Jsme moc rozežraní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
150
10.2.13 21:19

Holky, upřímně jste mně touto diskusí docela potěšily! Není skoro den, abych si neříkala, kruci jak to, že tolik peněz padne každý měsíc za „běžné“ výdaje??? My jsme dva dospělí, dvě děti (jedno školkové, druhé 1,5 roku - mléko, pleny…) a jeden obří pes. Průměrný měsíční výdaj na platební kartě je 15-18 tisíc 8o Jedná se tedy o součet za jídlo, drogerii, oblečení, boty dětem, nákupy na barák… Vlastně 95 % veškerých měsíčních výdajů. Příjmy máme cca 38 tis., 10 tis. hypoteku, já jsem na mateřské. Máme velký barák, který není stále dodělaný, velkou zahradu, dvě ojetá auta. Toto vše vyžaduje neustále menší investice (letní kola na auto 10 tis, barva na fasádu 8 tis, okenní rolety 8 tis, prostě každý měsíc někde něco :zed: ). Od nového roku jsme si s manželem naordinovali dietu - tudíž on v práci nejí a já denně vařím jedno nebo i dvě masová jídla (oběd a večeři). K tomu moře zeleniny, ovoce, maso losos, jiné ryby, vepřová panenka, hovězí zadní, kuřecí, krůtí prsa, apod. Potraviny nekupuji bio (mnoho mám vlastní výpěstky), ale kupuji vše kvalitní (jogurty, maso, šunku, zeleninu…), z 90 % nakupuji v akcích, prostě kupuji do zásob (drogerie výhradně, trvanlivé potraviny též). Na nákup jedu max 3× za měsíc a pak běžně platím 3-5 tis za jednu „akci“. S manželem nekouříme, nepijeme, sladkosti od nového roku též padly a ani před tím jich nebylo moc, značkové oblečení či obuv nenosíme ani jeden (drahé boty pouze děti), já kosmetiku vlastně nepoužívám, na vlasy kašlu :roll: u kadeřnice jsem byla naposledy před 2 roky,,, jediný můj kosmetický výdaj jsou 300,– každé tři týdny za gelové nehty. Tudíž osobně mám dojem, že naším jediným „luxusem“ je to, že nehledím, co mohu koupit, prostě koupím to, co chci a považuji za nejlepší. A i tak jsme každý měsíc u 0 a přes prosinec mě v součtu útraty na kartě málem kleplo, přiznám se bylo to 29 tis :pocitac: Nejdřív jsem nevěřila, pak uvěřila, ale stále nechápu, ano koupila se kojenecká mléka v akci do zásoby (1200,–), pleny taktéž (cca 1.000,–), holkám oblečení a boty (cca 2.500,–), veterina se psem (1500,–), rozšoupla jsem se koupí sálových bot, teď si za ně trhám vlasy (1000,–), pár dalších podobných výdajů navíc a výsledek neskutečný… Museli jsme sáhnout na spoření a teď budu dva měsíce škrtit výdaje na všem, abych zpět dospořila a pak nás čeká nákup zmíněných legních gum na jedno auto (máme auto veliké, kola jsou drahá cca 10000,– za 4 gumy).
Souhrnem naprosto chápu zadavatelku, jsme na tom naprosto stejně, jen já k tomu mám denně výčitky, za co kruci můžem tolik utratit, když si fakticky opravdu nic významného nedopřáváme???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85392
10.2.13 21:27

Leonfran: Tak to si teda narozdíl od nás dopřáváte :-) Máte fakt pestrý jídelníček, vidím tam lososa, ten je pěkně drahý a tak, plus dvakrát denně teplé jídlo… Já myslela, že my vyhodíme za jídlo hafl peněz :-) My teda nejsme nuceni jinak šetřit, ale samozřejmě každá koruna dobrá.

Já zapoměla napsat, že taky kupujeme kvalitnější výrobky. V párkách a salámu, šunce se dívám na obsah masa, jsou v tom velké rozdíly. Kečupy taky kupujeme s větším obsahem rajčat. Čaje kupujeme pickwick a podobně, to byly jen příklady. Za každou cenu kupuvat nekvalitní výrobky se mi nechce a někdy jsou fakt nekvalitní, že se to až nedá jíst. Třeba co člověk může očekávat od balené vysočiny za 10,90? Já teda nic pořádného…

Jsem taky ráda, že jsem objevila toto téma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
10.2.13 21:33
@blumen píše:
Leonfran: Tak to si teda narozdíl od nás dopřáváte :-) Máte fakt pestrý jídelníček, vidím tam lososa, ten je pěkně drahý a tak, plus dvakrát denně teplé jídlo… Já myslela, že my vyhodíme za jídlo hafl peněz :-) My teda nejsme nuceni jinak šetřit, ale samozřejmě každá koruna dobrá.

Já zapoměla napsat, že taky kupujeme kvalitnější výrobky. V párkách a salámu, šunce se dívám na obsah masa, jsou v tom velké rozdíly. Kečupy taky kupujeme s větším obsahem rajčat. Čaje kupujeme pickwick a podobně, to byly jen příklady. Za každou cenu kupuvat nekvalitní výrobky se mi nechce a někdy jsou fakt nekvalitní, že se to až nedá jíst. Třeba co člověk může očekávat od balené vysočiny za 10,90? Já teda nic pořádného…

Jsem taky ráda, že jsem objevila toto téma.

Ano vlastně si „dopřáváme“ ale já stále váhám čím, když jen kupuji zdravé věci :zed: 2× denně není teplé jídlo, ale masové - takže třeba kuřecí nudličky se zeleninovým salátem a pak jedno jídlo teplé. Prostě s tím dietováním a jídlem 5-7× za den je to ještě náročnější… Jo lososa kupuji vlstně až od naší diety a přiznávám, že pouze v akci! Nechápu, kdo dá 400,– za kg ryby nebo jiného masa, mně by to pak ani nechutnalo, jak by mi bylo líto peněz. I takhle u oběda jím a dumám, že právě baštím kousek ryby za 60,– Kč :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
10.2.13 21:40

Holky,
napíšu příspěvek, který nehodnotí finanční stránku, kterou probíráte, ale do tematu patří a možná někoho přinutí k zamyšlení: hodně Vás sem píše, že kupuje bio potraviny, zeleninu, bio vejce, bio maso. OK - je to snaha pro sebe něco dělat, zdravěji žít. Ale! Je to opravdu tak zdravé nebo zdravější než normální zelenina, maso, vejce? Má zkušenost: jsem poradkyně pro firemní klientelu v nejmenované bance v zahraničí: moji klienti jsou mimojiné i zemědělci - chovají dobytek, drůbež, pěstují obilí, řepku, mají různé plantáže. Někteří mají tzv. bio produkci. A o nich chci napsat, resp. sdělit Vám, co mi říkají: v dnešní době nemají rostlinky bez postřiků a jiné ochrany příliš šance vyrůst a uzrát - t. j. bioprodukce je náročná a nepříliš efektivní - proto je také dražší. Pěstované rostliny jsou často napadeny různými škůdci, nemocemi, plísněmi - oni to však nesmí postříkat nebo jinak ošetřit…tudíž se to sklidí s těmi plísněmi, s těmi nemocemi…a zpracuje na mouku a další produkty…BIOPRODUKTY. Také zvířátka z bio farem trpí na nemoci, zranění, záněty, jsou napadeni klíšťaty a dalšími parazity proti nimž se neumí bránit nebo se neumí uzdravit a člověk jim nesmí pomoci, podat ATB atd., protože by to nebylo BIO. Tudíž zvíře - ať drůbež či skot či jiné - je často dlouho nemocné, v těle přetrvává zánět, infekce, bolest - stres. I toto zvíře jde však v jeho čas na porážku…BIOPORÁŽKU… Nu a pak je tu normální produkce - chemické postřiky, antibiotika, léčiva…- vše je velmi drahé, ale protože farmář se snaží co nejefektivněji pracovat, nemocné či zraněné zvíře ošetří, podá léky - aby jako zdravé rychle rostlo a dosáhlo požadovaných hodnot. Taktéž pole - farmář je stříká dle předpisů - t. j. nutné zlé minimum - zcela jistě ne více než je nutné, protože postřiky, hnojiva atd. jdou z jeho kapsy.
Nechci nikomu kazit představy o BIO produktech, spíše chci mým příspěvkem upozornit na to, že každá mince má dvě strany. BIO nebo NORMAL??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
10.2.13 21:58

Já jen chci říct, že ač si to spousta lidí nemyslí, dneska je holt „jiná“ moderní doba - jíst zdravě, čímž myslím kvalitní jídlo, neřídit se cenou, ale pouze obsahem, je luxus. Je to smutné, ale podle mě je. :nevim:
Bydlím na malém městě a tady je normální kupovat dle ceny - čaj za 9 korun (když už byla řeč o čaji), Pickwick za 30 nebo kolik bych si nekoupila ani omylem. Vyčítala bych si to při každém šálku. Jogurty vybírám bez konzervantů, co nejzdravější, ale zase - do 10 korun maximálně. Výš si složení ani nečtu.
Upřímně kdybych jedla a hlavně nakupovala tak, jak bych ráda, pak jsem si jistá, že by výdaje za jídlo byly 3-4 násobné. Např. lososa mám strašně ráda, ale jím ho tak 2× do roka. Prostě je drahý, tak co se dá dělat.

A ano, je to „špatný“ přístup, ale potřebuju peníze na opravu bytu, hypotéku, malé na oblečení.. Kvalitní jídlo je luxus, bohužel.

Tím ale neříkám, že jím nezdravě, to ne, jen prostě v nižší cenové rovině. Pečivo jím tmavé, sýry, jogurty, ovoce nerada a když, tak sezonní-levnější, džusy 100%, ale do 20 korun atd. Prostě si vybírám - nechci investovat do jídla, chci investovat do bydlení, do dlouhodobých věcí, ne něčeho, co je za den dva fuč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
10.2.13 22:14

@rejžička Treba francouzi to vnimaji uplne opacne - investuji spoustu penez do jidla a piti, protoze je to prave to hlavni a jedine, co tvori jejich fyzickou a psychickou kondici. Do aut a do bydleni zas tolik neinvestuji.
K cemu bude pekny dum a nove boty, kdyz budes mit organismus zaneseny sra*kama? Z toho prameni ruzne nemoci…
Nechci s tebou polemizovat, jen nabizim jiny uhel pohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
10.2.13 22:19

Tahle diskuse se mi k dnešnímu dni docela hodí. My jsme asi taky rozežraní. Já jsem dneska nechala v DM 2000,– (a to jsem nekupovala pleny, ani UM, a vlastně nic pro sebe, ani kosmetiku pro malého) a v Albertu skoro 3000,– :roll: a vidm že do konce týdne bude doma k jídlu zase prd…a to jsme doma tři :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
11.2.13 07:37

@Black_Orchids Já to chápu a souhlasím i s tím, že nejvíc by měl člověk hledět na svoje zdraví. ALe realita je bohužel jinde.. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2655
11.2.13 08:00

Holky, trochu se mi ulevilo po všech komentářích a sděleních, kolik peněz utratíte měsíčně. Já mám měsíčně 9.6oo pro 2 dospělé a 2 děti, z toho mladší dceři kupuju každý měsíc plenky a přesnídávky ovocné. Za mladší dceru utratím na plenkách cca 6oo-7oo měsíčně, UM máme ještě v zásobě. Takže na jídlo pro nás čtyři máme 8.9oo + drogeristické zboží jako jsou šampony, prací prášek, aviváž, toal. papír atd. Počítám, že my dva s manželem projíme tak kolem 2.5oo/každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
11.2.13 08:49
@Leonfram píše:
Holky, upřímně jste mně touto diskusí docela potěšily! Není skoro den, abych si neříkala, kruci jak to, že tolik peněz padne každý měsíc za „běžné“ výdaje??? My jsme dva dospělí, dvě děti (jedno školkové, druhé 1,5 roku - mléko, pleny…) a jeden obří pes. Průměrný měsíční výdaj na platební kartě je 15-18 tisíc 8o Jedná se tedy o součet za jídlo, drogerii, oblečení, boty dětem, nákupy na barák… Vlastně 95 % veškerých měsíčních výdajů. Příjmy máme cca 38 tis., 10 tis. hypoteku, já jsem na mateřské. Máme velký barák, který není stále dodělaný, velkou zahradu, dvě ojetá auta. Toto vše vyžaduje neustále menší investice (letní kola na auto 10 tis, barva na fasádu 8 tis, okenní rolety 8 tis, prostě každý měsíc někde něco :zed: ). Od nového roku jsme si s manželem naordinovali dietu - tudíž on v práci nejí a já denně vařím jedno nebo i dvě masová jídla (oběd a večeři). K tomu moře zeleniny, ovoce, maso losos, jiné ryby, vepřová panenka, hovězí zadní, kuřecí, krůtí prsa, apod. Potraviny nekupuji bio (mnoho mám vlastní výpěstky), ale kupuji vše kvalitní (jogurty, maso, šunku, zeleninu…), z 90 % nakupuji v akcích, prostě kupuji do zásob (drogerie výhradně, trvanlivé potraviny též). Na nákup jedu max 3× za měsíc a pak běžně platím 3-5 tis za jednu „akci“. S manželem nekouříme, nepijeme, sladkosti od nového roku též padly a ani před tím jich nebylo moc, značkové oblečení či obuv nenosíme ani jeden (drahé boty pouze děti), já kosmetiku vlastně nepoužívám, na vlasy kašlu :roll: u kadeřnice jsem byla naposledy před 2 roky,,, jediný můj kosmetický výdaj jsou 300,– každé tři týdny za gelové nehty. Tudíž osobně mám dojem, že naším jediným „luxusem“ je to, že nehledím, co mohu koupit, prostě koupím to, co chci a považuji za nejlepší. A i tak jsme každý měsíc u 0 a přes prosinec mě v součtu útraty na kartě málem kleplo, přiznám se bylo to 29 tis :pocitac: Nejdřív jsem nevěřila, pak uvěřila, ale stále nechápu, ano koupila se kojenecká mléka v akci do zásoby (1200,–), pleny taktéž (cca 1.000,–), holkám oblečení a boty (cca 2.500,–), veterina se psem (1500,–), rozšoupla jsem se koupí sálových bot, teď si za ně trhám vlasy (1000,–), pár dalších podobných výdajů navíc a výsledek neskutečný… Museli jsme sáhnout na spoření a teď budu dva měsíce škrtit výdaje na všem, abych zpět dospořila a pak nás čeká nákup zmíněných legních gum na jedno auto (máme auto veliké, kola jsou drahá cca 10000,– za 4 gumy).
Souhrnem naprosto chápu zadavatelku, jsme na tom naprosto stejně, jen já k tomu mám denně výčitky, za co kruci můžem tolik utratit, když si fakticky opravdu nic významného nedopřáváme???

Zapomněla jsem upřesnit, že zbylé peníze z příjmů (rozdíl příjmů a výdajů na kartě) nejsou „ušetřené“ nýbrž padají na měsíční režii :cert: - složenky, pojistky, menší investiční spoření, ručení aut, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
11.2.13 09:01
@Black_Orchids píše:
@rejžička Treba francouzi to vnimaji uplne opacne - investuji spoustu penez do jidla a piti, protoze je to prave to hlavni a jedine, co tvori jejich fyzickou a psychickou kondici. Do aut a do bydleni zas tolik neinvestuji.
K cemu bude pekny dum a nove boty, kdyz budes mit organismus zaneseny sra*kama? Z toho prameni ruzne nemoci…

s tímhle souhlasím, tím, že člověk investuje do jídla, investuje především sám do sebe… :think: Do svýho zdravotního stavu a tak… Osobně mě štve, že kvalitní jídlo je pořád považovaný za luxus… T by měla být do jisté míry přece samozřejmost… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
11.2.13 09:10
@kate02 píše:
s tímhle souhlasím, tím, že člověk investuje do jídla, investuje především sám do sebe… :think: Do svýho zdravotního stavu a tak… Osobně mě štve, že kvalitní jídlo je pořád považovaný za luxus… T by měla být do jisté míry přece samozřejmost… :zed:

Kvalitní jídlo musí být považováno za luxus, neb stojí luxusní resp. nadstandardní ceny, tudíž opravdu není dostupné každému, což je k pláči :cert: Neobstojí argument, že každý si může dopřát kvalitu, mnoho lidí má takové příjmy, že koupit si šunku 96 % nebo lososa, tak zbytek týdne jedí suché pečivo - bílé a z hypermarketu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
11.2.13 09:22

@Leonfram a toje to, co mě štve nejvíc… Jenže kolikrát i lidi, co by na to měli, šetří právě na jídle… My to máme doma naopak, když je potřeba šetřit, šetříme třeba na oblečení a tak, ale na jídle nikdy, to tu věc radši nekoupíme vůbec… :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
11.2.13 11:09

Šetření na jídle opravdu nechápu 8o Mam to štěstí že na cenu jídla koukat nemusim, že koupim to dobrý, ale názory některých lidí mě dostávají. Včera když sem přijela z nákupu potravin, tak na mě tchýně spustila co sem to zase nakupovala, že si nevážim peněz a proč to všechno kupuju. Ona která má peněz docela dost právě na tom jídle šetří. Jako šetřit je dobrá věc, ale né na úkor svého zdraví. Přivezla jsem karton Lactel mlíka a hned se mě ptala kolik stálo, tak řikam, že nevim, že asi 20,– a ona proč to kupuju, že tam a tam mají krabici za 9,– 8o Nebo mě naustále informuje o slevách třeba v kauflandu, penny, v takovývh krámech, kam prostě nemusíme chodit nakupovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85392
11.2.13 17:23
@Black_Orchids píše:

Jé Ty jsi mě potěšila, mám na to stejný názor. Raději investuju do zdraví, to je hlavní. Já vím, že na to hodně lidí nemá, ale co může být v čaji za 9 Kč? Je tam prostě tráva a nějaké nekvalitní zbytky, ta kvalitnější část jde prostě do dražších čajů. Je to ověřené a navíc to i dává smysl.

My osobně žijeme v Německu a vidím tady obrovský rozdíl v potravinách mezi českem a německem. Sice si tu koupím pistácie o euro dražší než v ČR, ale ten rozdíl je nepopsatelný! V Německu jsou ty pistácie velké, zelené a jednou jsem si je koupila v Albertu v ČR, pominu že menší balíček a pouze o euro levnější, ale z těch pistácií se daly jíst pouze odhadem 3, jinak to byl vysušený odpad, který by v Německu nechtěli a nikdo by ho nejedl. Je to hrozné, ale je to tak. A to je jen jeden příklad z mnoha…

Třeba čaj 40 sáčků tu koupím za necelé dvě eura, rozdíl je, že sáček nemá 2g jak v ČR, ale 2,25g a chutná naprosto jinak a líp, i než Pickwick. Proto bych se prostě snažila hlavně v ČR kupovat o něco kvalitnější potraviny. Ale chápu, že někomu to finanční situace nedovoluje… ale aspoň to sledovat se vyplatí… zdraví máme jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat