Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky,
OnaDnes.cz opět chystá článek o mateřství. Tentokrát nás zajímají vaše zkušenosti na téma jsou děti jenom pro bohaté. Článek se týká nákladů na dítě v prvních letech života (0-4 roky).
Jak příchod miminka změnil vaše rodinné finance? Co byl největší výdaj v prvních letech dítěte? Jaký výdaj vás nejvíce překvapil?
Těšíme se na vaše zkušenosti,
eMimino.cz ve spolupráci s OnaDnes.cz
Tak mě upřímně překvapilo, že navzdory tomu, jak mě každý strašil nás prvních několik měsíců kojenec nestál takřka nic(když nepočítám pleny). Větší výdaje přišly až s prvními krůčky a to byly logicky botičky.
Názor, že děti jsou jen pro bohaté mi přijde mírně řečeno hloupý.
Ona je to trochu špatně položená otázka. Bohatý je ten, kdo hodně vydělá..tudíž hodně pracuje,… a to mu právě ty děti neumožňují. Jinak řečeno - kdyby lidé neměli děti, budou bohatí, ale bohatí nejsou právě proto, že ty děti mají. Až u nás budou fungovat školky s otevírací dobou tak, aby pracující člověk stíhal i pracovat a zároveň bude sít dostupných ještě přeškolkových (tzn. dříve než 3 roky) zařízení, a stát bude podporovat zkrácené úvazky ( o kterémžto se mnluví už asi 12 let a skutek utek) tak opět bude líp. U nás je to bohužel o výběru - buď děti nebo zaměstnání. Dohromady se to kloubí těžko. Jinak, abych nebyla úplně od tématu - do 4 let věku toho moc nepotřebujete a žádné extra výdaje (pokud rodiče nechtějí), tak nejsou. Spíš se zaměřte na rodiče dětí vě věku školáků, tam to už je finančně náročné.
Tak koukám, co je všude kolem bohatých lidí! A někteří mají i 2 a více kusů… ![]()
Děti jsou pro bohaté duchem. S penězi to nemá co dělat.
A náklady na děti v prvních řekněme 3 letech života jsou v podstatě minimální oproti starším dětem.
Největším výdajem jsou jednoznačně jednorázové plenky a pokud je třeba tak UM. A je k pláči, že naše vláda, která se kasá prorodinnou politikou ještě nedokázala prosadit sníženou sazbu na dětské věci, která je všude na západ od nás.
Přijde asi na to jak se co zkousne. Pokud člověk nemá problém s koupí použitého oblečení, hraček a pak to zase prodá o něco levněji dál a neřeší, že musí mimčo pořád vypadat výstavně, tak to jsou náklady skoro nulové při kojení. Horší to je když se začíná přikrmovat. Ty ceny dětských jídel jsou kolikrát dost vysoké, ale opět dá se šetřit tím, že si maminka vaří doma ze základních surovin. A „spokojit se“ s myšlenkou, že to nejlepší co mu může dát je láska a ne materiální věci.
@carsa píše:
Ona je to trochu špatně položená otázka. Bohatý je ten, kdo hodně vydělá..tudíž hodně pracuje,… a to mu právě ty děti neumožňují. Jinak řečeno - kdyby lidé neměli děti, budou bohatí, ale bohatí nejsou právě proto, že ty děti mají. Až u nás budou fungovat školky s otevírací dobou tak, aby pracující člověk stíhal i pracovat a zároveň bude sít dostupných ještě přeškolkových (tzn. dříve než 3 roky) zařízení, a stát bude podporovat zkrácené úvazky ( o kterémžto se mnluví už asi 12 let a skutek utek) tak opět bude líp. U nás je to bohužel o výběru - buď děti nebo zaměstnání. Dohromady se to kloubí těžko. Jinak, abych nebyla úplně od tématu - do 4 let věku toho moc nepotřebujete a žádné extra výdaje (pokud rodiče nechtějí), tak nejsou. Spíš se zaměřte na rodiče dětí vě věku školáků, tam to už je finančně náročné.
tak zase pokud maminka chodí do práce, tak vyšší náklady na straně školky a školy jsou vyvážené vyššími příjmy na straně matky.
Taky si myslím že malé dítě míč nestojí, co je potřeba je obuv. Více stojí školní děti, a hlavně ty kroužky. Taky si myslím že děti nejsou jen pro bohaté. Děti mě obohatili strašně moc, jsem ráda že je mám
.
Děti by měly být jen pro bohaté!
Pro bohaté duchem i tělem!
Kdo strádá na těle i mysli nemůže vychovat plnohodnotného člena jakékoliv společnosti.
Náklady na dítě mi přijdou stále stejné. V prvních měsících plínky. Když se zásobíte plenama, začnete s příkrmy, pak botičky a už to jede. Dcera je na VŠ a ještě jsem se s náklady nezastavila. ![]()
Překvapují mě výdaje za léky, pokud je dítě náhle dlouhodobě nemocné. To je něco, na co se nepřipravíte. ![]()
Pokud vím, tak nejpočetnější rodiny s dětmi byli a jsou sociálně slabí. Nechápu tuto otázku, nechápu její význam, ani přínos. Dítě si nekupujeme v supermarketu a ani tak není důležité, co jim můžeme koupi, či pořídit za jakou cenu a v jakém množství. Nemá to vliv na výchovu ani povahu jedince. ![]()
A proč se dneska děti přepočítavají na peníze? Ať to stojí, co to stojí, tak dítě za to rozhodně stojí, pokud ho člověk samozřejmě chce ![]()
@MisaHanuska píše:
Děti jsou pro bohaté duchem. S penězi to nemá co dělat.
hmm nejvíc dětí často mají chudí a hloupí lidé.
@jenika1 píše:Nemá to vliv na výchovu ani povahu jedince. nesouhlasím, rozhodně má movitost rodičů velký vliv na utváření povahy i výchovu dítěte
Pokud vím, tak nejpočetnější rodiny s dětmi byli a jsou sociálně slabí. Nechápu tuto otázku, nechápu její význam, ani přínos. Dítě si nekupujeme v supermarketu a ani tak není důležité, co jim můžeme koupi, či pořídit za jakou cenu a v jakém množství. Nemá to vliv na výchovu ani povahu jedince.
Tak v prvních letech dítě materiálně náročné není, skoro vše se dnes dá sehnat z druhé ruky, výživa kojení (náhradní mléka jsou tedy dost drahá investice), kašičky a jednoduchá zeleninová jídla… Takže za největší investici v počátku vztahu považuji bydlení. Nároky stoupají s nástupem na základku, SŠ, vysokou - učební pomůcky, ošacení a obuv už je dražší, investice do volnočasových koníčků a aktivit…
Jinak myslím si, že základní chyba je v tom, že stát si dnes rodiny jako takové příliš nepovažuje. Můj názor je asi kontroverzní, ale domnívám se, že podporu všemožných organizací mají spíš svazky, vztahy a jedinci méně standardní. Klasická rodina čelí poměrně vysokým existenčním nárokům, rizikům ztráty zaměstnání, únavě z pracovního vypětí a plnění každodenních povinností. A k tomu je třeba co nejlépe vychovat a zajistit zázemí dětem, což je obrovská zodpovědnost. Žena, která se po letech na mateřské vrací do pracovního procesu, není pro zaměstnavatele obvykle příliš atraktivní zaměstnanec. Ano, ztratila kontakt s profesí, ano, hrozí paragrafy s dětmi…také sehnat za rozumné peníze školku je mnohdy velký problém…Zkrátka a dobře, chtělo by to systémová opatření, aby se rodině navrátila společenská vážnost, kterou si zaslouží.
Příspěvek upraven 12.04.16 v 13:50