K čemu je 4 letý rodičovský příspěvek?

508
3.10.10 20:30

K čemu je 4 letý rodičovský příspěvek?

Zvolila jsem si 4letý rodičovský příspěvek v domnění, že budu mít 4 roky statut „na rodičovské dovolené“. Věděla jsem, že místo v práci mi hlídat nebudou, to mi nevadilo. Chtěla jsem být tzv. na rodičovské dlouho a k tomu si přivydělávat. Teď se blíží synovi 3 roky a já jsem zjistila, že sice budu pobírat rodičovský příspěvek, ale pokud mi zaměstnavatel nepotvrdí neplacené volno, tak vlastně budu nezaměstnaná nebo co. Nechci se hlásit na ÚP, protože si přivydělávám a to bych nemohla. Mám dojem, že teď jsem na tom hůř než kamarádky, které mají 3letý rodičovský příspěvek, dostaly celkově víc peněz a teď jsou ve stejné situaci jako já tzn. buď neplacené volno (děti se do školky samozřejmě nedostaly) nebo nezaměstnané. Od září pak budou moci rovnou nastoupit do práce, zatímco mě ještě poběží rodičovský příspěvek čtvrtým rokem (do prosince) a tudíž budu moct dát syna do školky jen na 4 hodiny denně. Nějak nechápu, jakou výhodu tedy ten 4letý rodičovský příspěvek má. Poradíte mi někdo, jak z téhle situace nejlíp vybruslit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
3.10.10 20:40

Ty můžeš pobírat RP a zároveň být registrovaná určitou dobu i na UP. Ale nemůžeš čekat, že Tě budou nějak šetřit a brát na Tebe nějaké ohledy, podmínky máš jako ostatní, všude, kam Tě pošlou, musíš jít.

A taky po skončení RP už nemáš nárok na podporu. Nevím, jak přesně ty zákony jsou, nemám čas to hledat. Ale vím, že tak nějak je to možné a měla to tak i známá, dostala se do finanční tísně. Pobírala rodičovský příspěvek, byla zároveň registrovaná na UP, dostávala podporu. Rodičovskou měla čtyřletou, pobírala 3800.

K podpoře v nezaměstnanosti si můžeš přivydělat do 4000 Kč.

Bohužel, jednou zvolená varianta nejde změnit. Buď si budeš muset zajistit odvody syna ze školy a odpolední hlídání, pokud budeš chodit do práce, nebo se RP vzdát, když bude syn ve školce celodenně.

Nicméně nechápu, Ty si teď přivyděláváš, proč by sis stejným způsobem nemohla přivydělávat ještě ten rok, než budou synovi 4 roky? Bojíš se o své místo? Je pravda, že čtvrtý rok už Ti ho zaměstnavatel nemusí držet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
3.10.10 20:55

To já bych právě chtěla, přivydělávat si stejně jako jsem to dělala doteď. Ale jaký budu mít status, pokud budu muset se současným zaměstnavatelem ukončit pracovní poměr (předpokládám, že mi to neplacené volno nedá)? Můžu pobírat rodičovský příspěvek, nepřihlásit se jako nezaměstnaná, být doma a přivydělávat si a vlastně nebýt na rodičovské dovolené, když už budu mít ukončený pracovní poměr? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
3.10.10 21:04

To, že budeš mít ukončený pracovní poměr ještě neznamená, že by ses musela hlásit na UP. Můžeš být normálně doma a budeš mít status „osoba pobírající RP“, takže za tebe bude stát platit zdravotní, tahle doba se ti bude normálně počítat pro důchod a můžeš si přivydělávat jak chceš.
A jinak podle mě má (nebo spíš mělo) význam volit 4 letý RP u OSVČ, pokud neplánují další dítě - po dobu pobírání RP je jejich podnikání vedeno jako vedlejší a tudíž nemusí platit minimální zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fejz
3.10.10 21:05

Co nastoupit na své místo na jeden-dva měsíce a pak se vrátit na MD? Nevyplývá z toho povinnost zaměstnavatele ti místo držet až do konce MD?

• Citovat
  • Upravit
101748
3.10.10 21:07
Fejz píše:
Co nastoupit na své místo na jeden-dva měsíce a pak se vrátit na MD? Nevyplývá z toho povinnost zaměstnavatele ti místo držet až do konce MD?

MD je pouze těch půl roku kolem porodu… a maximální délka RD je do 3 let věku dítěte, takže co by tím zakladatelka získala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.10.10 21:07

Budeš pořád na RD. Jednou sis tuto variantu zvolila, tak proč by ses měla hlásit na UP nebo být nezaměstnaná? :nevim: To, jestli ukončíš pracovní poměr se svým zaměstnavatelem nebo ho ukončí on s Tebou nemá vliv na žádný „status“, pokud sis zvolila čtyřletou variantu RD. Myslím teda. Pokud sis zvolila tuto variantu RP, jsi 4 roky na rodičovské - se všemi ostatními náležitostmi, právy a možnostmi, které s tím souvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
3.10.10 21:13

Tak to by bylo super, kdyby existovala pozice „osoba pobírající rodičovský příspěvek“. Já jsem strávila dva večery na netu hledáním informací a připadalo mi, že nic takového není :roll: Díky moc za naději. Musím zajít na ÚP a poptat se, pak vám sem dám zprávu, co mi řekli. Doufám, že mi něco poradí, hlavně jak to mám teď vyřešit se svým zaměstnavatelem - jestli zkusit žádat o neplacené volno nebo můžu s klidným srdcem rozvázat pracovní poměr dohodou. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
3.10.10 21:17
Jana206 píše:
Budeš pořád na RD. Jednou sis tuto variantu zvolila, tak proč by ses měla hlásit na UP nebo být nezaměstnaná? :nevim: To, jestli ukončíš pracovní poměr se svým zaměstnavatelem nebo ho ukončí on s Tebou nemá vliv na žádný „status“, pokud sis zvolila čtyřletou variantu RD. Myslím teda. Pokud sis zvolila tuto variantu RP, jsi 4 roky na rodičovské - se všemi ostatními náležitostmi, právy a možnostmi, které s tím souvisí.

Nene, rodičovská dovolená nemá se zvolenou délkou rodičáku nic společného, je vždy maximálně do 3 let věku dítěte a váže se na pracovní poměr, je to omluvené volno z práce. Nikdo kdo nemá trvající pracovní poměr, není na RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.10.10 21:21

Aha J.a.n.i :think: , já jsem možná použila špatný termín. Vím, že zaměstnavatel má povinnost držet místo zaměstnankyni maximálně 3 roky. Potom ona může požádat o neplacené volno, on jí může vyhovět, ale nemusí. Když nevyhoví a ona nechce nastoupit, může rozvázat pracovní poměr dohodou. Ale pokud pobírá dále ještě rok rodičovský příspěvek, tak se přece nemusí jít hlásit na UP jako nezaměstnaná.. Má stejná práva a povinnosti jako ostatní pobírající tuto variantu, kteří jsou např. bez pracovního poměru před nástupem na RD. Nebo se pletu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fejz
3.10.10 21:22
j.a.n.i1 píše:
Fejz píše:
Co nastoupit na své místo na jeden-dva měsíce a pak se vrátit na MD? Nevyplývá z toho povinnost zaměstnavatele ti místo držet až do konce MD?
MD je pouze těch půl roku kolem porodu… a maximální délka RD je do 3 let věku dítěte, takže co by tím zakladatelka získala?

Jo vlastně, máš pravdu. Vycházela jsem z toho, že moje kolegyně se po půl roce vrátila do práce, dělala dva měsíce na plný, pak požádala o zkrác. úvazek, dělala rok, otěhotněla a teď se bude zase vracet do práce, na plný - předpokládám, že to zase vydrží jen tak dva měsíce, nicméně se jí tím údajně obnovila ta doba, po kterou jí zaměstnavatel drží povinně pozici.
Dělá na manažerské pozici a 4-6 let by jí to místo určitě nikdo nedržel v zastupování.
Nicméně jsem si neuvědomila, že to platí jen pro ty 3 roky. Tak budiž tohle radou pro ostatní.

• Citovat
  • Upravit
101748
3.10.10 21:25
janabrno píše:
Tak to by bylo super, kdyby existovala pozice „osoba pobírající rodičovský příspěvek“. Já jsem strávila dva večery na netu hledáním informací a připadalo mi, že nic takového není :roll: Díky moc za naději. Musím zajít na ÚP a poptat se, pak vám sem dám zprávu, co mi řekli. Doufám, že mi něco poradí, hlavně jak to mám teď vyřešit se svým zaměstnavatelem - jestli zkusit žádat o neplacené volno nebo můžu s klidným srdcem rozvázat pracovní poměr dohodou. :think:

Tak to záleží jestli plánuješ další dítko nebo jestli by ses do té práce chtěla vrátit, pokud jedno nebo druhé jo, tak bych to neplacené volno rozhodně zkusila, pokud ne, tak je to asi jedno.
Jinak tenhle status je uveden v zákoně o veřejném zdravotním pojištění a když to vezmu do důsledku, tak na UP bys vůbec nemusela, jen je potřeba dojít na zdravotní pojišťovnu aby si tě přehodili do té správné kolonky.
Přihazuju formulář od OZP, každá pojišťovna má tedy svůj, ale pro objasnění.
http://www.ozp.cz/…s/p_p_07.pdf
a byla bys v kolonce E

A tady ještě příslušný paragraf zákona o veřejném zdravotním pojištění:

§ 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
c) příjemce rodičovského příspěvku;

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
3.10.10 21:28
Jana206 píše:
Aha J.a.n.i :think: , já jsem možná použila špatný termín. Vím, že zaměstnavatel má povinnost držet místo zaměstnankyni maximálně 3 roky. Potom ona může požádat o neplacené volno, on jí může vyhovět, ale nemusí. Když nevyhoví a ona nechce nastoupit, může rozvázat pracovní poměr dohodou. Ale pokud pobírá dále ještě rok rodičovský příspěvek, tak se přece nemusí jít hlásit na UP jako nezaměstnaná.. Má stejná práva a povinnosti jako ostatní pobírající tuto variantu, kteří jsou např. bez pracovního poměru před nástupem na RD. Nebo se pletu?

Jojo, to jo :-) já spíš vždy upozorňuju na ten rozdíl mezi „osobou na RD“ a „příjemcem RP“, někdy je to podstatné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101748
3.10.10 21:32
Fejz píše:
j.a.n.i1 píše:
Fejz píše:
Jo vlastně, máš pravdu. Vycházela jsem z toho, že moje kolegyně se po půl roce vrátila do práce, dělala dva měsíce na plný, pak požádala o zkrác. úvazek, dělala rok, otěhotněla a teď se bude zase vracet do práce, na plný - předpokládám, že to zase vydrží jen tak dva měsíce, nicméně se jí tím údajně obnovila ta doba, po kterou jí zaměstnavatel drží povinně pozici.
Dělá na manažerské pozici a 4-6 let by jí to místo určitě nikdo nedržel v zastupování.
Nicméně jsem si neuvědomila, že to platí jen pro ty 3 roky. Tak budiž tohle radou pro ostatní.

Ono dokonce ani kdyby se nevrátila, tak ji zaměstnavatel to místo musí držet, ono se sice říká 3 roky, ale dle zákona je to do 3 let věku dítěte, takže pokud se během první RD narodí druhé, tak je to automaticky do 3 let toho druhého, případně třetího…
A tedy platí, že po RD už nemusí dostat tu konkrétní židli, ale místo dle pracovní smlouvy, bez ohledu na to jak dlouho na RD je, tu samou židli musí dostat jen po MD, tj. cca v tom půl roce dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
3.10.10 21:52

Moc všem děkuji za informace. Vracet se tam nechci, druhé dítko neplánuji, jen prostě chci zůstat na pozici „osoba pobírající RP“ co nejdéle, protože takto mi to vyhovuje - užiju si dítě i práci :-)
Zdravotní tedy za mě bude platit stát. A sociální nebo důchodové nebo co to vlastně je? Někdo tady psal, že kdo se stará o dítě, tak se mu to počítá na důchod, to je ono?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat