Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LuckaH01 píše:
Diky za zkusenosti. Nekdo s pozitivni zkusenosti? Mne se ty principy vcelku libi, ale prave si nejsem uplne jista, jestli do Montessori skolky dceru dat. Uplne alternativni nejsem, spis mi jen nektere principy v “normalnich” skolkach a skolach prijdou zastarale a ne uplne funkcni, proto se ptam na moznosti a zkusenosti…
My jsme školku taky hodně zvažovali. Nakonec jsme to dali na misky vah, a na té horší byla ta finanční částka a nutnost jezdit tam autem (nebo jít pěšky víc než půl hodiny), což bylo vzhledem k dalšímu miminu v rodině rozhodující.
Klady, o kterých jsme věděli a díky kterým jsme o tom uvažovali: výborná ředitelka i učitelky, delší otvírací doba a možnost přivést a odvést dítě kdykoliv v průběhu dne (takže i dát ho tam např. v 11h a udělat si s ním hezkou snídani a dopolední program doma), mnohem kvalitnější stravování. Z těch pedagogických věcí jsme věděli, že učí hodně děti, aby si spory dokázaly vyřešit, a moc tam nepodporují žalování bez návrhu řešení.
Takže pokud je finanční částka za školku ve vašem rozpočtu zcela zanedbatelná, tak do MŠ bych dala s klidem, ale u té ZŠ už bych tedy přemýšlela hodně.
@LuckaH01 píše:
Diky za zkusenosti. Nekdo s pozitivni zkusenosti? Mne se ty principy vcelku libi, ale prave si nejsem uplne jista, jestli do Montessori skolky dceru dat. Uplne alternativni nejsem, spis mi jen nektere principy v “normalnich” skolkach a skolach prijdou zastarale a ne uplne funkcni, proto se ptam na moznosti a zkusenosti…
Ony se ty školky někdy docela dost liší. Lepší bude si zjistit informace přímo o té konkrétní školce, kam by tvá dcera chodila. A doporučuji si i zjistit, jak přesně to chodí i na běžných školkách v okolí, třeba tě některá z nich mile překvapí. Dítě známé chodí do na první pohled úplně obyčejné vesnické školky, ale podle toho, co vypráví, tak tam využívají docela dost prvků z montessori pedagogiky.
@MV313 píše:
Ja mit dalsi dite, tak urcite opet zvolim Montessori skolku! Chce to urcite zajit se do nejake kvalitni podivat a udelat si obrazek, ani nahodou to tam totiz nevypada tak, jak je popisovano zde v diskusi.
Take nejsem alternativni, jak jsem psala, deti jsou v normalni ZS, ale pro sebe a sve deti jsem Montessori MS videla jako nej reseni. Klidne SZ
Hele víš co?
Já jsem máma tří dětí a na Monte jsem učila než jsem měla první. Teď jsem rodila třetí (v listopadu).
Proto anonym nebo smazat… děkuji
Řeknu svůj názor.
Děti potřebují hranice, učit - ukázat, to co se jich týká, ne to co si samy myslí, že se jich týká… Kdyby podle Monte vychovávali zvířata v přírodě své potomky, budou jejich potomci (velká část z nich, tak jak to v přírodě bývá) jen lehkou kořistí pro dravce.
Ne, není to správné.
Jsme lidi. Ne zvířata. Děti potřebují vidět vzor (člověka - autoritu) a podle toho se vyvíjet.
Nejsou to opice. Fakt ne.
@Anonymní píše:
Hele víš co?
Já jsem máma tří dětí a na Monte jsem učila než jsem měla první. Teď jsem rodila třetí (v listopadu).
Proto anonym nebo smazat… děkujiŘeknu svůj názor.
Děti potřebují hranice, učit - ukázat, to co se jich týká, ne to co si samy myslí, že se jich týká… Kdyby podle Monte vychovávali zvířata v přírodě své potomky, budou jejich potomci (velká část z nich, tak jak to v přírodě bývá) jen lehkou kořistí pro dravce.
Ne, není to správné.
Jsme lidi. Ne zvířata. Děti potřebují vidět vzor (člověka - autoritu) a podle toho se vyvíjet.
Nejsou to opice. Fakt ne.
Prosím tě, teď v distanční výuce vím jak funguje klasická škola.
Ale jak funguje Monte je mi záhadou. Tam jsou mraky pomůcek, ne?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.