Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sedmikráska70 píše:
@Hanka1 Ale článek má být o nákladech na dítě 0-4 roky. A když seš teda finančně gramotná tak sis to podletoho co píšeš spočítala akorát víc dopředu.
Spocitala - materska za 3600,–/mesic po dobu tri let v obdobi 2003-2006 a ten dalsi rok jeste soukroma skolka (tehdy ceny taky uplne jinde myslim výší nez dnes) a muj navrat na dva dny do prace.
No byla to sranda v porovnanim co mne tohle dite stoji na sportovnich koniccich pocinaje tanecnima botama a konce ski/snb vybavenim, nepocitaje polozky typu permice na vleky ci lyzo v Alpach pro nas pro vsechny. A to ma jeste celkem sluch a hlavu na jazyky, tak kvalitni Anj vyuka taky neco stoji (pokud nechci za par stovek na hodinu kantora s moravskym prizvukem, co mluvi o neco lepe nez ja
), spanelstinu ji nastesti uci a mluvi cela manzala rodina zadara (az z toho jednomu se zaklady Spj tresti hlava) ![]()
@Hanka1 tady ale neslo o to, jestli ma financni rezervu, ale o to, ze to bylo drahe, a o to, ze Vam to prislo smesne.
@Fofrník píše:
Tak děti je finančně náročnější „koníček“. Já začal tím, že jsem si musel koupit větší auto, přistavět barák a bylo toho podstatně víc co stálo dost kaček.
Jo jo, taky nepocitam znenu bydleni do vetsiho a hlavne se zahradou, porizeni vetsiho rodineho bezpecneho auta plus porizeni druheho auta a uz si dospel do stadia „tatinku my bychom chteli bazen takovy ten v zemi, co se v nem da plavat!?“ ![]()
Nečetla jsem diskusi, vyjadřuji se tedy k začátku
nemyslím si, že by byl název článku zcela dobře zvolený.
Celkově a objektivně řečeno rozhodně není zodpovědné si pořídit dítě, když nemá rodina nic našetřeno. Ovšem to neznamená, že musí být vysloveně bohatí.
Jde spíše o počítání a rozumné rozložení výdajů atd.
Největší výdaje jsou ještě před narozením - kočárek, postýlka, oblečky, věci na spaní, autosedačka, základní nábytek pro mimi…
hodně těchto nákladů se dá zmenšit nakupováním z druhé ruky, poděděním a podobně
ale i z druhé ruky mě to vyšlo celkem kolem 10 000 Kč
Druhý náklad jsou plenky - buď látkové, kde je ale výdaj na počátek prý kolem 8000 i více a nebo jednorázové kde to vychází asi na 1500 Kč měsíčně, když člověk vychytává slevy a akce.
A další věc, kterou musí člověk zvážit je možnost toho, že by se z jakéhokoliv důvodu nedalo kojit a musela by se kupovat umělá výživa. Ta co jsem počítala vyjde průměrně na nějakých 1000 Kč na měsíc.
A pak se zvednou výdaje když začnou příkrmy, což se dá snížit vařením doma ale i tak je to prý alespoň dalších 1000 Kč na měsíc.
Jako další velké výdaje jsou kvalitní první (i další) boty a také zimní oblečení.
(s tím zatím nemám zkušenosti kolik přesně stojí, jen odhadově
)
co není od věci je také dítěti založit nějaké spoření a dávat mu peníze stranou. u nás to budou 2000 Kč měsíčně.
Takže před narozením dítěte je dobré mít našetřeno nějakých 20 000 Kč aby bylo na nákup věcí a něco za rukou, pak se při rozumném šetření, vaření a tak dá vyjít s mateřskou a jedním průměrným platem. Alespoň tak mi to vychází.
Takže dítě je pro každou průměrnou rodinu ![]()
(ačkoliv jistě, čím více peněz tím lépe, to asi platí vždycky, ale nikdy by nemal být práce přednější než čas na dítě)
@Hanka1 píše:
Spocitala - materska za 3600,–/mesic po dobu tri let v obdobi 2003-2006 a ten dalsi rok jeste soukroma skolka (tehdy ceny taky uplne jinde myslim výší nez dnes) a muj navrat na dva dny do prace.No byla to sranda v porovnanim co mne tohle dite stoji na sportovnich koniccich pocinaje tanecnima botama a konce ski/snb vybavenim, nepocitaje polozky typu permice na vleky ci lyzo v Alpach pro nas pro vsechny. A to ma jeste celkem sluch a hlavu na jazyky, tak kvalitni Anj vyuka taky neco stoji (pokud nechci za par stovek na hodinu kantora s moravskym prizvukem, co mluvi o neco lepe nez ja), spanelstinu ji nastesti uci a mluvi cela manzala rodina zadara (az z toho jednomu se zaklady Spj tresti hlava)
Proč jen soukromá školka? Lyžovat se kromě Alp jinde nedá? Soukromí učitelé AJ nemluví všichni s moravským přízvukem. Nejsi kapku snob?
@gabrriel píše:
ale on nenapsal, že zas všichni…
Asi chápu, nač narážel…Já se tedy ve vyloučených lokalitách nepohybuji ani zde nemám známé. Ale ve svých kruzích znám poměrně slušné množství mnohomatek (4 a více dětí) a žádná z nich není hloupá či taková, co by dětem nezajistila (spolu s partnerem) slušný start do života. A jejich životní úroveň z hlediska materiálního se taky pohybuje v rámci norem. Rovněž tady z emimina neznám žádnou vícemaminu, kterou bych označila za asociální. Sice jsou to virtuální „vztahy“, ale z obsahu a úrovně projevu taky leccos poznáš.
Takže by mě fakt zajímalo, z jaké statistiky tady kdosi vychází (nechce se mi dohledávat kdo to zmiňoval)…
@tetaagáta Ač to není na mě, odpovím, pokud nevadí. Máme roční permici do Špindlu, když jedeme na lyže fakt krátce, na otočku. Někdy dáváme i Říčky a Dolní Moravu. Jezdíme i na Chopok, když jsme u manželových rodičů. A přesto do Alp Jezdíme, kdo tam byl, ví, že je to něco úplně jiného, než lyžování u nás. A opravdový lyžař to preferuje.
Soukromá školka je u nás nutnost-syn lednový, se ve třech letech nedostal do státní. Do státní by tak nastoupil ve čtyřech a třičtvrtě nejdřív. A to ho už nebudu na ten rok vytrhávat z kolektivu. Dál plánujeme i soukromou ZŠ. Zatím se rozhodujeme mezi třemi-PORG, Open gate a Canadian. A důvod je prostý, nejde o snobárnu, ale nabízenou kvalitu výuky. Plány se mi líbí, vyhovujei styl učení, důraz na jazyky, kvalitní učitelé. A ano, i to, že tam děti úplně nebývají limitováni rodinnými financemi, což se odráží i v nabídce výletu, lyžáků apod. Líbí se mi i jejich mimoškolní aktivity, podpora chytrých a šikovných dětí. Je to příprava dál. Je pravda, že staršího syna chceme v pěti letech otestovat v Menze, tak asi i proto mi jde opravdu o kvalitu. Mladší se neprojevuje stejně, tak u něj třeba volit státní ZŠ budeme, zase mi nejde o geniální děti, ale jejich schopnosti. Minimálně u staršího by byla škoda zabít všechno inkluzí
A inkluzi nahrazovat učením po škole mi pro malé dítě přijde tragické. Raději budu, když si půjde zasportovat. A teď do mě, třeba jsem snob, asi jo, pokud chci pro své dítě to nejlepší.
@lupto To nejlepší chce pro své děti přece každý, jen máme asi jiné možnosti a nejen finanční ale jsme omezeni třeba místem pobytu. To že člověk dopřeje dětem to nejdražší, ještě neznamená že je to to nejlepší pro jejich vývoj.
@sedmikráska70 Samozřejmě,že to nejlepší je vždy v rámci finančních možností té rodiny. Takže proto, když si přečteš všechny mé příspěvky v tomto tématu, uvidíš, že si myslím, že dítě není jen pro bohaté. Každý si ho přizpůsobí svým možnostem.
Já reagovala na příspěvek proč Alpy, proč soukromá školka apod.
A ano, nejdražší není nejlepší, proto vždy pečlivě studuju, kam svoje dítě dávám, a zdaleka nemá nejdražší soukromou školku v Praze, studuju co kupují apod.,a jediným ukazatelem pro mě není cena ![]()
@Anonymní píše:
Podle mého názoru děti jsou drahé. Nikdo mi to nevymluví. Mám jedno a když mu chci dopřát to nejlepší, tak je to drahé. Pro dítě jsme se rozhodli, když měl manžel dobře placenou práci. Nyní po pár letech již tak dobře placenou práci bohužel nemá a proto jsme se rozhodli, že další dítě mít nebudemeJe mi to líto, ale než abych obracela každou korunu v této nejisté době, raději mám dítě jen jedno.
děti nemají mít vše, pak z nich vyrostou snobové, bez citu.
@lupto Dík za vysvětlení, já to všechno číst nestíhám a nic ve zlim.
@lupto Víš, já nemyslím, že je to vždy jen o finančních možnostech rodiny. My bychom třeba měli i na to jet lyžovat do Alp, ale prostě nám naprosto stačí tady u nás. Co se týká vzdělání, dá se v pohodě najít i st. škola s výborným programem, ale to bude hodně o lokalitě. A těžko se vysvětluje i to, proč nejezdíme k moři, protože málo lidí pochopí, že my se prostě nepotřebujeme válet u vody a na cestování z místa na místo jsou naše děti ještě prostě malé.
@lupto píše:
@tetaagáta Ač to není na mě, odpovím, pokud nevadí. Máme roční permici do Špindlu, když jedeme na lyže fakt krátce, na otočku. Někdy dáváme i Říčky a Dolní Moravu. Jezdíme i na Chopok, když jsme u manželových rodičů. A přesto do Alp Jezdíme, kdo tam byl, ví, že je to něco úplně jiného, než lyžování u nás. A opravdový lyžař to preferuje.Soukromá školka je u nás nutnost-syn lednový, se ve třech letech nedostal do státní. Do státní by tak nastoupil ve čtyřech a třičtvrtě nejdřív. A to ho už nebudu na ten rok vytrhávat z kolektivu. Dál plánujeme i soukromou ZŠ. Zatím se rozhodujeme mezi třemi-PORG, Open gate a Canadian. A důvod je prostý, nejde o snobárnu, ale nabízenou kvalitu výuky. Plány se mi líbí, vyhovujei styl učení, důraz na jazyky, kvalitní učitelé. A ano, i to, že tam děti úplně nebývají limitováni rodinnými financemi, což se odráží i v nabídce výletu, lyžáků apod. Líbí se mi i jejich mimoškolní aktivity, podpora chytrých a šikovných dětí. Je to příprava dál. Je pravda, že staršího syna chceme v pěti letech otestovat v Menze, tak asi i proto mi jde opravdu o kvalitu. Mladší se neprojevuje stejně, tak u něj třeba volit státní ZŠ budeme, zase mi nejde o geniální děti, ale jejich schopnosti. Minimálně u staršího by byla škoda zabít všechno inkluzíA inkluzi nahrazovat učením po škole mi pro malé dítě přijde tragické. Raději budu, když si půjde zasportovat. A teď do mě, třeba jsem snob, asi jo, pokud chci pro své dítě to nejlepší.
@tetaagata
lupto uz to napsala za mne. dekuji ![]()
takze Alpy - ano vsichni 4 jsme vasnivi a pokrocili lyzari a tady si proste tak nezalyzujeme, jako mame tu sve dve tri oblibena lyzomista, ale proste s nadmorskou vyskou a velikosti kopcu nic clovek nenadela a hned se nemusi citit jako Snob. A v porovnani s cenou permic tady a poctem ujetych km na lyzich je to neproste v Alpach i financne nesrovnatelne.
a soukroma skolka - u nas nutnost. Dite se mi do statni dostalo ve 4 a ctvrt roce, obe deti narozene v cervnu, do skolky slo v zari. Jednak moje deti jsou kontaktni a kolektiv obe vyhledavaly cca od dvou let a jednak nechtela jsem prijit o svoje misto. Jednak mam svoji praci celkem Rada, jednak jsem Rada mezi lidma a jednak jsem i dobre financne ohodnocena.
A jako Snob se necitim, naopak si svoje vydelane penize umim uzit a utratit za cokoliv, at se jedna o Alpy nebo o more ci o prizemni zalezitosti typu masaz a Kosmetika ![]()
@MisaHanuska Ale to je přeci naprosto v pořádku. Já přeci nic z toho neznevažuji. Je to o financích, nastavení rodiny…přece jsem nikde nepsala, že kdo to nedělá stejně, je špatný. Upřímně k tomu lyžování, mně CR nestačí, chtěla jsem lyžovat jako dítě závodně, miluju lyžování… A prostě mi to tu nestačí. Moře ráda nemám, jsem spíš na zimu. Manžel ano, je to u nás o kompromisu.Syn taky moře zbožňuje, já se nějak zabavím…
Asi se státní taky najít dá, netvrdím, že ne.Na druhou stranu o státní ani moc nemám zájem, a to mi státní školství dalo hodně. Nelíbí se mi inkluze, nelíbí se mi málo mezinárodní důraz, který chci-nevěřím, že ani já s manželem, natož naše děti nakonec v CR zůstaneme. Ale to by bylo na dlouho a natolik se tu osobně otevírat nechci. Vždycky to, co dopřávám dětem souvisí s fungováním rodiny. V každém případě to hodně ovlivňují finance, ale i směr té rodiny, co povazuje za prioritu, co chce dětem předat apod.Pro nás to znamená nejen vzdělání, které je na prvním místě, ale i cestování, protože to to vzdělání, poznávání, učení hodně doplňuje. Sport máme jako rodina rádi a dopřáváme si ho na takové úrovni, na jaké chceme a můžeme. To je snad normální pro každého, a je jedno, zda někdo vydělá 20tis.,nebo 200tis.Je to podle rodiny jako takové, a určitě na to vliv finance maki.,to zase ano.
Souhlasim. Bohuzel jsme chudi, takze taky zustanem jen u jednoho ditete.
Stve me to moc, ale nechci riskovat, ze nebudem mit casem treba co jist. Pritel moc nevydela, mame hypoteku, takze tak no.