Jsme moc rozežraní?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ještě musím dodat, že teda úplně zdravě nežiju, to rozhodně ne, bohužel jsem závislá na čokoládách, teď jsem jednu spořádala
Myslela jsem si, že ty čokolády mi lezou do peněz, ale když jsem se snažila jíst zdravě bez čokolád, tak jsem utratila ještě mnohem více, protože jsem musela neustále něco zobat a ty sušené výrobky jsou tu neskutečně drahé, nechápu proč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem dočetla tuhle diskuzi a oddechla jsem si. Četla jsem totiž před tím diskuzi jak ušetřit a rady jak vyjít s 1000,– na týden úplně v pohodě mě naprosto odrovnaly. Lituju moc všechny kteří to musí vydržet.
My jsme totiž taky rozežraní ![]()
Kupujeme to na co máme chuť a nemusíme (zaplaťpánbů) obracet korunu.
Má miláček chuť ve všední den na stejky?
O. k. z argentinskýho bejčka za 700,– /kg je nejlepší
Já miluju lososa a francouzské sýry, vínečko pouze z oblíbené vinotéky-lahvinka bratru za 200,– - 300,– (s tím mám teď utrum
-ušetříme)
Včera jsem utratila 500,– za nákup a dneska tam nic není, tak holt se musí znovu.
Nic si neodpíráme, snažíme se něco uspořit ale chceme taky žít a užívat si. A to všech oblastech.
Oba naše výdělky jsou nad průměrem ČR, hypotéku nemáme, bydlíme ve vlastním.
Do čeho tedy investovat než do sebe, do krásných zážitků, a teď konečně snad i do děťátka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Skokové zdražování
Tak jsem si všimla, že potraviny docela dost skokově podražili…schválně jsem si schovala lístky z nákupu z minulého roku a například pltákový balený Eidam sýr uzený 45% z Penny stál v minulém roce 14,90 a včera 21,90…myslím, že to není jen to 1% DPH, ale hlavně nenažranost řetězců…
- Citovat
- Upravit
@sirael.s píše:
Tak jsem si všimla, že potraviny docela dost skokově podražili…schválně jsem si schovala lístky z nákupu z minulého roku a například pltákový balený Eidam sýr uzený 45% z Penny stál v minulém roce 14,90 a včera 21,90…myslím, že to není jen to 1% DPH, ale hlavně nenažranost řetězců… [/citaceHrozné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte,
nedavno jsem se zamyslela nad tim samym. Kolik proboha utracime za jidlo a jestli je to nutne. Nehodlam kupovat instantni blafy, kdyz to jde uvarit doma. Zaroven nebudu varit z kecupu a podobnych sr****, nebudu kupovat jen a jen chleba, protoze je levnejsi nez rohliky a kdyz budu mit na neco chut, koupim si to i kdyz to neni v akci ![]()
Ale pro zajimavost jsem se rozhodla ceny, nakupy a vareni vic sledovat, vcetne receptu atd atd.
Nejde mi o to srazit nase vydaje za jidlo na minimum, to ani nahodou a nastesti to neni potreba. Jen by me zajimalo, jestli ty penize nevyhazujeme zbytecne.
Zatim jsme jenom dva, ja cekam mimi v lete, takze momentalne akort vsechno sezeru dvakrat
s mimcem to bude pozdej zas jiny az zacnou prikrmy atd.
A bavime se pouze a jen o jidle
a nejedna se o zadny navody a doporuceni, jenom moje zkusenosti a napady.
Muzete mrknout na kvichero.blog.cz mam tam zrovna anketu o tom, kolik kdo utrati mesicne za jidlo, cim vic lidi tam klikne, tim ten vysledek bude zajimavejsi.
Jinak tam vkladam svoje nakupy a nejake recepty, ktere treba muzou nekomu pomoct s varenim - snazim se vzdycky varit aspon „zaklady“ na vic dnu atd. a take pridavam nutricni hodnoty, obsah zeleniny atd.
Zacala jsem teprve v pondeli a lednice samozrejme prazdna nebyla, takze zatim to jsou opravdu jen a jen castecne napady.
Budu rada za jakekoliv poznamky, komentare, napady atd atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tady zakladatelka. Děkuji, potěšily jste mne těmi příspěvky za poslední měsíc. No za ten rok, co jsem diskuzi zakládala se nám výdaje samosebou ještě zvýšily
Teď už taky nemám pocit, že bych si kupovala něco luxusního. Prostě kvalitní jídlo už za luxus nepovažuju, už je to pro mne samozřejmost i to, že máme lososa dvakrát do týdně a 400 za kilo masa mi nijak extra nepřijde
Když se člověk nechce cpát jen kuřecím a vepřovým, tak telecí, jehněčí, to prostě tolik stojí, i když to není bio
O to je to horší - kdybychom přišli o příjem, tak už šetřit na jídle pro rodinu prostě umět nebudu. ![]()
Asi to začnu dělat jak ti Francouzi jak tu někdo psal - první prodám auto, barák, chodit začnu v hadrech, (i když to už asi chodím i teď, móda mne vůbec nezajímá )
![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, tady zakladatelka. Děkuji, potěšily jste mne těmi příspěvky za poslední měsíc. No za ten rok, co jsem diskuzi zakládala se nám výdaje samosebou ještě zvýšilyTeď už taky nemám pocit, že bych si kupovala něco luxusního. Prostě kvalitní jídlo už za luxus nepovažuju, už je to pro mne samozřejmost i to, že máme lososa dvakrát do týdně a 400 za kilo masa mi nijak extra nepřijde
Když se člověk nechce cpát jen kuřecím a vepřovým, tak telecí, jehněčí, to prostě tolik stojí, i když to není bio
O to je to horší - kdybychom přišli o příjem, tak už šetřit na jídle pro rodinu prostě umět nebudu.
Asi to začnu dělat jak ti Francouzi jak tu někdo psal - první prodám auto, barák, chodit začnu v hadrech, (i když to už asi chodím i teď, móda mne vůbec nezajímá )![]()
no my s mužem taky naštěstí koukat na výdaje nemusíme, hodně naše rodina ( děti sou malé tak nepočítám) je na maso i tchánovci, samozřejmě to kuřecí se přejí, takže ani radši nepočítám kolik dám jen za maso…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A můžete mi někdo poradit nebo dát odkaz na nějakou diskuzi, jak ušetřit všeobecně? Ne jen na jídle. Nějakou dobu jsem si sbírala všechny účtenky, ale stejně jsem nic neušetřila. Jen jsem se už nedivila, za co jsem to utratila. Nekupuji např. pravou svíčkovou, i když si občas dopřejeme tuňáka, což taky není nejlevnější. Kupuji asi dost ovoce a zeleniny a už mě napadlo, že to omezím, ale zase je to zdravé
.Asi i dost promlsáme, ale i když občas peču, tak sušenku si rádi dáme. Jogurty taky téměř denně. Děláte si třeba nějaký rozpočet, že denně se nesmí utratit vyšší částka než…Ale když se kupuje do zásoby? Já kupuji i na creditku a co jsem na rodičáku, tak moc nevycházím. Půjčuji si i od dětí z pokladniček
.Na sebe si jinak téměř nic nekupuji.Jen když mám narozky, svátek nebo Vánoce, tak jako dárek od někoho. Máme teda asi i špatně rozdělené(nebo nerozdělené)finance. Byla bych radši, kdybychom se nějak domluvili, jak se co bude platit. Každý máme svůj účet a i by mi to vyhovovalo, ale jak jsem te´d doma, tak mi prostě ten rodičák nestačí, i když mi manžel dává měsíčně 3000,–.Ze svého účtu platím Sipo, vodu, můj telefon, jedno spoření, dvě pojistky(pro oba),penzijní připojištění, což dělá 5300,–.pak ještě dávám mojí babičce 1000,–jako splátku, když jsme si půjčili na kuchyň, synovi školku a obědy, což je tak 750,–.Takže mám rodičák pryč a zbývají mi ty 3000,– od manžela. Dříve dělal manžel větší nákupy, tak to tak neubývalo, ale má novou práci, tak nemá tolik času a já tím pádem kupuji více u nás ve městě. A když koupím něco dětem na sebe nebo nějaký dárek, drogerii, tak jsem zákonitě v mínusu. Říkám si, že moc utrácím, ale nevím, jak to omezit
.Bez nějakého mlsu(sušenka třeba) si to představit taky neumím a ovoce a zeleninu omezovat taky nechci.Asi bychom se měli na finance podívat více dohromady, ale nevím, jak na to. Jinak manžel platí ze svého účtu kolem 3000,– půjčku na přestavbu, dětem každému po 1000,– spoření, jedno spoření nám. Dříve utratil dost za velké nákupy a jinak platí větší výdaje on. I oblečení dětem atd.,ale když pak zaplatím něco já(doplatek elektřiny, popelnici),tak mi to chybí a už se mi to jen nabaluje. Nevím, jestli je to zrozumitelně napsané. Už jsem z toho ale docela dost nervní a kazí mi to rodičovskou dovolenou. Chtěla bych si to doma užívat, ale takhle se těším do práce, abych měla zase víc peněz
.
- Citovat
- Upravit
Ještě jsem zapomněla, že manžel platí internet a satelit dohromady asi 800,–.Vlastně ani pořádně nevím, co platí, tak bychom si to měli sepsat, abychom viděli nutné výdaje a co nám zbývá. Bojím se, aby to nevzal nějak špatně, že mu chci sahat na peníze, když jsme to měli takhle, ale já prostě nevycházím
.
- Citovat
- Upravit
A přitom on si pak může dovolit koupit mi třeba k svátku tablet za pět tisíc, který já nepotřebuji. Hraje si na něm syn a mě to pak štve, i když mi chtěl udělat radost. Já se ale radovat nemůžu, když vím, že dlužím už dost peněz dětem
.
- Citovat
- Upravit
Zapojila bych do placení všeho více manžela vždyt zajištuješ celý chod rodiny, čím dřív tím lépe, to s emu pak kupují hovadinky, když na to má a netuší kolik moc platíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sepsala bych na papírek, co všechno platíte měsíčně s manželem - inkaso, telefony, pokud je máte jako společnou zodpovědnost (u nás třeba každý co si provolá, to si zaplatí, manžel tam má např. net a cca o 700 vyšší částku na jeho blbosti, tak by to nebylo fér), školka a obědy pro děti, pojištění, splátka babičce atd.
To bych rozdělila napůl a každý by platil půlku. Plus by ti měl posílat polovinu částky na jídlo - tedy u vás asi min. 3000?
Ale tohle upřímně jen v případě, že máš vysokou mateřskou, aby ti totiž vůbec něco zbylo. Pokud ne, tak holt platit on všechno jídlo nebo naopak z jeho účtu a peněženky všechny poplatky a ty plať jenom jídlo.
Prostě musí se počítat s tím, že mateřská není plat a chlap je živitel, pokud máte mimi a ty „nevyděláváš“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, jsem na tom podobne, muj rodicak jde jen na jidlo a potreby pro malou a me (ale na me nezbyva), presto musi manzel nas dotovat stravenkama nebo nejakou obcas „injekci“. Ale dala jsem si jeste pred materskou predsevzeti, ze vyjdu jen s rodicakem a moc to nejde. Taky nakupuju, jak tu nekdo psal, v Lidlu, lepsi kram pomer kvalita/cena, tu neni. Ale chci napsat, ze obrovska zatez na rozpocet je, pokud ma nekdo v rodine potravinovou alergii ci z jakehokoli duvodu dietni omezeni. Mala ma intoleranci laktozy a od ty doby, co drzi dietu, uz s rodicakem nevyjdu, davam za jidlo o 1500-2000 mesicne vic. Specialni maslo 125g stoji 60 kc, lucina taky 60, jogurty 17 kc, specialni UM je paradoxne o chlup levnejsi, ryzove mleko, bezlaktozova smetana-vse kolem 40kc. A to je „jen“ laktoza-predpokladam, ze napr celiakici jsou na tom daleko hure.
Jinak jsem se naucila, ze velky nakup jednou mesicne nacvakam na itesco-napisu si seznam, co mi v domacnosti chybi, kouknu na letak a koupim jen to nutne, navic mi to donesou az domu a kazdy mesic splasim nekde poukazku na dopravu zdarma. Moc mi to pomohlo, nekoupim zadnou kravinu, nic ve stylu „jeeee, no vidis, tohle maji v akci, tak to koupim a co to maji taaamhle“
No a na mensi nakupy chodim do Lidlu, pac kupuji hodne zeleniny a ovoce a tam maji nejhezci ve meste. Uzeniny kupuji u mistniho reznika, sice ma kilo parku za 160 kc, ale je to parek s 96% masa a v prirodnim strivku-tak si predstavte, jakou ma vybornou sunku
Ale kupuji 15dkg na tyden a na rohlik si davame jen platek. Maso je tu problem-zadny maly kvalitni reznik tu neni, tak kupuji bud v Lidlu balene, zajedeme obcas nekam dal do kvalitniho reznictvi pro zasobu.
Plinky mame latkove, jednorazovky jen na cesty a na noc, kupuji s kuponkemeco pleny v DM, balik mame na mesic. Sklenicky pro malou mame taky jen na cesty, ma ji v prumeru 1× tydne. Kupuji v akcich, ale ovocne presnidavky mame sklenickove-kupuji ovko ci sunarka a jen v akcich, tu jednu denne ci jednu za dva dny sni. Jo a pecu pecivo a buchty.
A 7500 mi na to proste nestaci
Mozna, ze varim draha jidla, ale ja omacky nezahustuji a kecup pouziva jen manzel, do jidel ho nedavam-nic nenastavuju.
Priklad jidelnicku na tento tyden:
Po: Kureci steak s bramborovou kasi, kureci vyvar se zeleninou a nudlema
Ovocny kolac, pecivo, sunka, syr, zelenina, ovoce
Ut: brokolicove pesto s testovinami a parmezanem, zbytek vyvaru
Jablecny linecky kolec, pecivo od vcera, zelenina, ovoce..
St: losos s bramborem, cockova polevka
Jablecny kolac, domaci bagety, salat, camembert
Ct: cockovka, veprove na zampionech, ryze
Jablecny kolac, chleba domaci, zelenina, sunka, syr
Pa: zbytky, porkova polevka, rafaelo rezy
So: hovezi spanelske ptacky s dom knedlikem, porkova polevka
Domaci rohliky, rezy…
Ne: peceny kralik (dar), spenat, polentove a bramborove knedliky
Rezy, porkova polivka, caprese salat
Vetsinou pondelky jime zbytky od vikendu, ale zrovna jsem o vikendu nevarila, pac manzel byl nemocny, dcera jedla u rodicu a ja si vystacila s polivkou.
Tak jsme rozerany? Snazim se, aby v tydnu jednou byla lustenina, jednou bezmase jidlo, minimalne jednou ryba, jednou brambor, jednou ryze, jednou testovina, druhy masa se stridaly. Kdyz navarim toho hodne, tak zamrazuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja myslim, ze je dulezity sepsat si vsechny „fixni“ naklady - najem, elektrina, plyn, poplatky za vodu atd, cestovne, internet, telefony, ale treba i cigarety pokud nekdo kouri, navstevy lekare, leky… atd. no a hlavne to jidlo
casto to clovek sepise a ma pocit, ze by melo spoustu penez zbyvat, pak pri dlouhem premysleni se vzdycky objevi neco, co se proste plati, ale nejak se na to nemysli - u nas to byly treba prukazky na mhd a podobne.
no a potom si napisete kolik vydelava manzel a kolik je rodicak… a kolik by vam melo zbyvat. Z toho si muzete rict, jestli chcete neco setrit - pokud ano, tak je lepsi to posilat bokem na nejaky dalsi ucet… co clovek nevidi…
No a pokud jsi zodpovedna ty, za placeni vsech slozenek a nakupovani atd., tak ti holt manzel musi k rodicaku zadotovat ze svyho platu dostatecnou castkou na to, aby to tak vychazelo, a nebo at to plati ze svyho platu on…
Jenom kvuli tomu, ze jsi doma na rodicaku, to neznamena, ze mas z toho utahnout celou domacnost a on si necha svuj plat, ze kteryho ti obcas neco „prida“ aby jsi vysla. Melo by to byt spis naopak, rodicak je ten jenom „prispevek“, hlavni prijem je prijem manzela…
My teda mimco teprve cekame, ale ja uz jsem doma, takze jsme na tom podobne. Vratili jsme se ze zahranici, kdyz jsem zjistila, ze jsem tehotna a praci uz jsem nesehnala, takze jsem registrovana na UP, navic jako bonus, pri vyrizovani podpory v nezamestnanosti jsem musela dolozit socialni pojisteni ze zamestnani v Dansku, a Danska socialka ma 3 mesice na vyrizeni. Tedy secteno a podtrzeno, ja nemam prijem momentalne vubec zadny.
ucet mame spolecny, chodi na nej jenom priteluv plat momentalne, plati se z nej vsechno, kazdy mesic mame seznam toho, co se musi zaplatit, pak vime, kolik by nam melo zustat a z toho se snazime usetrit. Ted planujeme prave otevrit druhy ucet, ktery bude slouzit jako sporici, sice tam nebude zadny extremni urok, bude to proste bezny ucet, ale jde o to, ze se tam kazdy mesic posle nejaka castka z rozpoctu a necha se tam pro pripad „nouze“
snazime se ted hodne snizit naklady na jidlo, ale ne uplne na ukor kvality, z kecupu taky varit nebudu
muzes mrknout na kvichero.blog.cz
Teprve zacinam, ale postupne tam budu pridavat cele jidelnicky, i s nakupnimi listky, ted je to jenom tak napul ![]()
bohuzel ted nekupuju moc zeleniny, protoze mi vsechno prislo premrzle, shnile nebo prezrale, ale musim to zas napravit a je mi jasne, ze tim naklady primerene stoupnou.
Myslim, ze nejdulezitejsi je, si opravdu uvedomit, za co ty penize vlastne mizi. My jsme pri sepisovani zjistili, ze by nam melo treba 4000 zustat a nemohli jsme se ani za nic dopatrat toho, proc to tak neni. Nakonec jsme byli nuceni si priznat, ze to jsou proste hlouposti - par obedu nebo veceri venku, posedet venku se znamymi a dat si par piv a nealko piv, semtam nejaky casopis, sladkosti, pritel rad coca colu, obcas se koupi jidlo, co se pak nesni a vyhodi se… atd atd proste blbosti
Ale rozhodne bych to nenazyvala tak, ze pritel/manzel vas dotuje z platu, abyste vysly. Chapu, ze kazdy to ma doma jinak, ale podle me je to spatny pristup. Rodicak neni urceny na vedeni domacnosti a podle me neni duvod, proc by mel manzelovi zustavat cely plat a jenom z toho necim prispet k rodicaku, aby holka nejak vysla. Holky jste doma, starate se o deti, celou domacnost, nakupujete, setrite, varite, uklizite - to uz asi k tom rodicaku tak nejak patri, ale ja si myslim, ze k nemu rozhodne nepatri prehnane skudleni z rodicovskeho prispevku na vedeni cele domacnosti.
Podle me je to vsechno o domluve s chlapem. Domacnost je spolecna, dite taky, tak co.. Prece nemuzete delit naklady napul kdyz muz bere treba 15000 a zenska 5000. U nas by to proste bylo 20000, z toho se zaplati vsechno potrebne, neco posle na setreni a kazdy dostane neco „pro sebe“. hotovo. Pritel treba kouri, coz je dost znacna castka, ale ja to respektuju, snazi se doma pouzivat tabak a balit vlastni cigarety, takze trochu usetrit.. a on mi zas nevycita, kdyz si koupim drazsi krem na oblicej, kazdy ma proste neco, do ceho ty penize vrazi…
muzu zkusit na kvichero.blog.cz pridat jeste rubriku o setreni obecne, vic hlav vic vi ![]()
ale treba ja sleduju akcniceny a kupi, hlavne kdyz potrebuju koupit neco drazsiho, tak zjistuju, kde se to da koupit levne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní: ak platíš zo svojho účtu fixné čiastky, ktoré sa nedajú ponížiť - SIPO, poistky, splátku babičke, škôlku, tak prečo nepovieš manželovi, aby ti posielal viacej peňazí? Vieš koľko zhruba zarába? Nech ti pošle viac peňazí. Je fajn, že máš záujem peniaze zbytočne nevyhadzovať, ale ak ti po zaplatení všetkých nákladov zostáva 3000 korún na štyroch členov rodiny, je to strašne málo. Sú ľudia, ktorí musia z týchto peňazí vyjsť, pretože nemajú inú možnosť, ale ak manžel ešte aj ušetrí z výplaty, tak nech dá radšej pár korún navyše na stravu.
- Citovat
- Upravit