Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemá matka problém s tím, že je už babička? Chová se jak zastydlá puberťačka ![]()
Taky by se mi to nelíbilo ![]()
A takhle se u vas doma mluvilo? Zvlastni, ze sis to taky neosvojila, bud rada.
Nevim, co s tim - samozrejme mas narok pozadovat, aby takova slova pred ditetem nepouzivala, ale myslis, ze to pomuze?
Hazet na pisku kaminkama, pokud to neni po detech, snad neni zavadne.
No tak tebe vychovala, a ty jsi asi její slovník nepřevzala, když tě to tak pohoršuje. Tak tě to nijak nepoznamenalo. Takže synovi časem vysvětli, no jó bábi, ale maminka to dělá, říká tak. Děti umí rozlišit situace. No a věř, že už i ve školce se dostane k peprnějším výrazům.
@terulína píše:
Nemá matka problém s tím, že je už babička? Chová se jak zastydlá puberťačka
Taky by se mi to nelíbilo
Děkuji za reakci, no je celkem mladá babička, je jí 43 ale myslím si, že už by mohla mít rozum. Co si pamatuju, tak občas takhle sprostě mluvila, já se tím nějak nezatěžovala, je to její věc, ale když takhle mluví před synem, nebo o synovi tak mě to šíleně vytáčí. Nevím ale co s tím.
No, to je teda změna oproti babičkám typu: „Jéjinky, udělali jsme mikro bobeček.“ Přecitlivěla nejsi, to by vadilo každé matce. Je otázka, jaký máš k mamce vztah a jak jí to můžeš vysvětlit, ža takhle teda ne-e.
mě teda výrazy jako " pochcal " a podobně velmi vadí a těm, kteří to použili jsem to zdůraznil.
Házení kamínků mi navadí…
Pudloslavo, u nás se takhle nemluvilo když jsem byla malá, nechápu co jí to popadlo.
Takhle mluví posledních asi 5 let i když ne v takové míře. Mě ale příjde, co věta, to sprosté slovo. Ona třeba neříká malý měl průjem, ale malý měl sra… ![]()
A to tak maminka mluví běžně? Já bych si s ní rozumně a v klidu promluvila, že se mi to nelíbí… a lehce bych zatlačila, že pokud tak bude mluvit dál, tak k ní přestaneme jezdit… třeba se chytne za nos a dojde jí to… ale pokud je taková celý život, tak moc naděje na změnu nečekej…
No, první historka fakt vtipná je, taky bych se smála ![]()
Ale jinak je maminka poněkud drsnějšího zrna, to se takto vyjadřuje i v běžném životě? ![]()
Já třeba řeknu, že byl malej pos.anej až za ušima, ale to beru jako nadsázku.
A učit házet kamínky - no dokud nemají jako cíl nějaké jiné dítě, tak fajn, jen aby si to malý nevyložil po svém…
Celkově bych asi taky vyjela. Obzvlášť teď když vidím, jak jsou děti fakt chytlavé a fakt nejsnáz pochytí sprostá slova, mě párkrát ujelo před synem „do pr.ele“ a on to teď někdy použije, většinou v naprosto adekvátní situaci, takže když mu něco spadne atd. ![]()
Copak se maminka takhle vyjadřovala i před vámi, když jste byli malí? Skoro bych řekla, že ani ne, když tě to teď tak šokovalo, tak bych jí to i řekla, jak by bylo tenkrát jí, kdyby babička mluvila na vás, jak ona na syna…
@dalimil píše:
mě teda výrazy jako " pochcal " a podobně velmi vadí a těm, kteří to použili jsem to zdůraznil.
Házení kamínků mi navadí…
No ono takové roztomilé dítko na pískovišti, co hází kamínky na ostatní děti, to je fakt lahoda… nehledě na to, že většinou nemá odhad a tak někdy hodí i větší kámen… mě by to teda vadilo, myslím, že babička by vnouče mohla učit lepší věci… ![]()
@Anonymní píše:
Pudloslavo, u nás se takhle nemluvilo když jsem byla malá, nechápu co jí to popadlo.Takhle mluví posledních asi 5 let i když ne v takové míře. Mě ale příjde, co věta, to sprosté slovo. Ona třeba neříká malý měl průjem, ale malý měl sra…
on se clovek takhle nekdy pokazi, ja taky nejaky roky po vejsce mluvila sproste a zase jsem se kvuli detem odnaucila. Babi asi chytla spatnou spolecnost. Promluv s ni o tom jeste jednou.
Me takova slova taky vadi.
@Regina Hero píše:
No ono takové roztomilé dítko na pískovišti, co hází kamínky na ostatní děti, to je fakt lahoda… nehledě na to, že většinou nemá odhad a tak někdy hodí i větší kámen… mě by to teda vadilo, myslím, že babička by vnouče mohla učit lepší věci…
nepsalo se o „házení kamínků na jiné děti“ ale o házení kamínků jako takovém, tak jsem to bral, to mi nevadí…
@Anonymní píše:
Pudloslavo, u nás se takhle nemluvilo když jsem byla malá, nechápu co jí to popadlo.Takhle mluví posledních asi 5 let i když ne v takové míře. Mě ale příjde, co věta, to sprosté slovo. Ona třeba neříká malý měl průjem, ale malý měl sra…
A nezměnilo se za těch pět let něco u ní doma? Nemá nového partnera nebo nějakou novou kamarádku, co by tak mluvili? Že by to prostě odkoukala… ale i tak bych jí to prostě řekla, že se mi to nelíbí a že si nepřeju, aby tak mluvila před dítětem… děti se nejrychleji naučí to, co by se vůbec naučit neměly… když si vzpomenu na sestřenici, tak u nich měli děsnou radost, když se malá naučila pěkně sprosté a syrové výrazy… pak se jim to vymstilo ve školce, když malá mluvila jako dlaždič a zbytečně pak dítě bili a zakazovali, aby tak nemluvilo… no, bumerang…
@dalimil píše:
nepsalo se o „házení kamínků na jiné děti“ ale o házení kamínků jako takovém, tak jsem to bral, to mi nevadí…
No já předpokládala, že když ho to učila na pískovišti, tak tam asi nebyl sám… na pískovišti většinou bývá dětí víc… proti házení kamínků do vody tak nic nemám, ale na písku bych jasně dítěti řekla, že se to nedělá…
Holky, omlouvám se za anonymitu, ale docela se stydím. Jde mi o mojí mamku, jak mluví o mém synovi a hlavně před mojím synem. Je mu 15 měsíců. Vyprávěla jsem mamce, jak jsem učila malého na nočník, a že se tam poprvé vyčůral, pak ale šel za závěs a tam udělal bobek a ještě se utřel do závěsu. No to že se tomu směje, chápu, vtipné to je. Ale pak přijela návštěva a ona hned, že se malý poprvé vychc… do nočníku a pak se vysr… za závěs. Nechápu proč používá taková přirovnání, mě to prostě uráží. No pak jsem jí ještě říkala, jak mi zalezl do psí boudy a nemohla jsem ho vydolovat. No ona na mě, že jsem ho měla nalákat na piškot jako čokla.
Pak ho vozila na autě, a málem jí spadnul a ona na něj vole bacha spadneš. No jako je tohle normální? Tak jsem jí říkala, že by jako žena takhle mluvit neměla, natož před vnoučkem a ona na mě, že jsem citlivka.
Jo a to ho ještě na písečku učila házet kamínkama. Holky, jak by jste se zachovaly vy?.