvízdala bych si. To, že to mám o dost náročnější, ze mě ale hrdinu nedělá. Každá ženská má jiné podmínky a jinou situaci. Kdybych měla podmínky jako ty, tak si to užívám. A pak jsou holky, které by si možná užívaly můj život (i když o tom silně pochybuju, nebude jich mnoho). Celé to je o tom, že tchyně miluje svého syna a má asi pocit, že na něm do jisté míry parazituješ. To se tchyním často stává. Takže: Udržovat korektní vztahy na bázi hovorů o počasí, vyhnout se veškerému svěřování a hovorům o životě. Někdy pomůže trochu zalichotit ve stylu „Teda já Vás obdivuju, jak jste to všechno zvládala, to si neumím vůbec představit“. Pokud to nepomůže, tak bych si asi trochu šťournula: „Mám to snazší, než jste to mívala Vy, ale manžel je takhle velice spokojený, protože ho doma čeká usměvavá, spokojená a nestrhaná žena, která má čas o sebe pečovat a která mu pracovní shon bohatě vynahradí večer“. Buď zabere na to první (třeba je jen nešťastná, ale není zlá), nebo zlá je. Takže nastupuje druhá varianta a ať se třeba bodne ![]()
Tchýni se NIKDY nezavděčíte a je potřeba TO IHNED ZARAZIT…slušně, ale rázně.
Rodiče se nemají mladým vůbec do ničeho plést a mají dodržovat principy klasické NÁVŠTĚVY. Vy jste si vzala muže, ne tchýni a ta by měla být ráda, že má vnouče…se kterým se může chlubit a mazlit…a nenechte se deptat a myslete na své zájmy, svůj odpočinek atd…