Jsem roztěkaná a nepozorná

Anonymní
31.1.19 06:51

Jsem roztěkaná a nepozorná

Čím podpořit soustředěnost u dospělé osoby. Tento problém mám, co si pamatuji, ale zhoršuje se to. Nejsem schopná udržet pozornost ani pár minut. Neustále od dané činnosti odbíhám a snažím se zaměstnat jinak. Jsem schopná uprostřed vaření oběda někam zmizet, protože si vzpomenu, že jsem nezapnula pračku. Neumím se dlouho soustředit na nic. U filmů pletu, háčkuju, šiju, hraju hry na mobilu, vybavuju. V kině/divadle si ojídám a odloubávám nehty, trhám vnitřek kabelky… I když mě to baví, ale je pro mě utrpení sedět a nic nedělat.
Třeba doma často celý den běhám od ničeho k ničemu. Večer jsem utahaná, ale nikde to není vidět. Jasně, mám i světlé chvilky, ale mám pocit, že jich ubývá.
Do toho mám v hlavě jak v úle a než se večer soustředím na usnutí, tak se půl hodiny, a často i déle, převaluju.
Je to pro mě unavující. Omezuje mě to doma, v práci, všude. Je mi líto mých dětí a mého manžela. Při běžném hovoru se musím maximálně soustředit. Neustále něco zapomínám, často i ztrácím věci. Řešila jste některá podobný problém? Vyřešily jste to nějak?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1137
31.1.19 08:30

Napadá mě jedině stanovit si jasný plán dne - rozvrh, dle kterého se budete řídit. Pak si odfajfknout udělanou věc a přejít k věci druhé. Striktně začít dodržovat naplánování, a nenechat se rozptýlit. Může fungovat i odměna, pochvala na konci dne, kdy si zrekapituluji, co jsem za den stihla, a že mi to udělalo radost.
Mezi některými domácími činnostmi se dá pendlovat - např. vaření/žehlení, hodit prádlo do pračka - následně pověsit již vyprané prádlo. Když jdu ven s dětmi, spojit to s nákupem, apod. Co se týká podpůrných prostředků, šla bych se poradit buď k praktickému dr nebo rovnou do lékárny. Držím palce, ať se to zlepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
31.1.19 08:31

Jo, přesně tohle se ze mě stalo na rodičáku. A moje mamka tím „trpí“ taky. Jednou mi povídala, že začala dělat oběd. Dala cibulku do pánve, pak si vzpomněla, že má na dvoře něco nedodělanýho a když se vrátila k vaření, tak byly z cibule uhlíky. Radu nemám, ale počkám si, co poradí ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.19 12:32

@dendishek věř tomu, že striktní plány nefungují. Hlavně nenechat se rozptýlit je naprosté sci-fi. Stačí drobnost a celá koncentrace je pryč.
@Tableta já to mám celoživotní, ale rok od roku cítím, že to je horší. Teď jsem druhým rokem v práci a je to hrozné. Jsem schopná zapomenout dítě ve školce a další seky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.1.19 13:57

@dendishek teď jsem si to četla ještě jednou a je vidět, že ty ten problém nemáš. Což opravdu závidím. Je super si udělat plán dne, já jich měla už tolik. Týdenní plán a měsíční plán a denní plán. Udělám první věc a někdy i druhou a konec. Prostě naprosto zazdím, že něco takového existuje, případně to vím, ale nikdy nedojdu až k němu, protože se něčím rozptýlím. Nedá se nerozptýlit.
Já jsem neschopná se soustředit na to, co mě baví. Natož na to, co mě nebaví. Byla jsem to dítě, co máma poslala převléct a já ještě za 20 minut seděla nahá na posteli a zkoumala, jestli jsou proužky na ponožkách stejné. Všechno se mi opakovalo několikrát a to je dodnes. Děti mi něco říkají, já to odkývu a za pár minut už nevím.
To pendlování mezi činnostmi je taky celkem „legrace“. Dám příklad dne. Naplánuju si praní ručníků, umytí podlahy a je potřeba uvařit oběd a tedy i udělat myčku. Ráno seberu ručníky a dám je do pračky, dojdu do obýváku, abych vyndala nové a zjistím, že je poházený gauč. Srovnám ho, otevřu skříň. Přichází dítě, že má žízeň, jdu mu udělat pití a vzpomenu si, že musím udělat oběd, takže si jdu připravit věci. Dítě polije linku, tak utřu linku, to mi dojde, že jsem chtěla vytírat a jdu si napustit vodu do kýble… Vyvrcholení je to, že jíme ve 14:00, ručníky dám prát večer, když jdu koupat děti a zjistím, že se nemají do čeho utřít a vytírám odpoledne, když jedno z dětí převrhne při hře kýbl…

• Citovat
  • Upravit
25897
31.1.19 14:01

A nemáš náhodou diagnózu ADHD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.19 14:08

@divine woman nemám žádnou diagnózu, protože to nikdo nikdy nezkoumal.

• Citovat
  • Upravit
25897
31.1.19 14:46

A nebylo by od věci problém řešit? Když ti to vadí. Zašla bych k psychologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.19 15:04

@divine woman proto se ptám, jestli s tím má někdo zkušenost. Ano, uvažovala jsem i nad ADHD, ale nějak jsem to víc neřešila.

• Citovat
  • Upravit
25897
31.1.19 15:20

Od počítače ti nikdo diagnózu neurčí. Jestli tě tvé problémy omezují, tak je řeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.19 15:24

@divine woman nepotřebuju diagnózu, třeba jsem jen přecitlivělá. Možná má někdo osobní zkušenost, kdy na tom byl stejně a pomohl mu nějaký potravinový doplněk. Nebo nepomohlo nic.

• Citovat
  • Upravit
116
31.1.19 22:56

Pochybuji, že na toto stačí nějaký potravinový doplněk. Možná (pokud vůbec takový existuje), tak by mohl být maximálně nápomocen. Psala jsi, že s tím máš celoživotní trápení, to znamená, že s tím máš tedy své osobní zkušenosti. Zkus se zamyslet, kdy je to horší, kdy lepší a jestli můžeš odhadnout, co to zhoršuje nebo zlepšuje. Třeba přetaženost, stres, domácí pohodaXnepohoda, dostatekXnedostatek spánku atd. Nebo mě napadá, kdybys měla možnost a nevadilo ti to, být po nějakou dobu bez přestávky s někým blízkým, komu můžeš věřit (manžel, mamka, kámoška,…), kdo by tě vedl, co máš dělat a usměrňoval tě. Ale to jsou jen nápady, osobní zkušenosti, na které ses ptala, tak ty nemám. Kdyby se jednalo v tvém případě o něco, co už je na léky, tak jak tady už zaznělo, to na emiminu stejně ani neurčíme, tím spíš nevyřešíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
12.5.21 12:31

Už má někdo odpověď?

@Anonymní píše: Čím podpořit soustředěnost u dospělé osoby. Tento problém mám, co si pamatuji, ale zhoršuje se to. Nejsem schopná udržet pozornost ani pár minut. Neustále od dané činnosti odbíhám a snažím se zaměstnat jinak. Jsem schopná uprostřed vaření oběda někam zmizet, protože si vzpomenu, že jsem nezapnula pračku. Neumím se dlouho soustředit na nic. U filmů pletu, háčkuju, šiju, hraju hry na mobilu, vybavuju. V kině/divadle si ojídám a odloubávám nehty, trhám vnitřek kabelky… I když mě to baví, ale je pro mě utrpení sedět a nic nedělat.
Třeba doma často celý den běhám od ničeho k ničemu. Večer jsem utahaná, ale nikde to není vidět. Jasně, mám i světlé chvilky, ale mám pocit, že jich ubývá.
Do toho mám v hlavě jak v úle a než se večer soustředím na usnutí, tak se půl hodiny, a často i déle, převaluju.
Je to pro mě unavující. Omezuje mě to doma, v práci, všude. Je mi líto mých dětí a mého manžela. Při běžném hovoru se musím maximálně soustředit. Neustále něco zapomínám, často i ztrácím věci. Řešila jste některá podobný problém? Vyřešily jste to nějak?
@Anonymní píše: Čím podpořit soustředěnost u dospělé osoby. Tento problém mám, co si pamatuji, ale zhoršuje se to. Nejsem schopná udržet pozornost ani pár minut. Neustále od dané činnosti odbíhám a snažím se zaměstnat jinak. Jsem schopná uprostřed vaření oběda někam zmizet, protože si vzpomenu, že jsem nezapnula pračku. Neumím se dlouho soustředit na nic. U filmů pletu, háčkuju, šiju, hraju hry na mobilu, vybavuju. V kině/divadle si ojídám a odloubávám nehty, trhám vnitřek kabelky… I když mě to baví, ale je pro mě utrpení sedět a nic nedělat.
Je to pro mě unavující. Omezuje mě to doma, v práci, všude. Je mi líto mých dětí a mého manžela. Při běžném hovoru se musím maximálně soustředit. Neustále něco zapomínám, často i ztrácím věci. Řešila jste některá podobný problém? Vyřešily jste to nějak?

Zdravím, už jste to někdo vyřešil? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová