Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě ze strachu z porodu uklidňuje jedna věc…vždy si vzpomenu na nějakou kamarádku nebo známou osobnost (musíš si představit nějakou zhýčkanou skleníkovou kytku) a řeknu si, když to tahle zvládla, tak já taky a v pohodě
![]()
@Kaculatko Tak to závidím…:))) doufám, že bude malá taky takhle hodná, i když v bříšku je to zatím pěkný lump:)))) ![]()
@Stigma Jo tak to zkouším
už jsem myšlenkama i v době kamenné ![]()
Já se musím přiznat, na porod jsem se docela těšila, sama nevím proč. Těhotenství jsem měla krásné, ke konci už to tedy bylo horší, dost mě trápili poslíčci a tak jsem si přála, aby to už konečně přišlo. Taky jsem se bála, že nepoznám porod ale naštěstí to začalo odtokem plodovky, takže jsem nemusela nic řešit
Menší nervy mě popadly až v porodnici, když mi PA potvrdila, že to byla plodovka a hned mi šla ukázat pokoj, to jsem byla lehce mimo, že už je to fakt tady, že za chvilku budu máma…nakonec mi museli porod popohnat oxytocinem, protože po odtoku vody se nic nedělo, měla jsem po něm šílené bolesti ale nechala jsem si nakonec píchnout epidurál a po něm už to šlo jako po másle. Od odtoku plodovky jsem porodila za cca 17 hodin, nejhorší bolesti byly tak 6 hodin…ze začátku jsem to tak nebrala ale teď na porod vzpomínám moc ráda, ten okamžik kdy se malá narodila, to se nedá ničím nahradit a ve vteřině jsem na bolest zapomněla.
Přeju ti co nejhezčí porod a neboj, zvládneš to, mysli na to, že s každou kontrakcí jsi blíže k miminku
![]()
@Lucik pucik taky jsme trochu bojovali, od 26tt jsem musela prevazne lezet a nakonec jsem uspesne odnosila az do zacatku 39tt
porod krasny, rychly, tak potom asi trest za to v tom sestinedeli a dal
ale na to se brzo zapomene..
@Kaculatko ja jeste diskutovala s holkama ve skupine, jestli to byla plodovka nebo ne, chlapovi jsem napsala jenom SMS..
blazen, na to, jak mi to pak slo rychle
a taky jsem si jeste v porodnici rikala, jestli uz je to fakt ono a ze to neni tak hrozny ![]()
Za 9 dni mam termin a taky bobky z toho, kdy a jak to prijde.
Ale asi to pocasi mi dodava posledni dny optimismu ![]()
Ja jsem se asi vic tesila, nez bala, ale kdyz jsem zacinala uvnitr panikarit, tak mi pomahalo myslet na mimiska. Cetla jsem knizku o zivote nenarozeneho miminka, jak vnima a tak, cim prochazi. Ta symbioza je neskutecna. Je to vsechno stejne zazrak, ze? Ja jsem se s nim citila strasne propojena a jenom jsem doufala, ze mu budu schopna umoznit hladky vstup na tenhle svet. Ono to pry miminka taky boli a oni nemuzou poprosit o epidural a nicemu nerozumi. Kdyz vyjdou ven, tak se tady boji a potrebuji blizkost maminky. Je to pro ne vetsi zivotni zmena nez pro nas. Na tohle ja jsem myslela a ta laska k nemu mi dodavala odvahu a radost. Strasne jsem se na nej tesila na bobka a chtela tu byt pro nej.
A sestinedeli ma kazdej uplne jiny. V nejhorsim budes utahana jako pes. Ja teda byla. Ale jsou to jedinecne okamziky. Preju, at to jde vsechno hladce ![]()
@Evels A kdepak rodíš?? No držím ti palečky:)) A pak nám písni jak jsi dopadla:))) Tak mě napadá a víš jestli to bude holčička nebo chlapeček???:))) ![]()
@jane-e Já jsem musela ležet od prosince…malé se zachtělo ven už ve 20tt, ale ted si myslím, že už nikam nespěchá:))) I když sebou mele moc pěkně… Říká se, že jakmile ti mimi přiloží, tak že na všechno před tím zapomeneš…nu a jinak jedničku s hvězdičkou za tvou odvahu:)))) ![]()
@Lucik pucik jejda, tak budte radi, ze vam ten maly zazrak vydrzel
mne ho ani moc neprilozili, jen vyzkouseli, byl maly, studeny, takze musel do inkubatoru a ja ztratila dost krve, tak mi nebylo do skoku.. vcera mel prvni narozeniny, tak jsem cele odpoledne vzpominala, jak mi praskla voda, cesta do porodnice, porod.. loni touhle dobou jsme se chystali na nase prvni koupani..az je z toho cloveku smutno.. ja doufam, ze na to nikdy nezapomenu, je to opravdu to nejintenzivnejsi, co v zivote zazijes a ja vzpominam v dobrem, druheho porodu se urcite bat nebudu ![]()
Já se většinu těhotenství bála porodu a jak to potom budu zvládat, ke koni těhotenství s 25kg navrch jsem se už naopak na porod těšila
když to přišlo, nebála jsem se, spíš jsem nemohla uvěřit tomu, že už je to opravdu tady. Praskla mi voda a stejně jsem volala ségře, jestli je to fakt ono, jak to měla ona, když jí praskla voda, kolik toho bylo asi tak přibližně atd…Teď zpětně se tomu musim smát
Porod nakonec vyvolávaný, kvůli horším ozvičkám malé, trval 6 hodin od zavedení tabletky, ale ty bolesti…masakr ![]()
Okamžik, kdy se malá narodila, budu mít v paměti pořád
Šestineělí celkem v pohodě, malá teda první dva měsíce hodně plakala, ale já si pořád říkala, že bude líp a zvládala jsem v pohodě. A bylo, od třech měsíců spinká celou noc, když pominu nemoci, nebo růst zoubků.
Teď je jí už 14 měsíců, je to vůbec možný? Tak strašně to utíká
Je tak úžasná a roztomilá, nechci, aby vyrostla…
Takže, zakladatelko, neboj se ničeho, opravdu to zvládne každá, upřímně Ti závidím tu chvíli zrození vašeho děťátka, je to taková úleva a štěstí, nejde to popsat slovy, to se musí zažít
A opravdu užívej každou chvíli s miminkem, čas letí s dětmi jako šílený ![]()
@Lucik pucik píše:
@Evels A kdepak rodíš?? No držím ti palečky:)) A pak nám písni jak jsi dopadla:))) Tak mě napadá a víš jestli to bude holčička nebo chlapeček???:)))
Budu rodit v Ol, cekame kluka. Udelal by rodicum radost, kdyby uz o vikendu chtel na svet ![]()
Taky jsem myslela na to, jaky trauma je pro mimco asi porod, kdyz narozdil od nas zenskych netusi, ze vubec neco prijde..
Ahoj holky. Prosím Vás mohli byste mi poradit jestli se počítá porod podle UZ nebo podle PM? Jsem prvorodička a nevyznám se v tom. Termín porodu mám podle PM 20.4. a podle UZ 27.4.Děkuji za odpověd.
@beruskakadernice taky jsem mela dva terminy, ke konci tehotenstvi mi to dr. podle UZ soupla na ten pozdejsi, pokud je mimco dlouhodobe podle UZ mensi nez podle MS, ber termin porodu spis podle U
Dr. mi řekla, že je menší jen o tři dny, takže to mám počítat podle čeho?