Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@beruskakadernice Tak to nechapu, kdyz je mensi o 3 dny, tak proc mas termin dle UZ o tyden?
Pokud je o 3 dny mensi oproti terminu dle PM, tak to mas presne mezi tema dvema terminama..oni uz na tom ted asi bazirovat nebudou.. Ja mela rozdil 10dni a odpovidalo to. Kdy jsem nakonec porodila je vec druha, maly na terminy nehledel ![]()
Tak já se porodu bála už jako netěhotná. Bála jsem se strašně a to děti zbožňuju, bez nich by můj život nebyl naplněn. Pamatuju se, že jsem se takhle jednou svěřila svému gynekologovi a on řekl, jestli nechci dohodit nějakou odbornou pomoc. Řekla jsem, že to rozhodně nechci, jen nevím, jak to mám odbourat. Nejdřív jsem si užívala mládí a pořád se ubezpečovala, že na dítě je času ještě dost, ale důvod byl..prostě ten porod. Pak jsem se rozhodla a dost dlouho jsem nemohla otěhotnět. A pak jsem najednou čekala vymodlené mimi. Nějak ten strašný strach přebilo ta radost, až miminko poprvé uvidím a pochovám. Měla jsem i v těhu nějaké komplikace a při tom jsem měla strašný strach, abych o mimi nepřišla. Když se blížil termín, tak jsem se ptala kamarádek s dětmi, jak poznám, že rodím a co když třeba porodím v buse, krámě, na ulici (ani bych se nedivila, jsem celoživotní průserář).Nakonec jsem musela v termínu do nemocnice na rizikáč kvůli střevní viróze a Dr.se báli dehydratace a nakonec jsem ještě přenášela a porod mi vyvolávali. Byla jsem vlastně ráda, že Dr.za mě rozhodnou, kdy už je čas. Porod jsem nakonec ani nemusela přetrpět, šlo to, nejvíc mě nakonec bolela záda-měla jsem křížové bolesti- a takový ten pocit těšení se na malého mimiňáka, mě pomohl v tom, že jsem u porodu ani nevyřvávala, nebrečela, ani nic podobného. Nástřich jsem necítila..toho jsem se taky bála. Dle mého např. porody ve filmech jsou přehnaně uřvané, co se týče porodu mimi. Já jim na sále dala trochu zabrat, trochu víc jsem krvácela, pak jsem měla z velké části přirostlou placentu a museli mě operovat. A ještě než mě uspali, říkám Dr."tak děkuju a ještě jednou za nějaký ten roček a máte ode mě klid
" a doktor na to..no tak dobře paní Veselá, ale příště přijďte bez toho krvácení a s lepšími žílami(mám nebo spíš nemám skoro žádné). Klidně bych raději rodila, než chodila k zubaři. Rodit mi přijde příjemnější v tom, že je z toho pak ten nádherný uzlíček, ale vrtání zubu bolí, stojí to prachy a radost žádná a příště je to zas stejně blbý.
@beruskakadernice když je tam rozdíl jen týden, tak bych to nehrotila…ale většinou bývá přesnější termín podle utz…já rodila přesně na termín podle ultrazvuku ![]()
To mi řekla doktorka že mám mimčo menší o 3 dny.To víš já tomu nerozumím co tím myslela, ale děkuji za radu.
Holky…já se tak těším…nejraději bych už rodila a měla to za sebou:D a mohla bych mít doma tu naší princeznu…:))) Ale myslím si, že jak se jí chtělo ven, tak si dá na just na čas:))) ![]()
Mně se to taky blíží, mám TP příští čtvrtek a taky se velmi bojím. V pondělí na monitorech mi byl naměřen váhový odhad 3,8 kg a porodní cesty jsou nepřipravené, tak se bojím, že budu přenášet, dítě bude mít přes 4 kg a roztrhne mě celou napůl.
V pondělí jsem byla poprvé na monitorech v porodnici (Brno - Bohunce) a z přístupu na vyšetření mám rozporuplné pocity. K vyšetření na CTG mi neřekli ani slovo a doktorka taky nebyla moc sdílná a rozhodně nebyla tak příjemná a sdílná, jako moje gynekoložka. Kromě váhy jsem se dozvěděla akorát, že vzhledem k velikosti mimina by bylo ideální porodit dřív, ale že porodní cesty ještě nejsou připravené. Nedostala jsem do ruky ani do těhotenské průkazky žádný záznam o vyšetření (ani záznam CTG - ještěže máme ty internety a mohla jsem si vygooglit, co znamenají hodnoty, které jsem tam viděla), jen si vše naťukala do svého počítače. Jo, a moje gynekoložka mi říkala, že pokud bude váhový odhad miminka přes 4 kg, měla bych jako prvorodička mít právo požádat o sekci, pokud se budu bát rodit přirozeně. A to asi v Bohunicích nehrozí, protože jsem si tu v diskuzích přečetla, že tam neradi dělají sekce, pokud to není vyloženě nutné…
Taky jsem se bála, je to uplně normální. Je jasný že to moc příjemný neni, když ti-tam dole proleze pomalu 4kilový dítě ale ta bolest za to stojí, měla jsem dost bolestivý porod a po týdnu už jsem chtěla další dítě ![]()
@iriass No tak to bych z toho měla také dost smíšené pocity. Tu váhu bych brala plus mínus s rezervou:)) a neboj třeba se drobeček umoudří a ke konci týdne bude venku:))) No a jediná rada pro příště…prostě se jich ptát jak blbec a doufat, že z nich něco dostane. Každopádně držím palečky a pak písni:)))
Já jsem byla v nemocnici včera a neřekli mi ani váhu ani jestli jsem trochu otevřená nebo ne(takže za týden se budu vyptávat)…jen mi řekli, že jsem 38+1 a že je všechno tak jak má být- v tenhle termín. Já teda furt tajně doufám, že by malá mohla být do neděle venku což asi nebude…ale za cele těhu mam nahoře devět kg a malá nemá v bříšku vůbec míst…:(
@Růženkaa tak on může být bolestivý porod 4kg stejně tak i 3kg…:)) I když známá rodila skoro pětikg drobečka a říkala že lepší jak když rodila první a to mělo 2,8kg.
@Lucik pucik tak jasný, každý tělo je jiný
každopádně ti přeju pohodový porod ![]()
@Růženkaa Děkuji:-)))) A jak je to dlouho co jsi porodila?? Holčička?? Chlapeček???:)))
@iriass : odhadu se neboj, naše princezna měla odhad váhy 3,1 kg
a když se narodila tak měla 3,71
@Růženkaa Jeee…no tak ať jste zdraví a mladý pán ať dělá samou radost:))) ![]()